Aktuális híreink

W3C Műhelykonferencia: Erős Autentikáció és Azonosítás

2018. október 11.

2018. december 10-11-én, Redmondban (Washington, USA) kerül megrendezésre a W3C Erős Autentikáció és Azonosítás Műhelykonferencia (W3C Workshop on Strong Authentication and Identity), melynek házigazdája a Microsoft.

A műhelykonferencia célja egy létező szabványosítási környezet, ütemterv és a potenciális jövőbeni munka azonosítása arra nézve, hogyan kell az erős azonosításnak és az erős autentikációnak működnie a weben. A műhelykonferencia célja felderíteni, hogyan működjenek együtt a jelenlegi W3C specifikációk, mint a Webes Autentikáció, Ellenőrizhető Feltételek, Online Fizetés (WebAuthn, Verifiable Claims, Web Payments) a W3C Igazolások Közösségi Csoportban (W3C Credentials Community Group) folyamatban levő munkával (DID, DIDAuth), valamint az IETF-fel és ISO-val, valamint egyéb már meglévő közösségi szabványokkal, mint például az Open ID Connect, Oauth, SAML, stb.

Megvitatásra kerülő témák többek között:

 • Erős autentikáció: FIDO, WebAuthn, IFAA, DIDAuth, OpenID Connect
 • Erős azonosítás: ISO 29003, Entity Attestation Token (EAT)
 • Nem-központosított azonosítás (Decentralized Identity - DID): Blokklánc / Elosztott Könyvelési (Ledger) Technológiák, Ellenőrizhető Igazolások
 • Föderáció: OpenID Connect, SAML, DID
 • Igazolások: Ellenőrizhető Igazolások, JWT (JSON Web Token), JSON-LD (JSON-Kapcsolt Adatok), Entity Attestation Token (EAT)
 • Elvárások: könnyű használat, akadálymentesség, nemzetköziesítés, biztonság, személyes adatok védelme

További információ a műhelykonferenciáról. A leendő résztvevőktől kérik érdeklődésük jelzését (expression of interest), valamint egy hosszabb állásfoglalás (position statement) benyújtását 2018. október 29-ig.

 

W3C ajánlás lett a WAI-ARIA Grafikus Modul 1.0 és Grafikus Akadálymentességi API Leképezések 1.0

2018. október 9.

Az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoport (Accessible Rich Internet Applications Working Group) kiadta a WAI-ARIA Grafikus Modul 1.0 (WAI-ARIA Graphics Module 1.0, Graphics-ARIA) és Grafikus Akadálymentességi API Leképezések 1.0 (Graphics Accessibility API Mappings 1.0, Graphics-AAM) W3C ajánlásokat.

A Graphics-ARIA a webes grafika sajátos szerepköreit definiálja, melyek lehetővé teszik, hogy a szerző a grafika logikai struktúráját a segítő technológiák számára kifejezze, így növelve a grafika akadálymentességét.

A Graphics-AAM definiálja, hogyan képezik le a felhasználói programok a WAI-ARIA Grafikus modul jelölőt platform akadálymentességi API-kra. A segítő technológiák így lehetővé tudják tenni a szemantikus navigációt és olyan stílusokat és interaktív tulajdonságokat használhatnak, melyek a felhasználóknak optimális élményt nyújtanak.

További információ az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoportról (Accessible Rich Internet Applications Working Group) valamint a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

JSON-LD 1.1 Szintaxis, JSON-LD 1.1 Feldolgozó Algoritmus és API, JSON-LD 1.1 Keretek – első nyilvános tervezetek

2018. október 2.

A W3C JSON-LD Munkacsoport kiadta az alábbi három első nyilvános tervezetet:

 • JSON-LD 1.1 Szintaxis (JSON-LD 1.1 Syntax) : a dokumentum egy JSON-alapú formátumot definiál a kapcsolt adatok szerializálására. A szintaxist úgy tervezték, hogy az könnyen integrálható legyen olyan telepített rendszerekbe melyek már használják a JSON-t, emellett könnyű bővítési lehetőséget biztosítson a JSON-ról a JSON-LD-re történő váltáskor. A JSON-LD elsődlegesen egy módszer a kapcsolt adatok webalapú programozási környezetben történő használatára, együttműködésre képes webszolgáltatások építésére és a kapcsolt adatok JSON-alapú tárolómotorokban való elhelyezésére. A specifikáció mostani 1.1 verziója a 2014-ben kiadott JSON-LD 1.0 ajánlást bővíti ki.
 • JSON-LD 1.1 Feldolgozó Algoritmusok és API (JSON-LD 1.1 Processing Algorithms and API) : a dokumentum egy algoritmus-készletet definiál a JSON-LD dokumentumok programozott átalakítására. Az adatok újraszervezése a megadott transzformációs szabályok alapján gyakran jelentősen leegyszerűsíti használatukat. Emellett a dokumentum egy API-t is javasol a fejlesztőknek a meghatározott algoritmusok implementálására. A specifikáció mostani 1.1 verziója a 2014-ben kiadott JSON-LD Feldolgozó Algoritmusok és API (JSON-LD Processing Algorithms and API) ajánlást bővíti ki.
 • JSON-LD 1.1 Keretek (JSON-LD 1.1 Framing) : a dokumentum egy eljárást definiál, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára a példa-alapú lekérdezést és a JSON-LD adatok szabályozott elrendezésű közzétételét.

Mindhárom dokumentum a JSON az Adatok Kapcsolására W3C Közösségi Csoport (JSON for Linking Data W3C Community Group) jelentéseiből származik.

A Munkacsoport várja az észrevételeket GitHub repozitóriumán keresztül (a dokumentumok fejlécében az adott repozitóriumra történő utalás található).

 

Eszközmemória – első nyilvános tervezet

2018. október 1.

A Webes Teljesítmény Munkacsoport (Web Performance Working Group) megjelentette az Eszközmemória (Device Memory) első nyilvános tervezetet. A dokumentum egy HTTP Kliens Utalás fejlécet definiál az eszköz memóriaképességének, vagyis RAM-jának kijelzésére, hogy képessé tegye a webes applikációkat a tartalom testreszabására az eszköz memóriakorlátaitól függően.

 

W3C ajánlás lett a 3. szintű CSS Karakterkészlet Modul

2018. szeptember 25.

modern stílusú, régi stílusú, proporcionális és tabuláris stílusban írt számok, ahogy a hírben indexképként megjelennek A CSS Munkacsoport kiadta a 3. szintű CSS Karakterkészlet Modul (CSS Fonts Module Level 3) W3C ajánlást. A dokumentum leírja, hogyan kell specifikálni a CSS-ben használt karakterkészletet, beleértve az igény szerint letöltött web karakterkészleteket is. Emellett kitér a karakterkészletek fejlettebb tipográfiai tulajdonságaihoz való hozzáférésre, valamint arra, hogyan irányítható a karakterkészletek betöltése. Jelen specifikációt már mindegyik modern böngésző alkalmazza.

További információ a kapcsolódó W3C ajánlás lett a 3. szintű CSS Karakterkészlet Modul (CSS Fonts 3 is a W3C Recommendation) blogbejegyzésben olvasható.

 

Webalkalmazások mobilon – új verzió a fejlesztési tervhez

2018. szeptember 3.

mobil életciklust reprezentáló ikon, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C közzétette a Webalkalmazások mobilon fejlesztési terv új verzióját (Roadmap of Web Applications on Mobile), amely a W3C égisze alatt fejlesztett különböző, a webes alkalmazások lehetőségeit növelő technológiák, valamint ezek mobilkörnyezetben való célzottabb alkalmazásának áttekintését szolgálja.

A fejlesztési terv tartalma most frissült, hogy a webes platform 2018. április óta történt fejlődését kövesse. A Változások (Change history) részletesen taglalja a módosításokat. A frissítések zöme olyan mechanizmusokra fókuszál, melyek megengedik a mobil webes alkalmazásoknak, hogy áthangolják a teljesítmény beállításokat és finomabb vezérléshez jussanak a böngésző alapértelmezett viselkedése felett. Részletes információ az új felfedező munkáról és a fejlesztés alatt álló technológiákról a Teljesítmény és Hangolás (Performance and Tuning) oldalon, többek között:

 • CSS Animáció Instrukciókészlet API (CSS Animation Worklet API) szkriptelt animáció létrehozására egy dedikált végrehajtási szálban,
 • CSS tartalmazás tulajdonság (CSS contain property) annak jelzésére, hogy egy elem al-fája (sub-tree) független az oldal többi részétől,
 • javasolt CSS túlgörgetés viselkedés tulajdonság (CSS overscroll-behavior property) a görgetőtároló viselkedésének felügyeletére azon esetekben, amikor a scrollport eléri a görgetődoboz határát,
 • Esemény Időzítés Webes Teljesítmény API (Event Timing Web Perf API) a felhasználói interakció által előidézett események késleltetésének mérésére,
 • Azonosítók a Webes Valós Idejű Kommunikáció Statisztikákhoz API (Identifiers for WebRTC’s Statistics API) a hálózat és a médiafolyamatok teljesítményének monitorozására peer-to-peer forgatókönyvekben, valamint
 • Utalás Prioritásokra (Priority Hints) amely lehetővé teszi, hogy a fejlesztők a számukra szükséges, letöltendő források prioritását jelöljék.

A fejlesztési terv korábban nem tartalmazta a nemrég már W3C ajánlásként közzétett WebDriver-t, mely egyike a webfejlesztők rendelkezésére álló kulcstechnológiáknak, lehetővé téve a webes applikációk eszköz- és böngészőfüggetlen automatizált tesztelését. Ezt a hibát jelen verzió orvosolja, a dokumentum a fejlesztési tervben már megtalálható.

A táblázatos formában megjelenített alkalmazási információk most már az MDN Böngésző Kompatibilitási Adatok (MDN Browser Compatibility Data) projekt információit is tartalmazzák. Egy új „részleges” embléma szintén jelzi, ha egy alkalmazás még nem teljesen kész, vagy mert valóban nem kész, vagy mert az implementációs adatok nem teljesek eléggé ahhoz, hogy a teljes specifikáció támogatását fel lehessen mérni.

A Beihang Egyetem által támogatott projekt keretében, jelen dokumentum része egy GitHub repozitóriumban fejlesztés alatt álló fejlesztési terv-készletnek, mely számbaveszi a létező szabványokat, kiemeli a folyamatban lévő szabványosítási törekvéseket, rámutat az inkubáció alatti témákra, és megvitatja azon technikai réseket, amelyekkel a jövőben foglalkozni kell. Az újabb kiadványokat negyedévente, vagy a webes platform kulcstechnológiáinak fejlődésétől függően jelentetik meg. A W3C örömmel veszi a közösségből érkező észrevételeket, javaslatokat, melyeket a repozitórium feladatkezelőjébe várnak .

 

Helymeghatározás Szenzor – első nyilvános tervezet

2018. augusztus 24.

Az Eszközök és Szenzorok Munkacsoport (Devices and Sensors Working Group) kiadta a Helymeghatározás Szenzor (Geolocation Sensor) első nyilvános tervezetet. A specifikáció a Helymeghatározás Szenzor (Geolocation Sensor) interfészt definiálja, a kiszolgáló eszköz lokációjának lekérésére.

 

WAI-ARIA 1.2, Core-AAM 1.2 és ARIA a Gyakorlatban 1.2 - munkatervek

2018. augusztus 10.

Az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoport (Accessible Rich Internet Applications (ARIA) Working Group) megjelentette az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások 1.2 (Accessible Rich Internet Applications 1.2, WAI-ARIA 1.2), az Alapvető Akadálymentessségi API Hozzárendelés 1.2 (Core Accessibility API Mappings 1.2, Core-AAM 1.2) és a WAI-ARIA Szerzők a Gyakorlatban 1.2 (WAI-ARIA Authoring Practices 1.2, ARIA APG 1.2) első nyilvános munkaterveket.

A WAI-ARIA 1.2 a 2017. decemberben lezárt ARIA 1.1 technológia továbbfejlesztése. Jelen verzió elsődlegesen a HTML tulajdonságokhoz illeszkedő szerepek biztosítására fókuszál, melyek olyan technológiákhoz szükségesek mint a Webkomponensek (Web Components) és az Akadálymentes Objektum Modell (Accessible Object Model). A Core-AAM 1.2 akadálymentességi API hozzárendeléseket biztosít ezen új szerepekhez, míg az ARIA Szerzők a Gyakorlatban 1.2 az új szerepekhez javasolt szerkesztői mintákat írja le.

További információ fenti dokumentumokról az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások 1.2 blog-on olvasható. További információ az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoportról (Accessible Rich Internet Applications Working Group) és a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

W3C Műhelykonferencia jelentés - Web5G: Hálózati és webes technológiák evolúciójának párhuzama

2018. augusztus 9.

A W3C közzétette a 2018. május 10 – 11-én, Londonban rendezett Web5G: Hálózati és webes technológiák evolúciójának párhuzama műhelykonferenciáról (W3C Workshop on Web5G: Aligning evolutions of network and Web technologies) készült jelentést, amely tartalmazza minden egyes szekció összefoglalóját valamint hivatkozást a prezentációkhoz. A megbeszélések részletesebb jegyzőkönyvei szintén elérhetők.

Hálózatüzemeltetők, fejlesztők, alkalmazásfejlesztők, tartalomszolgáltatók és szabványkészítők vettek részt az eseményen, melynek célja annak felderítése, hogyan segíthet a Nyílt Webes Platform az 5G innováció alkalmazásában az alkalmazási szinttől a hálózati szintig.

A kétnapos rendezvény alatt a résztvevők megvizsgálták azon lehetőségeket, melyeket az alkalmazási szinten születő innovációk és új képességek az 5G hálózathoz adhatnak. A rendezvény egy akciócsoport tervezett életrehívásának igényével zárult, ahol a résztvevők felfedezhetik, hogyan működhetnek az 5G és a webes közösségek produktív és egymáshoz kapcsolódó módon.

Emellett széles körű megegyezés született arról, hogy minél hamarabb meghatározásra kerüljenek azon üzleti és technikai célok, melyek közös együttműködést ösztönöznek a W3C, 5G szabványosítási szervezetek (pl. 3GPP), fejlesztők, eszköz- és hálózatüzemeltetők, böngésző fejlesztők között. A cél egy olyan környezet megteremtése, melyben minden érintett támogatja az új technológiák fejlesztését és alkalmazását.

A W3C köszönetet mond a rendezvény házigazdájának, a GSMA-nak, valamint a Programbizottságnak az esemény létrejöttéért.

 

W3C Műhelykonferencia: Engedélyek és Felhasználói Jóváhagyás

2018. augusztus 6.

Egy férfi megnyom egy lakatot mutató gombot a kijelzőn, ahogy a hírben indexképként megjelenik 2018. szeptember 18-19-én, San Diego-ban (Kalifornia, USA) kerül megrendezésre a W3C Engedélyek és Felhasználói Jóváhagyás Műhelykonferencia (W3C Workshop on Permissions and User Consent), melynek házigazdája a Qualcomm.

A műhelykonferencia elsődleges célja a biztonsági és bizalmas adat szakértők, UI/UX kutatók, böngésző fejlesztők, mobil OS fejlesztők, API szerzők, webes kiadók és a felhasználók összekapcsolása, a bizalmas adatok, biztonság és használhatóság kihívásainak megvitatására, melyet a hardver szenzorok, eszköz képességek és webes applikációk számára elérhető komplex és egymást átfedő engedélyezési és jóváhagyási rendszerek teremtenek.

A megvitatásra kerülő témák:

 • felhasználói jóváhagyás
 • engedélyek csoportosítása, összecsomagolása
 • engedélyek élettartama/futamideje
 • engedély öröklődés iframe-hez és más beágyazott elemekhez
 • azonos eredet előírásokkal való kapcsolat
 • UI-k és vezérlés
 • privát böngészőmódokkal való interakció
 • implicit engedélyek
 • progresszív engedélyek
 • cross-stack engedélyek: hogyan működnek együtt az OS, böngésző és webes applikáció engedélyek
 • engedély átláthatóság
 • a kötelező előírásokhoz való viszonyulás
 • kiemelt figyelem olyan rendszerek esetében, ahol a böngésző átjáróként szolgál
 • engedélyek/átláthatóság/UI olyan kijelző-nélküli eszközök esetében, melyek felkapcsolódnak az Internetre

További információ a műhelykonferenciáról. A leendő résztvevőktől kérik érdeklődésük jelzését (expression of interest), valamint egy hosszabb állásfoglalás (position paper) benyújtását 2018. augusztus 17-ig.

 

Nemzetköziesítés Kezdeményezést indított a W3C

2018. augusztus 3.

Nemzetköziesítés logója, ahogy a hírben indexképként megjelenik A World Wide Web Konzorcium Nemzetköziesítés Kezdeményezést indított, hogy kibővítse alapvető munkáját a web további nemzetköziesítése terén. „A W3C Nemzetköziesítés Kezdeményezését anyagilag vagy szakértelemmel támogatni fontos eszköze annak, hogy webes közösségünk a globális Web jövőjét megteremtse,” mondta Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója. A W3C köszönetet mond az alábbi, Alapító Szponzorokként fellépő cégeknek: Alibaba, Apple, Advanced Publishing Lab (Keio Egyetem), Monotype és a Paciello Csoport. További információ a W3C Nemzetköziesítési Tevékenysége és a Szponzori Program oldalon, a kapcsolódó sajtóközleményben valamint a W3C Tagok ajánlásaiban.

 

W3C-hírek archívuma

2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2010 · 2009 · 2008 · 2007 · 2006 · 2005 · 2004 · 2003 · 2002