Hírek

Új tudományos együttműködésben a W3C webes annotáció

2015. december 11.

Új tudományos annotációs együttműködés jött létre a W3C közreműködésével, melynek fő szervezője a Hypothes.is, amely maga is W3C tag. Az együttműködés célja az annotációk helyzetének fejlesztése a weben történő tudományos publikálásban, és a W3C kulcsszerepet játszik az ehhez szükséges webtechnológia szabványosításában.
További információ a W3C blogján.

 

WAI-ARIA Grafikus Modul – első nyilvános munkaterv

2015. december 11.

Az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoport (Accessible Rich Internet Applications Working Group) és az SVG Munkacsoport megjelentette a WAI-ARIA Grafikus Modul 1.0 (WAI-ARIA Graphics Module 1.0) első nyilvános munkatervet. A dokumentum a webes grafika sajátos alapvető szerepeihez egy WAI-ARIA modult definiál.
Várják a dokumentummal kapcsolatos észrevételeket. További információ a kapcsolódó blog bejegyzésben, valamint a Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI) oldalon.

 

W3C kiemelt témái

2015. december 8.

W3C Elements logója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3C kiadta a W3C kiemelt témái – 2015. október (W3C Highlights – October 2015) dokumentumot, amely átfogó áttekintés a W3C jelenlegi munkájáról és jövőbeni prioritásairól. A dokumentum egy megújult W3C-t mutat megnézve alapvető változásainak négy elemét: a folyamatokat, modern eszközöket, új dokumentum licenszet és a tartalmat. Emellett megvizsgálja a webes innováció erőit az iparágak szemüvegén keresztül, hogy hogyan alakítja a Nyílt Webes Platform az autóipart, digitális marketinget, digitális könykiadást, telekommunikációt, az online fizetést, a szórakoztatóipart és a Dolgok Internetjét.

 

Elérhető W3C adatok – API

2015. december 4.

Válaszul a W3C közösségben növekvő azon igényre, hogy a fejlesztők a W3C adataival dolgozhassanak, a W3C egy webes API-t fejlesztett, melynek segítségével a W3C szabványokra, munka- és érdekcsoportokra, szervezetekre és felhasználókra vonatkozó publikus adatok elérhetővé váltak. Ehhez most egy JSON formátumot biztosítanak – a későbbiekben más formátumokon keresztül is használható lesz az API , melyekről később nyújtanak tájékoztatást – , valamint a jövőben tovább bővítik a publikusan elérhető információk körét.
További információ a projekt Github oldalán található.

 

XQuery és XPath Teljes Szöveg 3.0 – W3C ajánlás

2015. december 4.

Az XQuery Munkacsoport és az XSLT Munkacsoport megjelentette az XQuery és XPath Teljes Szöveg 3.0 (XQuery and XPath Full Text 3.0) W3C ajánlást. A dokumentum szintaxist és formális szemantikát definiál az XQuery és XPath Teljes Szöveg 3.0-ra, ami egy olyan nyelv, amely kiterjeszti az XQuery 3.0 XML lekérdezőnyelvet és az XPath 3.0 XML Path nyelvet teljes szöveges keresési képességgel.

 

WAI-ARIA 1.1, Core-AAM 1.1 és WAI-ARIA Szerkesztési Gyakorlatok frissített munkatervek

2015. december 1.

Az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoport (Accessible Rich Internet Applications Working Group) kiadta az alábbi frissített munkaterveket:

  • Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások 1.1 (Accessible Rich Internet Applications 1.1, WAI-ARIA 1.1).
  • Alapvető Akadálymentessségi API Hozzárendelés 1.1 (Core Accessibility API Mappings 1.1, Core-AAM 1.1)
  • Akadálymentes Név és Leírás: Számítás és API Hozzárendelés 1.1 (Accessible Name and Description: Computation and API Mappings 1.1, AccName-AAM 1.1).
  • SVG Akadálymentes API Hozzárendelés 1.0 (SVG Accessibility API Mappings 1.0, SVG-AAM 1.1)
  • WAI-ARIA Szerkesztési Gyakorlatok 1.1 (WAI-ARIA Authoring Practices 1.1)

A WAI-ARIA az akadálymentes felhasználói felület elemeit definiáló szerepekhez, állapotokhoz és tulajdonságokhoz nyújt ontológiát. Emellett úgy tervezték, hogy a webes tartalmak, elsődlegesen a webalkalmazások akadálymentességét és kompatibilitását erősítse. A Core-AAM leírja hogyan kell egy felhasználói ágensnek közölnie a tartalomnyelv szemantikáját az akadálymentességi API felé eltérő tartalom technológiák, például a WAI-ARIA-t magában foglaló nyelvek vagy a HTML- és SVG-specifikus tulajdonságok esetén. Az AccName-AAM leírja, hogyan határozza meg egy felhasználói ágens az akadálymentes objektumok nevét és leírását, és hogyan jeleníti meg azokat akadálymentes API-kon keresztül. A WAI-ARIA Szerkesztési Gyakorlatok a webes applikáció-fejlesztőknek nyújt segítséget a WAI-ARIA szerepek, állapotok és tulajdonságok használatán keresztül akadálymentes widget-ek, navigáció és viselkedések létrehozására.
E dokumentumokat korábban a Protokoll és Formátum Munkacsoport (Protocols and Formats Working Group) jelentette meg. Az SVG-AAM az SVG Munkacsoporttal (SVG Working Group) közösen került kiadásra.

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

W3C ajánlás lett a DOM4

2015. november 27.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) megjelentette a W3C DOM4 W3C ajánlást. A DOM egy platform-független modellt definiál eseményekre és csomópont (node) -fákra. A DOM4 egy mutációs megfigyelőt (Mutation Observer) ad a DOM-hoz a mutációs események helyettesítésére.

 

Digitális Könyvkiadás WAI-ARIA Modul – frissített munkaterv

2015. november 27.

Az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoport (Accessible Rich Internet Applications Working Group), a Digitális Könyvkiadás Érdekcsoporttal (Digital Publishing Interest Group) együttműködve megjelentette a Digitális Könyvkiadás WAI-ARIA Modul 1.0 (Digital Publishing WAI-ARIA Module 1.0) frissített munkatervet. A specifikáció a WAI-ARIA 1.1-t terjeszti ki, hogy egy ontológiát definiáljon a digitális könyvkiadás sajátos szerepeire, állapotaira és tulajdonságaira, valamint hogy a szerzők strukturális információkat közvetítsenek a segítő technológiáknak, és lehetővé tegyék a szemantikus navigációt, stilizálást, és az olvasók által használt interaktív tulajdonságokat.
Jelen változat új szerepeket is tartalmaz, a szerepnevek előtagját „dpub”-ról „doc”-ra váltja, és finomítja a szerepekre korábban definiált tulajdonságokat. A dokumentum korábbi verzióját a Protokol és Formátum Munkacsoport (Protocols and Formats Working Group) jelentette meg.

Várják a munkatervvel kapcsolatos észrevételeket. További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI), valamint a Digitális Könyvkiadás Fejlesztési Területről.

 

W3C ajánlás lett a HTML Canvas 2D Kontextus

2015. november 24.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) megjelentette a HTML Canvas 2D Kontextus (HTML Canvas 2D Context) W3C ajánlást. A szabvány a 2D kontextust definiálja a HTML rajzvászon (canvas) elemeire. A 2D Kontextus objektumokat, metódusokat és tulajdonságokat biztosít ahhoz, hogy ábrákat, grafikákat rajzoljunk és módosítsunk egy rajzvászon felületen.

 

W3C Fejlesztői Sugárút és W3C Barátai Program

2015. november 10.

W3C Fejlesztők Oldal logója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3C az októberben Sapporo-ban (Japán) megtartott Technikai Közgyűlésén megnyitotta a W3C Fejlesztői Sugárútját (W3C Web Developers Avenue), melynek építőkövei a webfejlesztők munkáját segítő W3C megoldások és eszközök. Az új, „mindent egy helyen” oldal az alábbi támogatást nyújtja:

  • ingyenes, nyílt forráskódú W3C validátorok, ellenőrzőprogramok és –eszközök
  • Discourse fórum a beszélgetéshez, ötleteléshez és a tanuláshoz
  • oktatás a W3Cx MOOC-on vagy a W3DevCampus kurzusain
  • W3C Közösségi csoportok új webtechnológiák kitalálására és kidolgozására
  • a Web jövőjének tesztelése (Test the Web Forward)
  • W3C Barátai, a W3C új jutalomprogramja

A W3C Barátai (W3C Friends) a W3C jutalomprogramja, amely egyszerűvé teszi az egyéni csatlakozást és egyéni támogatást a W3C-hez, amiért cserébe a W3C különböző eszközöket és szolgáltatásokat nyújt, hogy ezzel segítse a Web továbbfejlődését, és teljesítse a W3C küldetését. A most indított W3C Barátai program a korábbi W3C Támogatói Program helyébe lép.

További információ a W3C Fejlesztői Sugárútról és a W3C Barátai Programról Jeff Jaffe blogján.

 

Hordozható Webes Kiadványok a Nyílt Webes Platformon munkaterv

2015. november 9.

A Digitális Könyvkiadás Érdekcsoport (Digital Publishing Interest Group) megjelentette a Hordozható Webes Kiadványok a Nyílt Webes Platformon (Portable Web Publications for the Open Web Platform) első nyilvános munkatervet. A dokumentum bemutatja a hordozható webes publikációt, mint a nyílt webes platformot használó, teljesen natív dokumentum-megjelenítésen alapuló digitális könyvkiadás jövőképét. A hordozható webes publikáció teljes konvergenciát biztosít az online és az offline/hordozható kiadás között: a felhasználóknak és kiadóknak nem kell választaniuk, hanem kedvük szerint dinamikusan válthatnak az online és offline dokumentumok között.

További információ a Digitális Könyvkiadás Fejlesztési Területről.

 

W3C Ajánlás lett a Webes Értesítés

2015. október 28.

A Webes Értesítés Munkacsoport (Web Notification Working Group) megjelentette a Webes Értesítés (Web Notifications) W3C ajánlást, mely egy API-t definiál a végfelhasználó értesítésére. Az értesítések lehetővé teszik, hogy a felhasználó a weboldal kontextusán kívül is tudomást szerezzen eseményekről, például egy e-mail érkezéséről.

 

Elindult a W3C Online Fizetés Munkacsoport

2015. október 21.

Okostelefont tartó kéz fotója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A World Wide Web Consortium (W3C) ma elindította első Online Fizetés Munkacsoportját (Web Payments Working Group), melynek célja az online fizetés könnyebbé és biztonságosabbá tétele. A W3C hosszabb távú célja lehetővé tenni a harmonizált online fizetést, függetlenül attól, hogy a felhasználó milyen eszközt használ, illetve hogy a fizetés alkalmazáson keresztül vagy üzletben történik.

A munkacsoport által létrehozandó szabványos API-k támogatni fogják a már létező és jövőbeni fizetési módok széles körét, lehetővé teszik a fizetési eszköz böngészőn keresztül történő regisztrációját és kiválasztását. E szabványos API-k teremtik meg az automatizált biztonságos fizetés, egyszerű vásárlás és kifizetés élményének alapját, több fizetési opciót ajánlva mind a kereskedő, mind a vásárló számára. A szabványok a webfejlesztők számára is megkönnyítik majd a már létező és az új fizetési módok alkalmazásokba történő integrálását.

Az Online Fizetés Munkacsoport Működési Szabályzata GYIK (Web Payments Working Group Charter FAQ), a sajtóközlemény és a W3C Tagok ajánlásai (Bloomberg, Deutsche Telekom, Digital Bazaar, ETA, Federal Reserve Bank, Ingenico Labs, MAG, NACS, Rabobank, Qihoo360, Ripple, WorldPay) a hivatkozásokon olvashatók. További információ az Online Fizetés Fejlesztési Területről.

 

Három CSS munkaterv

2015. október 7.

A Beágyazott Stíluslapok Munkacsoport (Cascading Style Sheets (CSS) Working Group) kiadta az alábbi három nyilvános munkatervet:

  • CSS Alap Felhasználói Felület Modul 4. szint (CSS Basic User Interface Module Level 4): a szabvány a felhasználói felülethez kapcsolódó, a HTML és XML (XHTML-t is beelértve) stilizálásához szükséges tulajdonságokat és értékeket írja le. A dokumentum tartalmazza, illetve bővíti a korábbi CSS szintek felhasználói felülethez tartozó tuljadonságait és értékeit.
  • CSS Szövegmodul 4. szint (CSS Text Module Level 4). A modul szövegmanipuláció tulajdonságokat ír le, valamint azok feldolgozási modelljét határozza meg, lefedve a sortörés, sorkizárás és szövegigazítás, a fehér tér kezelés és a szövegtranszformáció funkciókat.
  • CSS Kerek Kijelző 1. szint (CSS Round Display Level 1). A dokumentum a kerek kijelzőt támogató CSS kiterjesztéseket írja le, kibővítve a már meglévő CSS tulajdonságokat, mint a Média Lekérdezések, CSS Formák, Szegélyek és Pozicionált Elrendezés. E kiterjesztések a webszerzőknek nyújtanak segítséget a kerek kijelzőre alkalmas weboldalak létrehozásában.
 

W3C HTML5 XSeries Program az edX-en

2015. október 6.

Az első W3Cx HTML5 MOOC (Massive Open Online Course) kurzus sikerére építve, a W3C tovább bővíti az edX-en ajánlott online képzéseit két további HTML5 kurzussal és egy HTML5-re fókuszáló XSeries Programmal középhaladó szinten. A HTML5 – 1. rész újabb kurzusa október 5-én indult, melyhez még lehet csatlakozni. A HTML5 – 2. rész képzés 2015. december 1-én kezdődik. A két kurzus párosítása lehetővé teszi, hogy a résztvevők XSeries Program bizonyítványt kapjanak az edX-től és a W3C-től.

A sajtóközlemény teljes szövege a hivatkozáson olvasható.

 

W3C Ajánlás lett a Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató (ATAG) 2.0

2015. szeptember 29.

A Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group, ATAG WG) megjelentette a Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató 2.0 (Authoring Tool Accessibility Guidelines 2.0, ATAG 2.0) W3C Ajánlást. Az ATAG 2.0 útmutatót nyújt olyan webtartalom szerkesztőeszközök létrehozásához, amelyek jobban akadálymentesek a fogyatékkal élő szerzők számára, illetve lehetővé teszik, segítik és támogatják a még inkább akadálymentes webtartalom létrehozását bármely szerző számára. Szintén megjelent a Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató Alkalmazása (Implementing ATAG 2.0), mint Munkacsoport Feljegyzés.

 

CSS Lebegtetés – első nyilvános munkaterv

2015. szeptember 25.

A Beágyazott Stíluslapok (CSS) Munkacsoport (Cascading Style Sheets (CSS) Working Group) megjelentette a CSS Lebegtetés (CSS Page Floats) első nyilvános munkatervet. A dokumentum azokat a lebegőelemeket írja le, amelyek egy tartalomrész tetejére vagy aljára mozognak. E tulajdonságot hagyományosan a nyomtatott kiadványok használják ahol ábrákat és fotókat mozgatnak egy bekezdés vagy oldal aljára vagy tetejére, annak feliratozásával együtt. A mostani munkaterv leírja, hogyan érhető el ez a hatás egy oldalon, bekezdésen, területen vagy elemen belüli lebegtetés esetén.

 

Skálázható Vektorgrafika (SVG) 2 Munkaterv

2015. szeptember 25.

A Skálázható Vektorgrafika (SVG) Munkacsoport (SVG Working Group) megjelentette a Skálázható Vektorgrafika (SVG) 2 (Scalable Vector Graphics (SVG) 2) munkatervet. Az SVG egy XML-en alapuló nyelv a két-dimenziós vektor-, valamint a vegyes vektor/raszter grafikák leírására. Jelen szabvány az SVG 2-re vonatkozó sajátosságokat és szintaktikát definiálja. Az SVG tartalom stilizálható, skálázható különböző kijelző-felbontásokhoz, és nézhető egyedülállóan, HTML tartalommal keverve, vagy XML névtérbe ágyazottan más XML nyelveken belül. Az SVG támogatja a dinamikus változásokat, szkriptek használhatók interaktív dokumentum létrehozására, és animációkat lehet futtatni deklaratív (leíró) animációs tuljadonságok vagy szkriptek használatával.

 

Felhasználói Program Akadálymentesítési Útmutató (UAAG) 2.0 Átdolgozott Munkaterv

2015. szeptember 24.

A Felhasználói Program Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (User Agent Accessibility Guidelines Working Group, UAWG) megjelentette a Felhasználói Program Akadálymentesítési Útmutató 2.0 (User Agent Accessibility Guidelines, UAAG 2.0) átdolgozott munkatervet, valamint a Felhasználói Program Akadálymentesítési Útmutató Referenciák: Magyarázatok, Példák és Források az UAAG 2.0-hoz (UAAG 2.0 Reference: Explanations, Examples, and Resources for User Agent Accessibility Guidelines 2.0) dokumentumot. Az UAAG meghatározza, hogyan kell a böngészőknek, média lejátszóknak, olvasóknak, valamint más „felhasználói programoknak” támogatniuk az akadálymentességet a fogyatékkal élő emberek számára és hogyan kell együttműködniük a kisegítő technológiákkal, mely az UAAG Áttekintés (UAAG Overview) dokumentumban került bemutatásra.

További információ a Web Akadálymentességi Kezdeményezésről (WAI).

 

W3Cx – újra HTML5 kurzus a W3C-től

2015. szeptember 16.

w3cx logo, ahogy a szövegben indexképként megjelenik Az első W3C-edX kurzus sikerét követően, melyre több mint 77 ezren iratkoztak fel, a W3C újra megnyitja a regisztrációt a HTML5 – 1. rész MOOC kurzusra. A képzés 2015. október 5-én indul és 6 hétig tart, a tanfolyamot Michel Buffa, a University of Côte d'Azur professzora vezeti.
A HTML5 – 1. rész kurzus a webtervezés alapjaira összpontosít középhaladó szinten, és lehetővé teszi, hogy a webfejlesztők és –tervezők újonnan szerzett ismereteiket számos interaktív feladat és gyakorlati munka során próbálják ki.

Vélemények a kurzusról, a HTML5 - 1. rész kurzus részletes leírása, valamint regisztráció a 2015. október 5-én induló tanfolyamra a hivatkozásokon.

 

Mobileszközön futó webalkalmazások szabványai: jelenlegi állapot és roadmap

2015. szeptember 11.

Az alkalmazás környezet diagramja, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3C közzétette a Mobileszközön futó webalkalmazások szabványai (Standards for Web Applications on Mobile) című 2015. augusztusi kiadványát, amely a W3C égisze alatt fejlesztett különböző, a webes alkalmazások lehetőségeit növelő technológiák, valamint ezek mobilkörnyezetben való célzottabb alkalmazásának áttekintését szolgálja. Mint a HTML5Apps projekt (EU FP7) egyik részterméke, a dokumentum jelenlegi változata a 2015. május óta tett kiegészítéseket és változásokat is tartalmazza, különös figyelemmel az Online Fizetés Munkacsoport javasolt működési szabályzatára (charter for Web Payments Working Group), valamint a Hardverbiztonság Munkacsoport fejlesztés alatt lévő működési szabályzatára (draft charter for Hardware Security Working Group).

További információ a Web és Mobileszközök Érdekcsoportról (Web and Mobile Interest Group).

 

Digitális Könyvkiadás: CSS prioritások munkaterv

2015. szeptember 11.

A Digitális Könyvkiadás Érdekcsoport (Digital Publishing Interest Group) kiadta a Digitális Könyvkiadás Érdekcsoport: CSS Prioritások (Priorities for CSS from the Digital Publishing Interest Group) munkatervet. Mivel a kiadói tevékenység a Nyílt Webes Platform irányába mozdul, cél hogy egyre szélesebb körű tartalom váljon megjeleníthetővé a webtechnológiák segítségével. A tartalom megjelenítése kiemelten fontos annak megértése szempontjából, így jelentős CSS támogatást igényel. Jelen dokumentum célja leírni a legfontosabb prioritásokat teljesen új CSS tulajdonságok, már specifikált CSS tulajdonságok alkalmazása, valamint olyan esetek vonatkozásában is, ahol további munkára lehet szükség a CSS jelenlegi lehetőségein túlmenően.

További információ a Digitális Könyvkiadás Fejlesztési Területről.

 

Közadatok interoperabilitása: alapszókészlet, helytudatos adatok – műhelykonferencia: Berlin, 2015. november 25-26.

2015. szeptember 9.

A nyílt adatok hatékony és sikeres használata nagyban függ azok elérhetőségétől, valamint a legtöbb esetben egymással való interoperabilitásuk mértékétől. A Share-PSI 2.0 projekt (EU FP7) ötödik, egyben utolsó műhelykonferenciája a közadatok interoperabilitása témát járja körbe, többek között az alapszókészlet, helytudatos adatok szempontjából (Berlin Workshop: Maximising interoperability — core vocabularies, location-aware data and more).
A projekt maga egy európai tematikus hálózat az állami szektorban megvalósuló nyílt adatok használatára vonatkozó politikákkal kapcsolatos kezdeményezések és tapasztalatok megosztására. Mint minden Share-PSI műhelykonferenciának, a berlini rendezvénynek is célja a jó gyakorlatok összegyűjtése elsősorban az állami szektor információira összpontosítva, de a kulturális örökség, a gazdasági és tudományos adatok is figyelmet kapnak. A jó gyakorlatokat maga a Share-PSI 2.0 projekt kodifikálja olyan nemzetközi szabványügyi szervezetekkel karöltve, mint a World Wide Web Konzorcium (W3C), az Open Geospatial Consortium (OGS) és az Open Group.

A november 25-26-án tartandó műhelykonferencián való részvétel ingyenes. A rendezvényre előadóként vagy szekcióvezetőként is lehet jelentkezni, ennek részletei valamint további információ a Műhelykonferencia honlapján található.

 

W3C Ajánlás lett az Állapottérkép XML (SCXML): Állapotgép jelzésrendszere vezérlésabsztrakcióhoz

2015. szeptember 8.

A Hangos Böngésző Munkacsoport (Voice Browser Working Group) megjelentette az Állapottérkép XML (SCXML): Állapotgép jelzésrendszere vezérlésabsztrakcióhoz (State Chart XML (SCXML): State Machine Notation for Control Abstraction) W3C ajánlást. A dokumentum az SCXML-t, vagyis az “állapottérkép bővíthető jelölőnyelvet” írja le. Az SCXML egy Harel állapottáblázaton és CCXML-en (Call Control XML) alapuló általános állapotgép végrehajtási környezetet biztosít.

 

Webes Téradatok Felhasználói Esetek és Elvárások

2015. augusztus 19.

A Webes Téradatok Munkacsoport (Spatial Data on the Web Working Group) megjelentette a Webes Téradatok Felhasználói Esetek és Elvárások (Spatial Data on the Web Use Cases and Requirements) első nyilvános munkatervet. A dokumentumot egyszerre tette közzé a W3C és az Open Geospatial Consortium (OGC), mint a két szervezet között idén januárban bejelentett együttműködés első közös kiadványa.
A dokumentum több mint 50 elvárást fogalmaz meg több mint 40 olyan felhasználói eset alapján, ahol a téradat információs rendszereknek és a webtechnológiáknak könnyebben lehetséges és kellene együttműködniük. A téradatok – földrajzi helyzetet leírva a földön természetes és strukturált tulajdonságokkal – gazdagítják a helyfüggő szolgáltatásokat, online térképeket, újságírást, tudományos kutatást, kormányzati adminisztrációt, a Dolgok Internetjét, és sok más alkalmazást is. A Munkacsoport tervei szerint első kiadványaik az év vége felé jelennek meg, melyek sorát októberben a Téradatok a Weben Bevált Gyakorlatok nyitja.

További információ az Adatok Fejlesztési Területről.

 

Online Fizetés Felhasználói Esetek 1.0 munkaterv

2015. augusztus 12.

Az Online Fizetés Érdekcsoport (Web Payments Interest Group) megjelentette az Online Fizetés Felhasználói Esetek 1.0 (Web Payments Use Cases 1.0) munkatervet. A dokumentum az online fizetés felhasználói esetek rangsorolt listája. A felhasználói esetek alapján a W3C Online Fizetés Érdekcsoportja egy architektúra kidolgozását és a technológiai követelmények meghatározását tervezi, az online fizetés Nyílt Webes Platformba történő integrálására. E tevékenység alkotja a W3C csoportjai és a szélesebb körű fizetési iparág közötti párbeszéd alapját, hogy mely (W3C vagy más szervezet általi) szabványok szükségesek a felhasználói esetek megoldásához és az online fizetés könnyebbé és biztonságosabbá tételéhez.

További információ az Online Fizetés Fejlesztési Területről.

 

Többnyelvű Web műhelykonferencia jelentés

2015. augusztus 11.

Elérhető a 2015. áprilisban Rigában rendezett Többnyelvű Web műhelykonferencia jelentése, mely a szekciók összefoglalóit, az azokon elhangzott prezentációkat, valamint a műhelykonferencia alatt készült jegyzőkönyvet tartalmazza. A párhuzamosan tartott Connecting Europe Facility (CEF) rendezvénnyel együtt több mint 200 regisztrált vendég vett részt az eseményen. A műhelykonferencia a Tilde szervezésében, a LIDER projekt (EU FP7) és a Verisign támogatásával valósult meg.

További információ a Nemzetköziesítés Fejlesztési Területről.

 

Új ausztrál irodát nyit a W3C

2015. augusztus 5.

W3C Iroda logója, ahogy indexképként megjelenik A W3C Ausztrál Irodája ezentúl a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemen, az ANU-n (Australian National University) működik, ahol az ANU Üzleti és Gazdasági Kara (ANU College of Business and Economics) valamint Mérnöki és Számítástudományi Kara (ANU College of Engineering and Computer Science) közösen ad neki otthont. Dr Armin Haller tölti be az irodavezetői tisztséget. A W3C Irodák a W3C munkájának helyi kapcsolataként működnek és segítik, hogy a W3C és a szervezet szabványai eljussanak a nemzetközi közösséghez. Shirley Leitch professzor, az ANU Üzleti és Gazdasági Kar Dékánja így nyilatkozott: „Nagy örömünkre szolgál, hogy mi nyújthatunk otthont a W3C Ausztrál Irodának, egy olyan szervezetnek, amely meghatározza a web (World Wide Web) szabványait és alakítja annak jövőjét.” Elanor Huntington professzor, az ANU Mérnöki és Számítástudományi Kar Dékánja szerint az Egyetem a W3C ötleteit és fejlesztéseit integrálni fogja saját oktatási programjába.

További információ a W3C Irodák Programról (W3C Offices Program).

 

Kapcsolt Adatok Patch Formátum csoportfeljegyzés

2015. augusztus 5.

A Kapcsolt Adatok Platform Munkacsoport (Linked Data Platform (LDP) Working Group) megjelentette a Kapcsolt Adatok Patch Formátum csoportfeljegyzést (Group Note of Linked Data Patch Format). A Kapcsolt Adatok Patch Formátum (LD Patch) egy nyelvet definiál a Kapcsolt Adatok erőforrások módosítására vonatkozó műveletsorozatok kifejezésére; valamint használható a HTTP PATCH módszerrel is.

További információ az Adatok Fejlesztési Területről.

 

Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató (ATAG) 2.0 és a Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató (ATAG) 2.0 Alkalmazása Munkatervek

2015. augusztus 4.

A Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group, ATAG WG) megjelentette a Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató 2.0 (Authoring Tool Accessibility Guidelines 2.0, ATAG 2.0) javaslattervet, valamint a Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató Alkalmazása (Implementing ATAG 2.0). frissített munkatervet. Az ATAG 2.0 útmutatót nyújt olyan webtartalom szerkesztőeszközök létrehozásához, amelyek jobban hozzáférhetők (akadálymentesek) a fogyatékkal élő szerzők számára (A rész), illetve lehetővé teszik, segítik és támogatják a még inkább akadálymentes webtartalom létrehozását bármely szerző számára (B rész).

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

WAI-ARIA 1.1 és Core-AAM 1.1 frissített munkatervek

2015. július 23.

A Protokoll és Formátum Munkacsoport (Protocols and Formats Working Group) megjelentette a WAI-ARIA 1.1, a Core-AAM 1.1, valamint az Akadálymentes név és leírás: Számítás és API Hozzárendelés 1.1 (Accessible Name and Description: Computation and API Mappings 1.1, Accname-AAM) frissített munkaterveket.

A WAI-ARIA az akadálymentes felhasználói felület elemeit definiáló szerepekhez, állapotokhoz és tulajdonságokhoz nyújt ontológiát. Emellett úgy tervezték, hogy a webes tartalmak, elsődlegesen a webalkalmazások akadálymentességét és kompatibilitását segítse elő.

A Core-AAM leírja, hogyan kell egy felhasználói ágensnek közölnie a tartalomnyelv szemantikáját az akadálymentességi API felé eltérő tartalom technológiák (elsősorban a WAI-ARIA) esetén, valamint más szabványok alapját képezi, hogy a hozzárendelés speciális technológiákra is kiterjeszthető legyen.

Az AccName-AAM leírja, hogyan határozza meg egy felhasználói ágens az akadálymentes objektumok nevét és leírását, és hogyan jeleníti meg azokat akadálymentes API-kon keresztül.

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

Digitális Könyvkiadás WAI-ARIA Modul

2015. július 20.

A Protokoll és Formátum Munkacsoport (Protocols and Formats Working Group), a Digitális Könyvkiadás Érdekcsoporttal (Digital Publishing Interest Group) közösen kiadta a Digitális Könyvkiadás WAI-ARIA Modul 1.0 (Digital Publishing WAI-ARIA Module 1.0) első nyilvános munkatervet. A specifikáció a WAI-ARIA 1.1-t terjeszti ki, hogy egy ontológiát definiáljon a digitális könyvkiadás sajátos szerepeire, állapotaira és tulajdonságaira. Emellett lehetővé teszi az automatikus feldolgozást és támogatja az akadálymentességet olyan szemantikát biztosítva, amelyet az alapnyelvek, mint pl. a HTML, nem tartalmaznak. A specifikáció engedi, hogy a szerzők strukturális információkat közvetítsenek a segítő technológiákhoz, és lehetővé tegyék a szemantikus navigációt, stilizálást, és az olvasók által használt interaktív tulajdonságokat. További információ az "ARIA and DPUB publish FPWD" blogposton.

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI) és a Digitális Könyvkiadás Fejlesztési Területről.

 

Webes annotáció protokoll – első nyilvános munkaterv

2015. július 14.

A Webes Annotáció Munkacsoport (Web Annotation Working Group) megjelentette a Webes Annotáció Protokoll (Web Annotation Protocol) első nyilvános munkatervet. Az annotációkat tipikusan arra használják, hogy egy forrásról információt, vagy források közötti összefüggéseket és kapcsolatokat közvetítsenek. Erre példa egy weblapon megjelenő vagy képhez kapcsolt magyarázat vagy címke, vagy egy hírhez kapcsolódó blogbejegyzés.

További információ a Digitális Könyvkiadás Fejlesztési Területről.

 

Kapcsolt Adatok Platform Lapkezelés 1.0 – Csoportfeljegyzés

2015. július 14.

A Kapcsolt Adatok Platform Munkacsoport (Linked Data Platform (LDP) Working Group) kiadta a Kapcsolt Adatok Platform Lapkezelés 1.0 (Linked Data Platform Paging 1.0) Csoportfeljegyzést. A dokumentum egy HTTP-alapú protokollt ír le a programok és szerverek számára, hogy azok hatékonyan tudjanak nagy Kapcsolt Adatok Platform Erőforrás ábrázolásokat visszakeresni, a válaszokat különálló URL-ként megcímezhető oldal erőforrásokra bontva.

További információ az Adatok Fejlesztési Területről.

 

Adatok a Weben – frissített Jó Gyakorlatok; két „Adat”-leíró séma első munkaterv

2015. július 10.

Az Adatok a Weben Jó Gyakorlatok Munkacsoport (Data on the Web Best Practices Working Group) megjelentette az Adatok a Weben Jó Gyakorlatok (Data on the Web Best Practices) frissített munkatervet, valamint első nyilvános munkatervként az Adatminőség (Data Quality) és Adatkészlet Felhasználás (Dataset Usage) leíró sémákat.
A fenti dokumentumok egy web-alapú ökoszisztéma létrehozását célozzák, amelyben az adatok intelligens publikálása lehetővé teszi azok megtalálhatóságát és feldolgozhatóságát. A potenciális felhasználók így képesek lesznek megállapítani, hogy az adat megfelel-e egy konkrét célnak, és ha igen, akkor akár leírhatják annak felhasználását is. Ez történhet visszajelzés, idézés által vagy saját metaadatként történő publikálás révén.

A munkacsoport örömmel veszi az észrevételeket e három most közzétett dokumentummal kapcsolatban. További információ az Adatok Fejlesztési Területről.

 

A Web és a Digitális Marketing - W3C Műhelykonferencia

2015. július 9.

A W3C 2015. szeptember 17-18-án rendezi meg a Web és a Digitális Marketing Műhelykonferenciát Tampában (Florida, USA). Az esemény házigazdája a Nielsen.
A digitális marketing és az azt körülölelő ökoszisztéma előre nem látott mértékben növekszik ahogy a fogyasztók és vállalatok kihasználják az új eszközök, lehetőségek és tartalmak nyújtotta előnyöket a weben. Ahogy a Nyílt Webes Platform és az olyan technológiák, mint a HTML5 tovább fejlődnek és újabb funkcionalitásokkal bővülnek, a különböző márkák, interaktív piaci szereplők, tartalom kiadók és harmadik fél szolgáltatók új kihívásokra hívják fel a W3C figyelmét. E kihívások között szerepel a szabványok hiánya például a marketing- és reklámkampányok, vagy az adatgyűjtés definíciója és biztonságos kivitelezése terén.
A W3C célja párbeszédet kezdeni a széleskörben vett digitális marketing iparág technikai képviselőivel, valamint a nyílt webes közösséggel, hogy jobban megértsük, a Nyílt Webes Platform milyen változtatásai segítenék az interoperabilitás és hatékonyság növelését, tennék lehetővé az innovációt és ösztönöznék a párbeszédet.

A műhelykonferencián való részvételnek nem feltétele a W3C-tagság, minden érdeklődőt szeretettel várnak. A résztvevőktől kérik egy hosszabb állásfoglalás (position paper) benyújtását 2015. augusztus 14-ig.

 

Járműadatok és Jármű Információelérési API Munkatervek

2015. június 29.

Az Autóipari Munkacsoport (Automotive Working Group) megjelentette az alábbi két munkatervet:

  • Jármű Adatok (Vehicle Data): a specifikáció a járművekben elérhető járműadatokhoz definiál egy szabványt, melyet a Jármű API specifikációval való együttes használatra terveztek.
  • Jármű Információelérés API (Vehicle Information Access API): célja az összeköttetés lehetővé tétele a járműbe épített információs és szórakoztató rendszer (infotainment) és a járműadatok elérési protokolljain keresztül. Az API-t a hálózatba kapcsolt jármű adatforrásait elérő, mobileszközön futó webalkalmazások is használhatják.

További információ a Mindenütt Jelenlévő Webalkalmazások Fejlesztési Területről (Ubiquitous Web Applications Activity).

 

W3C MathML 3.0 - ISO/IEC szabvány

2015. június 24.

A World Wide Web Konzorcium (W3C), valamint a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) Informatikai Egyesült Technológiai Bizottsága (JTC 1), jóváhagyta a Matematikai Jelölőnyelv 3.0 verzió 2. Kiadás (MathML Version 3.0 2nd Edition) nemzetközi ISO/IEC szabvánnyá minősítését (ISO/IEC 40314:2015).
A MathML a szoftverekben és fejlesztőeszközökben használt jelölőnyelv a matematika statisztikai, mérnöki, tudományos, számítási és akadémiai kifejezéseire a weben. A MathML javítja az akadálymentességi szerkesztési lehetőségeket és ma már használható önállóan, mint korábban is, vagy beágyazva a HTML-be.

További információért elérhető a sajtóközlemény teljes szövege, valamint a W3C Tagok ajánlásai.

 

JavaScript kurzus július 6-tól

2015. június 17.

Jelentkezni lehet a W3C online Javascript kurzusára, mely 2015. július 6-án indul és 4 hétig tart. A tanfolyam a JavaScript hasznos gyakorlatokra, trükkökre és eszközökre helyezi a hangsúlyt, melyekre számos interaktív példát is ad. A tanfolyamra 2015. június 22-ig jelentkezők kedvezményes díjon, 280 euróért regisztrálhatnak.

Elérhető a W3C tanfolyamait népszerűsítő videó, valamint további információ a W3DevCampusról, a W3C hivatalos, webfejlesztők számára készített, online képzési programjáról.

 

Mobileszközön futó webalkalmazások szabványai: jelenlegi állapot és roadmap

2015. június 11.

Az alkalmazás környezet diagramja, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3C közzétette a Mobileszközön futó webalkalmazások szabványai (Standards for Web Applications on Mobile) című 2015. májusi kiadványát, amely a W3C égisze alatt fejlesztett különböző, a webes alkalmazások lehetőségeit növelő technológiák, valamint ezek mobilkörnyezetben való célzottabb alkalmazásának áttekintését szolgálja. Mint a HTML5Apps projekt (EU FP7) egyik részterméke, a dokumentum jelenlegi változata a 2015. január óta tett kiegészítéseket és változásokat is tartalmazza, mint az alábbi Első Nyilvános Munkatervek: Audio Kimeneti Eszközök API (Audio Output Devices API), amely engedélyezi audio stream-ek különböző kimeneti eszközökhöz való irányítását, a Megjelenítési API (Presentation API), amely nélkülözhetetlen összetevő a második-képernyős élmény megvalósításában, a Felhasználói Azonosítás API (Credential Management API), amely lehetővé teszi a webalkalmazások interakcióját a böngészőben tárolt felhasználói azonosítókkal, a Jogosultságok API (Permission API), amely felfedi milyen jogosultságokat adott vagy tagadott meg a felhasználó a webalkalmazások számára. Emellett a jelenlegi verzió tartalmazza a WAI WCAG és az UAAG Munkacsoportok által kiadott Mobil Akadálymentességi Leképezések (mapping of accessibility guidelines to mobile) dokumentumot, valamint az Online Fizetés Érdekcsoport (Web Payments Interest Group) által közzétett fizetési felhasználói eseteket (payment use cases).

További információ a Web és Mobileszközök Érdekcsoportról (Web and Mobile Interest Group).

 

HTML Canvas 2D Kontextus – észrevételek

2015. június 5.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) észrevételeket vár a HTML Canvas 2D Kontextus Munkatervvel (HTML Canvas 2D Context) kapcsolatban. A szabvány a 2D kontextust definiálja a HTML rajzvászon (canvas) elemeire. A 2D Kontextus objektumokat, metódusokat és tulajdonságokat biztosít ahhoz, hogy ábrákat, grafikákat rajzoljunk és módosítsunk egy rajzvászon felületen.
A Munkatervvel kapcsolatos észrevételeket javaslatokat június 11-ig várják.

További információ a HTML Fejlesztési Területről.

 

Az ARIA használata HTML-ben Feljegyzések

2015. június 4.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) megjelentette az ARIA használata HTML-ben Feljegyzések (Notes on Using ARIA in HTML) munkatervet. A dokumentum gyakorlati útmutatóként szolgál a fejlesztők számára, hogy hogyan adhatnak akadálymentességi információt a HTML-elemekhez a WAI-ARIA 1.1 szabvány segítségével, mely definiálja, hogyan tehető a webes tartalom és a webalkalmazások még inkább akadálymentessé a fogyatékkal élő felhasználók számára. A dokumentum azt is bemutatja, hogyan használjuk a WAI-ARIA-t a HTML5.1-ben, amely elsődlegesen az Ajax, HTML, JavaScript és kapcsolódó technológiáik segítségével fejlesztett dinamikus tartalmak és az összetett felhasználói felületi vezérlők vonatkozásában segít.

További információ a HTML Fejlesztési Területről.

 

A W3C és az edX első közös HTML5 kurzusa június 1-től

2015. május 26.

w3cx logo, ahogy a szövegben indexképként megjelenik A fejlesztők számára nyújtott képzések további támogatására a W3C bejelentette, hogy csatlakozik az edX MOOC (Massive Open Online Course) platformjához W3Cx név alatt. A W3Cx kurzusok azt jelentik, hogy a világon fejlesztők ezrei számára lesz könnyebb hozzáférés a W3C által fejlesztett minőségi oktatási programokhoz.
Az első W3Cx kurzus a HTML5 – 1. rész lesz, mely a webtervezés alapjaira összpontosít középhaladó szinten. Széleskörben elismert, hogy a HTML5 ma és a jövőben is nélkülözhetetlen technológia lesz a különböző platformokon működő alkalmazások szempontjából. A tanfolyamot Michel Buffa, a University of Côte d'Azur (UFR Sciences) professzora vezeti.

A kurzus részletes leírása, regisztráció a 2015. június 1-én induló kurzusra, valamint a sajtóközlemény teljes szövege a hivatkozásokon olvasható.

 

W3C Ajánlás lett a HTML5 Online Üzenetküldés

2015. május 22.

A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) megjelentette a HTML5 Online Üzenetküldés W3C ajánlást (HTML5 Web Messaging). A szabvány két mechanizmust definiál a böngésző kontextusok közötti kommunikációra HTML dokumentumok esetén. A dokumentumok-közötti (cross-document) postMessage API lehetővé teszi, hogy a dokumentumok kommunikálhassanak egymással függetlenül azok forrásdomainjétől oly módon, hogy az ne tegye lehetővé a weboldalak közötti szkript-támadásokat. Azért, hogy az egymástól független (vagyis különböző böngésző kontextusokban futó) kódok kommunikálni tudjanak egymással, a szerzők használhatják a MessageChannel és a MessagePort API-kat. Ebben a mechanizmusban a kommunikációs csatorna mint kétirányú vezeték működik, mindkét végén egy-egy porttal. Az egyik porton küldött üzenetek a másik portra kézbesítődnek, és fordítva. Az üzenetek mint DOM események kerülnek továbbításra, anélkül hogy megszakítanák vagy leállítanák az éppen futó feladatokat.

További információ a Dinamikus Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

WAI-ARIA Szerkesztési Gyakorlatok új verzió, WAI-ARIA 1.1 és Core AAM frissítések

2015. május 22.

A Protokoll és Formátum Munkacsoport (Protocols and Formats Working Group) megjelentette a WAI-ARIA Szerkesztési Gyakorlatok 1.1 (WAI-ARIA Authoring Practices 1.1) első nyilvános munkatervet, valamint a WAI-ARIA 1.1 és az Alapvető Akadálymentessségi API Hozzárendelés 1.1 (Core Accessibility API Mappings (Core-AAM) 1.1) frissített munkaterveket.
A WAI-ARIA Szerkesztési Gyakorlatok dokumentum a webes applikáció-fejlesztőknek nyújt segítséget a WAI-ARIA szerepek, állapotok és tulajdonságok használatán keresztül akadálymentes widget-ek, navigáció és viselkedések létrehozására. Jelen új verzió nagymértékben átdolgozott annak érdekében, hogy speciálisan a WAI-ARIA 1.1-hez biztosítson támogatást. A WAI-ARIA az akadálymentes felhasználói felület elemeit definiáló szerepekhez, állapotokhoz és tulajdonságokhoz nyújt ontológiát. Emellett úgy tervezték, hogy a webes tartalmak, elsődlegesen a webalkalmazások akadálymentességét és kompatibilitását segítse elő.
A Core-AAM leírja hogyan kell egy felhasználói programnak közölnie a tartalomnyelv szemantikáját az akadálymentességi API felé különböző tartalom technológiák (elsősorban a WAI-ARIA) esetén valamint más szabványok alapját képezi, hogy a hozzárendelés az adott technológiákra is kiterjeszthető legyen.

További információ a fenti dokumentumok véleményezését kérő e-mailben, valamint a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

IndieUI: Események és IndieUI: Felhasználói Kontextus – Frissített Munkatervek

2015. május 22.

A Független Felhasználói Felület Munkacsoport (Independent User Interface (Indie UI) Working Group) megjelentette az IndieUI: Események 1.0 (IndieUI: Events 1.0) – Független Felhasználói Felület Események, valamint az IndieUI: Felhasználói Kontextus 1.0 (IndieUI: User Context 1.0) – Független Felhasználói Felület Kontextuális Információk munkaterveket. Az IndieUI: Események annak módját definiálja, ahogyan a különböző felhasználói interakciók egyszerű eseményekké fordíthatók és webes applikációk felé kommunikálhatók. Az IndieUI: Felhasználói Kontextus egy preferencia-készletet definiál, amit a felhasználók választhatnak, hogy a webes applikációk felé prezentálják magukat, és egy API-t a felhasználói programoknak, hogy ezen preferenciákat elérjék és figyeljék a változásokat. Mindkét IndieUI specifikáció könnyebbé teszi a webes alkalmazások sokféle környezetben megvalósuló működését – különböző eszközökön (mobiltelefonok és táblagépek), különféle kisegítő technológiák által, eltérő felhasználói igényeknek megfelelően. Ezen technológiák a webapplikáció-fejlesztők részére egységes módszert biztosítanak ahhoz, hogy többféle eszközön és kontextusban működő applikációkat tervezhessenek.
A jelen Munkatervekkel kapcsolatos észrevételeket 2015. május 29-ig várják.

További információ az IndieUI Áttekintés (IndieUI Overview) dokumentumban, valamint a Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI) oldalon.

 

Látogass el a W3C-Térre a WWW2015-ön!

2015. május 20.

www2015 logo, ahogy a szövegben indexképként megjelenik Az idei, Firenzében megrendezésre kerülő Nemzetközi World Wide Web Konferencián, a WWW2015-ön a W3C egy W3C-Teret szervez, ahol a konferencia résztvevői találkozhatnak, beszélhetnek és tapasztalatokat cserélhetnek a W3C szakértőivel. 2015. május 20-21-én, a W3C-Tér programja a jelenlegi, európai projektek támogatásával megvalósuló szabványosítási munkákat emeli ki, mint a TV és multi-kijelző forgatókönyvek (MediaScape), webes applikációk és dinamikus webes alkalmazások (HTML5Apps), webes biztonsági architektúrák (Strews), és az Adatok Web-je (BigDataEurope). Reméljük minél több érdeklődővel találkozunk Firenzében!

 

Adatkészlet leírások: Egészségügy és Élettudományok Közösségi Profil Feljegyzés

2015. május 19.

A Szemantikus Web Egészségügy és Élettudományok Érdekcsoportja (Semantic Web Health Care and Life Sciences (HCLS) Interest Group) megjelentette az Adatkészlet leírások: Egészségügy és Élettudományok Közösségi Profil (Dataset Descriptions: HCLS Community Profile) Csoport-feljegyzést. Az egységes, jó minőségű metaadatokhoz való hozzáférés létfontosságú a tudományos adatok keresése, megértése és újrafelhasználása érdekében. Jelen dokumentum az Egészségügy és Élettudományok terén együttműködő résztvevők közötti konszenzust írja le, az RDF-et használó adatkészletek leírására. A szabvány megfelel a fő funkcionális elvárásoknak, a lehető legnagyobb mértékben újrahasználja a már meglévő szókészleteket, és foglalkozik az adatleírás, verziózás, származás, felfedezés, csere, lekérdezés és visszakeresés elemeivel.

További információ az Adatok Fejlesztési Területről.

 

20 éves a W3C Európában

2015. május 13.

w3c20 logo, ahogy a szövegben indexképként megjelenik A web 1989-ben indult el Európában, a W3C – melynek célja a webet mindenki számára elérhetővé tenni - pedig most ünnepli a szervezeten belül az európai résztvevőkkel végzett 20 éves munkáját.
A W3C európai anyaintézményét 1995. áprilisban alapították Sophia Antipolisban, Franciaországban. A WCAG első tervezete, a mobilweb kezdeményezés és napjainkban az online fizetéshez kapcsolódó tevékenység mind a W3C európai alkalmazottai által indultak. Sir Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója és a web feltalálója, több kiemelkedő előadóval együtt, a web jövőjéről alkotott vízióját is megosztotta az ünnepség keretében. A W3C 20 eseményt az Inria és az ERCIM, a W3C korábbi és jelenlegi európai anyaintézménye támogatta. Külön köszönet illeti a Hachett Livre-t a W3CEurope@20-nak nyújtott nagyvonalú támogatásáért.

 

Vágólap API és Események Munkaterv, Fájl API Munkaterv

2015. május 12.

A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) kiadta a Vágólap API és Események Munkatervet (Clipboard API and events). A szabvány az általános vágólap műveleteket - mint a másolás, kivágás vagy beillesztés – definiálja oly módon hogy azok fel legyenek fedve a webalkalmazások számára és magasabb szintű funkciók legyenek adoptálhatók. Ennek célja a már meglévő implementációkkal való kompatibilitás biztosítása, ahol csak lehetséges.
A Munkacsoport szintén megjelentette a Fájl API Munkatervet (File API). A szabvány egy API-t biztosít a fájl objektumok webalkalmazásokban történő megjelenítésére, azok programozott szelektálására valamint az adataikhoz való hozzáférésre.

További információ a Dinamikus Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

Online Fizetés Felhasználói Esetek 1.0 – első nyilvános munkaterv

2015. április 29.

Az Online Fizetés Érdekcsoport (Web Payments Interest Group) megjelentette az Online Fizetés Felhasználói Esetek (Web Payments Use Cases) első nyilvános munkatervet. A jelenlegi fizetési kultúra rohamosan változik, a nagyobb biztonság érdekében új lehetőségeket, jobb mobileszközön való használhatóságot és fizetési újításokat ajánlva például a digitális pénztárcák vagy a kriptovaluták területén. A legfrissebb fejlesztések webre integrálhatóságára vonatkozó nyílt szabványok hiánya azonban megnehezíti a kereskedők, webfejlesztők és fizetési szolgáltatást nyújtók számára az új fizetési megoldások alkalmazását. A részleges szabályozási környezet még tovább bonyolítja a fizetési helyzetet.
A nagyobb interoperabilitás elérésére a kereskedők és vásárlóik, a fizetési szolgáltatók, szoftver forgalmazók, mobilhálózat üzemeltetők és fizetési hálózatok között, a W3C 2014. októberben indult Online Fizetés Érdekcsoportja (Web Payments Interest Group), az online fizetés interoperabilitásának javítására jelenleg egy szabvány roadmap-et készít. A most megjelent Felhasználói Esetek dokumentum az Érdekcsoport fő tevékenységi területét határozza meg. A felhasználói esetek alapján az Online Fizetés Érdekcsoport jelenlegi résztvevői egy architektúra kidolgozását és a technológiai követelmények meghatározását tervezik. E tevékenység alkotja a W3C csoportjai és a szélesebb körű fizetési iparág közötti párbeszéd alapját, hogy mely (W3C vagy más szervezet általi) szabványok szükségesek a felhasználói esetek megoldásához és az online fizetés adta lehetőségek minél teljesebb körű kihasználásához.

További információ a W3C Online Fizetés tevékenységről, melyet részben az Európai Unió támogat a HTML5Apps projekten keresztül.

 

Játékvezérlő Munkaterv

2015. április 29.

A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) megjelentette a Játékvezérlő (Gamepad) Munkatervet. A szabvány egy alacsonyszintű interfészt definiál a játékvezérlő eszközök kezelésére.

További információ a Dinamikus Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

Kapcsolt Adatok Platform 1.0 tájékoztató kiadvány

2015. április 27.

A Kapcsolt Adatok Platform Munkacsoport (Linked Data Platform (LDP) Working Group) kiadta a Kapcsolt Adatok Platform 1.0 tájékoztató kiadvány Munkacsoport-feljegyzést (Linked Data Platform 1.0 Primer), amely ismerteti a Kapcsolt Adatok Platform-ot (LDP), példákkal bemutatva olyan alapvető fogalmakat mint a kapcsolt adat erőforrás és a kapcsolt adat tároló, valamint hogy a webkliensek hogyan használhatják ezeket. Két mintaforgatókönyv mutatja hogyan működik együtt egy kapcsolt adat kliens és szerver egy írható/olvasható kapcsolt adat alkalmazás esetén, vagyis hogyan használható a HTTP erőforrás címzésére, frissítésére, létrehozására vagy törlésére olyan szerverek esetén amelyek saját erőforrásaikat kapcsolt adatként jelenítik meg.

További információ az Adatok Fejlesztési Területről.

 

Közadatok szolgáltatásának fenntarthatósága: üzleti modellek – műhelykonferencia: Krems, 2015. május 20-21.

2015. április 21.

A Share-PSI 2.0 projekt (EU FP7) következő, negyedik műhelykonferenciája a közadatok szolgáltatásának fenntarthatósága: üzleti modellek, ökoszisztémák, "lighthouse" projektek témát járja körbe (Krems Workshop: A self sustaining business model for open data).
A projekt maga egy európai tematikus hálózat az állami szektorban megvalósuló nyílt adatok használatára vonatkozó politikákkal kapcsolatos kezdeményezések és tapasztalatok megosztására. Mint minden Share-PSI műhelykonferenciának, a krems-i rendezvénynek is célja a jó gyakorlatok összegyűjtése elsősorban az állami szektor információira összpontosítva, de a kulturális örökség, a gazdasági és tudományos adatok is figyelmet kapnak. A jó gyakorlatokat maga a Share-PSI 2.0 projekt kodifikálja olyan nemzetközi szabványügyi szervezetekkel karöltve, mint a World Wide Web Konzorcium (W3C), az Open Geospatial Consortium (OGS) és az Open Group. A május 20-21-én tartandó műhelykonferencián való részvétel ingyenes.

További információ a Műhelykonferenciáról.

 

ARIA a HTML-ben – első nyilvános munkaterv

2015. április 21.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) megjelentette az ARIA a HTML-ben (ARIA in HTML) első nyilvános munkatervet. A specifikáció a HTML 5.1 elemekre alkalmazandó WAI-ARIA 1.1 attribútumok használatára definiál webfejlesztői szabályokat (szerzői megfelelőségi elvárásokat). A dokumentum ezen túl a Megfelelőségi Ellenőrzőeszközökkel szembeni elvárásokat is definiálja.

További információ a HTML Fejlesztési Területről.

 

Médiarögzítés és Médiafolyam Munkaterv

2015. április 21.

A Webes Valósidejű Kommunikáció Munkacsoport (Web Real-Time Communications Working Group) és az Eszköz API Munkacsoport (Device APIs Working Group) megjelentette a Médiarögzítés és Médiafolyam (Media Capture and Streams) munkatervet. A dokumentum egy JavaScript API készletet definiál amely lehetővé teszi a helyi médiaeszközök, beleértve az audio- és video-eszközöket is, platformról történő meghívását.

További információ a Mindenütt Jelenlévő Web Fejlesztési Területről.

 

HTML Akadálymentességi API Leképezések (HTML-AAM) – első nyilvános munkaterv

2015. április 20.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) és a Protokol és Formátum Munkacsoport (Protocols and Formats Working Group)megjelentette a HTML Akadálymentességi API Leképezések (HTML-AAM) (HTML Accessibility API Mappings) első nyilvános munkatervet. A szabvány definiálja hogyan képezi le a felhasználói program a HTML leíró nyelvet a platform akadálymentességi API-kra. E leképezések dokumentálása segíti az akadálymentességi API-k által használt szerepek, állapotok, tulajdonságok és események interoperábilis megjelenítését, és segít azt biztosítani, hogy az információ a szerzői szándéknak megfelelő módon jelenjen meg. A dokumentum HTML-specifikus útmutatót biztosít annak definiálására, hogyan kell a HTML felhasználói programnak válaszolnia a billentyűzet-fókuszra, natív HTML tulajdonságokra, valamint a szerep-, állapot- és tulajdonság attribútumokra, melyek a webtartalomban biztosítottak a WAI-ARIA-n keresztül. A dokumentum része egy technológia-specifikus modul készletnek, mely a WAI-ARIA 1.1 tulajdonságokhoz biztosít akadálymentességi API leképezés támogatást. A jelen szabványban definiált leképezések korábban mint HTML a Platfom Akadálymentességi API-khoz Implementációs Útmutató (HTML to Platform Accessibility APIs Implementation Guide) jelentek meg. Az Útmutató megjelenése óta a WAI-ARIA 1.1 valamint a HTML 5.1 vonatkozásában végzett munka egy szélesebb körű, kapcsolódó Akadálymentességi API leképezések készletet eredményezett, valamint annak igényét, hogy a különböző technológiákra vonatkozó leképezések egységes módon fejeződjenek ki, így a korábbi szabványtervezet hamarosan visszavonásra kerül.

További információ a HTML Fejlesztési Területről valamint a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

SVG Akadálymentességi API Leképezések 1.0 (SVG-AAM) – első nyilvános munkaterv

2015. április 13.

A Skálázható Vektorgrafika Munkacsoport (Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group) és a Protokol és Formátum Munkacsoport (Protocols and Formats Working Group) megjelentette az SVG Akadálymentességi API Leképezések 1.0 (SVG-AAM) (SVG Accessibility API Mappings 1.0) első nyilvános munkatervet. A szabvány lehetővé teszi az SVG szerzők számára akadálymentes - táblázatokat, grafikonokat és más rajzokat is tartalmazó - gazdag webes alkalmazások létrehozását. Emellett SVG-specifikus útmutatást ad annak definiálására, hogyan válaszoljon az SVG felhasználói program a billentyűzet-fókuszra, natív SVG tulajdonságokra, és a szerep, állapot és tulajdonság attribútumokra melyek a webtartalomban biztosítottak a WAI-ARIA-n keresztül. Az SVG-AAM az első technológia-specifikus modul amely akadálymentes API leképezéseket biztosít a WAI-ARIA 1.1 funkciókhoz, ezt más technológia-specifikus leképezések követik majd.

További információ az Interakció Területről valamint a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

A W3C és az edX elindítják első közös HTML5 kurzusukat

2015. április 1.

w3cx logo, ahogy a szövegben indexképként megjelenik A fejlesztők számára nyújtott képzések további támogatására a W3C bejelentette, hogy csatlakozik az edX MOOC (Massive Open Online Course) platformjához W3Cx név alatt. A W3Cx kurzusok azt jelentik, hogy a világon fejlesztők ezrei számára lesz könnyebb hozzáférés a W3C által fejlesztett minőségi oktatási programokhoz.
Az első W3Cx kurzus a HTML5 – 1. rész lesz, mely a webtervezés alapjaira összpontosít középhaladó szinten. Széleskörben elismert, hogy a HTML5 ma és a jövőben is nélkülözhetetlen technológia lesz a különböző platformokon működő alkalmazások szempontjából. A tanfolyamot Michel Buffa, a University of Côte d'Azur (UFR Sciences) professzora vezeti.

A kurzus részletes leírása, regisztráció a 2015. június 1-én induló kurzusra, valamint a sajtóközlemény teljes szövege a hivatkozásokon olvasható.

 

Reszponzív Webtervezés kurzus − kedvezményes regisztráció: 2015. április 10-ig

2015. április 1.

Megnyílt a regisztráció a W3C 2015. május 8-án induló Reszponzív Webtervezés (Responsive Web Design) online kurzusára. A tanfolyamot Frances de Waal vezeti, a résztvevőket lépésről lépésre megismertetve egy olyan folyamattal, amely HTML és CSS alapokon lehetővé teszi olyan weboldalak készítését, melyek különböző eszközökön is megfelelően működnek. A résztvevők viewport deklarációval és média-lekérdezésekkel dolgoznak majd a reszponzív elrendezés, a reszponzív ábrák, navigáció, tipográfia, táblázatok, űrlapok és video megvalósítása érdekében. A tanfolyam május 8-án indul és 5 hétig tart, melyre a 2015. április 10-ig jelentkezők kedvezményes díjon, 310 dollárért regisztrálhatnak.

Elérhető a W3C tanfolyamait népszerűsítő videó, valamint további információ a W3DevCampus-ról, a W3C hivatalos, webfejlesztők számára készített, online képzési programjáról.

 

Digitális Marketing Műhelykonferencia

2015. március 31.

A W3C 2015. április 29-30-án Digitális Marketing Műhelykonferenciát rendez Tampában (Florida, USA). Az esemény házigazdája a Nielsen. A digitális marketing és az azt körülölelő ökoszisztéma előre nem látott mértékben növekszik ahogy a fogyasztók kihasználják az új eszközök, lehetőségek és tartalmak nyújtotta előnyöket a weben. Ahogy a Nyílt Webes Platform és az olyan technológiák, mint a HTML5 tovább fejlődnek és újabb funkcionalitásokat tesznek elérhetővé, a különböző márkák, interaktív piaci szereplők, tartalom kiadók és harmadik fél szolgáltatók új kihívásokra hívják fel a W3C figyelmét.
A W3C célja jobban megérteni, a Nyílt Webes Platform milyen változtatásai segítenék az interoperabilitás és hatékonyság növelését, tennék lehetővé az innovációt és ösztönöznék a párbeszédet. A műhelykonferencián megvitatásra kerül többek között az Adatgyűjtés és –mérés, a Teljesítmény, valamint a Biztonság és a biztonsági intézkedésekkel való interakció.

A műhelykonferencián való részvételnek nem feltétele a W3C-tagság, minden érdeklődőt szeretettel várnak. A résztvevőktől kérik egy hosszabb állásfoglalás (position paper) benyújtását 2015. április 6-ig.

 

Adatok a Weben Jó Gyakorlatok – első munkaterv

2015. március 20.

Az Adatok a Weben Jó Gyakorlatok Munkacsoport (Data on the Web Best Practices Working Group) megjelentette az Adatok a Weben Jó Gyakorlatok (Data on the Web Best Practices) első nyilvános munkatervet, hogy lehetővé tegye és segítse a web, mint adatcsere közvetítő, használatának növekedését. Az adatoknak megtalálhatónak és feldolgozhatónak kell lenniük mind az emberek, mind a gépek számára. Ahol adat kerül bármilyen formában felhasználásra, akár az adat keletkeztetője, akár külső fél által, az ilyen jellegű használatnak is láthatónak kell lennie és az adatközlő tevékenysége is felismerhető kell legyen. Röviden, a most megjelent jó gyakorlatokat követve lehetővé válik az interakció az adat közzétevője és felhasználója között. A Munkacsoport az Adatok a Weben Jó Gyakorlatok Felhasználói Esetek és Elvárások (Data on the Web Best Practices Use Cases and Requirements) Munkacsoport-feljegyzést is kiadta olyan esetleírásokkal, hogy hogyan teszik közzé a weben az adatokat és hogyan használják azokat. E dokumentum emellett egy, a felhasználói esetek alapján készült elvárás készletet is tartalmaz, melyet felhasználnak a Jó Gyakorlatok dokumentum, valamint két új leíró séma - Minőség és Granularitás Leírás, Adatfelhasználás Leírás - fejlesztéséhez is.

További információ az Adatok Fejlesztési Területről.

 

WCAG-EM weblap akadálymentességet kiértékelő eszköz

2015. március 18.

Az Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoport (Education and Outreach Working Group) megjelentette a WCAG-EM weblap akadálymentességet kiértékelő jelentésgenerátor (WCAG-EM Report Tool: Website Accessibility Evaluation Report Generator) első verzióját. Az eszköz segít a weblapok akadálymentességét értékelő jelentéseket létrehozni a Weblap Akadálymentesítés Értékelés Módszertan (Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology, WCAG-EM) alapján. A WCAG-EM egy informatív W3C csoport-feljegyzés, amely egy módszert ír le annak értékelésére, hogyan felelnek meg weblapok, beleértve webes alkalmazásokat és mobileszközökre készült weboldalakat is, a WCAG 2.0 webes szabványnak. A W3C örömmel veszi az értékelő eszközzel kapcsolatos visszajelzéseket és javaslatokat, melyek eredményét a következő verzió tartalmazza majd.

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

Akadálymentes űrlapok, ábrák és táblázatok – oktatási segédlet

2015. március 18.

A Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI) Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoport (Education and Outreach Working Group, EOWG) és a Web Akadálymentesítési Útmutatója Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) megjelentette a frissített Akadálymentes űrlapok, ábrák és táblázatok – oktatási segédletet (Web Accessibility Tutorials on Forms, Images and Tables). Ezen oktatási segédletek célja bemutatni, hogyan lehet olyan akadálymentes webes tartalmakat létrehozni, melyek a fogyatékos felhasználók számára is elérhetők és az általános felhasználói élményt is javítják minden felhasználó számára. Általános útmutatás mellett a segédlet a HTML5-re és a WAI-ARIA-ra tartalmaz konkrét példákat.

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

Mobil akadálymentesség: a WCAG 2.0 és más W3C/WAI Iránymutatások alkalmazása – első nyilvános munkaterv

2015. március 18.

A Web Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group, WCAG WG) és a Felhasználói Program Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (User Agent Accessibility Guidelines Working Group, UAAG WG) közös Mobil Akadálymentesítés Egysége (Mobile Accessibility Task Force) megjelentette a Mobil akadálymentesség: a WCAG 2.0 és más W3C/WAI Iránymutatások alkalmazása (Mobile Accessibility: How WCAG 2.0 and Other W3C/WAI Guidelines Apply to Mobile) első nyilvános munkatervet. A dokumentum leírja, hogyan alkalmazhatók a WCAG 2.0 irányelvek, útmutatások és megfelelőségi kritériumok a mobil webtartalomra, mobil webalkalmazásokra, nativ alkalmazásokra, valamint a nativ alkalmazáson belül webkomponenseket használó hibrid alkalmazásokra. Iránymutatást ad mobil akadálymentességi kérdésekben – mint a kis kijelzőméret, érintési felület méret, zoom, gesztusok – és hogy ezek hogyan viszonyulnak a WCAG 2.0-hoz. Emellett egy már meglévő, mobil technológia esetén alkalmazható WCAG Technikák listához kapcsolódik.
A dokumentum az UAAG 2.0 és a Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató 2.0 (Authoring Tool Accessibility Guidelines 2.0, ATAG 2.0) relevanciáját is kiemeli mobil környezetben és az UAAG 2.0 mobil akadálymentességi példákhoz kapcsolódik. A munkaterv informatív iránymutatás, nem elvárásokat fogalmaz meg. A dokumentum idővel W3C Munkacsoport Feljegyzés lehet, vagy a benne foglalt információ bekerülhet a WCAG Technikák és a WCAG Értelmezése dokumentumokba (azonban ez nem változtatja meg a WCAG 2.0-t, mely szabvány változatlan marad).

További információ a W3C WAI Mobil Akadálymentesítésről valamint a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

Adatozz okosan – Budapest Open Knowledge Meetup

2015. március 13.

A Budapest Open Knowledge Meetup következő rendezvényét Adatozz okosan ismerkedés címmel 2015. március 27-én tartja, ez alkalommal az adatos együttműködések bemutatásának adva teret. A rendezvény helyszíne a Müszi – Művelődési Szint, a részletes program elérhető a hivatkozáson.

 

HTML Képleírás Kiterjesztés (longdesc) – W3C Ajánlás

2015. március 12.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group), a Protokol és Formátum Munkacsoport (Protocols and Formats Working Group) jóváhagyásával, megjelentette a HTML 5 Képleírás Kiterjesztés (longdesc) (HTML5 Image Description Extension (`longdesc`)) W3C ajánlást. Ez a kitejesztés a HTML5-nek ad egy ’longdesc’ attribútumot, amely a képek részletes leírását tartalmazó hivatkozás létrehozására használható, és része a W3C azon törekvésének, hogy a Nyílt Webes Platform elérhető legyen a fogyatékos emberek számára is.

További információ a HTML Fejlesztési Területről és a WAI Technikai Fejlesztési Területről.

 

Kapcsolt Adatok Platform 1.0 – W3C Ajánlás

2015. március 10.

A Kapcsolt Adatok Platform Munkacsoport (Linked Data Platform (LDP) Working Group) kiadta a Kapcsolt Adatok Platform 1.0 (Linked Data Platform 1.0) W3C ajánlást. A “kapcsolt adatok” egy olyan megközelítés, ahol az adatok közti kapcsolat az adatfogalom alapvető, lényegi tulajdonságává válik, és a webtechnológiát használja fel a kapcsolatokból szőtt globális elosztott adatbázis kialakítására. A szabvány egy szabálykészletet definiál a HTTP műveletekhez webes erőforrásokon, RDF-re is alapozva, hogy egy architektúrát biztosítson a weben keresztül írható-olvasható kapcsolt adatoknak.

További információ az Adatok Fejlesztési Területről.

 

Pointer Események – W3C Ajánlás

2015. március 9.

A Pointer Események Munkacsoport (Pointer Events Working Group) megjelentette a Pointer Események (Pointer Events) W3C Ajánlást. A szabvány egy egységes esemény és felület készletet definiál az eszköz-semleges pointer bevitelre, például az egér, érintőképernyő, és digitalizáló tábla számára, ideértve a nyomásérzékenységet, az érintkezési geometriát és billentés/dőlés kezelésének képességét, emellett egy leképzést is definiál a hagyományos egér eseményekre. A szabvány további funkcionalitásokat is biztosít a kapcsolódó Érintéses Események (Touch Events) szabványhoz képest. További információ a két szabvány közötti kapcsolatról az Érintéses Események Közösségi Csoport (Touch Events Community Group) lapján.

További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

Médiarögzítés DOM Elemekből – első nyilvános munkaterv

2015. március 9.

A Webes Valósidejű Kommunikáció Munkacsoport (Web Real-Time Communications Working Group) és az Eszköz API Munkacsoport (Device APIs Working Group) megjelentette a Médiarögzítés DOM Elemekből Munkatervet (Media Capture from DOM Elements). A dokumentum definiálja, hogyan rögzíthető médiafolyam egy DOM elemből, mint például egy video, audio vagy rajzvászon (canvas) elem, egy MediaStream formájában.

További információ a Mindenütt Jelenlévő Web Fejlesztési Területről.

 

Médiarögzítés és Médiafolyam Munkaterv

2015. március 9.

A Webes Valósidejű Kommunikáció Munkacsoport (Web Real-Time Communications Working Group) és az Eszköz API Munkacsoport (Device APIs Working Group) megjelentette a Médiarögzítés és Médiafolyam Munkatervet (Media Capture and Streams). A dokumentum API-kat definiál a helyi multimédia eszközök, például mikrofon vagy videókamera hozzáférés kéréséhez. A dokumentum emellett a MediaStream API-t is definiálja, amely annak ellenőrzésére ad eszközt, hogy hol kerül felhasználásra multimédiás adatfolyam, valamint bizonyosfokú ellenőrzést is nyújt azon eszközök felett amelyek a médiát létrehozzák. Továbbá, a specifikáció képes információt felfedni a média rögzítésére és megjelenítésére szolgáló eszközökről.

További információ a Mindenütt Jelenlévő Web Fejlesztési Területről.

 

Kormányzati Adatok Műhelykonferencia Temesváron: 2015. március 16-17.

2015. március 6.

Kormányzati képviselők többek között Romániából, a Cseh Köztársaságból, Lengyelországból és Szerbiából is részt vesznek a Temesvári West University-n március 16-17-én tartandó „Nyílt Adat Prioritások és Kötelezettségek” (Open Data Priorities and Engagement) témájú műhelykonferencián. A rendezvény a Share-PSI 2.0 projekt (EU FP7) harmadik műhelykonferenciája, a projekt maga egy európai tematikus hálózat az állami szektorban megvalósuló nyílt adatok használatára vonatkozó politikákkal kapcsolatos kezdeményezések és tapasztalatok megosztására.
Kezdeményezések, mint az Open Knowledge Foundation Globális Nyílt Adatok Indexe (Global Open Data Index), a Web Foundation Nyílt Adatok Barométere (Open Data Barometer) és az ePSI Platform Eredményjelzője (ePSI Platform Scoreboard) mutatják, hogy számos európai ország élen jár azon globális törekvésben, hogy a kormányzatok által kezelt információ könnyebben hozzáférhető legyen. Ez növelné a közszféra hatékonyságát, az átláthatóságot és gyorsítaná az innovációt.
A Share-PSI projekt partnereként (Department of Computer Science - Faculty of Mathematics and Computer Science, West University of Timisoara) és a Műhelykonferencia helyi elnökeként Prof. Dr. Dana Petcu hangsúlyozza: „Temesvár az akadémiai kiválóság és üzleti fejlődés egyik centruma, a műhelykonferencia pedig lehetőség annak bemutatására, hogyan lehet e képességeket hatékonyan használni a gyorsan növekvő európai piacon.”
Mint minden Share-PSI műhelykonferenciának, a temesvári rendezvénynek is célja a jó gyakorlatok összegyűjtése elsősorban az állami szektor információira összpontosítva, de a kulturális örökség, a gazdasági és tudományos adatok is figyelmet kapnak. A jó gyakorlatokat maga a Share-PSI 2.0 projekt kodifikálja olyan nemzetközi szabványügyi szervezetekkel karöltve, mint a World Wide Web Konzorcium (W3C), az Open Geospatial Consortium (OGS) és az Open Group.

További információ a Műhelykonferenciáról.

 

WCAG 2.0 Értelmezése és Technikák a Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0-hoz (WCAG) – frissített Feljegyzések

2015. március 4.

A Web Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) kiadta a WCAG 2.0 Értelmezése (Understanding WCAG 2.0) és a WCAG 2.0: Technikák a WCAG 2.0-hoz (Techniques for WCAG 2.0) Feljegyzések frissítéseit. A frissítések nem érintik a WCAG 2.0-t, amely szabvány változatlan marad.
A WCAG útmutatásait és megfelelőségi feltételeit úgy tervezték, hogy azok széles körben alkalmazhatók legyenek a jelenlegi és jövőbeni webes technológiákra, ideértve többek között a dinamikus alkalmazásokat, a mobiltechnológiát vagy a digitális televíziót. Az ezt támogató most megjelent dokumentumok speciális iránymutatást adnak – példakódokkal, erőforrásokkal és tesztekkel – és rendszeresen frissülnek hogy lefedjék a jelenlegi gyakorlatot a WCAG-nak való megfelelés jegyében. A WCAG dokumentumaival kapcsolatos információk a WCAG Áttekintés (WCAG Overview) oldalon találhatók.

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

HTTP új verzió az IETF által

2015. március 4.

A W3C örömmel fogadta a HTTP/2 tervezet (HTTP/2 draft) IETF (Internet Engineering Task Force) és IESG (Internet Engineering Steering Group) általi jóváhagyását, mely a World Wide Web alapprotokolljának jelentős frissítése. A HTTP ezen új verziója jobb és gyorsabb webalkalmazásokat tesz majd lehetővé és csökkenti a rést a telepíthető és a webes alkalmazások között. Emellett javítani fogja az interoperabilitást és a biztonságos kapcsolatokat, és csökkenti néhány meglévő teljesítmény „hack” szükségességét.

 

TTML2: Időzített Feliratozás Jelölőnyelv 2 – első nyilvános munkaterv

2015. március 4.

Az Időzített Feliratozás Munkacsoport (Timed Text Working Group) megjelentette az Időzített Feliratozás Jelölőnyelv 2 (TTML2: Timed Text Markup Language 2) első nyilvános munkatervet. A dokumentum a TTML2-t definiálja, annak szókészlete és szemantikája vonatkozásában.

További információ a Videó a Weben Fejlesztési Területről.

 

W3C Műhelykonferencia: Adatok, tartalom és szolgáltatások a Többnyelvű Web támogatására

2015. február 27.

A W3C hamarosan nyolcadik Többnyelvű Web műhelykonferenciáját rendezi egy olyan eseménysorozat keretében, melynek célja azon mechanizmusok és eljárások felfedezése, melyek biztosítják a web lehetőségeinek minél teljesebb kihasználását világszerte, a nyelvi és kulturális határokon átívelően. A 2015. április 29-én Rigában megrendezésre kerülő konferencia a LIDER projekt (EU FP7) támogatásával valósul meg, és része az április 27-29. között megrendezésre kerülő Többnyelvű Digitális Egységes Piac témájú Riga Summit 2015 eseménynek. A konferencia díjmentes, amire minden érdeklődőt szeretettel várnak, ám korlátozott befogadóképessége miatt ajánlott a korai regisztráció. A W3C előadók és érdeklődők részvételére is számít.

A korábbi hét, elismert műhelykonferencia sikerére építve a Rigában tartandó rendezvény a Többnyelvű Web újabb lehetőségeihez vezető jelenlegi technológiai fejlesztésekre összpontosít. A műhelykonferencia emellett találkozópont is a többnyelvű web kihívásaival foglalkozó, a megoldásokat segítő bevált gyakorlatok és szabványok iránt érdeklődők, például a tartalomírók, lokalizációval foglalkozók vagy nyelvi-eszköz fejlesztők számára. Emellett további lehetőséget ad a többnyelvű web különböző aspektusait átfogó közösségek közötti hálózat- és kapcsolatépítésre. A szervezők kiemelt érdeklődéssel várják a globális, többnyelvű közönség elérését lehetővé tévő új megoldásokat bemutató előadók jelentkezését.

A műhelykonferenciára az online regisztráció megnyílt.

 

W3C Ajánlás lett a Vibration API

2015. február 23.

Az Eszköz API Munkacsoport (Device APIs Working Group) megjelentette a Vibration API W3C ajánlást. A szabvány egy API-t definiál amely az eszközök rezgőfunkció működéséhez biztosít elérést. A rezgés a taktilis visszacsatolás egyik formája.

További információ a Mindenütt Jelenlévő Webalkalmazások Fejlesztési Területről.

 

13. AAATE Konferencia: Kisegítő Technológiák és Info-kommunikációs Akadálymentesítés

2015. február 18.

“Új területek bevonása és hídépítés” – ezzel a szlogennel kerül megrendezésre 2015. szeptember 9-12. között Budapesten a 13. AAATE Konferencia (Advancing Assistive Technology and eAccessibility for People with Disabilities and the Aging Population), mely a fogyatékos személyek és az idősödő népesség szempontjából összpontosít a kisegítő technológiákra és az info-kommunikációs akadálymentesítésre. A konferencia egyfelől a kelet-európai szakembereknek kíván lehetőséget teremteni az AATE konferenciasorozathoz történő csatlakozásra, másfelől azon szakemberek megismerését célozza, akik az ezeken a területeken jövőben dolgozó szakemberek képzését biztosítják.
A konferencia számos részterületet felölel - többek között az akadálymentes környezet, beágyazott (ambiens) segítő rendszerek, háztartási automatizálás (domotics), okos eszközök, robotika, ember-számítógép interakció (HCI) és mulimodális felhasználó felületek, felhő technológia, szabványosítás. A teljes témalista a konferencia honlapján található, a szervezők várják előadók és kiállítók jelentkezését az ott felsorolt témakörökben. További információ a konferencia szponzorként történő támogatásáról.

 

Budapest Open Knowledge Meetup: Linked Data – 2015. február 18.

2015. február 13.

A Budapest Open Knowledge Meetup Kapcsolt Adatok (Linked Data) témában 2015. február 18-án, 19.00-tól 21.00-ig tartja következő rendezvényét a W3C Magyar Iroda támogatásával, melynek helyszíne az MTA SZTAKI (1111 Budapest, Kende u. 13-17.)
A rendezvényen arra keressük a választ, hogy mi is az a linked data, mire lehet használni és mindez miért jó. A rendezvény programja:

  • Szász Barnabás: Linked Data - van-e adathalmazoknak hálózati hatása?
  • Horváth Ádám: Könyvtári és múzeumi adatok automatikus publikálása a szemantikus weben - az ALIADA projekt ismertetése
  • Héder Mihály: Linked Data és az NLP kapcsolódása a DBpedia Spotlight eszközön keresztül
  • Miháltz Márton: Magyar WordNet a LOD felhőben

A rendezvényre jelentkezni a hivatkozáson lehet.

 

W3C Ajánlás lett a Szerver által Küldött Események

2015. február 12.

A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) megjelentette a Szerver által Küldött Események (Server-sent Events) W3C ajánlást. A szabvány egy API-t definiál a HTTP kapcsolat megnyitására hogy az a szervertől DOM események formájában fogadja az értesítéseket (push notification). Az API bővíthető, így más értesítésküldési sémákkal megoldásokkal, például Push-SMS, is képes együttműködni.

További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

Hálózatba Kapcsolt Autók - a W3C és az autóipar új webes szabványosítási törekvése

2015. február 9.

A hálózatba kapcsolt autók adatai és szolgáltatásai iránti növekvő fogyasztói igényre válaszolva, a W3C bejelentett egy új, autóipari együttműködést, amely a gazdag webes élményt hozza el az autósoknak és az autóban utazóknak egyaránt. Az együttműködésnek keretet adó új Autóipari Munkacsoport (Automotive Working Group) kezdetben arra összpontosít, hogy a webes alkalmazások forgalmazóinak adjon egységes és biztonságosabb hozzáférést a járművek adataihoz. „A hálózatba kapcsolás átalakítja az autóipart”, mondja Matt Jones, a Jaguar Land Rover Jövő Információs és Szórakoztató Rendszer részlegének (Future Infotainment) vezetője. „Hisszük, hogy a web a legjobb út az autóipar számára ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a gyorsan változó fogyasztói elvárásokkal és fejlődő technológiával, és megfeleljen az olyan kihívásoknak, mint az OTA (over the air) frissítések vagy a fejlett diagnosztika.”

A sajtóközlemény teljes szövege elérhető a hivatkozáson.

 

Mobileszközön futó webalkalmazások szabványai: jelenlegi állapot és roadmap

2015. február 6.

Az alkalmazás környezet diagramja, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3C közzétette a Mobileszközön futó webalkalmazások szabványai (Standards for Web Applications on Mobile) című 2015. januári kiadványát, amely a W3C égisze alatt fejlesztett különböző, a webes alkalmazások lehetőségeit növelő technológiák, valamint ezek mobilkörnyezetben való célzottabb alkalmazásának áttekintését szolgálja. Mint a HTML5Apps projekt (EU FP7) egyik részterméke, a dokumentum jelenlegi változata a 2014. október óta tett kiegészítéseket és változásokat is tartalmazza, és nyomonköveti a platform fejlődését. Jelentős változás az, hogy a dokumentumot az Alkalmazás Alapokként (Application Foundations) definiált kategóriák köré szervezték, melyek a webtechnológiák következő generációjával szemben felmerülő felhasználói és fejlesztői igényeket kiemelő képességek egy magasszintű csoportosítása.

További információ a Web és Mobileszközök Érdekcsoportról (Web and Mobile Interest Group).

 

Activity Streams 2.0 és Activity Vocabulary – Frissített Munkatervek

2015. február 6.

A Közösségi Háló Munkacsoport (Social Web Working Group) megjelentette az alábbi két frissített munkatervet:

  • Tevékenység Adatfolyam 2.0 (Activity Streams 2.0): a szabvány a jövőbeni és a már befejezett felhasználói tevékenységek bemutatására részletez egy JSON formátumot használó modellt.
  • Tevékenység Szókészlet (Activity Vocabulary): a szabvány egy absztrakt osztálykészletet és tulajdonságokat definiál amely a múltbeli, jelenidejű és jövőre irányuló tevékenységet írja le.

További információ a Közösség Fejlesztési Területről.

 

IndieUI: Események (nem csak Mobilra) frissített Munkaterv

2015. február 5.

A Független Felhasználói Felület Munkacsoport (Independent User Interface (Indie UI) Working Group) megjelentette az IndieUI: Események 1.0 (IndieUI: Events 1.0) frissített munkatervet – Független Felhasználói Felület Eseményei, mely új eseményeket és egy finomított technikai modellt tartalmaz. Az IndieUI: Események annak módját definiálja, ahogyan a különböző felhasználói interakciók egyszerű eseményekké fordíthatók és webes applikációk felé kommunikálhatók (például ha a felhasználó lefelé akar görgetni egy oldalon, ezt megteheti érintőképernyőn az ujjával, vagy egérrel a gördítősávra kattintva, vagy görgetőkerék segítségével, vagy a „gördítés le” hangparancsot kiadva. Az IndieUI-jal e módok mindegyike a webes applikációkhoz a lehető legegyszerűbben kommunikált: „gördítés le”). Az IndieUI könnyebbé teszi a webes alkalmazások sokféle környezetben megvalósuló működését – különböző eszközökön (mobiltelefonok és táblagépek), különféle kisegítő technológiák által, eltérő felhasználói igényeknek megfelelően. Az IndieUI a webapplikáció-fejlesztők részére egységes módszert biztosít ahhoz, hogy többféle eszközön és kontextusban működő applikációkat tervezhessenek.
A jelen Munkatervvel kapcsolatos észrevételeket 2015. február 13-ig várják.

További információ az IndieUI Áttekintés (IndieUI Overview) dokumentumban, valamint a Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI) oldalon.

 

Kognitív Nehézségekkel Élők Esélyegyenlősége Felhasználói Kutatás

2015. február 4.

Megjelent a Kognitív Nehézségekkel Élők Esélyegyenlősége Felhasználói Kutatás első nyilvános munkaterv (Cognitive Accessibility User Research), melyet a Protokoll és Formátum Munkacsoport (Protocols and Formats Working Group) és a Web Akadálymentesítési Útmutatója Munkacsoport (Web Accessibility Guidelines Working Group) közös, Kognitív és Tanulási Nehézségekkel Élők Esélyegyenlősége Akciócsoportja (Cognitive and Learning Disabilities Accessibility Task Force) tett közzé. A dokumentum azon kihívásokat írja le, melyek a webes technológiák tanulási vagy kognitív nehézségekkel élő emberek számára történő alkalmazása során felmerülnek, emellett alapul szolgál e felhasználói csoport esélyegyenlőségének javítását célző stratégiák és technikák fejlesztéséhez is.

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

Dolgok Internetje (Web of Things) Kezdeményezést indított a W3C

2015. február 2.

A W3C elindította új, Dolgok Internetje Kezdeményezését (Web of Things Initiative), melyben olyan nyílt Web szabványok jönnek létre, melyek lehetővé teszik a hálózatba kapcsolt érzékelőkön (szenzorok) és beavatkozószerveken (aktuátorok) valamint az Adatweb-en (Web of Data) alapuló szolgáltatások és alkalmazások nyitott piacának megjelenését. A nyílt szabványok létrejötte létfontosságú e terület végtelen lehetőségeinek kihasználása érdekében. Kérjük csatlakozz az új Dolgok Internetje Érdekcsoporthoz (Web of Things Interest Group), mely a tipikus használati esetek, a követelmények meghatározása és a legjobb gyakorlatok kialakítását célozza. A kezdeményezés célja közös vízió kialakítása és a szabványosítás különféle lehetőségeinek azonosítása.
Az IoT (Internet of Things) terület eddigi tevékenysége az érzékelő-, és beavatkozószervekre valamint a köztük alkalmazott kommunikációs technológiákra irányult. Kevés figyelem vetült arra, hogy milyen módon lehet kitörni a jelenlegi egymástól elszigetelt termék silók kereteiből. A webes technológiák erre a célra kiválóak, a JavaScripthez hasonló szkript nyelvek nagy szerepet játszhatnak ezen új webes szolgáltatások meghatározásánál. Ugyanakkor jelentős munka szükséges még a webszolgáltatások megtalálása és interoperabilitása terén, a biztonság, a személyes adatok védelme valamint a szolgáltatás akadálymentesítés és a hálózati támadások, hibák kezelése és a velük szembeni rendszer-ellenállóképesség fokozása területeken.

Mindez a Web határainak kiterjesztését vonhatja maga után. Kérünk csatlakozz, hogy ezeket az új lehetőségeket minél jobban kihasználhassuk.

 

A W3C és az OGC együttműködik a webes téradatok integrálásában

2015. február 1.

A W3C és az Open Geospatial Consortium (OGC) bejelentette együttműködését, melynek célja a webes téradatok kompatibilitásának és integrációjának erősítése. A téradatok számos emberi tevékenység szerves részei, így kiemelten fontos ezen adatok webes adatbázisokba és webszolgáltatásokba történő integrálásának könnyebbé tétele.
Az új Webes Téradatok Munkacsoport (Spatial Data on the Web Working Group) szorosan együttműködve dolgozik a jövőben az Open Geospatial Consortium-mal, kiemelten a névadó OGC Webes Téradatok Munkacsoporttal (OGC’s Spatial Data on the Web Working Group). „A térbeli helyzet, akárcsak kontextus teremtése a legtöbb mai online információnak, elengedhetetlen a kapcsolt eszközök gyorsan fejlődő területén,” mondja Ed Parsons, téradat-informatikus. „Az együttműködésen keresztül reméljük, hogy a téradat tudás megértését a web egyik alapelemévé tesszük.”
A jelenlegi munka a 2014. márciusban megrendezett Téradatok Összekapcsolása Konferencia (Workshop on Linking Geospatial Data) folytatása és a SmartOpenData projekt keretében a W3C által részben támogatott.

A sajtóközlemény teljes szövege valamint további információ az Adatok Fejlesztési Területről.

 

Mikroadatok RDF-be (Második Kiadás) Csoportfeljegyzés

2015. január 28.

A Szemantikus Web Érdekcsoport (Semantic Web Interest Group) megjelentette a Mikroadatok RDF-be (Microdata to RDF) Csoportfeljegyzés újabb verzióját. A HTML mikroadat a HTML-re alkalmazott kiterjesztés amelyet a géppel olvasható adatok HTML dokumentumokba történő beágyazására használnak. Míg a mikroadat szabvány a jelölés eszközeit írja le, ez a szabvány azon feldolgozási szabályokat definiálja, melyeket egy mikroadatokat tartalmazó HTML dokumentum esetén RDF kinyerésére használhatunk. A jelenlegi verzió néhány olyan HTML5-specifikus tulajdonságot is leír melyeket a Csoportfeljegyzés korábbi verziója még nem tartalmazott, emellett egyszerűsíti az RDF output-ot és a feldolgozási szabályokat a mikroadat felhasználási gyakorlatával összhangban, és frissíti a hivatkozásokat is, így azok már az RDF legutóbbi verziójára mutatnak.

További információ az Adatok Fejlesztési Területről.

 

Webes Annotáció Adatmodell – első nyilvános munkaterv

2015. január 27.

A Webes Annotáció Munkacsoport (Web Annotation Working Group) megjelentette a Webes Annotáció Adatmodell első nyilvános munkatervet (Web Annotation Data Model). Az annotációkat tipikusan arra használják, hogy egy forrásról információt, vagy források közötti összefüggéseket és kapcsolatokat közvetítsenek. Erre példa egy weblapon megjelenő vagy képhez kapcsolt magyarázat vagy címke, vagy egy hírhez kapcsolódó blogbejegyzés. A Webes Annotáció Adatmodell szabvány egy struktúrált modellt és formátumot ír le, amely lehetővé teszi a különböző hardver és szoftver platformok között annotációk megosztását és újrahasználatát.

További információ a Digitális Könyvkiadás Fejlesztési Területről.

 

Akadálymentes név és leírás: Számítás és API Hozzárendelés 1.1, Core-AAM 1.1 és WAI-ARIA 1.1 munkatervek

2015. január 27.

A Protokoll és Formátum Munkacsoport (Protocols and Formats Working Group) megjelentette az Akadálymentes név és leírás: Számítás és API Hozzárendelés 1.1 (Accessible Name and Description: Computation and API Mappings 1.1, Accname-AAM) első nyilvános munkatervet, valamint a Core-AAM 1.1 és a WAI-ARIA 1.1 frissített munkaterveket.

A WAI-ARIA az akadálymentes felhasználói felület elemeit definiáló szerepekhez, állapotokhoz és tulajdonságokhoz nyújt ontológiát. Emellett úgy tervezték, hogy a webes tartalmak, elsődlegesen a webalkalmazások akadálymentességét és kompatibilitását erősítse / segítse elő.

A Core-AAM leírja hogyan kell egy felhasználói ágensnek közölnie a tartalomnyelv szemantikáját az akadálymentességi API felé eltérő tartalom technológiák (elsősorban a WAI-ARIA) esetén valamint más szabványok alapját képezi, hogy a hozzárendelés speciális technológiákra is kiterjeszthető legyen.

Az AccName-AAM leírja, hogyan határozza meg egy felhasználói ágens az akadálymentes objektumok nevét és leírását, és hogyan jeleníti meg azokat akadálymentes API-kon keresztül.

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

Az OpenSocial Foundation a W3C-ben folytatja a szabványosítást

2015. január 22.

Az OpenSocial Foundation és a W3C bejelentette hogy az OpenSocial szabványosítás és az ehhez kapcsolódó tevékenység a W3C-ben folytatódik tovább. 2015. január 1-től az OpenSocial Foundation megszűnik, így a szabványosításhoz kapcsolódó munka a W3C Közösségi Háló Fejlesztési Területén (W3C Social Web Activity) belül zajlik, melynek célja megkönnyíteni a közösségi alkalmazások építését és integrációját a Nyílt Webes Platformmal. „Az OpenSocial vezetősége egyetértett abban, hogy a Közösségi Háló szabványokat - melyek nagyrésze az OpenSocial szabványok és olyan projektek, mint az Apache Shindig és Rave sikerére épülnek - érintő munka már a W3C Közösségi Háló Munkacsoport pártfogásában kell folytatódjon, melynek az OpenSocial egyik alapító tagja”, mondta John Mertic, az OpenSocial Foundation elnöke.

A sajtóközlemény teljes szövege, valamint a hírrel kapcsolatos további információ és GYIK az OpenSocial Foundation blogján található. További információ a Közösség Fejlesztési Területről.

 

RDFa 1.1 módosított javaslatterv: észrevételek

2015. január 20.

Az RDFa Munkacsoport (RDFa Working Group) négy RDF 1.1 dokumentumot adott ki módosított javaslattervként:

  • HTML+RDFa 1. - Második Kiadás , amely szabályokat és útmutatást definiál az RDFa Core 1.1 és az RDFa Lite 1.1 szabványok HTML5-ben és XHTML5-ben való alkalmazásához. A szabványban definiált szabályok nem csak a HTML5 dokumentumok XML és nem-XML módjaira vonatkoznak, hanem a HTML4 és XHTML dokumentumokra is amennyiben azokat a HTML5 elemzési szabályai által értelmezik.
  • RDFa Core 1.1 - Harmadik Kiadás, amely a strukturált adatok bármely jelölőnyelvben való megjelenítésének attribútumait szabályozza. A jelölőnyelvben (pl. a HTML-ben) már elérhető beágyazott adatok gyakran újrahasználhatók az RDFa által, így nem kell az adatot megismételni a dokumentum törzsében. Az adat absztrakt formája RDF, mely lehetővé teszi a webszerkesztőknek saját szótár építését, más szótárak bővítését, valamint e szótárak hosszútávú fejlesztését, megtartva a maximális kompatibilitást. A leíró struktúra szorosan kötődik az adathoz, így a renderelt adat másolható, áthelyezhető és beilleszthető a rá jellemző struktúrával együtt.
  • RDFa Lite 1.1 - Második Kiadás: az RDFa Lite egy egyszerű RDFa alapkészletet nyújt, néhány olyan attribútumot tartalmazva melyek lehetővé teszik a géppel olvasható adatok webes dokumentumokban, történő megjelenítését, mint a HTML, SVG és XML. Bár még nem nyújt teljes megoldást bonyolultabb adatok leírására, a mindennapi igényeknek megfelel és a legtöbb webszerkesztő által egy nap alatt megtanulható.
  • XHTML+RDFa 1.1 - Harmadik Kiadás: az RDFaCore 1.1 attribútumokat és szintaktikát definiál a befogadó nyelvbe beágyazható szemantikus jelölésre, jelen szabvány pedig egy ilyen befogadó nyelvet definiál, mely az XHTML 1.1 kiterjesztéseként magában foglalja az RDFa Core 1.1-ben definiált attribútumokat. A szabványt elsősorban azon szerzőknek szánják akik XHTML dokumentumokba gazdag szemantikus jelölést szeretnének beágyazni.

A fenti dokumentumokkal kapcsolatban 2015. február 1-ig várják az észrevételeket. További információ az Adatok Fejlesztési Területről.

 

Egyedi Elemek Munkaterv

2015. január 16.

A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) megjelentette az Egyedi Elemek Munkatervet (Working Draft of Custom Elements). A szabvány leírja azt a módszert, mely lehetővé teszi a szerzők számára hogy egy dokumentumban új típusú DOM elemeket definiáljanak és használjanak.

További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

W3C Ajánlás lett az Indexelt Adatbázis API

2015. január 15.

A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) megjelentette az Indexelt Adatbázis API (Indexed Database API) W3C ajánlást. A dokumentum API-kat definiál a rekordokból álló egyszerű értékeket és hierarchikus objektumokat tartalmazó adatbázisokhoz. Minden egyes rekord egy kulcsból és valamilyen értékből áll, és az adatbázis az általa tárolt rekordok indexeit is kezeli. Egy alkalmazásfejlesztő így közvetlenül használja az API-t egy rekord megtalálására akár annak kulcsa, akár egy index alapján. Egy lekérdezőnyelv ezen API-n jelenhet meg külön rétegként. Indexált adatbázis pedig egy perzisztens B-fa adatstruktúrával implementálható.

További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

Web Akadálymentesítési Elemzőeszközök lista: eszközinformációk

2015. január 15.

A W3C honlapján már elérhető a Web Akadálymentesítési Elemzőeszközök frissített listája (Web Accessibility Evaluation Tools List). Ezen elemzőeszközök olyan szoftverprogramok vagy online szolgáltatások, melyekkel megállapítható hogy egy adott webes tartalom megfelel-e az akadálymentességi követelményeknek. Az elemzőeszközökről, valamint tulajdonságaikról információ a Web Akadálymentesítési Elemzőeszközök Kiválasztása (Selecting Web Accessibility Evaluation Tools) dokumentumban olvasható. Kérik a webes akadálymentesítési eszközök forgalmazóit, hogy a náluk elérhető termékekről és szolgáltatásokról vigyenek fel információt a listába.

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

JavaScript, Reszponzív Webtervezés és HTML5 kurzusok

2015. január 9.

Megnyílt a regisztráció a W3C három újabb online kurzusára:

  • Javascript kurzus (regisztráció) a JavaScript legjobb gyakorlatokat, trükköket és eszközöket öleli fel, számos példán és feladaton keresztül bemutatva azokat. A tanfolyam 2015. január 26-án indul és 4 hétig tart. A tanfolyam díja 370 dollár.
  • a HTML5 kurzus (regisztráció) többek között a video, időalapú animáció, 2D geometriai átalakítások, Web Audio API és webkomponensek világába vezeti a résztvevőket. A tanfolyam 2015. február 2-án indul és 6 hétig tart. A tanfolyam teljes díja 430 dollár, azonban a 2015. január 10-ig jelentkezők kedvezményes díjon, 330 dollárért regisztrálhatnak.
  • a Reszponzív Webtervezés (Responsive Web Design) kurzus (regisztráció) lépésről lépésre vezeti végig a résztvevőket egy a HTML-re és CSS-re fókuszáló folyamaton amely lehetővé teszi, hogy bármilyen kijelző-mérethez igazodó weboldalakat hozhassanak létre. A tanfolyam 2015. február 6-án indul és 5 hétig tart. A tanfolyam teljes díja 380 dollár, azonban a 2015. január 16-ig jelentkezők kedvezményes díjon, 300 dollárért regisztrálhatnak.

Elérhető a W3C tanfolyamait népszerűsítő videó, valamint további információ a W3DevCampusról, a W3C hivatalos, webfejlesztők számára készített, online képzési programjáról.

 

URL specifikáció; Vágólap API és események - munkatervek

2015. január 7.

A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) megjelentette az alábbi két munkatervet:

  • URL: a szabvány definiálja az URL-t, tartományokat (domain), IP címeket, az application/x-www-form-urlencoded formátumot, és ezek API-jait.
  • Vágólap API és események (Clipboard API and events): a dokumentum API-kat ír le webes alkalmazások vágólap műveleteire, mint a másolás, kivágás és beillesztés.

További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Területről.