Hírek

Megjelent a "Webszolgáltatások nemzetköziesítésének használati útmutatója" munkaterv

2002. december 20.

A Nemzetköziesítés Munkacsoport (Internationalization Working Group) Webszolgáltatások munkacsapata (Web Services Task Force) megjelentette első Webszolgáltatások nemzetköziesítésének használati útmutatója (Web Services Internationalization Usage Scenarios) munkatervét. Ebben a dokumentumban a webszolgáltatások nemzetköziesítésének követelményei lesznek meghatározva, valamint a legjobb gyakorlati alkalmazások. A munkacsapat várja hozzájárulásukat további útmutatásokkal, esettanulmányokkal és egyéb észrevételekkel. További információk a Nemzetköziesítés Fejlesztési Terület (Internationalization Activity) honlapján.

 

Megjelent a minőségbiztosítási teszt-útmutató

2002. december 20.

A Minőségbiztosítási Munkacsoport (Quality Assurance (QA) Working Group) kiadta a Minőségbiztosítási rendszer: Útmutató a tesztekhez (QA Framework: Test Guidelines) első nyilvános munkatervét. A dokumentum általános útmutatásokat ad a W3C-specifikációk megfelelőségi tesztjeinek elvégzéséhez. További információk a Minőségbiztosítás (QA) és a Minőségbiztosítási Fejlesztési Terület (Quality Assurance (QA) Activity) honlapján.

 

Megjelent a MathML 2.0 munkaterv második kiadása

2002. december 19.

A Matematika Munkacsoport (Math Working Group) kiadta a Matematikai leírónyelv 2.0 (második kiadás) (Mathematical Markup Language (MathML) Version 2.0) munkatervet. A MathML 2.0 egy olyan XML-alkalmazás, mellyel matematikai jelöléseket és tartalmat jeleníthetünk meg, fogadhatunk és dolgozhatunk fel a Weben. A második kiadás pontosításokat és hibajavításokat tartalmaz. Várjuk észrevételeiket. További információk a Matematika (Math) honlapon.

 

A "SOAP 1.2" W3C előzetes javaslatterv lett

2002. december 19.

A W3C örömmel jelenti, hogy a SOAP 1.2 előzetes javaslattervvé (Candidate Recommendation) lépett elő. A specifikáció három részből áll: 0. rész: Bevezetés(Primer), 1. rész: Üzenetküldő Keretrendszer (Messaging Framework) és 2. rész: Segédlet (Adjuncts). A nyilvánosan fejlesztett SOAP 1.2 egy egyszerű protokoll a strukturált információk szétszórt, elosztott környezetben való továbbítására. Várjuk észrevételeiket. További információk a Webszolgáltatások Fejlesztési Terület (Web Services Activity) honlapján.

 

A "Névterek 1.1" W3C előzetes javaslatterv lett

2002. december 18.

A W3C örömmel jelenti, hogy az XML névterek 1.1 (Namespaces in XML 1.1) előzetes javaslattervvé (Candidate Recommendation) lépett elő. Az IRI referenciákkal azonosított névtartományok meghatározzák az elem- és attribútumnevek érvényességi körét XML dokumentumokban. Az 1.1-es verzió a hibajegyzék alapján készült javított változat, mely tartalmaz egy módszert az előtagok (prefixes) deklarációjának megszüntetésére is. Észrevételeiket február 14-ig várjuk. További információk az XML Fejlesztési Terület (XML Activity) honlapján.

 

Megjelent az XHTML 2.0 munkaterve

2002. december 18.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) kiadta az XHTML 2.0 harmadik munkatervét. Az XHTML 2.0 a Web ismert leírónyelveinek - HTML 4, XHTML 1.0 és 1.1 - rokona, de nem szándékozik felülről kompatibilis maradni azokkal. A munkaterv az XHTML 2.0 leírónyelvet és moduljait írja le, amelyek célja látványos, hordozható Web-alapú alkalmazások létrehozása. Várjuk észrevételeiket. További információk a HTML honlapon.

 

Az " Útmutató a felhasználó ágensek elérhetőségéről" W3C ajánlás lett

2002. december 17.

A World Wide Web Consortium örömmel jelenti, hogy az Útmutató a felhasználó ágensek elérhetőségéről 1.0 (User Agent Accessibility Guidelines 1.0) W3C ajánlás lett. A Webelérési Lehetőségek Kezdeményezése (Web Accessibility Initiative) részeként a szoftverfejlesztők számára íródott útmutató segítségül szolgál a (látási, hallási, mozgási, értelmi és szellemi) fogyatékossággal rendelkezők webelérhetőségének korlátait szem előtt tartó és mindenki által jól használható böngésző- és médialejátszó-tervezéshez. Frissítve lett a "Technológiák" kézikönyv is. További információk a sajtóközlemények (press release) oldalon, a FAQ-ban és a 23 ajánlólevélben (testimonials).

 

Richard Ishida társelnöke "A nemzetköziesítés és a Unicode" konferenciának

2002. december 13.

Richard Ishida, a W3C Állandó Stábjának (W3C Team) tagja társelnöke lesz A nemzetköziesítés és a Unicode konferenciának (Internationalization & Unicode Conference). A rendezvény eredeti nevét - Unicode konferencia (Unicode Conference) - azért változtatták meg, mert a mostani pontosabban visszaadja, miről szól a konferencia. Ez az esemény az első műszaki világkonferencia a szoftverek és a Web nemzetköziesítésének területén. A W3C Nemzetköziesítési Fejlesztési Területnek (Internationalization Activity) nagy hasznára válhat, hogy ezúton újra megerősödhetnek a régi, termékeny kapcsolatok. A 23. Nemzetköziesítés és a Unicode konferencia (23rd Internationalization & Unicode Conference, IUC23) 2003. március 24-26-án kerül megrendezésre, Prágában, Csehországban.

 

Megjelent a szállítási környezetről szóló munkaterv

2002. december 13.

Az Eszközfüggetlenség Munkacsoport (Device Independence Working Group) kiadta az Eszközfüggetlenségi tanulmány a szállítási környezetről (Delivery Context Overviewfor Device Independence) című első nyilvános munkatervét. A szállítási környezet (delivery context) kifejezést a felhasználói beállítások és a felhasználók webelérési mechanizmusának lehetőségeinek leírására használjuk. További információk a W3C Eszközfüggetlenség Fejlesztési Terület (Device Independence Activity) honlapján.

 

Megjelent az XHTML2.0 munkaterve

2002. december 12.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) kiadta az XHTML 2.0 módosított munkatervét. Az XHTML 2.0 a Web ismert leírónyelveinek - HTML 4, XHTML 1.0 és 1.1 - rokona, de nem szándékozik felülről kompatibilis maradni azokkal. A munkaterv az XHTML 2.0 leírónyelvet és moduljait írja le, amelyek célja látványos, hordozható Web-alapú alkalmazások létrehozása. Várjuk észrevételeiket. További információk a HTML honlapon.

 

Megjelent az Amaya 7.1

2002. december 12.

Az Amaya a W3C webböngészője és fejlesztő eszköze. A 7.1-es verzióban SVG, MathML és a nyomtatás-támogatás hibáit javították. Solaris-hoz, Linux-hoz és Windows-hoz az Amaya binárisan letölthető. A forráskód is letölthető. További információk az annotációkról az Annotáció (Annotea) honlapján.

 

Az első Amaya-kezdőlap készítő verseny

2002. december 10.

A W3C örömmel hirdeti meg első Kezdőlapkészítő versenyét az Amayához, a W3C szerkesztő/böngészőjéhez. A kezdőlap elkészítéséhez W3C technológiákat kell használni, mint a HTML, az XHTML, a CSS, a MathML és SVG. Egy pályázó több pályázatot is benyújthat. A beküldési határidő 2003. február 3.

 

Az "XML-titkosítás, -dekódolás" W3C ajánlás lett

2002. december 10.

A World Wide Web Consortium örömmel jelenti, hogy az XML Encryption Syntax and Processing és a Decryption Transform for XML Signature W3C ajánlás lett. A specifikációkat a W3C tagság megvitatta, és támogatja azok ipari felhasznáálását. A titkosítás lehetővé teszi a bizalmas adatok biztonságos átvitelét és tárolását. További információk a sajtóközlemények (press release) oldalon és az ajánlólevelekben (testimonials).

 

Megjelent az "XHTML-modularizáció XML sémával" végső munkaterv

2002. december 9.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) kiadta az XHTML-modularizáció XML sémával (Modularization of XHTML in XML Schema) végső munkatervet. Észrevételeiket január 31-ig várjuk. A dokumentum XML séma modulok egész halmazát tartalmazza, segítséget nyújtva ezzel a dokumentumszerkesztőknek az XHTML megfelelő módosítására és bővítésére. További információk a HTML honlapon.

 

Megjelent az EARL 1.0 munkaterv

2002. december 6.

A Kiértékelő- és Javító Eszközök Munkacsoport (Evaluation and Repair Tools Working Group) első nyilvános munkatervét Kiértékelő és jelentéskészítő nyelv 1.0 (Evaluation and Report Language, EARL) címmel. A specifikáció magyarázatot ad arra, hogyan is használjuk az EARL-t, egy általános célú nyelvet, melyet teszteredmények kifejezésére és alapszótár készítésére használhatunk. Várjuk észrevételeiket. További információk a Webelérési Lehetőségek Kezdeményezése (Web Accessibility Initiative) honlapon.

 

Megjelent "A többmódú interakció esettanulmányai"

2002. december 5.

A Többmódú Interakció Munkacsoport (Multimodal Interaction Working Group) kiadta A többmódú interakció esettanulmányai (Multimodal Interaction Use Cases) W3C-jegyzetet.Vizsgáltak repülőjárat-foglalást, útajánlat-adást vezetéshez és mobilterminálról történő név-alapú tárcsázást. Hangsúlyt kell fektetni a különböző eszközökre vonatkozó követelményekre, az eseménykezelésre, a hálózatfüggőségre és a felhasználóval való interakcióra. További információk a Többmódú Interakció Fejlesztési Terület (Multimodal Interaction Activity) honlapján.

 

A W3C honlap új testet ölt

2002. december 5.

A W3C örömmel jelenti, hogy honlapja és hozzá kapcsolódóan a FAQ új testet ölt. Ez a megjelenés az újabb, a szabványoknak megfelelő böngészőkhöz íródott, szigorúan XHTML 1.0-ban. Kevesebb táblázat, több navigációs elérhetőségi (accessibility) lehetőség és az oldalszerkezetet is meghatározó Egymásbaágyazott Stíluslapok (Cascading Style Sheets, CSS) jellemzi. A W3C várja észrevételeiket.

 

A W3C társrendezője az "XML 2002"-nek

2002. december 4.

A W3C örömmel vállalja a társrendező szerepét az XML 2002 konferencián és kiállításon december 8-13-án, Baltimore-ban (Maryland, USA). Chris Lilley december 10-én részt vesz egy Town Hall panelen, amely a W3C Műszaki Architektúra Csoportjá-ról (W3C Technical Architecture Group) szól. Philippe Le Hégaret W3C Update címmel tart előadást december 11-én és DOMLevel 3 címmel december 12-én. Daniel Weitzner és Liam Quin, a W3C XML Fejlesztési Területvezetője (W3C XML Activity Lead) is ellátogat a rendezvényre.

 

Megjelent az Amaya 7.0

2002. december 3.

Az Amaya a W3C webböngészője és fejlesztő eszköze. A 7.0-ás verzióban található újítások a felhasználói felület módosításai, a Raptor RDF-elemzőre való áttérés és a nagyobb XML, SVG és CSS támogatás. Solaris-hoz, Linux-hoz és Windows-hoz az Amaya binárisan letölthető. A forráskód is letölthető. További információk az annotációkról az Annotáció (Annotea) honlapján.

 

Megjelent "A beszédszintézis leírónyelve" végső munkaterve

2002. december 2.

A Hangos Böngésző Munkacsoport (Voice Browser Working Group) kiadta A beszédszintézis leíró nyelve 1.0 (Speech Synthesis Markup Language Version 1.0) végső munkatervét. Észrevételeiket 2003. január 15-ig várjuk. Ennek az XML-alapú nyelvnek a segítségével a tartalomszerkesztők elő tudnak állítani webes gépibeszédet úgy, hogy a kiejtés, a hangerő, a hangmagasság és a tömörítés foka ellenőrizhető. További információk a Hangos Böngésző Fejlesztési Terület (Voice Browser Activity) honlapján.

 

Megjelent a "Többmódú interakció keretrendszer" jegyzet

2002. december 2.

A Többmódú Interakció Munkacsoport (Multimodal Interaction Working Group) kiadta a W3C Többmódú Interakció Keretrendszer (W3C Multimodal Interaction Framework) első publikációját, mint W3C-jegyzetet. A keretmunka olyan leíró nyelveket határoz meg, amelyek a komponensek és a komponensek közti adatáramlás szükségleteire épül. Meghatározza a ma széles körben alkalmazott bemeneti és kimeneti lehetőségeket és biztosítja ennek bővíthetőségét. További információk a Többmódú Interakció Fejlesztési Terület (Multimodal Interaction Activity) honlapján.

 

Megjelent az "Eljárásminták és -technikák" című minőségbiztosítási jegyzet

2002. december 2.

A Minőségbiztosítási Munkacsoport (Quality Assurance (QA) Working Group) kiadta az Eljárásminták és -technikák (Operational Examples & Techniques) W3C-jegyzetet. A minőségbiztosítási rendszer részeként és párhuzamosan fejlesztve az Eljárás-utasítási irányelvekkel (Operational Guidelines), az utolsó verziót a Minőségbiztosítási Fejlesztési Terület (QA Activity) berkeiben tartják karban, míg stabil nem lesz. A dokumentumban a W3C munkacsoportjainak minőségi munkájához segítséget nyújtó példákat és technikákat találhatunk.

 

A W3C Állandó Stábjának decemberi szereplései

2002. december 2.

December 3-án, Hugo Haas tart előadást az Iliatech Club Day on Web Services nevű rendezvényen az INRIÁ-ban (Rocquencourt, Le Chesnay, Franciaország). Előadást tart még Charles McCathieNevile is a LexiPraxi elnevezésű rendezvényen (franciául); helye: Agence universitaire de la Francophonie (Párizs, Franciaország). December 5-én, Kazuhiro Kitagawa tart vitaindító beszédet az Internet World Asia konferencián Tokióban, Japánban. Az Állandó Stáb több tagja is részt vesz a december 18-20-án megrendezésre kerülő XML 2002 konferencián Baltimore-ban, (Maryland, USA). C. M. Sperberg-McQueen részt vesz a december 10-ei Building a Web Services Foundation konferencia egyik CNET-es paneljén San Franciscoban, (Kalifornia, USA). Daniel Dardailler előadást tart az Internet: un diritto pertutti nevű rendezvényen (olaszul) Velencében, Olaszországban, december 16-án. További információk a Közelgő W3C szereplések és események oldalon.

 

A W3C az ERCIM-et nevezi ki új európai anyaintézetének

2002. november 27.

A W3C örömmel tudatja, hogy 2003. január 1-étől az INRIA helyett az Európai Informatikai és Matematikai Kutatókonzorcium (European Research Consortium for Informatics and Mathematics, ERCIM) lesz az európai anyaintézete. Az észak-amerikai MIT, az ázsiai Keio Egyetem (Keio University) és mostantól az ERCIM a W3C 3 globális partnere és fizikai központja, anyaintézete (host-ja). A változás jobb kutatói kapcsolatépítést tesz lehetővé a W3C-nek Európában, míg az INRIÁ-val, az ERCIM egyik alapítójával való kapcsolata is fennmarad. További információk a 18 nyelven megjelent sajtónyilatkozatban és az ajánlólevelekben.

 

Megjelent a W3C dokumentumérvényesség-ellenőrzőinek új generációja

2002. november 26.

A W3C örömmel jelenti be a W3C dokumentumérvényesség-ellenőrző szolgáltatásának (W3C Markup Validation Service) új verziójának megjelenését. Ez az egy teljesen újraírt változat, áttekinthetőbb eredményoldalakkal, jobb MathML, XHTML és SVG támogatással, és az elérhetőségi követelményeknek jobban megfelelve. Várjuk észrevételeiket! A "bejelentés"-ben (announcement) megneveztük a fejlesztőket és közzétettünk néhány megjegyzést.

 

A W3C köszönetet mond a "W3C SysWeb" stábnak

2002. november 25.

Az utóbbi 6 hónapban a W3C munkacsoportjai 137 publikációt jelentettek meg, ebből 36-ot novemberben, 2 hét alatt. Az ezekre mutató hivatkozások a Műszaki jelentések jegyzéke (index of technical reports) oldalon találhatók meg. A W3C köszönetet mond Henri Fallon webmesternek és a "W3C SysWeb" stábnak, akik ezt lehetővé tették. A SysWeb figyelmet fordít a W3C-tagság, az Állandó Stáb és a közönség igényeire is. Jelenleg 680,000 weboldal és a levelezőlisták 796,000 archív oldalának kezelését végzik amerikai, japán és francia szerverekről.

 

A W3C köszönti tagjait a Tanácsadó Testület ülésén

2002. november 25.

A W3C november 18-20-án tartotta a Tanácsadói Testület (Advisory Committee) félévi ülését Cambridge-ben (USA, Massachusetts). AW3C tagszervezetei kétnapos előadás- és vitasorozaton vettek részt, melynek témája a W3C Fejlesztési Területei (W3C Activities) volt. Ha az ön szervezete is szeretne csatlakozni a W3C-hez, kérjük látogasson el a Tagság (Membership) weboldalunkra. A Tanácsadói Testület következő ülése május 18-20-án lesz, a május 20-24-i WWW2003 konferenciához kapcsolódva, mely Magyarországon, Budapesten kerül megrendezésre.

 

"Internet World Asia 2002" konferencia Tokióban, Japánban

2002. november 25.

A W3C örömmel vállalja a társszponzor szerepét az Internet World Asia 2002 (japán nyelvű) konferencián, mely december 4-e és 6-a között kerül megrendezésre Tokióban, Japánban. Kazuhiro Kitagawa, a W3C Eszközfüggetlenség Fejlesztési Területének (Device IndependenceActivity) vezetője tart vitaindító beszédet A Szemantikus Weben alapuló új szolgáltatások (New services based onthe Semantic Web) címmel december 5-én. A regisztráció elkezdődött.

 

Megjelent a "Skálázható vektorgrafika 1.2" munkaterv

2002. november 15.

Az SVG Munkacsoport (SVG Working Group) megjelentette a Skálázható vektorgrafika 1.2 (Scalable Vector Graphics (SVG) 1.2) első nyilvános munkatervét. Az SVG 1.2-ként nevezett új verzió várható újdonságai közé tartozik a más XML-formátumokkal való integrálás és a szövegtördelés, nyomtatás, folyamatos megjelenítés, festés, modell interpretálás és a DOM erősítése. További információk az SVG honlapon.

 

Módosult a "World Wide Web architektúrája" munkaterv

2002. november 15.

A W3C Műszaki Architektúra Csoportja (Technical Architecture Group, TAG) módosította A World Wide Web architektúrája (Architecture of the World Wide Web) munkatervet. Várjuk észrevételeiket. Az azonosítás, értelmezés és kölcsönhatás fogalmak köré szerveződő technikai megoldásokkal a dokumentumok már néhány nem-technikai, szociális kérdést is érintenek, mely hozzájárul a megosztott információs térhez. További információk a TAG honlapján.

 

Módosult a CC/PP végső munkaterv

2002. november 15.

Az összegyűlt észrevételek alapján a CC/PP Munkacsoport (CC/PP Working Group) módosította a Képességek/beállítási profilok: Struktúra és szókészletek (Composite Capability/Preference Profiles (CC/PP): Structure and Vocabularies) munkatervet. A CC/PPegy RDF-ben (Resource Description Framework - Forrásleíró keretrendszer, a W3C metaadat-modellező nyelve) megírt felhasználó-oldali hardver-,szoftver- és beállítási profil. Az észrevételeket november 27-ig várjuk. További információk az eszközfüggetlenség (device independence) honlapon.

 

A "Skálázható vektorgrafika 1.1" és a "Mobil SVG" W3C javaslatterv lett

2002. november 15

AW3C örömmel jelenti, hogy a Skálázható vektorgrafika 1.1 (Scalable Vector Graphics (SVG)1.1) és a Mobil SVG (Mobile SVG) javaslattervvé lépett elő. Észrevételeiket december 20-ig várjuk. Az SVG-vel webes vektorgrafikát, szöveget és képet lehet XML-ben megalkotni. Az SVG1.1 az SVG nyelvet újrafelhasználható építőkövekre bontja. A Mobil SVG az építőköveket felhasználva definiál két készletet, melyek mobiltelefonra és zsebszámítógépre optimalizáltak.

 

Megjelent hét XQuery, XSLT és "XML útvonal" munkaterv

2002. november 15.

Az XML Lekérdezés, XSL és XML Séma Munkacsoport (XML Query, XSL, XML Schema Working Group) számos közösen kidolgozott munkatervet jelentetett meg. A szerzőkről és a módosításokkal kapcsolatos előzményekről a dokumentumok státusz részében találhat információkat. A dokumentumok az XML és a Stílus (Style) Fejlesztési Területeknek is részei.

 

Megjelent a "CSS3 lista és keret" munkaterv

2002. november 14.

A CSS Munkacsoport (CSS Working Group) megjelentette az Egymásbaágyazott stíluslapok 3-as szintjének (Cascading Style Sheets Level 3 (CSS3)) két modulját. A Keret (Border) első nyilvános terve tágabb lehetőséget nyújt a keretstílusoknak, -színeknek és -képeknek. A Listák (Lists) pedig szélesíti a listastílusok és jeleik választékát. Várjuk észrevételeiket. További információk a CSS honlapon.

 

Módosult az "OWL nyelvi segédlete" munkaterve

2002. november 14.

A Webontológia Munkacsoport (Web Ontology Working Group) megjelentette a Web ontológianyelv 1.0 (Web Ontology Language (OWL)1.0) nyelvi segédletének (Language Reference) módosított munkatervét. Az automatizált eszközök fel tudják használni az ontológiáknak nevezett közös termhalmazokat olyan szolgáltatásokhoz, mint a pontos webes keresések, intelligens ágensszoftverek és tudásmenedzselés. Az OWL ontológiák webes nyilvánosságra hozatalára és megosztására használható. További információk a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapján.

 

Megjelent a "Webszolgáltatások architektúrája" munkaterv

2002. november 14.

A Webszolgáltatások Architektúrája Munkacsoport (Web Services Architecture Working Group) megjelentette a Webszolgáltatások architektúrája (Web Services Architecture) első nyilvános munkatervét. A szoftveres alkalmazások a webszolgáltatások segítségével kommunikálni tudnak egymással annak érdekében, hogy a felhasználóknak dinamikus, kontextus-függő információt nyújtsanak. A referencia-architektúra azonosítja a webszolgáltatások komponenseit, kapcsolatokat definiál ezen komponensek közt, és megszorításokat ad hozzájuk. Várjuk észrevételeiket. További információk a Webszolgáltatások Fejlesztési Terület (Web Services Activity) honlapján.

 

Módosult a "Webszolgáltatás-követelmények" és megjelent a "Szószedet" munkaterv

2002. november 14.

A Webszolgáltatások Architektúrája Munkacsoport (Web Services Architecture Working Group) módosította a Webszolgáltatás-követelmények (Web Services Architecture Requirements) dokumentumot. A terv tartalmazza a referencia-architektúrát és azokat a kritériumokat, amelyek az implementáció megfelelőségét határozzák meg. A csoport kiadta a Webszolgáltatások szószedete (Web Services Glossary) munkatervet is. Várjuk észrevételeiket. További információk a Webszolgáltatások Fejlesztési Terület (Web Services Activity) honlapján.

 

A W3C "SFC nyílt kutatási fórum"-ot tart a Keio Egyetemen

2002. november 14.

A Nyílt kutatási fórum (Open Research Forum) évente megrendezésre kerülő nyílt nap (Japánban), melyen bemutatják a Keio University SFC (Shonan Fujisawa Campus) kutatásait, fejlesztéseit az érdeklődő vállalatoknak és a nagyközönségnek. November 22-én a W3C oktató jellegű szemináriumot (tutorial seminar-t) tart (japánul) az ORF-n: Masayasu Ishikawa, a W3C HTML Fejlesztési Terület (HTMLActivity) vezetője bemutatja az XHTML2.0-t és családját, többek közt az XForms-t. Meghívott előadó Toshihiko Yamakami az ACCESS-től, aki a mobil elérésről beszél, és Yuichi Koike a NEC-től, aki a biztonság és a P3P-ről beszél.

 

Megjelent a "Jogdíj-mentes szabadalmi elv" végső munkaterve

2002. november 14.

A Szabadalmi Elv Munkacsoport (Patent Policy Working Group) megjelentette a Jogdíj-mentes szabadalmi elv (Royalty-Free Patent Policy) végső munkatervet. A terv a W3C-ajánlások megalkotásának, implementálásának folyamatában használatos szabadalmak kezelését szabályozza. Észrevételeiket december 13-ig várjuk. További információk a sajtóközlemények (press release) oldalán és a szabadalmi elv honlapon.

 

Az "XPointer keretrendszer" W3C javaslattervvé lépett elő

2002. november 13.

A W3C örömmel tudatja, hogy az XPointer keretrendszer (XPointer Framework) javaslattervvé lépett elő. Az XPointer keretrendszer egy bővíthető XML címző rendszer és alapjául szolgál további sémáknak. Az element() séma lehetővé teszi az XML elemek alapvető címzését. Az xmlns() séma segítségével értelmezhetők a névtartományok előtagjai a mutatókban. Észrevételeiket december 13-ig várjuk. További információk az XML Fejlesztési Terület (XML Activity) honlapján.

 

Megjelent az "RDF séma" munkaterv

2002. november 13.

Az RDF-mag Munkacsoport (RDF Core Working Group) megjelentette az RDF szókészlet-leíró nyelv 1.0: RDF séma (RDF Vocabulary Description Language 1.0: RDF Schema) módosított munkatervet. A specifikáció megadja, hogy hogyan kell RDF-ben RDF szókészleteket leírni, és definiál egy alapszókészletet és egyezményeket, melyek a Szemantikus Web alkalmazások által használhatók. További információk a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapján.

 

Megjelent a "Bevezetés az RDF-be","Példák RDF tesztekre" és "RDF szemantikák" munkaterv

2002. november 13.

Az RDF-mag Munkacsoport (RDF Core Working Group) megjelentette a Bevezetés az RDF-be (RDF Primer), a Példák RDF tesztekre (RDF Test Cases), és az RDF szemantikák (RDF Semantics, régebbi nevén RDF Model Theory) módosított munkaterveket. A Forrásleíró keretrendszer (Resource Description Framework, RDF) egy általános célú nyelv Weben történő információ-megjelenítésre. A bevezető mindenki számára ajánlott olvasmány a témával való ismerkedéskor. A tesztesetek a Munkacsoport által összeállított technikai kimenetek, végeredmények. A szemantikák pontos specifikációját tartalmazzák az RDF és az RDFS szemantikájának néhány kapcsolódó következményükkel együtt. További információk a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapján.

 

Megjelent az "RDF/XML szintaktika" munkaterv

2002. november 12.

Az RDF-mag Munkacsoport (RDF Core Working Group) megjelentette az RDF/XML szintaktika specifikáció módosított kiadását (RDF/XML Syntax Specification (Revised)). A dokumentum a Forrásleíró keretrendszer modell- és szintaktika-specifikáció-hoz (Resource Description Framework (RDF) Model and Syntax Specification) képest módosításokat tartalmaz az XML,XML-névterek (XML Namespaces) és az XML információ-halmaz (XML Information Set) új XML Base támogatásának megfelelően. További információk a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapján.

 

Megjelent az "RDF-koncepciók és absztrakt szintaktika" munkaterv

2002. november 12.

Az RDF-mag Munkacsoport (RDF Core Working Group) megjelentette a Forrásleíró keretrendszer koncepciók és absztrakt szintaktika (Resource Description Framework (RDF) Concepts and Abstract Syntax) munkatervét, melyet korábban "Koncepciók és absztrakt adatmodellek"-nek (Concepts and Abstract Data Model) neveztek. A terv RDF-en alapuló absztrakt gráfszintaktikát definiál, azonkívül szól a megjelenítési célokról, az RDF dokumentumok jelentéséről, a kulcsfogalmakról, a karakter-normalizációról és az URI referenciák kezeléséről. További információk a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapján.

 

Az XForms W3C előzetes javaslattervvé lépett elő

2002. november 12.

A W3C örömmel jelenti, hogy az XForms 1.0 előzetes javaslattervvé lépett elő. Észrevételeiket 2003. március 5-ig várjuk. Ez a mostani verzió sokkal rugalmasabb, mint az előző HTML és XHTML form-technológiák. A web-formok ezen új generációja szétválasztja a célt, a megjelenést és magát az adatot. További információk: a sajtónyilatkozatok, az ajánlólevelek oldalon és az XForms honlapján.

 

Megjelent az "OWL absztrakt szintaktika és szemantika" munkaterv

2002. november 11.

A Webontológia Munkacsoport (Web Ontology Working Group) közzétette az OWL absztrakt szintaktika és szemantika (OWL Abstract Syntax ans Semantics) átdolgozott munkatervét. A munkaterv egy magas szintű leírása az OWL webontológia nyelv 1.0-nak (OWL Web Ontology Language 1.0) és részhalmazának, az OWL Lite-nak. Az automatizált eszközök használhatnak közös terminushalmazokat, úgynevezett ontológiákat az olyan szolgáltatásokhoz, mint például egy pontosabb webes keresés, intelligens ágensszoftverek, és tudásmenedzsment. Az OWL ontológiák Weben való közzétételére és megosztására való. További információk a W3CSzemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapján találhatóak.

 

Kedvezményes regisztráció a Euroweb 2002 Konferenciára

2002. november 11.

A Euroweb 2002 Konferencia Angliában, Oxfordban a St Anne's College-ban lesz december 17-18-án. A Euroweb2002 egy nemzetközi fórum, melyen a GRID-kutatások, a webszolgáltatások, a Szemantikus Web és a jövő számítási infrastruktúrái témakörökben hangzanak el előadások. A meghívott előadók között szerepel Brian McBride (Hewlett-Packard, Szemantikus Web), Domenico Laforenza (CNR, Grid) és John Ibbotson (IBM, webszolgáltatások). A korai, kedvezményes regisztráció november 15-ig tart.

 

"2002 XML Japán" konferencia és fejlesztői nap lesz november 28-30-án Tokióban

2002. november 11.

A W3C örömmel támogatja a 2002 XML Japán konferencia megrendezését, mely november 28-án (Mobile XML Day), november 29-én (Web Services / Document Day) valamint november 30-án (Developers Day) lesz az Aoyama TEPIA-ban Tokióban. November 28-án Masayasu Ishikawa, a W3C HTML Fejlesztési Terület (HTML Activity) vezetője, november 29-én Kazuhiro Kitagawa, a W3C Eszközfüggetlenség Fejlesztési Terület (Device Independence Activity) vezetője tart vitaindító beszédet, Yasuyuki Hirakawa pedig a programbizottság tagjaként vesz részt. A regisztráció elkezdődött. További információk az XML Japán programja oldalon.

 

Az XML-Signature XPath Filter 2.0 W3C ajánlás lett

2002. november 8.

A W3C örömmel jelenti, hogy az XML-Signature XPath Filter 2.0 W3C ajánlás lett. Az XML-Signature XPath Filter 2.0 egy olyan új XML Aláírás átvitelt definiál, mely sokkal hatékonyabb számítási eljárást ad a dokumentumdarabok megjelöléséhez. Az implementációról és együttműködésről szóló tudósítás két nyílt kódú implementációt tartalmaz. További információk az XML Aláírás technológiái oldalon.

 

A 2-es szintű DOM HTML javaslatterv megjelent

2002. november 8.

A Dokumentum Objektum Modell Munkacsoport (DOM Working Group) megjelentette a 2-es szintű DOM HTML W3C javaslattervet. A 2-es szintű DOM HTML egy platform- és nyelvfüggetlen interfész mely lehetővé teszi HTML 4.01 és XHTML 1.0 dokumentumok tartalmának és struktúrájának dinamikus elérését és frissítését programok és szkriptek segítségével. Észrevételeiket december 6-ig várjuk. További információk a DOM Fejlesztési Terület (DOM Activity) honlapján.

 

Megjelent a Webontológia Nyelv Útmutatója (Web Ontology Language Guide) munkaterv

2002. november 8.

A Webontológia Munkacsoport (Web Ontology Working Group) kiadta első munkatervét, a Web Ontology Language (OWL) Guide-ot. Az OWL iránymutató demonstrálja az OWL használatát tartományok formalizálására osztályok és azok tulajdonságainak definiálásával; egyedek definiálásával és azok tulajdonságainak megadásával, illetve következtetések levonásával ezen osztályokról és egyedekről az OWL formális szemantikájának megfelelő szinten. További információk a Webontológia Munkacsoport (Web Ontology Working Group) honlapján.

 

A Minőségbiztosítási Munkacsoport frissítette három munkatervét

2002. november 8.

A Minőségbiztosítási Munkacsoport (Quality Assurance (QA) Working Group) frissítette a hét részes minőségbiztosítási rendszer három munkatervét: a bevezetést, az eljárás-utasítások irányelveit, és a specifikációs irányelveket. További információk a Minőségbiztosítási Fejlesztési Terület(QA Activity) honlapján és a tájékozódás oldalon (bizonyságul, hogy a W3C technológiák jól implementáltak).

 

Az NPR Science Friday interjút készített Tim Berners-Lee-vel

2002. november 4.

A W3C igazgatója, Tim Berners-Lee november 1-én a National Public Radio (NPR) vendége volt a Talk of the Nation: Science Friday-ben, ahol a házigazdával, Ira Flatow-val és az egyesült államokbeli telefonálókkal az újdonságokról, a Szemantikus webről, a biztonsági kérdésekről, a széles sávokról, az állandó internet kapcsolatról, a nyitottságról, a bizalomról és a kéretlen reklámokról (spam-ekről). Az NPR egy 45 perces archív audiófelvételt készített a beszélgetésről, csakúgy mint Berners-Lee úr korábbi látogatásáról a Science Friday-ben 1999-ben.

 

A W3C Állandó Stábjának novemberi szereplései

2002. november 4.

Részletes leírást a Közelgő W3C szereplések és események oldalon találhat.

  • Karl Dubost, Marja-Riitta Koivunen, Matt May, Steven Pemberton, és Richard Ishida előadást tart a W3C/NIST Usability Workshop-on a Nemzetközi Szabványügyi és Technológiai Hivatalban (National Institute of Standards and Technology-ban) Gaithersburgban (MD, USA) november 4-5-én.
  • Daniel Dardailler előadást tart az IST 2002 konferencián november 4-6-án Koppenhágában, Dániában.
  • November 7-én Wendy Chisholm az Assistive Technology and Accessible Media in Higher Education Conference egyik kérdés-felelet típusú eszmecseréjének előadója lesz a Kolorádói Egyetemen, Kolorádóban (USA).
  • November 12-én Ivan Herman előadást tart a SURFnet Relatiedagen 2002 nevű rendezvényen Egmond aan Zee-n, Hollandiában.
  • November 13-án Yves Lafon előadást tart, Marie-Claire Forgue pedig kiállítóként lesz jelen az Intégration 2002 XML és webszolgáltatások fórumon Párizsban, Franciaországban.
  • Vincent Quint vitaindító beszédet tart az IHM 2002 konferencián november 26-29-én Poitiers-ben, Franciaországban.
  • A 2002 XML Japan konferencián Tokióban, Japánban, Masayasu Ishikawa előadást tart november 28-án, Kazuhiro Kitagawa vitaindító beszédet tart november 29-én, Yasuyuki Hirakawa pedig a programbizottság tagja lesz.
  • November 29-én Daniel Dardailler részt vesz a DocForum egyik eszmecseréjén- Rencontres "S@voirs, réseaux, partage", Lyon-ban, Franciaországban.
 

Módosult az Útmutató a szerkesztőeszközök kisegítő lehetőségeinek technikáiról (Techniques for Authoring Tool Accessibility Guidelines) feljegyzés

2002. október 30.

Az Útmutató a Szerkesztőeszközök Kisegítő Lehetőségeiről Munkacsoport (Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group) kiadta a Techniquesfor Authoring Tool Accessibility Guidelines 1.0 W3C feljegyzés frissítését. A dokumentum referenciákat, technikákat, stratégiákat ajánl azoknak a szerkesztőeszköz-fejlesztőknek, akik meg akarnak felelni az ATAG 1.0 ellenőrző pontjainak. További információk a Webes Kisegítő Lehetőségek Kezdeményezés (Web Accessibility Initiative) honlapon.

 

Megjelent a Webszolgáltatások követelményei végső munkaterve

2002. október 28.

A Webszolgáltatások Leírása Munkacsoport (Web Services Description Working Group) kiadta a Web Service Description Requirements végső munkatervét. A dokumentum alkalmazások közti kommunikáció definícióit és követelményeit írja le. Észrevételeiket december 31-ig várjuk. További információk a Webszolgáltatások Fejlesztési Terület (Web Services Activity) honlapján.

 

Az Eszközfüggetlenség szerkesztői kihívásai munkaterv megjelent

2002. október 25.

Az Eszközfüggetlenség Munkacsoport (Device Independence Working Group) kiadta első nyilvános munkatervét Authoring Challenges for Device Independence névvel. A terv összegyűjti azokat a tényezőket, melyekkel a weboldalak szerkesztői szembesülnek, mikor honlapjaikat különböző fajta eszközökről elérhetővé akarják tenni. Ez a dokumentum weboldalak szerkesztőinek, nyelvfejlesztőknek, eszközszakértőknek, webalkalmazás-fejlesztőknek, szerzői rendszerek fejlesztőinek készült. További információk az Eszközfüggetlenség Fejlesztési Terület (Device Independence Activity) honlapján.

 

Megjelent a CSS3 végső munkaterve

2002. október 24.

A CSS Munkacsoport (CSS Working Group) kiadott két végső munkatervet. Az észrevételeket november 27-ig várják. A CSS3 module: text szövegformázó tulajdonságok leírása. A CSS2-höz képest új tulajdonságok legnagyobb része a nemzetközi szövegszerkezetek támogatását szolgálja. A CSS3 module: Ruby ruby tulajdonságok leírása. A ruby az alapszöveg közvetlen közelében futó magyarázat, vagy kiejtés-útmutató, melyet leginkább Kelet-Ázsiában használnak. A CSS3 module: The box model szöveges dokumentumok vizuális médiában történő megjelenítésének leírása. Az Egymásbaágyazott Stíluslapok (Cascading Style Sheets, CSS) egy olyan nyelv, mely HTML-hez, vagy XML-hez hasonló strukturált dokumentumok képernyőn, papíron és beszédben való megjelenítésére szolgál. További információk a CSS honlapon.

 

Megjelent a Webontológia nyelv (OWL) teszteseteinek munkaterve

2002. október 24.

Megjelent a Web Ontology Language (OWL) Test Cases első nyilvános munkaterve. A tervben megtalálható az OWL helyes használatának leírása, az OWL szerkezetek formai jelentése, és a Webontológia Munkacsoport (WebOntology Working Group) által lefektetett eredmények. Az OWL az ontológiáknak nevezett term-halmazok nyilvánosságra hozatalára és megosztására használható, melyek segítségével pontos kereséseket végezhetünk a Weben, intelligens szoftver ágenseket és tudásmenedzselést használhatunk. További információk a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapján.

 

Megjelent a 3-as szintű DOM-mag munkaterv

2002. október 22.

A DOM Munkacsoport (DOM Working Group) kiadta a DocumentObject Model (DOM) Level 3 Core Specification módosított munkatervet. A Dokumentum Objektum Modell (DOM) lehetővé teszi dokumentumok tartalmának és stílusának programok és szkriptek segítségével történő dinamikus módosítását. A munkaterv két új interfészt vezet be: a TypeInfo-t és a DOMConfiguration-t. További információk a DOM Fejlesztési Terület (DOM Activity) honlapján.

 

Az Útmutató a Felhasználó Ágensek Kisegítő Lehetőségeihez W3C javaslatterv lett

2002. október 17.

A W3C örömmel jelenti, hogy a User Agent Accessibility Guidelines 1.0 javaslattervvé lépett elő. Észrevételeiket november 14-ig várjuk. A felhasználó ágensek fejlesztőinek íródott útmutató csökkenti a (látási, hallási, mozgási, értelmi és szellemi) fogyatékossággal rendelkezők webelérhetőségének korlátait. Frissítve lett a Technológiák kézikönyv munkaterve is. További információk a Webelérhetőség Kezdeményezés honlapján.

 

Az XML 1.1 W3C előzetes javaslattervvé lépett elő

2002. október 15.

A W3C örömmel jelenti, hogy az XML 1.1 előzetes javaslattervvé lépett elő. Észrevételeiket 2003. február 14-ig várjuk. A specifikációban szó van a Unicode-ról, a vezérlő karakterekről és a sorvégjelekről. További információk az XML honlapon.

 

Módosultak a Webszolgáltatás-követelmények

2002. október 15.

A Webszolgáltatások Architektúrája Munkacsoport (Web Services Architecture Working Group) módosította a WebServices Architecture Requirements dokumentumot. A szoftveres alkalmazások a webszolgáltatások segítségével kommunikálni tudnak egymással annak érdekében, hogy a felhasználóknak dinamikus, kontextus-függő információt nyújtsanak. A terv tartalmazza a referencia-architektúrát és azokat a kritériumokat, amelyek az implementáció megfelelőségét határozzák meg. Várjuk észrevételeiket. További információk a Webszolgáltatások Fejlesztési Terület honlapján.

 

Megjelent a CCXML munkaterv

2002. október 15.

A Hangos Böngésző Munkacsoport (Voice Browser Working Group) kiadta a Voice Browser Call Control: CCXML Version 1.0 második nyilvános munkatervét. A Hívásvezérlésű Bővíthető Jelölőnyelv (Call Control Extensible Markup Language, CCXML) telefonhívás-vezérlésű támogatástnyújt a VoiceXML-nek és más egyéb dialóg rendszernek. Várjuk észrevételeiket. További információk a Hangos böngésző honlapon.

 

A W3C megnyitotta a finn irodáját

2002 október 10.

A W3C örömmel tudatja, hogy megnyílt a W3C Finn Iroda, amely a Tamperei Műszaki Egyetemen a Digitális Média Intézetben található. A nyitóünnepség, mely minden érdeklődő számára nyitott, október 11-én lesz. A regisztráció ingyenes és kötelező. További információk a W3CIrodák honlapján és a sajtóközleményekben.

 

A 3-as Szintű DOM érvényesítés végső munkaterve megjelent

2002 október 9.

A DOM Munkacsoport (DOM Working Group) megjelentette a Document Object Model (DOM) Level 3 Validation Specification végső munkatervet. A Dokumentum Objektum Modell (DOM) lehetővé teszi, hogy a dokumentumok tartalmát és stílusát programok és szkriptek dinamikusan változtassák. A DOM3 ezen modulja biztosítja, hogy a dokumentumok eközben érvényes kódok maradjanak vagy azzá váljanak. Észrevételeiket november 27-ig várjuk. További információk a DOM Fejlesztési Terület (DOM Activity) honlapján.

 

A W3C Állandó Stábjának októberi szereplései

2002 október 7.

Részletes leírást a KözelgőW3C szereplések és események oldalon találhat.

  • Október 8. - Janet Daly, Hugo Haas és Joseph Reagle előadást tart a W3C Day nevű rendezvényen az Evolve 2002 konferencián Sydney-ben, Ausztráliában.
  • Október 8. - Charles McCathieNevile előadást tart az Ecole Mohammadia d'Ingénieurs nevű rendezvényen Rabatban, Morokkóban.
  • Október 11. - Daniel Dardailler, Marie-Claire Forgue, Ivan Herman, Yves Lafon és Marja-Riitta Koivunen képviseli a Konzorciumot a W3C Finn Iroda Megnyitón Tamperében, Finnországban.
  • Október 16. - Ivan Herman tart előadást A W3C Iroda Németországban és Ausztriában nevű rendezvényen Sankt Augustinban, Németországban.
  • Október 16. - Eric Miller vitaindító beszédet és előadást tart a DC-2002 Dublin Core konferencián Florenceben, Olaszországban.
  • Október 16-17. - Dan Brickley, Charles McCathieNevile, Eric Miller és kollégáik a SWAD-E-ből műhelymunkákat tartanak a DC-2002-n.
  • Október 24. - Charles McCathieNevile előadást tart a Las VI Jornadas del SIDAR nevű rendezvényen Tenerifén, Spanyolországban.
  • Október 24-25. - Steven Pemberton vitaindító beszédet tart az ERCIM User Interfaces for All nevű műhelymunkáján Párizsban, Franciaországban.
  • Október 27. - Daniel Dardailler előadást tart a Middle East Webmaster Forumon Dubaiban, az Egyesült Arab Emírségekben.
  • Október 30. - Charles McCathieNevile részt vesz a Maturity Matters konferencián Perth-ben, Ausztráliában.
 

A 2-es Szintű DOM HTML előzetes javaslatterve módosult

2002 október 7.

Az implementálók észrevételeire és különböző tesztsorozatok eredményeire válaszolva a DOM Munkacsoport nyilvánosságra hozta a Document Object Model (DOM) Level 2 HTML Specification átdolgozott előzetes javaslattervet. Észrevételeiket október 16-ig várjuk. A 2-es Szintű DOM hatodik komponense, a DOM2 HTML a HTML és XHTML dokumentumok struktúrájának és tartalmának manipulálására használható interfészhalmaz. További információk a DOM Fejlesztési Terület (DOM Activity) honlapján találhatóak.

 

W3C Nap október 8-án Sydneyben, Ausztráliában

2002 október 3.

Október 8-án W3C napot tartanak az Evolve 2002 Conference keretében, ami 2002 október 8-11-ig kerül megrendezésre Sydneyben. A W3C Állandó Stábját Janet Daly, Hugo Haas, Dean Jackson és Joseph Reagle képviselik. Főbb témák a W3C Személyes Adatvédelem (Privacy), Webszolgáltatások (Web Services), XML Aláírás (XML Signature), XML Titkosítás (XML Encryption) és XML Kulcskezelés Fejlesztési Területei (XML Key Management Activities). További információk a W3C Nap program oldalán.

 

Az XML-titkosítás, -dekódolás W3C javaslattervvé lépett elő

2002 október 3.

A W3C örömmel tudatja, hogy az XML Encryption Syntax and Processing és a Decryption Transform for XML Signature javaslattervvé lépett elő. A titkosítás lehetővé teszi a bizalmas adatok biztonságos átvitelét és tárolását. Észrevételeiket október 31-ig várjuk. További információk az XML-titkosítás Fejlesztési Terület (XML Encryption Acitivity) honlapján.

 

Az XML Accessibility Guidelines munkaterv megjelent

2002 október 3.

A WAI Protokollok és Formátumok Munkacsoport nyilvánosságra hozta az XML Accessibility Guidelines átdolgozott munkatervet, mely útmutató az eszköztervezőknek és XML formátum-készítőknek. A dokumentum leírja miként lehet olyan könnyen elérhető XML alkalmazást készíteni, mely csökkenti a fogyatékosok webelérhetőségének korlátait. Várjuk észvételeiket. További információk a Webelérhetőség Kezdeményezés honlapján.

 

Megjelent a "SOAP 1.2 csatolmány funkció" végső munkaterve

2002, szeptember 24.

Az XML Protokoll Munkacsoport (XMLProtocol Working Group) megjelentette SOAP 1.2 csatolmány funkció (SOAP1.2 Attachment Feature) végső munkatervét. A terv alapján lehetővé válik olyan SOAP összeköttetések definiálása, melyek segítségével csatolmányokkal ellátott üzenetek küldhetők. Észrevételeiket október 15-ig várjuk. További információk a Webszolgáltatások (Web Services) honlapon.

 

A W3C Állandó Stábja az XML Days Europe nevű rendezvénysorozaton

2002 szeptember 22.

A W3C örömmel támogathatja az XML Days Europe rendezvénysorozatot, melyen részt vesz Klaus Birkenbihl a Német és Osztrák W3C Irodától és Oreste Signore az Olasz W3C Irodától, a W3C Állandó Stábjából pedig vitaindító előadást fog tartani Steven Pemberton, Bert Bos, Rio Wenning és Ivan Herman.

 

Call for Contributions: WWW2003

2002. szeptember 17.

A Tizenkettedik Nemzetközi Word Wide Web Konferencia (WWW2003) Magyarországon, Budapesten kerül megrendezésre 2003. május 24-én. Az első nap oktatói előadások (tutoriálok) és workshopok lesznek, az azt követő három nap pedig technikai programok. Témajavaslatokat az előadásokhoz és workshopokhoz október 15-ig, leírásokat november 15-ig, posztereket január 15-ig lehet benyújtani. További információk a konferencia honlapján.

 

Módosították az XML-összevonások első szintű javaslattervét

2002. szeptember 17.

Az XML-mag Munkacsoport -- reagálva a visszajelzésekre -- kiadta az XML Inclusions (XInclude) Version 1.0 első szintű javaslatterv módosított változatát. Az XInclude egy generikus mechanizmust mutat be az XML dokumentumok összevonására elemek, attribútumok és URI referenciák felhasználásával. Észrevételeiket november 1-ig várjuk. További információk az XML Fejlesztési Terület honlapján.

 

Megjelent az Amaya 6.4

2002. szeptember 16.

Az Amaya a W3C web-böngészője és szerkesztőprogramja. Ízelítő a változásokból: finn nyelvű párbeszédablakok (Tisza Dániel munkája), felújított német nyelvű oldalak (Rudolf Toeller). Az Amaya futtatható verziója letölthető Solaris-ra, Linux-ra és Windows-ra. A forráskód is elérhető. Az annotációkat illetően lásd az Annotea honlapját!

 

Megkezdődött a regisztráció a W3C Workshop on the Future of P3P nevű rendezvényre

2002. szeptember 13.

Október 29-éig lehet regisztrálni a W3C Workshop on the Future of P3P rendezvényre, amely Dulles-ban (Virginia, USA) kerül megrendezésre 2002. november 12-től 13-ig. A workshop témái a Személyes Adatvédelmi Beállítások Platformja (P3P) témakör technológiái és irányelvei lesznek. További információk a P3P honlapján.

 

Megjelent a HLink munkaterve

2002. szeptember 13.

A HTML munkacsoport kiadta a HLink első munkatervét. A munkaterv lehetővé teszi az XHTML-család számára, hogy megadjuk, mely attribútumok vonatkoznak hiperlinkekre, és hogy ezen a hiperlinkek hálózata hogyan követhető végig. Várjuk észrevételeiket. További információk a HTML honlapon.

 

Call for Papers: Workshop on Usability and the Web

2002. szeptember 10.

A NIST a W3C-vel együttműködve tartja meg a Workshop on Usability and the Web rendezvényt Gaithersburg-ban (Maryland, USA, nem messze Washington DC-től), november 4-étől 5-éig. Témák: a W3C-specifikációk használhatósága; azok hogyan befolyásolják a rajtuk alapuló szoftverek használhatóságát; hogyan lehetne javítani a Web általános használhatóságát. Részletekért lásd a workshop honlapját.

 

Megjelent az Amaya 6.3

2002. szeptember 9.

Az Amaya a W3C web-böngészője és szerkesztőprogramja. Új szolgáltatások többek között: képek betöltésének engedélyezhetősége, új beállítási opciók, jobb SVG-, MathML- és Unicode-támogatás, Dublin Core 1.1-gyel leírt annotációk támogatása. Az Amaya futtatható verziója letölthető Solaris-ra, Linux-ra és Windows-ra. A forráskód is elérhető. Az annotációkat illetően lásd az Annotea honlapját!

 

Újraindul a Nemzetköziesítési Fejlesztési Terület

2002. szeptember 6.

A W3C örömmel jelenti, hogy a Nemzetköziesítési Fejlesztési Terület 2004. augusztusáig újraindul. Szem előtt tartva a W3Ccélkitűzéseit, a Nemzetköziesítés Fejlesztési Terület feladata az, hogy megkönnyítse a W3C-technológiák használatát világszerte, tekintettel a különböző nyelvekre, írásmódokra és kultúrákra. További információk a Nemzetköziesítés honlapján.

 

W3C-iroda nyílik Finnországban

2002. szeptember 6.

A W3C örömmel jelenti be a W3C Finn Iroda megnyitását, amelynek a Tamperei Műszaki EgyetemDigitális Média Intézete ad helyet. Az iroda vezetője Tarja Systä lesz, a koordinátori feladatokat Ossi Nykäen látja majd el. További információk a W3C-irodák honlapján.

 

Megjelent a "Névterek 1.1" végső munkaterve

2002. szeptember 5.

Az XML-mag Munkacsoport (XML Core Working Group) kiadta a XML névterek 1.1 (Namespaces in XML 1.1) végső munkatervét. Az IRI referenciákkal azonosított névtartományok meghatározzák az elem- és attribútumnevek érvényességi körét XML dokumentumokban. Az 1.1-es verzió a hibajegyzék alapján készült javított változat, mely tartalmaz egy módszert az előtagok (prefixes) deklarációjának megszüntetésére is. Észrevételeiket szeptember 28-ig várjuk. További információk az XML Fejlesztési Terület (XML Activity) honlapján.

 

XHTML 1.0 in XML Schema jegyzet jelent meg

2002. szeptember 3.

A HTML Munkacsoport kiadta az XHTML 1.0 in XML Schema-t W3C-jegyzet formájában. A készülőben lévő írás informatív XML-sémákat nyújt az XHTML 1.0 Strict, Transitional és Frameset típusú DTD-knek megfelelően. További információk a HTML honlapján.

 

A W3C Állandó Stábjának szeptemberi szereplései

2002. szeptember 2.

Herman Iván a Hong Kongi Tudományegyetemen és a Web Services Conference 2002 rendezvényen tart beszédet, Hong Kong-ban, szeptember 2-án és 3-án. Szeptember 10-én Steven Pemberton beszédet tart a BayCHI rendezvényen, Palo Alto-ban (Kalifornia,USA). Szeptember 24-én Inzelt Péter, Kovács László,Daniel Dardailler, Marie-Claire Forgue, Megyaszai Éva, Herman Iván,Vincent Quint és Max Froumentin beszédet tartanak a W3CMagyar Iroda megnyitóján, Budapesten. Szeptember 25-én Chris Lilley beszédet tart az Applied Visualization Laboratory-ban, Knoxville-ben (Tennessee, USA). Philipp Hoschka vitaindító előadást tart az Informatik 2002 rendezvényen, Dortmund-ban (Németország). További információk a Közelgő W3C szereplések és események oldalon.

 

A W3C Állandó Stábjának beszédei a 22. Nemzetközi Unicode Konferencián

2002. szeptember 2.

A W3C Állandó Stábjának tagjai részt vesznek a szeptember 9. és 13. között, San José-ban (Kalifornia,USA) tartandó 22. Nemzetközi Unicode Konferencián. Chris Lelley tartja meg a vitaindító beszédet SVG: Vector Graphics meets Unicode címmel. Richard Ishida lesz a Web Nemzetköziesítéséről szóló beszélgetés moderátora, melyen részt vesz többek között Martin Dürst, Chris Lilley és Michel Suignard. Martin Dürst és Richard Ishida Web Internationalization- An Update from the W3C címmel tart előadást, Richard Ishida bemutatja továbbá az Introduction to Indic Scriptscímű publikációt.

 

Megjelent az Architectural Principles of the World Wide Web munkaterv

2002. augusztus 30.

A W3C Műszaki Architektúra Csoportja (Technical Architecture Group, TAG) megjelentette első munkatervét Architectural Principles of the World Wide Web címmel. Várjuk észrevételeiket. A dokumentum összegyűjti a web architektúrájára (többek között az azonosítókra, formátumokra és protokollokra) vonatkozó elveket és bevált gyakorlatokat. További információk a TAG honlapján.

 

Megjelent az RDF Conceptsand Abstract Data Model munkaterv

2002. augusztus 30.

Az RDF-mag Munkacsoport kiadta a Resource Description Framework (RDF): Concepts and Abstract Data Model második munkatervét, mely definiálja azt az absztrakt gráf-szintaxist,ami az RDF alapja, ill. az RDF más aspektusait. További információk a Szemantikus Web Fejlesztési Terület honlapján.

 

Második szintű W3C javaslattervvé lépett elő az XML-Signature XPath Filter

2002. augusztus 27.

A W3C örömmel jelenti, hogy az XML-Signature XPath Filter 2.0 második szintű javaslattervé lépett elő. Észrevételeiket szeptember 24-ig várjuk. A specifikáció módszert kínál egy dokumentum valamely részletének digitális aláírására az XPath segítségével. Az XPath egy olyan nyelv, mely alkalmas az XML dokumentumok részeinek megcímzésére. További információk az XML Aláírás honlapon.

 

Megjelent a QA Framework: Specification Guidelines munkaterv

2002. augusztus 26.

A Minőségbiztosítási Munkacsoport kiadta a QA Framework: Specification Guidelines munkatervet. A dokumentum támpontokat igyekszik adni a W3C-munkacsoportok számára áttekinthetőbb, implementálhatóbb és tesztelhetőbb műszaki jelentések írásához. A munkatervet nagy mértékben átdolgozták; várjuk észrevételeiket. További információk a Minőségbiztosítás honlapján.

 

Új működési engedélyt kapott a HTML Munkacsoport

2002. augusztus 23.

A W3C örömmel jelenti, hogy a HTML Munkacsoport 2004. augusztusáig folytathatja működését. A csoport igyekszik az XML ígéretét beteljesíteni, az XHTML-t minél több platformon meghonosítani. Támogatja a látványos webes anyagokat, kombinálva az XHTML-t a W3C olyan területeken végzett munkáival mint a matematika, a skálázható vektorgrafika (scalable vectorgraphics), a szinkronizált multimédia és az űrlapok. További információk a HTML honlapon és a csoport feladatairól az engedély oldalon.

 

Megjelent a Web Content Accessibility Guidelines 2.0 munkaterv

2002. augusztus 22.

A Webtartalom Elérhetőségének Irányelvei (Web Content Accessibility Guidelines, WCAG) Munkacsoport kiadott egy munkatervet a Web Content Accessibility Guidelines 2.0-hoz. Az ebben leírtak támpontokat nyújtanak a webes anyagok hozzáférhetővé tételéhez a valamilyen fogyatékosságban szenvedő emberek számára, illetve azoknak az eszközöknek, mint pl. a kioszkok, telefonok, noteszgépek és háztartási gépek. További információk a Webelérhetőség Kezdeményezés honlapján.

 

Végső munkaterv jelent meg a User Agent Accessibility Guidelines-hoz

2002. augusztus 21.

A User Agent Accessibility Guidelines Munkacsoport kiadta a User Agent Accessibility Guidelines végső munkatervét. A dokumentum kliens-programok (user agents) fejlesztőinek íródott, irányelveivel a (látási, hallási, mozgási, kognitív vagy neurológiai szempontból) fogyatékosok számára igyekszik használhatóbbá, hozzáférhetőbbé tenni a webet. A hozzá kapcsolódó Techniques for User Agent Accessibility Guidelines 1.0-t szintén módosították. További információk a Web Accessibility Initiative honlapján.

 

XForms-munkaterv jelent meg

2002. augusztus 21.

Az XForms Munkacsoport kiadott egy XForms 1.0-munkatervet. A dokumentum a végső munkaterv kapcsán felmerült kérdések figyelembevétével készült. Észrevételeiket szeptember 4-éig várjuk. Az XForms a webes űrlapok új generációja, rugalmasabb a korábbi HTML és XHTML űrlapoknál. Az űrlap célját, megjelenítését és az adatait elválasztva kezeli. További információk az XForms honlapján.

 

Módosították a Web Services Requirements munkatervét

2002. augusztus 19.

A Webszolgáltatások Architektúrája Munkacsoport (Web Services Architecture Working Group) módosította a Web Services Architecture Requirements munkatervét. A szoftveres alkalmazások a webszolgáltatások segítségével kommunikálni tudnak egymással annak érdekében, hogy a felhasználóknak dinamikus, kontextus-függő információt nyújtsanak. A munkaterv tartalmazza a referencia-architektúrát és azokat a kritériumokat, amelyek az implementáció megfelelőségét határozzák meg. Várjuk észrevételeiket. További információk a Webszolgáltatások Fejlesztési Terület honlapján.

 

Hét munkaterv jelent meg az XQuery, XSLT és XML Path témaköreiben

2002. augusztus 16.

Az XML Lekérdezés, XSL, és XML Séma munkacsoportok közös munka eredményeképpen kiadtak hét munkatervet. A szerzők nevei és a változásokról szóló jegyzékek a dokumentumok 'status' részében olvashatók. A dokumentumok az XML és az XStyle fejlesztési területekhez tartoznak.

 

Modularization of XHTML in XML Schema munkaterv jelent meg

2002. augusztus 15.

A HTML Munkacsoport kiadott egy munkatervet a Modularization of XHTML in XML Schema témájában. A munkaterv XML Séma-modulok egy komplett készletét nyújtja az XHTML-hez, és lehetővé teszi dokumentumok szerzői számára, hogy az XHTML-t szabványhű módon megváltoztassák ill. kibővítsék. További információk a HTML honlapon.

 

Megjelent a "SOAP1.2 csatolmány funkció" munkaterv

2002. augusztus 14.

Az XML Protokoll Munkacsoport (XMLProtocol Working Group) megjelentette a SOAP1.2 csatolmány funkció (SOAP1.2 Attachment Feature) első munkatervét. Az absztrakt SOAP 1.2 szolgáltatás kiindulásként használható olyan SOAP összeköttetések (bindings) definiálásához, melyek segítségével csatolmányokkal ellátott üzenetek küldhetők. Várjuk észrevételeiket. További információk a Webszolgáltatások (Web Services) honlapon.

 

XML Events munkaterv jelent meg

2002. augusztus 12.

A HTML Munkacsoport átdolgozta az XML Events munkatervét a végső munkatervhez fűzött megjegyzéseknek megfelelően. A specifikáció egy olyan modult definiál, amely arra való, hogy a dokumentumszintű leíró elemekhez (markup) viselkedéseket (eseményekre adott válaszreakciókat) társítsunk. Támogatja a DOM Level 2 eseménymodellt. Várjuk észrevételeiket. További információk a HTML honlapon.

 

Voice Browser Interoperation Requirements munkaterv jelent meg

2002. augusztus 9.

A Hangos Böngésző Munkacsoport kiadta a Voice Browser Interoperation: Requirements első munkatervét. A hangos böngészők és más hívható állomások képesek egymás között megosztani bizonyos -- a felhasználóra, az alkalmazásra és a kommunikációs kapcsolatra (session) vonatkozó -- adatokat a felhasználóval való hatékonyabb kommunikáció érdekében. A munkaterv az ezzel az együttműködéssel kapcsolatos követelményeket taglalja. Várjuk észrevételeiket. További információk a Hangos böngésző honlapon.

 

Munkaterv született az An XHTML + MathML + SVG Profile témakörben

2002. augusztus 9.

A HTML és az SVG munkacsoportok kibocsátották a második munkatervet az An XHTML + MathML + SVG Profile témakörben. A munkaterv az XHTML, MathML és SVG technológiák egy dokumentumban való használatát teszi lehetővé az XML névtartomámy-mechanizmus segítségével, szem előtt tartva a dokumentum validálhatóságát. Várjuk észrevételeiket. További információk a HTML és a Grafika fejlesztési területek honlapjain.

 

Első szintű javaslattervvé lépett elő a CSS TV Profile

2002. augusztus 7.

A W3C örömmel jelenti, hogy a CSS TV Profile 1.0 első szintű javaslattervvé lépet elő. A dokumentum a Cascading Style Sheets (CSS) Level 2 és a CSS3-modul: Color részét képezi, a televíziós eszközök (mint pl. az interaktív televíziók) igényeihez és körülményeihez igazítva. Várjuk észrevételeiket 2003. januárjáig. További információk a CSS honlapon.

 

XFrames-munkaterv jelent meg

2002. augusztus 6.

A HTML Munkacsoport megjelentette az XFrames első munkatervét. Az XFrames egy XML alkalmazás, amely a HTML frame-eket hivatott lecserélni. Segítségével oly módon állítható össze egy dokumentum, hogy a frameset tartalma az dokumentum URI-jából kiolvasható. A technológia a használhatóság, keresés és biztonsági problémák kérdéseit célozza meg. Várjuk észrevételeiket. További információk a HTML honlapon.

 

XHTML Media Types jegyzet jelent meg

2002. augusztus 5.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) átdolgozta az XHTML Media Types W3C-jegyzetet. Az RFC terminológiájában megfogalmazott írás összefoglalja az XHTML Family dokumentumok szolgáltatása terén bevált gyakorlatokat. Négy médiatípus kerül kifejtésre: "text/html", "application/xhtml+xml" és a generikus XML médiatípusok: "application/xml" és "text/xml". További információk a HTML honlapon.

 

Megjelent az XHTML 2.0 munkaterve

2002. augusztus 5.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) megjelentette az XHTML2.0 első munkatervét. Az XHTML2.0 a Web ismert leírónyelveinek - HTML4, XHTML1.0 és 1.1 - rokona, de nem szándékozik felülről kompatibilis maradni azokkal. A munkaterv az XHTML2.0 leírónyelvet és moduljait írja le, amelyek célja látványos, hordozható Web-alapú alkalmazások létrehozása. Várjuk észrevételeiket. További információk a HTML honlapon.

 

Megjelent a CSS 2.1 végső munkaterve

2002. augusztus 2.

A CSS Munkacsoport kibocsátotta a Cascading Style Sheets, Level 2 Revision 1 (CSS 2.1) végső munkatervét. A Cascading Style Sheets (CSS) egy olyan nyelv, amellyel strukturált dokumentumok (mint a HTML vagy az XML) képernyőn vagy papíron való megjelenítését illetve beszéd formájában való közlését lehet szabályozni. A munkaterv összhangba hozza a CSS2-t az implementációkkal és a CSS2 hibajegyzékkel, és az elavultnak ítélt szolgáltatásokat nem tartalmazza. Észrevételeiket augusztus 30-áig várjuk. További információk a CSS honlapon.

 

Végső munkatervek jelentek meg a CSS3 témakörben

2002. augusztus 2.

A CSS Munkacsoport megjelentette a Cascading Style Sheets Level 3 négy modulját, mint munkaterveket. A Fonts, Web Fonts és a Backgrounds végső munkatervek, amelyekre az észrevételeket augusztus 30-áig várjuk. A Basic User Interface egy első publikáció, a CSS2 releváns részeinek és a User Interface for CSS3 munkatervnek az összevonásával jött létre. További információk a CSS honlapon.

 

Átdolgozott első szintű javaslattervek jelentek meg az XML-titkosítás témakörében

2002. augusztus 2.

Az XML-titkosítási Munkacsoport kibocsátotta az alábbi két, első szintű javaslatterv módosított változatait: XML Encryption Syntax and Processing és Decryption Transform for XML Signature. A titkosítás révén a bizalmas adatok tárolása vagy továbbítása titkosan történik. A változtatások összefoglalóját lásd a "Status of This Document" szekcióban. Észrevételeiket szeptember 13-áig várjuk. További információk a W3C XML-titkosítási Fejlesztési Területének honlapján.

 

Call for Papers: SMIL Europe 2002

2002. augusztus 2.

Szeptember 13-áig adhatók be publikációk a november 20. és 22. között, Párizsban tartandó SMIL Europe 2002 konferenciára. A SMIL nyelv (kiejtése megegyezik a smile szóéval) interaktív, audiovizuális prezentációk létrehozását teszi lehetővé. A SMIL-t választották az MMS alapjául, és más leíró nyelvek -- mint pl. az SVG -- időzítési funkcióit is ennek segítségével oldották meg. A SMIL Europe fórumot nyújt a SMIL-lel kapcsolatos kutatás és a fejlett alkalmazások számára. További információk a konferencia honlapján.

 

W3C ajánlás lett az XHTML 1.0 második kiadása

2002 augusztus 1.

A World Wide Web Konzorcium (World Wide Web Consortium, W3C) ma jelentette meg XHTML 1.0: The Extensible HyperText Markup Language - A kiterjeszthető hipertext jelölő nyelv (Második kiadás)-t, mint W3C ajánlást. Az XHTML 1.0 a HTML XML-ben való átirata, biztosítva ezáltal az XML-i szigorúságot a honlapokon. A második kiadás nem egy új verzió, csak egy frissítés az XHTML 1.0-hoz fűzött megjegyzések és hibajegyzék alapján. További információk: a HTML honlapján.

 

A CSS Mobil Készlet javaslatterv módosítva lett

2002 július 26.

A CSS Munkacsoport, miután a fejlesztők javaslatait, megjegyzéseit feldolgozta, módosította a CSS Mobil Készlet 1.0-t. A specifikáció a mobil eszközökre és rádiótelefonokra vonatkozó részét határozza meg a 2-es szintű CSS-nek. Észrevételeiket 2003. januárjáig várjuk. További információk: a CSS honlapján.

 

W3C ajánlás lett az Egyedi XML Kódok Általánosítása

2002 július 20.

W3C ajánlás lett az egyesült IETF/W3C XML Aláírás Munkacsoport által készített Egyedi XML Kódok Általánosítása. A specifikáció az Általános XML ajánlás fejlesztése (mely által az XML dokumentumok különböző részei már nem csak hogy jól elérhetők, hanem annyira hordozhatók is lettek, amennyire csak lehetséges, miközben a digitális aláírást is magukon hordozzák) és alkalmazza az XML Aláírást is. További információk: az XML Aláírás honlapján és a sajtóközleményekben.

 

Második szintű javaslatterv lett az XML-Aláírás XPath Szűrő

2002 július 20.

A W3C örömmel jelenti, hogy az XML-Aláírás XPath Szűrő második szintű javaslattervvé lépett elő. A kivitelezés augusztus 8-áig tart. Az implementálás tapasztalatait valószínűleg közzé tesszük a nyilvános hozzászólások listáján. A terveben le lett rögzítve, hogy mit értsünk azon, hogy egy dokumentum részhalmazát XPath segítségével digitálisan megjelölünk, illetve meg lett határozva az a nyelv, amellyel egy XML dokumentum egy részét címezhetjük. További információk: az XML Aláírás honlapján.

 

Megjelent az XPointer végső munkaterve

2002 július 10.

Az XML Összekapcsolás Munkacsoport megjelentette négy munkatervét, melyből három végső munkaterv. Észrevételeiket július 31-ig várjuk. Az XPointer Keretrendszer az XML címzés egy kiterjesztése és a további sémák megalapozása. Az element() séma lehetővé teszi az XML elemek alapvető címzését, az xmlns() séma segítségével értelmezhetők a névtartományok előtagjai a mutatókban, és az xpointer() séma lehetővé teszi a teljes XML címzést. További információk: XML fejlesztési terület.

 

Megjelent a Leíró Nyelv Web Szolgáltatásokhoz (Web Services Description Language, WSDL) 1.2 munkaterve

2002 július 9.

A Web Szolgáltatások Leírása Munkacsoport megjelentette a Leíró Nyelv Web Szolgáltatásokhoz 1.2 első nyilvános munkatervét, melyben szó van a WSDL SOAP 1.2-vel, HTTP-vel, MIME-mal való együttműködésének megkötéseiről is. A WSDL egy XML-alapú nyelv, mellyel leírhatók a hálózati szolgáltatások, mint üzeneteken operáló végpontok halmaza, melyek dokumentum-alapú, vagy eljárás-alapú információkat tartalmaznak. További információk: sajtóközlemények, Webszolgáltatások.

 

Első szintű javaslatterv lett a Média Lekérdezések

2002 július 8.

A W3C örömmel jelenti, hogy a Média Lekérdezések első szintű javaslattervé lépett elő. A készülő CSS3 specifikáció ezen modulja média típusok nyilvántartását ajánlja, amivel leírható, hogy egy stíluslaphoz milyen eszköztípusok tartoznak, ezenkívül lehetővé teszi olyan kifejezések használatát, melyekkel korlátozható a stíluslapok használatának kiterjedése. Várjuk észrevételeiket. További információk: a CSS honlapján.

 

Megjelent az Amaya 6.2

2002 július 8.

Az Amaya a W3C böngészője és fejlesztő eszköze. A 6.2 verzió nemzetköziesített és tartalmaz többféle kódolást is. Az új verzió könnyebben installálható Windows alá; választhatunk a tipikus, minimális és egyedi installációs módok között; német nyelvű dokumentáció is van, köszönet érte Rudolf Troellernek; újdonság még a CSS, SVG, STIX font és az Annotea ikon. Az Amaya letölthető bináris formában Solarishoz, Linuxhoz és Windowshoz. A forráskódja is elérhető. További információk a kommentezésről: az Annotea honlapján.

 

A W3C csoport júliusi szereplései

2002 július 2.

Részletes leírást találhat a Közelgő W3C szereplések és események oldalon.

  • Július 7. - Max Froumentin tart előadást az ISSAC 2002 Internet Accessible Mathematical Computation konferencián Lillében (Franciaország).
  • Július 11. - Hugo Haas tart előadást az IDG Web Services Conference elnevezésű rendezvényen Aoyamában, (Tokió, Japanban).
  • Július 15-16. - Chris Lilley, Vincent Hardy, Dean Jackson, IvanHerman, és Max Froumentin tart előadást az SVG Open / Carto.net konferencián Zürichben (Svájc).
  • Július 22. - Tim Berners-Lee vitaindító beszédet, Steve Bratt pedig előadást tart az OpenGroup Web Services Conference elnevezésű rendezvényen Bostonban (MA, USA).
  • Július 25. - Dean Jackson és Philipp Hoschka tart előadást a SIGGRAPH 2002 konferencián San Antonióban (TX, USA).
  • Július 31. - Dean Jackson tart előadást az Open Publish 2002 konferencián Sydney-ben (Ausztrália).
 

Megjelent a SOAP 1.2 verzió végső munkaterve

2002. június 27.

Az XML Protokoll Munkacsoport négy végső munkatervet készített a SOAP 1.2-höz: Bevezetés,Üzenetküldő Keretrendszer, Segédletés Állítás és teszt gyűjtemény címmel. Észrevételeit július 19-ig várjuk. ASOAP 1.2 verzió használati útmutató és az XML Protokoll (XMLP) követelményei dokumentumok frissítve lettek. A nyilvánosan fejlesztett SOAP 1.2 verzió egy Webes információcserére fejlesztett, XML alapú adatátviteli protokoll. További információk:Web Szolgáltatások Kutatóterület.

 

Első szintű javaslatterv lett a beszédfelismerő nyelvtan specifikációja

2002. június 26.

A W3C örömmel tudatja, hogy a Beszédfelismerő Nyelvtan első szintű javaslatterv lett. A beszéd nyelvtanok lehetővé teszik a hang alapú alkalmazások készítőinek olyan szabályok megalkotását, melyekkel leírható, hogy bizonyos helyzetekre hogyan reagál a felhasználó az alkalmazás használata során. További információk: sajtóközlemények, ajánlólevelek, hangos böngésző.

 

Megjelent az XML-Aláírás XPath Szűrő végső munkaterve

2002. június 20.

Az egyesült IETF/W3C XML Aláírás Munkacsoportja kiadta az XML-Aláírás XPath Szűrő 2.0 verzió végső munkatervét. Észrevételét július 11-ig várják. A tervben definiálva van egy eszköz, mellyel egy dokumentum részhalmazát digitálisan megjelölhetjük, XPath-t használva - a nyelvet, mellyel XML dokumentum egy részét címezhetjük. További információk: XML Aláírás.

 

Megkezdődött a regisztrálás a 2002-es Nemzetközi MathML Konferenciára

2002. június 19.

A Chicagoban (IL, USA) 2002. június 28-30. között rendezésre kerülő Nemzetközi MathML Konferencia 2002 iránt érdeklődők ettől a naptól regisztrálhatják magukat. A W3C örül annak, hogy ezen konferencia társszponzora lehet, melynek célja az, hogy azon embereknek, akik részt vesznek a matematikai és tudományos webtartalom jövőjének meghatározásában, találkozási lehetőséget adjon. További információk: Matematika a W3C-nél.

 

Web Szolgáltatások Konferencia július 11-12-én Tokióban, Japánban

2002. június 17.

A W3C örül annak, hogy a Web Szolgáltatások Konferencia társszponzora lehet, mely 2002. július 11-én (Technikai nap) és július 12-én (Üzleti nap) az Aoyama TEPIA-ban Tokióban, Japánban kerül megrendezésre. Július 11-én Hugo Haas - a W3C Web Szolgáltatások kutatóterületének vezetője - tart vitaindító előadást, és Kazuhiro Kitagawa - a W3C Eszközfüggetlenség kutatóterületének vezetője - lesz a vitafórum moderátora. A regisztrálás megkezdődött. További információk: Web Szolgáltatások.

 

Közzé lett téve az XML Megfelelőségi Teszt Készlet

2002. június 12.

A W3C örömmel adja közzé az XML 1.0 (második kiadás) Megfelelőségi Teszt Készletet, mely a NIST-tel együttműködve készült, s melynek korábban az OASIS volt a vezetője. A készlet több, mint 2000 fájlt tartalmaz, amit bármely fejlesztő ingyen letölthet és használhat egy XML processzornak az XML Ajánlással való megfelelésének tesztelésére. További információk: sajtóközlemények.

 

Közzé lett téve a Libwww 5.4.0

2002. június 10.

A Libwww 5.4.0 verzió már letölthető a Webről és FTPvel. A Libwww egy ingyenes, sok elemű kliens oldali Web API, mely Windowsra és Unixra íródott, C-ben. Köszönjük Manuele Kirsch Pinheironak, Richard Atterernek, s még sokan másoknak a közreműködését. A munka folytatásához szükségünk lenne egy projekt koordinátorra, egy dokumentáció karbantartóra és egy gyakornokra. Jelentkezni lehet a www-lib@w3.org levelező listán.

 

Kettes szintű W3C javaslatterv lett a 2. Szintű DOM HTML

2002. június 5.

A W3C örömmel jelenti, hogy a 2. Szintű Dokumentum Objektum Modell (DOM) HTML Specifikáció javaslattervvé lépett elő. Megjegyzéseiket július 1-ig várjuk. A 2. Szintű DOM hatodik komponense, a DOM2 HTML, felületek halmaza, mely felületek HTML és XHTML dokumentumok struktúrájának és tartalmának manipulálására használhatók. További információk: DOM Kutató Terület.

 

Megjelent a Használati Útmutató Web Szolgáltatás Leírásához c. dokumentum

2002. június 4.

A Web Szolgáltatások Leírása Munkacsoport megjelentette a Használati Útmutató Web Szolgáltatás Leírásához első nyilvános munkatervét. A dokumentum egy W3C fejlesztésű nyelv része, mely nyelv Web szolgáltatások felületének és egymásra hatásának leírására szolgál. Várjuk megjegyzéseiket. További információk: Web Szolgáltatások fejlesztési terület.

 

A W3C Állandó Stábjának júniusi szereplései

2002. május 28.

Vincent Quint Documents structurés sur le Web címmel tart előadást az IDT/net 2002 konferencián Párizsban (Franciaország). Június 5-én Tatsuya Hagino W3C Metaadat Technológiák (PDF japánul) címmel tart előadást a JAGAT szemináriumon Tokióban (Japán). Június 5-én Karl Dubost Les standards Web? Ah non, jamais! címmel tart előadást Montréalban (Quebec, Kanada). Június 18-án Judy Brewer és Wendy Chisholm félnapos konzultációt tart Elérhető Web: technológia és irányelv mindenki jövőjéért címmel az INET 2002 konferencián Arlingtonban (VA, Washington mellett, D.C., USA). Daniel J. Weitzner részt vesz az Önirányítás: Az önszabályozás veszélyei és lehetőségei (G-2) fórumon, június 20-án , szintén az INET 2002 konferencia keretében. Június 30-án Vincent Quint és Irène Vatton MathML az e-oktatásban Amayaval címmel tart előadást a MathML Konferencia 2002-n Chicagoban (IL, USA). További információk: Események.

 

Az Egyedi XML Kódok Általánosítása kettes szintű javaslatterv lett

2002. május 24.

A W3C örömmel jelenti, hogy az Egyedi XML Kódok Általánosítása 1.0 verzió kettes szintű javaslattervvé lépett elő. A digitális aláírás kapcsán egyesült IETF/W3C XML Aláírás Munkacsoport által készített specifikáció meghatároz egy eljárást, mely egy XML dokumentum általánosított részhalmazát függetlenné teszi az eredeti szövegkörnyezettől. További információk: XML Aláírás.

 

Joseph Reagle TR100 at vehetett át a Technology folyóirattól

2002. május 23.

Joseph Reagle egyike azoknak, akik "2002 TR100" at vehettek át a Technology folyóirattól, egyike a száz jutalmazott műszaki újítónak a világon. A folyóirat elismerte Joseph munkásságát a személyes adatvédelemmel, biztonsággal és digitális aláírással kapcsolatos Web technológiák fejlesztésében. További információk: Személyes adatvédelem, XML Aláírás, XML Titkosítás, XML Kulcs Kezelés.

 

A W3C elindítja a 2002-es Európai Interop Körutat

2002. május 21.

A W3C nyilvános rendezvénysorozatot szervez Európában május 21. és június 3. között, melynek egynapos állomásai Párizs, Bécs, Dublin és Brüsszel. A W3C Interop Körút célja a W3C technológiák népszerűsítése és azok együttműködésének bemutatása. A körút három új regionális W3C irodát is érint. További információk: sajtóközlemények.

 

A W3C csoport WWW2002 konferencián való szereplései elérhetők

2002. május 16.

A W3C Állandó Stábja több, mint 25 előadást tartott a Tizenegyedik Nemzetközi World Wide Web Konferencián (WWW2002) májusban, Honoluluban (Hawaii, USA). A Marie-Claire Forgue által vezetett W3C szekció diái és a Tim Berners-Lee által tartott vitaindító előadás a Weben is elérhető. További információk: W3C Állandó Stábja, W3C bemutatók.

 

Megjelent a CSS munkaterv

2002. május 16.

A CSS Munkacsoportja négy munkatervet készített.

A Stílus Lapok (CSS - Cascading Style Sheets) egy nyelv, mellyel strukturált dokumentumokat (HTML vagy XML dokumentumokat) képernyőn vagy papíron jól megjelenítetté, vagy megfelelően kimondottá alakít. További információk: CSS3, CSS.

 

Megjelent a Minőségbiztosítási Keretrendszer munkaterve

2002. május 24.

A Minőségbiztosítás (QA - Quality Assurance) Munkacsoportja 4 munkatervet készített.

A W3C Minőségbiztosítási tevékenységének célja tervek készítése és azok végrehajtása; jobb, tesztelhetőbb specifikáció; belső és külső csoportok koordinációja; megfelelő teszt anyagok készítése és szerzése. Várjuk észrevételeiket. További információk: a Minősségbiztosítás honlapja.

 

A W3C irodák regionalizációja

2002. május 6.

Ahogy a W3C az irodai programját követve világszerte növeli jelenlétét, úgy egyre több W3C iroda alakul át regionális irodává. Ez azt jelenti, hogy az országhatárok többé nem korlátozzák az irodák tevékenységét, a közös kultúrájú, történelmű vagy nyelvű országok közös irodán osztoznak. Első lépésben a korábbi német W3C iroda most már Ausztria és Németország W3C irodája, a korábbi angol W3C-iroda mostanra az Egyesült Királyság és Írország W3C irodája lett, valamint a korábbi holland W3C-iroda a Benelux Államok irodája lett.

 

Megjelent az XQuery, XSLT és XML Path munkaterve

2002. április 30.

Az XML Lekérdezések Munkacsoport, a XML Séma Munkacsoport és XSL Munkacsoport az együttműködés jegyében kiadott számos dokumentumot (szerzői információkról a dokumentumok státusz szekciójában olvashat):

Az XPath egy olyan nyelv, mely lehetővé teszi egy XML dokumentum részeinek címzését, az XQuery egy lekérdezőnyelv XML-re, az XSLT pedig egy olyan nyelv, mellyel XML transzformációkat írhatunk le. További információk: hogyan működnek ezek együtt az XML tevékenységekben.

 

Megjelent az "RDF szószedet leíró nyelv 1.0: RDF séma" munkaterve

2002. április 30.

Az RDF Core Munkacsoport kiadta az "RDF szószedet leíró nyelv 1.0: RDF séma" munkatervét, mely leírja, hogy hogyan használjuk az RDF-et RDF szókészletek leírására. A specifikáció éppen ezért tartalmaz egy alapvető szókészletet, valamint konvenciókat, amelyeket szemantikus web alkalmazásoknál használhatunk, hogy az támogassa a kifinomultabb RDF szószedet leírást. További információk: szemantikus web tevékenységek.

 

Megjelent az "Egy XHTML + MathML + SVG Készlet" első munkaterve.

2002. április 30.

A HTML Munkacsoport és az SVG Munkacsoport együttműködve megjelentette "Egy XHTML + MathML + SVG Készlet" első munkatervét. Az "Egy XHTML + MathML + SVG Készlet" egy olyan készlet, mely egyesíti az XHTML 1.1-et, a MathML 2.0-át és az SVG 1.1-et és lehetővé teszi az XHTML, a MathML és az SVG egy dokumentumon belüli használatát, az XML névtartomány mechanizmus segítségével az úgynevezett kevert névtartomány engedélyezésével. További információk: HTML tevékenységek, grafikai tevékenységek.

 

Megjelent a "Karakter modell World Wide Webre 1.0" végső munkaterve

2002. április 30.

A Nemzetköziestítési Munkacsoport kiadta a Karakter modell World Wide Webre 1.0 végső munkatervét. A hozzászólásokat május 31-ig várjuk. Ez a szerkezeti specifikáció egy közös referencia segítségével nemzetközi szövegmanipulációt tesz lehetővé a Weben specifikációk szerzőinek, szoftverfejlesztőknek, és tartalomkészítőknek. További információk: nemzetköziesítési tevékenységek.

 

A Skálázható Vektor Grafika (SVG) 1.1 és a Mobil SVG kettes szintű javaslatterv lett.

2002. április 30.

a W3C örömmel jelenti, hogy a Skálázható Vektor Grafika (SVG) 1.1 és a Mobil SVG kettes szintű javaslattervvé lépett elő. Az SVG 1.1 az SVG nyelvet újrafelhasználható építőkövekre bontja. A Mobil SVG az építőköveket felhasználva definiál két készletet, melyek mobiltelefonra és zsebszámítógépre optimalizáltak. Az SVG könnyen elérhető, dinamikus, újrafelhasználható vektorgrafikát, szöveget és képeket továbbít a Webre XML formátumban. További információk: sajtóközlemények, ajánlások, az SVG honlapja.