A World Wide Web Consortium Magyar Iroda logója

> Hír archívum > W3C hírek, 2005.

December

Boldog új évet kíván a W3C!

2005. 12. 23.: A World Wide Web tizenötödik születésnapján (fifteenth birthday) a W3C boldog, sikeres új évet kíván 2006-ra a látogatóknak! Küldetésünknek megfelelően - hogy kihasználhatóvá tegyük a Web nyújtotta összes lehetőséget - 2005-ben a W3C 6 új webes szabványkészletet (Web standards) jelentetett meg, megnyitotta az Indiai Irodát (Indian Office), csökkentette a tagdíjat a fejlődő országokban, életre hívta a Mobilweb kezdeményezést (Mobile Web Initiative), és tizenegy új csoportot alapított, többek közt a gazdag webkliensek (Rich Web Clients), a hatékony alternatíva az XML-re (Efficient XML Interchange), a szabálykicserélési formátum (Rule Interchange Format) és az egészségügy és élettudományok (Health Care and Life Sciences) területen. A W3C köszönetet mond Tagjainak (Members), a résztvevőknek és a külső munkatársaknak ezen eredményekhez való hozzájárulásukért. A publikációk összegzése januárban várható. További információk A W3C-ről (About W3C) oldalon.

Módosult A legsikeresebb mobilwebes megoldások című dokumentum

2005. 12. 20.: A Legsikeresebb Mobilwebes Megoldások Munkacsoport (Mobile Web Best Practices Working Group) megjelentette A legsikeresebb mobilwebes megoldások 1.0 (Mobile Web Best Practices 1.0) módosított munkatervét. A dokumentumban arról olvashatunk, hogyan hozzunk létre webes tartalmat, honlapokat, ha azokat mobil- és kisképernyős eszközökön való megjelenítésre szánjuk. A legsikeresebb mobilwebes megoldások köre (Scope of Mobile Web Best Practices) munkacsoport-feljegyzésként jelent meg. További információk A W3C mobilweb-kezdeményezése (W3C Mobile Web Initiative) oldalon. A Kezdeményezés a honlapszerkesztők fejlesztőinek, a tartalomszolgáltatóknak, a kézieszközök gyártóinak, a böngészőfejlesztőknek és a mobilok felhasználóinak közös koncepciója.

Végső munkaterv: Összeillesztett dokumentumok keretrendszere és a WICD-profilok

2005. 12. 19.: Az Összeillesztett Dokumentumok Formátumai Munkacsoport (Compound Document Formats Working Group) megjelentetett négy végső munkatervet: "A hivatkozásokon keresztül összekapcsolt dokumentumok keretrendszere 1.0"-t (Compound Document by Reference Framework 1.0), a " WICD-mag 1.0"-t (WICD Core 1.0), "A teljes WICD 1.0"-t (WICD Full 1.0), és a "WICD-mobil 1.0"-t (WICD Mobile 1.0). Észrevételeiket január 27-ig várjuk. A Web-egységesítő Összeillesztett Dokumentumok (The Web Integration Compound Document, WICD, kiejtése megegyezik a "wicked" szóéval) XHTML-en, CSS-en és SVG-n alapuló eszközfüggetlen összeillesztettdokumentum-profilok. A munktervek a többféle formátumot alkalmazó egyszerű dokumentumokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak. További információk a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Terület (Rich Web Clients Activity) honlapon.

Módosultak az összeillesztett dokumentumok keretrendszerének követelményei

2005. 12. 19.: Az Összeillesztett Dokumentumok Formátumai Munkacsoport (Compound Document Formats Working Group) megjelentette Az összeillesztett dokumentumok példafelhasználásai és követelményei 2.0 (Use Cases and Requirements Version 2.0) első nyilvános munkatervét. A követelmények 1.0-ás verziója (Version 1.0 requirements) munkacsoport-feljegyzésként jelent meg. A tervezetek foglalkoznak névtereken keresztül elérhető eseményekkel, előállítással (rendering) és a többféle formátumot is alkalmazó dokumentumok felhasználói interakció-modelljével. További információk a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Terület (Rich Web Clients Activity) honlapon.

Vegyen részt Ön is a W3C Biztonsági Műhelykonferencián

2005. 12. 15.: Január 25-ig várjuk az expozékat a 2006. március 15-16-án New Yorkban (NY, USA), a Citigroup által rendezett Műhelykonferencia a Webes Hitelesítés Láthatóságáról és Használhatóságáról (W3C Workshop on Transparency and Usability of Web Authentication) című rendezvényen. A résztvevők meg fogják határozni és nyilvánosságra hozni, hogy milyen lépéseket tehet a W3C a Web megbízhatóságának és biztonságosságának tökéletesítése érdekében. Az érintett területek: honlaphitelesítés, a biztonságos webkliensek viselkedése, a felhasználókkal való kommunikáció, a tartalomszolgáltatók infrastruktúrája, és a felhasználói ágensek tesztelése. További információk a sajtónyilatkozatban (press release), a W3C műhelykonferenciái (W3C Workshops) és a Technológia és társadalom (Technology and Society) oldalon.

Munkaterv: XForms 1.1

2005. 12. 13.: Az XForms Munkacsoport (XForms Working Group) megjelentette az XForms 1.1 módosított munkatervét. Az XForms a webes űrlapok egy új generációja. Az XForms 1.0-ban használt XML-feldolgozó felület finomításaként és továbbfejlesztéseként az 1.1-es verzió SOAP technológiát használva lehetővé teszi, hogy az XForm-okat különböző nyelveken használhassák, valamint megkönnyíti a szerkesztést. További információk az XForms honlapon.

A SMIL 2.1 W3C-ajánlás lett

2005. 12. 13.: A World Wide Web Consortium a mai napon bejelenti, hogy a Szinkronizált Multimédia-integrációs Nyelv (Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL 2.1)) W3C-ajánlássá lépett elő. A SMIL-lal (kiejtése megegyezik a smile szóéval) a szerzők olyan multimédiás előadásokat és animációkat készíthetnek, melyekben az audió- és videóanyagok integrálva vannak a grafikával és a szöveggel. A 2.1-es verzió tartalmaz egy új mobilprofilt és egy kiterjeszett mobilprofilt, bővítve ezzel az időzítési, megjelenítési és animálási lehetőségeket. "A W3C a ami napon ezzel eleget tett az elsőosztályú mobilwebes multimédia-előadásokkal kapcsolatos ígéretének", mondta Chris Lilley (W3C). További információk a sajtónyilatkozatban (press release) és a Szinkronizált multimédia (Synchronized Multimedia) oldalon.

Webszolgáltatások Címzése - W3C-rendezvény az Együttműködésről: Vancouver, január 17-18.

2005-12-08: A W3C Webszolgáltatások Címzése Munkacsoportja (Web Services Addressing Working Group) január 17-18-án Vancouverben, Kanadában (BC) tartja rendezvényét az Együttműködésről. A résztvevők tesztelni fogják a Webszolgáltatások címzése W3C-specifikációcsaládot. A csoport meghívja mindazon érdeklődő társaságokat, melyek már implementálták a Webszolgáltatások címzése 1.0: Alapok (Core), SOAP kötések (SOAP Binding) és/vagy WSDL kötések (WSDL Binding) specifikációkat. Részletek és regisztráció az értesítésben (announcement). További információk a Webszolgáltatások (Web services) honlapon.

Végső munkaterv: SVG Tiny 1.2

2005. 12. 07.: A Skálázható Vektorgrafika Munkacsoport (Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group) megjelentette A Skálázható Vektorgrafika Tiny 1.2-es specifikációja (Scalable Vector Graphics (SVG) Tiny 1.2 Specification) című dokumentum harmadik végső munkatervét. A tervezet lehetővé teszi, hogy ellenőrízzék, megjegyzéseik bekerültek a dokumentumba. Észrevételeiket december 28-ig várjuk. Az SVG nyelv vektorgrafikát, szöveget és képeket szolgáltat XML formátumban a weben. Az SVG Tiny 1.2 egy komplett nyelvspecifikáció, mely kicsi és nagy eszközökre is implementálható, a mobiltelefonoktól és PDA-któl a monitorokig és laptopokig. További információk az SVG honlapon.

Multimodális párbeszédkontextusok szabványai: Edinburgh, december 12.

2005. 12. 07.: A Multimodális párbeszédkontextusok szabványai (Standards for Multimodal Dialogue Context) című műhelykonferencia december 12-én kerül megrendezésre az Edinburghi Egyetem Informatikai Iskolájának Humán Kommunikációs Kutatóközpontjában. A W3C által támogatott TALK és AMI IST kutatási projektek által megrendezendő konferencia témája a párbeszédkontextusok formátumainak és a párbeszédek annotációinak együttműködési feltételei. A W3C részéről Dave Raggett és Henry Thompson lesz jelen. További információk a Hangos Böngésző Fejlesztési Terület (Voice Browser Activity) honlapján.

A W3C szereplései a közeljövőben

2005 .12. 07.: Előztes a W3C szerepléseiről és rendezvényeiről, mely RSS-csatornán (RSS channel) keresztül is elérhető.

A W3C nemzetköziesíti és biztonságosítja a hangos böngészést

2005. 12. 06.: Túl a Beszédszintézis Jelölőnyelvének Nemzetköziesítésének Műhelykonferenciáján (Workshop on Internationalizing the Speech Synthesis Markup Language, SSML), a W3C bejelenti, hogy új munkába kezd: kiterjeszti az SSML-t ázsiai és más nyelvekre, illetve bővíti a beszélő hitelesítésével. A beszélő hitelesítése "a legjobb biometria a telefonos tranzakciók és kommunikáció biztonságosítására", mondta Ken Rehor (Vocalocity) a VoiceXML Fórum vezetője és a W3C Hangos Böngésző Munkacsoport (Voice Browser Working Group) tagja. További információk a sajtónyilatkozatban (press release), a Csatlakozzon a W3C-hez (join W3C) és a Hangos Böngésző Fejlesztői Terület (Voice Browser Activity) oldalakon.

A W3C várja tagjait a Tanácsadó Testület megbeszélésére

2005. 11. 29.: A W3C november 29. és december 1. között tartja a Tanácsadó Testület (Advisory Committee) féléves megbeszélését Montréalban (Québec, Kanada). A W3C tagszervezetek két napos programon vesznek részt: megbeszéléseken, speciális szekciókon és könnyed beszélgetéseken a W3C tevékenységeiről (W3C Activities). Olvassa el a Hogyan lehetek W3C-tag? (How to Become a W3C Member) dokumentumot és csatlakozzon a W3C-hez, hogy részt vehessen a következő Tanácsadó Testületi megbeszélésen 2006 májusában Edinburgh-ban (Skócia, Egyesült Királyság).

A W3C megújítja Minőségbiztosítási Érdeklődési Csoportját

2005. 11. 28.: A W3C örömmel jelenti, hogy megújítja a Minőségbiztosítási Fejlesztési Területét (Quality Assurance Activity) és a Minőségbiztosítási Érdeklődési Csoportját (QA Interest Group), Karl Dubost (W3C) és Lynne Rosenthal (NIST) vezetésével. A QA Érdeklődési Csoport (QA IG) fő célja, hogy találkozóhelyként szolgáljon a W3C, tagszervezete és a webtársadalom számára a minőségbiztosítással kapcsolatos kérdéseik és tapasztalataik megbeszéléséhez. A csoport munkájában a W3C-tagok (W3C Members) és a nyilvánosság is részt vehet. További információk QA honlapon.

Munkaterv: SPARQL Lekérdezőnyelv RDF-hez

2005. 11. 28.: Az RDF-adatelérési Munkacsoport (RDF Data Access Working Group) megjelentette a SPARQL Lekérdezőnyelv RDF-hez (SPARQL Query Language for RDF) átdolgozott munkatervét. A SPARQL (kiejtése az angol "sparkle" szónak megfelelően) módszert kínál a fejlesztőknek és a végfelhasználóknak a keresési kritériumok megfogalmazásához és a találati listák feldolgozásához az információfajták széles spektruma esetében, mint pl. a személyes adatok, az emberi kapcsolatok hálója és a digitális alkotásokról (zenéről, képekről stb.) szóló metaadatok. A SPARQL az eltérő információforrások együttes kezelésére is nyújt eszközöket. További információk a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapon.

Munkatervek: A Nemzetköziesítés tag-készlete

2005. 11. 22.: A nemzetköziesítés tag-készlete Munkacsoport (Internationalization Tag Set (ITS) Working Group) megjelentette A Nemzetköziesítés tag-készlete (Internationalization Tag Set, ITS) első nyilvános munkatervét és annak követelményeit (requirements), mely már egy átdolgozott munkaterv. Elemeknek és attribútumoknak az adatkategóriák alapján meghatározott készlete támogatja a sémák és dokumentumok nemzetköziesítését és lokalizációját. Implementációk DTD-khez, XML-sémához és Relax NG-hez, illetve létező szókészletekhez (mint az XHTML, DocBook és OpenDocument) vannak. További információk a Nemzetköziesítés (Internationalization) honlapon.

A W3C kapcsolatot épít ki a Szemantikus Web és az egészségipar között

2005. 11. 22.: A W3C örömmel jelenti be, hogy megalakult a Szemantikus Web az Egészségügyben és az Élettudományokban Érdeklődési Csoport (Semantic Web Health Care and Life Sciences Interest Group, HCLSIG). Vezetői Tonya Hongsermeier (Partners HealthCare) és Eric Neumann (nem tagszervezetbeli). A munkacsoport létrehozásának (chartered) célja, hogy tökéletesítse az együttműködést, a kutatást és fejlesztést, és az újdonságok alkalmazását az egészségügy és az élettudományok iparában. A klinikai kutatások döntéssegítésével a szemantikusweb-technológiák képesek áthidalni a különböző intézetekben különféleképp megjelenő biológiai és orvosi információk megfeleltetésének problémáját. További információk a sajtónyilatkozatban és a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapon.

Munkaterv: Eszközleíró ökorendszer

2005. 11. 21.: A Mobilweb Kezdeményezés Eszközleíró Munkacsoportja (Mobile Web Initiative Device Description Working Group) megjelentette Az Eszközleíró ökorendszer (Device Description Ecosystem) első nyilvános munkatervét, egy leendő munkacsoport följegyzést. Hozzájárulásként a csoport követelményeinek dokumentumához, a munkaterv fölvázolja az eszközleírás területének üzleti modelljét és résztvevőit, valamint javaslatot tesz egy közgyűjteményre. További információk a Mobilweb kezdeményezés (Mobile Web Initiative) oldalon.

Munkatervek: Összeillesztett dokumentumok keretrendszere és a WICD-profilok

2005. 11. 21.: Az Összeillesztett Dokumentumok Formátumai Munkacsoport (Compound Document Formats Working Group) megjelentette négy munkatervét: A hivatkozásokon keresztül összekapcsolt dokumentumok keretrendszere 1.0-t (Compound Document by Reference Framework 1.0), A WICD-mag 1.0-t (WICD Core 1.0), A teljes WICD 1.0-t (WICD Full 1.0), és a A WICD-mobil 1.0-t (WICD Mobile 1.0). A dokumentumban olvashatunk az audióanyagok, a videóanyagok, a képek, a fontok, a szerkezet, az események, a szkriptek, a linkek és a kódolás vislekedéséről az összetett XML-formátumokat tartalmazó egyszerű dokumentumok esetén. További információk A Gazdag Webkliensek Fejlesztési Terület (Rich Web Clients Activity) honlapján.

A W3C felvette szolgáltatásai közé a Tápadatok érvényesítését (Feed Validation Service)

2005. 11. 21.: A W3C örömmel jelenti be, hogy szolgáltatásai között immár a Tápadatok érvényesítését (W3C Feed Validation Service) is megtalálhatjuk. Ez egy ingyenes, online eszköz az RSS és az Atom formátumú, a szolgáltatóknak fölkínált tápadatok létrehozóinak. Az eszköz, melynek alapja a "feedvalidator", s melyhez SOAP webszolgáltatás-interfészt nyújt még az interaktív programozáshoz, haszos lehet az automatikus és a sorozatos szintaktikai ellenőrzéshez. Ez a szolgáltatás kapcsolódik a W3C által eddig kínált ingyenes, nyílt kódú eszköztárhoz, mely a webfejlesztő társadalom segítségére kíván lenni egy jobb World Wide Web építésében. További információk az értesítőben (announcement).

A W3C elindította a Hatékony Alternatíva az XML-hez Munkacsoportot

2005. 11. 18: A W3C örömmel jelenti, hogy elindította a Hatékony Alternatíva az XML-hez Munkacsoportot (Efficient XML Interchange Working Group). Vezetője Robin Berjon (Expway) és Oliver Goldman (Adobe Systems). A munkacsoport célja, hogy olyan alternatív kódolási lehetőségét dolgozza ki az XML Adatkészletnek (XML Information Set), mely megfelel a Bináris XML-karakterizáció Munkacsoport javaslatában (work of the XML Binary Characterization Working Group) lefektetett elvárásoknak, miközben megőrzi az XML specifikációk közt fennálló együttműködést. A munkacsoportot 2007 decemberéig terjedő hatállyal hozták létre (chartered). További információk az XML honlapon.

Megnyílt a W3C Indiai Iroda

2005. 11. 10.: Az indiai Noidában megnyílt a W3C Indiai Iroda. Az Irodának a Számítástudományi Fejlesztő Központ (Centre for Development of Advanced Computing, C-DAC Noida) ad otthont. Az Iroda vezetője R. K. Verma, helyettese pedig Vijay Gugnani. A megnyitó ünnepség november 10-11-én lesz Új-Delhiben, melyen többek közt részt vesz Stéphane Boyera, Steve Bratt, Max Froumentin, Iván Herman és Richard Ishida is. A W3C-irodák (W3C Offices) saját nyelvükön segítik a terjesztő munkát, szélesítve ezzel a W3C földrajzi bázisát, valamint ösztönzik a W3C tevékenységeiben való nemzetközi részvételt.

Előzetes Javaslatterv: Webszolgáltatások koreográfiájának leíró nyelve 1.0

2005. 11. 09.: A W3C örömmel jelenti, hogy a Webszolgáltatások koreográfiájának leíró nyelve 1.0 (Web Services Choreography Description Language Version 1.0, WS-CDL) előzetes W3C-javaslattervvé (Candidate Recommendation) lépett elő. Ez az XML-alapú nyelv webszolgáltatások résztvevői közti egyenrangú (peer-to-peer) együttműködést ír le, definiálva egy globális nézőpontból megfigyelt viselkedésüket. A rendezett üzenetek cseréje így megvalósítja az általános üzleti célt. Észrevételeiket március 31-ig várjuk. További információk a Webszolgáltatások (Web services) honlapon.

A W3C elindította a Szabálykicserélési Formátumok Munkacsoportját

2005. 11. 07.: A W3C örömmel jelenti be, hogy elindította a Szabálykicserélési Formátumok Munkacsoportját (Rule Interchange Format (RIF) Working Group). "A szabályleíró nyelvek területén az iparban és a kutatószektorban végzett több évnyi munka után örömmel látom a W3C-tagoknak a webalapú szabályleíró szabványok fejlesztésébe fektetett munkáját", mondta Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója. A csoportot, melyet Christian de Sainte Marie (ILOG) és Sandro Hawke (ideiglenes helyettes, W3C) vezet, 2007 novemberéig terjedő hatállyal hozták létre (chartered) azzal a céllal, hogy olyan nyelvet alkosson, mely szabályok és azok átvitelének cseréjét írja le különböző szabályozórendszerek között. A szabályok a leíró ismeretek végrehajtható darabkái, melyek a komplex és dinamikus műveletek kezelésében fontos szerepet töltenek be. További információk a sajtónyilatkozatban, a Szabálykicserélési Formátumok (Rule Interchange Format) és a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapon.

Munkaterv: WSDL 2.0 leképezése RDF-re

2005. 11. 04.: A Webszolgáltatások Leírása Munkacsoport (Web Services Description Working Group) megjelentette a Webszolgáltatások Leírónyelve 2.0: Leképezés RDF-re (Web Services Description Language (WSDL) Version 2.0: RDF Mapping) első nyilvános munkatervét. A dokumentum leírja a WSDL 2.0 komponenseit Forrásleíró Nyelven (RDF) és Webontológia Nyelven (OWL) is, így minden WSDL 2.0 dokumentumhoz társíthatók más szemantikusweb-adatok. További információk a Webszolgáltatások (Web services) honlapon.

Munkatervek: Egyszerű tudásszervező rendszerek (SKOS)

2005. 11. 04.: A Szemantikus Web Csúcsalkalmazásai és -fejlesztései Munkacsoport (Semantic Web Best Practices and Deployment (SWBPD) Working Group) megjelentette az SKOS alapok - útmutató (SKOS Core Guide) és az SKOS alapok - szótár specifikáció (SKOS Core Vocabulary Specification) átdolgozott munkatervét. A tervezetekben olvashatunk arról, hogyan határozzunk meg sémákat az osztályozásra, tezauruszokat, szócikk listákat, taxonómiákat, terminológiákat, szójegyzékeket és más kontrollált szótártípusokat RDF-ben. Az SKOS előzetes munkáját a SWAD-Europe európai project támogatta. További információk a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapon.

Munkaterv: A legsikeresebb mobilwebes megoldások köre

2005. 11. 04.: A Legsikeresebb Mobilwebes Megoldások Munkacsoport (Mobile Web Best Practices Working Group) megjelentette A legsikeresebb mobilwebes megoldások köre (Scope of Mobile Web Best Practices) frissített munkatervét, mely körvonalazza a későbbi tervezeteket, mint útmutatókat a tartalom átviteléről és a mobil-, illetve kisképernyős eszközökön való megjelenéséről, és meghatározza az "Egyetlen Web" (one Web) gondolat célját. További információk A W3C mobilweb-kezdeményezése (W3C Mobile Web Initiative) oldalon. A Kezdeményezés a honlapszerkesztők fejlesztőinek, a tartalomszolgáltatóknak, a kézieszközök gyártóinak, a böngészőfejlesztőknek és a mobilok felhasználóinak közös koncepciója.

Hogyan lehet Ön is W3C Pártoló?

2005. 11. 03.: Örömmel tudatjuk, hogy elindult a W3C Pártolói Program (W3C Supporters Program). A W3C szívesen veszi a pénzbeli és "természetbeli" (hardver és szoftver) segítségeket, melyek a W3C tevékenységeit támogatják. Az Elsőrendű (Premier), Kiemelt (Major) és Egyszerű (Contributing) Pártolókat megjelentetjük a W3C honlapján, és használhatják a támogatásuknak megfelelő logót a saját honlapjukon. További információk A W3C-ről (About W3C) és A W3C Pártolói Programról (W3C Supporters Program) oldalakon. A W3C ezúton is szeretne köszönetet mondani jelenlegi Pártolóinak (W3C Supporters).

Előzetes W3C-javaslatterv: XSLT 2.0, Lekérdező XML és XPath 2.0

2005. 11. 03.: A W3C örömel jelenti, hogy megjelent az XSLT, a Lekérdező XML (XML Query) és az XPath Fejlesztési Terület 8 előzetes W3C-javaslatterve (Candidate Recommendation). Észrevételeiket február 28-ig várjuk. Az XSLT különböző jelölésű és formátumú dokumentumokká transzformálja a bemenetet. Az adatbázisoknál, keresőrobotoknál és adattáraknál jelentős szerepű Lekérdező XML keresést, lekérdezést és összekapcsolást (join) is képes dokumentum-halmazok fölött végrehajtani. Mind az XSLT 2, mind pedig az XQuery használ XPath kifejezéseket és XPath adatmodell-példányokra épít. További információk a sajtónyilatkozatban és az XML honlapon.

Műhelykonferenciát rendez a W3C az SSML nemzetköziesítéséről

2005. 11. 02.:Műhelykonferencia az SSML nemzetköziesítéséről (Workshop on Internationalizing the Speech Synthesis Markup Language, SSML) címmel rendez konferenciát a W3C november 2-3-án, melynek az IBM ad otthont az IBM Kinai Kutatólaboratóriumában (IBM China Research Lab) a kínai Beijingben. A résztvevők arról fognak tanácskozni, hogy hogyan lehetne a nem angol természetű nyelvekben használni az SSML W3C-ajánlást, mely szintetikus beszéd generálására képes megszabva akár a kiejtést, a hangerőt, a hangmagasságot és a sebességet is. További információk a Programban (agenda), a W3C-műhelykonferenciák (W3C Workshops) és a Hangosböngésző Fejlesztési Terület (Voice Browser Activity) honlapján.

Karaktermodell: Normalizáció

2005. 11. 01.: A Nemzetköziesítés-mag Munkacsoport (Internationalization Core Working Group) megjelentette A World Wide Web karaktermodellje 1.0: Normalizáció (Character Model for the World Wide Web 1.0: Normalization) átdolgozott munkatervét a webes szövegfeldolgozás tökéletesítésére. A karaktermodell Alapok (Fundamentals) című W3C-ajánlására (Recommendation) támszkodva a munkaterv általános információkkal látja el a specifikáció-írókat, a szoftverfejlesztőket és a tartalomfejlesztőket a szöveg-normalizálással és a sztringazonosítók összeegyeztetésével kapcsolatban. További információk a Nemzetköziesítés (Internationalization) honlapon.

Október

A W3C elindította az XML-feldolgozó Modell Munkacsoportot

2005. 10. 28.: A W3C örömmel jelenti, hogy elindult az XML-felolgozó Modell Munkacsoport (XML Processing Model Working Group). A csoportot 2007 októberi hatállyal hozták létre (Chartered), vezetője Norman Walsh (Sun Microsystems). A munkacsoport ki fog dolgozni egy nyelvet, mellyel a felhasználók specifikálhatják a sorrendet, mely alapján a technológiák feldolgozzák az XML dokumentumokat. Ezen munka alapjául szolgál az XML Pipeline Language, a tagok Pipeline-hoz kapcsolódó javaslatai (Member Submissions) és az XML-feldolgozó Modell műhelykonferenciái (Workshop). A csoport munkájában a W3C-tagok (W3C Members) vehetnek részt. További információk az XML honlapon.

A W3C elindította az Adatok Kötése Munkacsoportot

2005. 10. 28.: A W3C örömmel jelenti, hogy elindította az XML-séma Minták az Adatok Kötéséhez Munkacsoportot (XML Schema Patterns for Databinding Working Group). A munkacsoportot 2007 szeptemberéig terjedő hatállyal hozták létre (Chartered) Paul Downey (BT) vezetésével, melynek feladata specifikálni egy XML-séma mintakészletet és használatát, lehetővé téve a fejlesztőknek a webszolgáltatások és más eszközök adatstruktúrájának hatékony elérését. A csoport célja továbbá az is, hogy elkészítsen egy tesztsorozatot, valamint hogy a különböző változatokat a W3C Műszaki Architektúra Csoportjával (TAG), a Webszolgáltatások Leírása Munkacsoporttal (Web Services Description Working Group) és az XML-séma Munkacsoporttal (XML Schema Working Group) együttműködve dolgozza ki. A csoport munkájában a W3C-tagok (W3C Members) vehetnek részt. További információk a Webszolgáltatások (Web services) honlapon.

A W3C megnyitotta az Indiai Irodát

2005. 10. 27.: A W3C örömmel tudatja, hogy megnyílt a W3C Indiai Iroda Noidában, Indiában. Az Irodának a Számítástudományi Fejlesztő Központ (Centre for Development of Advanced Computing, C-DAC Noida). Az Iroda vezetője R. K. Verma, helyettese pedig Vijay Gugnani. A megnyitó ünnepség november 10-11-én lesz Új-Delhiben, melyen többek közt részt vesz Stéphane Boyera, Steve Bratt, Max Froumentin, Iván Herman és Richard Ishida is. További információk a sajtónyilatkozatban és a W3C-irodák honlapján (W3C Offices).

Megjelent a W3C Működési szabályzata

2005. 10. 19.: Életbe lépett a W3C 2005 október 14-i Működési szabályzata (14 October 2005 W3C Process Document). A Tanácsadói Testület által kidolgozott és a W3C-tagság illetve az Állandó Stáb által jóváhagyott dokumentum meghatározza a W3C felépítését és működését. Elérhető az előző verzióhoz képest a változtatások listája (summary of changes). További információk A W3C-ről (About W3C) oldalon.

Munkaterv: A legsikeresebb mobilwebes megoldások

2005. 10. 17.: A Legsikeresebb Mobilwebes Megoldások Munkacsoport (Mobile Web Best Practices Working Group) megjelentette A legsikeresebb mobilwebes megoldások 1.0 (Mobile Web Best Practices 1.0) első nyilvános munkatervét. A munkatervben arról olvashatunk, hogyan hozzunk létre webes tartalmat, honlapokat, ha azokat mobil- és kisképernyős eszközökön való megjelenítésre szánjuk. A dokumentumot széles közönségnek szánva a munkacsoport a fejlesztők és a hálózati operátorok visszajelzéseit, csakúgy, mint azoktól a webes szakmabeliektől, akik nem technológiai szakértők. További információk a W3C Mobilweb Kezdeményezése(W3C Mobile Web Initiative) honlapon. A Kezdeményezés a honlapszerkesztők fejlesztőinek, a tartalomszolgáltatóknak, a kézieszközök gyártóinak, a böngészőfejlesztőknek és a mobilok felhasználóinak közös koncepciója.

XForms 1.0 második kiadás: Módosított javaslatterv

2005. 10. 06.: Az XForms Munkacsoport (XForms Working Group) megjelentette az XForms 1.0 második kiadás (XForms 1.0 Second Edition) Módosított W3C-javaslattervet (Proposed Edited Recommendation). A dokumentum tartalmazza az XForms 1.0 ajánlás első kiadásához fűzött hibajelentésekre épülő frissítést, valamint a specifikáció és az implementációk összehangolását. Észrevételeiket november 3-ig várjuk. Az XForms a webes űrlapok új generációja. Különválasztja a megjelenést a tartalomtól, minimalizálja a szerverrel való kommunikációk számát, eszközfüggetlen megoldást nyújt, és csökkenti a szkriptelés szükségességét. További információk az XForms honlapon.

A W3C szereplései a közeljövőben

2005 .10. 05.: Előztes a W3C szerepléseiről és rendezvényeiről, mely RSS-csatornán (RSS channel) keresztül is elérhető.

Szeptember

A SMIL 2.1 W3C-javaslattervvé lépett elő

2005. 09. 27.: A W3C örömmel jelenti, hogy a Szinkronizált Multimédia-integrációs Nyelv 2.1-es kiadása (Synchronized Multimedia Integration Language 2.1, SMIL) W3C-javaslattervvé lépett elő. Észrevételeiket október 28-ig várjuk. A SMIL (kiejtése megegyezik a smile szóéval) időrendeben tekint az animációkra, megengedi összetett animációk létrehozását, és bármely XML-alapú nyelvben képes leírni animációs elemeket. A 2.1-es verzió a SMIL 2.0 kiterjesztése, és támogatást nyújt a fokozottan interaktív multimédiás előadásokhoz, a SMIL-szintaktikák és -szemantikák újrafelhasználásához, valamint az új mobil-profilokhoz. További információk a Synchronized Multimedia oldalon.

Frissítették: az XQuery, XSLT 2.0 és támogatása dokumentumokat

2005. 09. 16.: Az XML Lekérdezés (XML Query) és az XSL Munkacsoport megjelentette az XML Lekérdezés 1.0, az XSL 2.0, az XPath 2.0 és támogatása dokumentumok következő munkaterveit. Ezen közzététel célja az volt, hogy a nyilvánosság áttekinthesse azon változtatásokat, melyeket a végső munkatervre érkezett megjegyzések alapján végeztünk. További információk az XML honlapon.

Végső munkaterv: EMMA

2005. 09. 16.: A Multimodális Interakció Munkacsoport (Multimodal Interaction Working Group) megjelentette az EMMA végső munkatervét. Az EMMA (Extensible MultiModal Annotation) nyelv egy adatátviteli formátum interakciókezelő rendszerekhez. A W3C Multimodális Interakció Keretrendszere részét képező specifikáció a felhasználótól érkező jelek (input) leírására szolgál, olyan megjegyzésekkel (annotations) kiegészítve, mint az értelmezés bizonyosságának mérőszámai, időcímkék és a felhasználói input természete (médiumának típusa, közlésformája: írás/beszéd stb.). További információk a Multimodális Interakció (Multimodal Interaction) honlapján.

Munkaterv: Összeillesztett dokumentumok keretrendszere és a WICD-profilok

2005. 09. 15.: Az Összeillesztett Dokumentumok Formátumai Munkacsoport (Compound Document Formats Working Group) megjelentette Az összeillesztett dokumentumok keretrendszere 1.0 és a WICD-profilok (Compound Document Framework 1.0 and WICD Profiles) második nyilvános munkatervét. A dokumentumban olvashatunk az audióanyagok, a videóanyagok, a képek, a fontok, a szerkezet, az események, a szkriptek, a linkek és az összetett XML-formátumokat tartalmazó egyszerű dokumentumok kódolásának vislekedéséről. A WICD-mag (WICD Core) az XHTML-, a CSS- és az SVG-alapú profilok dokumentuma, a "WICD mobilokra" (WICD Mobile) profil a kézieszközökkel, a "WICD képernyőkre" (WICD Desktop) pedig a képrnyőkkel és a nagyképességű kézieszközökkel kapcsolatos. További információk az Összeillesztett dokumentumok (Compound Document) honlapon.

Végső munkaterv: SPARQL protokoll RDF-hez

2005. 09. 14.: Az RDF-adatelérési Munkacsoport (RDF Data Access Working Group) megjelentette a SPARQL protokoll RDF-hez (SPARQL Protocol for RDF) második munkatervét. A dokumentum leírást ad arról, hogyan férhetünk hozzá az RDF adatokhoz és hogyan továbbíthatjuk az RDF lekérdezéseket a kliensektől a processzorokig. A protokoll kompatibilis a SPARQL lekérdezőnyelvvel (SPARQL query language; a SPARQL az angol "sparkle" szónak megfelelően ejtendő), a lekérdezések pedig átvehetők más RDF lekérdezőnyelvekből is. További információk a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapon.

Műhelykonferenciát rendez a W3C Az SSML nemzetköziesítéséről című műhelykonferenciára szeptember 23-ig várjuk a helyzetjelentéseket

2005. 09. 12.:Műhelykonferencia az SSML nemzetköziesítéséről (Workshop on Internationalizing the Speech Synthesis Markup Language (SSML)) címmel rendez konferenciát a W3C november 2-3-án a kínai Beijingben. A résztvevők arról fognak tanácskozni, hogy hogyan lehetne a nem angol természetű nyelvekben használni az SSML W3C-ajánlást, mely szintetikus beszéd generálására képes megszabva akár a kiejtést, a hangerőt, a hangmagasságot és a sebességet is. A helyzetjelentéseket szeptember 23-ig várjuk. További információk a W3C-műhelykonferenciák (W3C Workshops) és a Hangosböngésző Fejlesztési Terület (Voice Browser Activity) honlapján.

Az xml:id W3C-ajánlás lett

2005. 09. 09.: A W3C örömmel jelenti, hogy az xml:id 1.0 (xml:id Version 1.0) W3C-ajánlás lett. A specifikáció bevezet egy előre definiált attribútumnevet, xml:id, amelyet azonosítóként lehet kezelni, s akként is lesz felismerve, külső források elérése nélkül, és belső részegységekre való támaszkodás nélkül. Az ajánlás, mely a W3C XML-fejlesztési Területének (W3C XML Activity) része, az XML-mag Munkacsoport (XML Core Working Group) utolsó átadandó dokumentuma.

Megjelent A legsikeresebb mobilwebes megoldások köre című munkaterv

2005. 09. 02.: A Legsikeresebb Mobilwebes Megoldások Munkacsoport (Mobile Web Best Practices Working Group) megjelentette A legsikeresebb mobilwebes megoldások köre (Scope of Mobile Web Best Practices) első nyilvános munkatervét, mely körvonalazza a későbbi tervezeteket, mint útmutatókat a tartalom átviteléről és a mobil-, illetve kisképernyős eszközökön való megjelenéséről, definiálja a "mobilOK" logó használatához fűződő követelményeket, és meghatározza az "Egyetlen Web" (one Web) gondolat célját. További információk a W3C Mobilweb Kezdeményezése(W3C Mobile Web Initiative) honlapon. A Kezdeményezés a honlapszerkesztők fejlesztőinek, a tartalomszolgáltatóknak, a kézieszközök gyártóinak, a böngészőfejlesztőknek és a mobilok felhasználóinak közös koncepciója.

Augusztus

Munkacsoport följegyzés: A specifikációk változtathatósága

2005. 08. 31.: A Minőségbiztosítási Munkacsoport (Quality Assurance (QA) Working Group) megjelentette A specifikációk változtathatósága (Variability in Specifications) munkacsoport följegyzést. A Minőségbiztosítási útmutató a specifikáció-íráshoz (QA Specification Guidelines) W3C-ajánláshoz kapcsolódóan a följegyzés előrehaladott specifikáció-szerkesztési szempontokat és megfelelésfüggő technikákat tartalmaz. Leírja, hogy hogyan befolyásolja a specifikációk megfelelési modellének szerkesztése az implementálhatóságot és az együttműködést. További információk a QA honlapon.

A W3C szereplései a közeljövőben

2005 .08. 29.: Előztes a W3C szerepléseiről és rendezvényeiről, mely RSS-csatornán (RSS channel) keresztül is elérhető.

A W3C szereplései a közeljövőben

2005. 08. 23: Előztes a W3C szerepléseiről és rendezvényeiről, mely RSS-csatornán (RSS channel) keresztül is elérhető.

Megjelent az Akadálymentes üzleti weboldalak dokumentum

2005. 08. 23.: A Web Akadálymentesítésének Kezdeményezése (WAI) Oktatási és Kutatási Munkacsoportja (Education and Outreach Working Group, EOWG) megjelentette Akadálymentes üzleti oldalak fejlesztése az Ön szervezetében (Developing a Web Accessibility Business Case for Your Organization). Az 5-oldalas forráskészlet szociális, technikai, pénzügyi, jogi és politikai aspektusait tárgyalja a Web akadálymentesítésének. Célja segítségnyújtás azon szervezetek számára, melyek egyéni arculatú akadálymentes üzleti weboldalakat fejlesztenek. Ez a dokunetum önmagában is használható, de segítséget nyújt a speciális szervezetek legfontosabb ismérveinek meghatározásában is. További információk a fogyatékossággal bírók webelérésének biztosításáról A Web Akadálymentesítésének Kezdeményezése (WAI) honlapon.

A W3C is részt vesz a 28-dik Nemzetköziesítési & Unicode Konferencián

2005. 08. 23.: A 28-dik Nemzetköziesítési & Unicode Konferencia (28th Internationalization & Unicode Conference) szeptember 7-9-én kerül megrendezésre Orlandóban (Florida, USA). Richard Ishida és Felix Sasaki, a W3C Állandó Stábjának tagjai, több tanulmányt is ismertetni fognak (present several papers) ezen a konferencián, mely a szoftver- és web-nemzetköziesítés témában az első technikai konferencia. További információk a Unicode és a W3C Nemzetköziesítési Fejlesztési Terület (Internationalization Activity) honlapján.

A W3C válasza az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatalának tervezetére

2005. 08. 22.: A W3C válaszolt az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatalának levelére, melynek címe: Értesítés a tervezett szabályzásokról (notice of proposed rulemaking). Az értesítésben felteszik azt a kérdést, hogy előírhatják-e követelményként a csak elektronikus előregisztrációs formokat kitöltőknek a Microsoft Internet Explorer webböngésző használatát. A W3C felhívja a Szerzői Jogi Hivatal figyelmét, hogy egyetlen böngésző használatánk megkövetelése a kormányzati szolgáltatások esetében nem helyénvaló és arra ösztönzi a Hivatalt, hogy szabványos elérést tegyenek lehetővé oldalaikon, igazodva az Egyesült Államok egészére vonatkozó irányelvhez. További információk A W3C levele (W3C's letter) dokumentumban és A W3C-ről (About W3C) oldalon.

Munkacsoport-följegyzés: Sémanyelvek és típusrendszer-támogatás WSDL 2.0-ban

2005. 08. 17.: A Webszolgáltatások Leírása Munkacsoport (Web Services Description Working Group) megjelentette a Fejtegetés az alternatív sémanyelvekről és a típusrendszer-támogatásról WSDL 2.0-ban (Discussion of Alternative Schema Languages and Type System Support in WSDL 2.0) munkacsoport-följegyzést. A dokumentum tárgyalja a WSDL 2.0 típusrendszerének kiterjeszthetőségét, definiálja az XML-séma 1.0, mint típusrendszer használhatóságát a WSDL 2.0 magjának specifikációjában, és tartalmazza a DTD-k és a Relax NG kiterjesztéseinek alapját. További információk a Webszolgáltatások (Web services) oldalon.

A Webszolgáltatások címzése előzetes W3C-javaslatterv lett

2005. 08. 17.: A W3C örömmel jelenti, hogy a Webszolgáltatások címzése - Mag (Web Services Addressing - Core) és a SOAP-kötés SOAP Binding) előzetes javaslattervvé lépett elő. A Mag specifikációja olyan tulajdonságokat definiál, mely egységes címzést tesz lehetővé a webszolgáltatásoknak és a webes üzeneteknek, függetlenül az aktuális átviteltől. A SOAP-kötés a Mag tulajdonságainak a SOAP-üzenetekhez való kapcsolódását definiálja. További információk a Webszolgáltatások (Web services) honlapon.

Az Útmutató a specifikáció-íráshoz W3C-ajánlás lett, a Minőségbiztosítási Munkacsoport befejezte munkáját

2005. 08. 17.: A World Wide Web Consortium a mai napon bejelentette, hogy az Útmutató a specifikáció-íráshoz (Specification Guidelines) W3C-ajánlás lett. A W3C tecnikai tudósításainak írásához segítséget nyújtó útmutató megmondja, hogyan definiáljuk és specifikáljuk a megfelelést. A Minőségbiztosítási Munkacsoport (Quality Assurance (QA) Working Group) befejezte munkáját és megszünt. A QA Érdeklődési Csoport (QA Interest Group) folytatja a W3C négyéves minőségbiztosítási munkáját levelezési listák üzemeltetésén és online eszközökön keresztül. "A Minőségbiztosítási Munkacsoport eredményei beépülnek a forrásokba, és ezzel biztosítják a W3C munkacsoportjainak munkájának magas színvonalát" - mondta Steve Bratt, a W3C ügyvezető igazgatója. További információk a sajtónyilatkozatban (press release) és a Minőségbiztosítás (QA) honlapon.

Munkaterv: Az SVG XML-kötés Nyelve (sXBL)

2005. 08. 15.: A Skálázható Vektorgrafika Munkacsoport (Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group) megjelentette Az SVG XML-kötés Nyelve (sXBL) (SVG's XML Binding Language (sXBL)) átdolgozott munkatervét. Az sXBL nyelv definiálja az SVG névtéren kívüli elemek bemutatását és interaktív viselkedését. A munkacsoport várja megjegyzéseiket és az includes attribútummal kapcsolatos észrevételeiket. További információk az SVG honlapon.

Megjelent az XML lekérdezések tesztsorozata

2005. 08. 11.: Az XML Lekérdezés Munkacsoport (XML Query Working Group) és az XML-séma Munkacsoport (XML Schema Working Group) megjelentette az XML lekérdezések tesztsorozatát (XML Query Test Suite (XQTS)). A munkacsoportok fölhívják a W3C-tagokat és a nyilvánosságot, hogy nézzék át a közel 7.000 példatesztet és a több mint 20 XML lekérdezés-tervezet (XML Query draft) specifikációjának implementációját. A visszajelzések segítik a munkacsoportokat megítélni az XML lekérdezőnyelv implementálhatóságát, segítik tökéletesíteni az együttműködési mutatóját, és segítik az XML lekérdezés (XML Query) W3C-ajánlássá válását. Várunk további példateszteket is. További információk az XML honlapon.

Vegyen részt ön is A beszédszintézis jelölőnyelvének nemzetköziesítése elnevezésű W3C-műhelykonferencián

2005. 08. 09.: A november 2-3-án Beijingben, Kínában tartandó A beszédszintézis jelölőnyelvének nemzetköziesítése W3C-műhelykonferenciára (W3C Workshop on Internationalizing the Speech Synthesis Markup Language (SSML)) szeptember 23-ig várjuk a helyzetjelentéseket (position papers). A résztvevők arról fognak tanácskozni, hogy hogyan lehetne a nem angol természetű nyelvekben használni az SSML W3C-ajánlást, mely szintetikus beszédet generál és ami megszabja a kiejtést, a hangerőt, a hangmagasságot és a sebességet. További információk a W3C-műhelykonferenciák (W3C Workshops) és a Hangosböngésző Fejlesztési Terület (Voice Browser Activity) honlapján.

Munkaterv: Az összeillesztett dokumentumok példafelhasználásai és követelményei

2005. 08. 09.: Az Összeillesztett Dokumentumok Formátumai Munkacsoport (Compound Document Formats Working Group) megjelentette a Hivatkozásokon keresztül összeillesztett dokumentumok példafelhasználásai és követelményei 1.0 (Compound Document by Reference Use Cases and Requirements Version 1.0) harmadik munkatervét. Az összeillesztett dokumentumokban együttesen alkalmaznak olyan összetett formátumokat, mint az XHTML, az SVG, az XForms, a MathML és a SMIL. A munkaterv bevezeti az img, object, link, src és az XLink hivatkozásokon keresztüli összekapcsolást. A dokumentumba való beépítést a következőkben fogjuk tárgyalni. További információk az Összeillesztett dokumentumok (Compound Document) honlapon.

Munkaterv: Összeillesztett dokumentumok keretrendszere és a WICD-profilok

2005. 08. 09.: Az Összeillesztett dokumentumok Formátumai Munkacsoport (Compound Document Formats Working Group) megjelentette Az összeillesztett dokumentumok keretrendszere 1.0 és a WICD-profilok (Compound Document Framework 1.0 and WICD Profiles) első nyilvános munkatervét. A dokumentumban olvashatunk az audióanyagok, a videóanyagok, a képek, a fontok, a szerkezet, az események, a szkriptek, a linkek és az összetett XML-formátumokat tartalmazó egyszerű dokumentumok kódolásának vislekedéséről. A WICD-mag (WICD Core) az XHTML-, a CSS- és az SVG-alapú profilok dokumentuma, a "WICD mobilokra" (WICD Mobile) profil a kézieszközökkel, a "WICD képernyőkre" (WICD Desktop) pedig a képrnyőkkel és a nagyképességű kézieszközökkel kapcsolatos. További információk az Összeillesztett dokumentumok (Compound Document) honlapon.

Cikkek a nemzetköziesítésről

2005. 08. 05.: A Nemzetköziesítési GEO Munkacsoport (Internationalization GEO (Guidelines, Education & Outreach) Working Group) közzéadott olyan információkat, melyek a W3C-technológiák nemzetköziesítési aspektusait teszik használhatóvá és érthetővé az emberek számára. Az elmúlt hónapban a csoport által megjelentett dokumentumok: A karakter-entitás és az NCR-ek használata (Using Character Entities and NCRs), Hivatkozás lokalizált tartalomra a <select> használatával (Using <select> to Link to Localized Content) és A Ruby kódolása és megjelenése (Ruby Markup and Styling), csakúgy mint számos frissítés (updates) és fordítás (translations). További információk az I18n hírekben és az RSS csatornán, valamint a Nemzetköziesítés (Internationalization) honlapon.

Vegyen részt ön is az Eszközleíró technológiák szemléjén

2005. 08. 05.: Augusztus 25-ig várjuk jelentkezésüket az Eszközleíró technológiák szemléjére (Device Description Technologies Survey), melyet a Mobilweb Kezdeményezés Eszközleíró Munkacsoportja (Mobile Web Initiative (MWI) Device Description Working Group) szponzorál. A szemle nyilvános (lásd procedure). Ön is segítheti hozzászólásával a Munkacsoportot az MWI tartalomadaptációs céljának elősegítéséről szóló technikai tudósításainak írásában. További információk az Eszközleíró Munkacsoport (Device Description Working Group) és a Mobilweb Kezdeményezés (Mobile Web Initiative) honlapon.

Munkaterv: Követelmények a nemzetköziesítés és a lokalizálás kódolásában

2005. 08. 05.: A nemzetköziesítés tag-készlete Munkacsoport (Internationalization Tag Set (ITS) Working Group) megjelentette a Követelmények a nemzetköziesítés és a lokalizálás kódolásában (Internationalization and Localization Markup Requirements) első nyilvános munkatervét. Az XML-dokumentumok lokalizálásának és nemzetköziesítésének legfontosabb kérdéseit és eredményeit figyelembe véve a tervezet körvonalazza a szótárak, útmutatók és a tartalomszerkesztők, -fejlesztők és lokalizáló társaságok szükségleteit kielégítő mechanizmusok követelményeit. További információk a Nemzetköziesítés (Internationalization) honlapon.

Végső munkaterv: Webszolgáltatások Leíró Nyelve (WSDL) 2.0

2005. 08. 03.: A Webszolgáltatások Leírása Munkacsoport (Web Services Description Working Group) kibocsátotta a Webszolgáltatások Leíró Nyelve 2.0 (Web Services Description Language (WSDL) Version 2.0) végső munkaterveit: az Alapok (Primer), az "1. rész: Központi nyelv" (Part 1: Core Language), a "2. rész: Kiegészítések" (Part 2: Adjuncts), valamint a "SOAP 1.1 -kötés" (SOAP 1.1 Binding) címűeket. A WSDL XML-nyelv hálózati szolgáltatások leírására, illetve elosztott rendszerek és alkalmazások közti automata kommunikáció leírására szolgál. Észrevételeiket szeptember 19-ig várjuk. További információk a webszolgáltatások (Web services) oldalon.

Végső munkaterv: SPARQL-változók kötési eredményének XML-formátuma

2005. 08. 02.: Az RDF-adatelérési Munkacsoport (RDF Data Access Working Group) megjelentette A SPARQL-lekérdezések eredményének XML-formátuma (SPARQL Query Results XML Format) című végső munkatervét. A SPARQL lekérdezőnyelv (a SPARQL nevet az angol "sparkle" szónak megfelelően kell ejteni) módszert kínál a fejlesztőknek és a végfelhasználóknak a keresési kritériumok megfogalmazásához és a találati listák feldolgozásához az információfajták széles spektruma esetében, mint pl. a személyes adatok, az emberi kapcsolatok hálója és a digitális alkotásokról (zenéről, képekről stb.) szóló metaadatok. A SPARQL az eltérő információforrások együttes kezelésére is nyújt eszközöket. Észrevételeiket szeptember 1-ig várjuk. További információk a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapon.

Július

Munkaterv: CSS3-értékek és -egységek

2005. 07. 28.: A CSS Munkacsoport (CSS Working Group) megjelentette a CSS3-értékek és -egységek (CSS3 Values and Units) átdolgozott munkatervét. A dokumentum magyarázattal szolgál a specifikált, kiszámított és aktuális értékekről, és definiálja más CSS3-modul által hivatkozott specifikáció általános értékeit és egységeit. További információk a CSS honlapon.

Végső munkaterv: Bővíthető stíluslap-nyelv (XSL) 1.1-es verzió

2005. 07. 28.: Az XSL Munkacsoport (XSL Working Group) megjelentette a Bővíthető stíluslap-nyelv 1.1-es verzió (Extensible Stylesheet Language (XSL) Version 1.1) végső munkatervét. Az 1.1-es verzió az XSL 1.0 ajánlás frissített és bővített változata érintve az alábbi területeket: jelek, indexek, párhuzamos szálak, könyvjelzők. A támogatások köre az alábbiakkal bővült: grafikus skálázás, jelzők és oldalszámok. Észrevételeiket szeptember 16-ig várjuk. További információk az XML Fejlesztési Terület (XML Activity) honlapon.

Végső munkaterv: SPARQL lekérdezőnyelv RDF-hez

2005. 07. 21.: Az RDF-adatelérési Munkacsoport (RDF Data Access Working Group) megjelentette a SPARQL lekérdezőnyelv RDF-hez (SPARQL Query Language for RDF) végső munkatervét. Észrevételeiket szeptember 1-ig várjuk. A SPARQL lekérdezőnyelv (a SPARQL nevet az angol "sparkle" szónak megfelelően kell ejteni) módszert kínál a fejlesztőknek és a végfelhasználóknak a keresési kritériumok megfogalmazásához és a találati listák feldolgozásához, az információfajták széles spektruma esetében, mint pl. a személyes adatok, az emberi kapcsolatok hálója és a digitális alkotásokról (zenéről, képekről stb.) szóló metaadatok. A SPARQL az eltérő információforrások együttes kezelésére is nyújt eszközöket. További információk a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapon.

W3C-nap Berlinben: fókuszban a Mobilweb

2005. 07. 18.: A W3C Német és Osztrák Iroda örömmel adja hírül, hogy szeptember 14-én Berlinben, Németországban megrendezi a W3C-Tag 2005 - Das Mobile Web (W3C-nap) konferenciát. A rendezvény a Berliner XML-Tage konferenciával együtt kerül megrendezésre a Humboldt Egyetemen. A W3C-nap témája a Mobilweb és a W3C Mobilweb kezdeményezése (Mobile Web Initiative, MWI). Az előadók közt lesz Philipp Hoschka (W3C) és Dr. Simone Emmelius (ZDF). A rendezvény ingyenes és nyilvános. A regisztráció a Berliner XML-Tage-val együtt kötelező.

A "Web Foundations" konferencia témája az információ egyetemes elérése

2005. 07. 14.: A W3C Spanyol Iroda örömmel adja hírül, hogy november 22-23-án Gijónban, Spanyolországban, Shawn Henry, Jakob Nielsen, Steven Pemberton, Inmaculada Placencia, John Slatin és Jeffrey Zeldman részvételével megrendezésre kerül a Web Foundations 2005. A fenti neves akadálymentesítési (accessibility), használhatósági (usability) és webes szabvány szakértők az Egyetemleges konstrukció (Design for All) témáról fognak eszmét cserélni, mely alapvető követelmény az egyenlő interneteléréshez. Steven Pemberton egy XForms és XHTML konzultációt is fog tartani november 24-én Oviedoban. Az engedményes regisztráció határideje november 1. Az esemény nyilvános.

Az xml:id W3C-javaslatterv lett

2005. 07. 12.: A W3C örömmel jelenti, hogy az xml:id 1.0 (xml:id Version 1.0) előzetes javaslattervvé (Candidate Recommendation) lépett elő. A specifikáció bevezet egy előre definiált attribútumnevet, amelyet ID-ként lehet kezelni, s akként is lesz felismerve. Észrevételeiket augusztus 26-ig várjuk. További információk az XML honlapon.

A kiértékelő és jelentéskészítő nyelv (EARL) 1.0 követelményei

2005. 07. 11.: A Kiértékelő- és Javító Eszközök Munkacsoport (Evaluation and Repair Tools Working Group) megjelentette A kiértékelő és jelentéskészítő nyelv 1.0 követelményei (Requirements for the Evaluation and Report Language (EARL) 1.0) első nyilvános munkatervét. Az EARL-t kereskedősemleges és platformfüggetlen formátumú teszteredmények kifejezésére és webelérést értékelő eszközök közötti teszteredmények kicserélésére használhatjuk. Az EARL egy webes minőségbiztosítási és érvényességi újrafelhasználható szótárat is biztosít. További információk A Web akadálymentesítési kezdeményezése (Web Accessibility Initiative) honlapon.

Végső munkaterv: XLink 1.1

2005. 07. 07.: Az XML-mag Munkacsoport (XML Core Working Group) megjelentette az XML hivatkozási nyelv 1.1-es verzió (XML Linking Language (XLink) Version 1.1) című végső munkatervét. Észrevételeiket augusztus 26-ig várjuk. Az XLink 1.1 nyelv engedélyez olyan XML dokumentumokba illeszthető elemeket, melyek létrehozhatnak és leírhatnak hivatkozásokat erőforrások közt. Olyan struktúra létrehozásához, mely a mai egyszerű, egyirányú HTML hiperhivatkozásokhoz hasonló hivatkozásokat ír le, XML szintaktikát használ, csakúgy, mint a bonyolultabb hivatkozásokhoz. További infrmációk az XML honlapon.

Munkaterv: Személyes Adatvédelmi Beállítások Platformja (P3P) 1.1

2005. 07. 05.: A P3P Specifikációja Munkacsoport (P3P Specification Working Group) megjelentette a Személyes Adatvédelmi Beállítások Platformja 1.1 (Platform for Privacy Preferences (P3P) 1.1) frissített munkatervét. A P3P leegyszerűsíti és automatikussá teszi a honlapok személyes adatvédelmi konvencióinak beolvasását, elősegítve a Web működésébe vetett bizalom kialakulását. Az 1.1-es verzió új bővítési és kötési mechanizmusokat tartalmaz a W3C-műhelykonferenciák és a személyes adatvédelemmel foglalkozó közösség javaslatai alapján. A tervezet a P3P 1.0 hibajavításait is tartlmazza. További információk Az adatvédelem és a P3P (Privacy and P3P) honlapon.

Munkaterv: Állapottérkép bővíthető jelölőnyelve (SCXML)

2005. 07. 05.: Hangos Böngésző Munkacsoport (Voice Browser Working Group) megjelentette az Állapottérkép bővíthető jelölőnyelve: Állapotgép jelzésrendszere vezérlésabsztrakcióhoz 1.0 (State Chart XML (SCXML): State Machine Notation for Control Abstraction 1.0) első nyilvános munkatervét. Az SCXML egy UML Harel állapottáblázat és CCXML alapú végrehajtási környezet. Az SCXML egy lehetséges vezérlőnyelv a VoiceXML 3.0, a CCXML 2.0, és a Többmódú Interakció Munkacsoport (Multimodal Interaction Working Group) által fejlesztett szerzői nyelven belül. További információk a Hangos böngésző (voice browser) honlapon.

W3C-iroda nyílt Indiában

2005. 07. 05.: A W3C örömmel jelenti be, hogy megnyitotta a W3C Indiai Irodát Noidaban, Indiában, melynek a Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) ad helyet. Az iroda vezetője R.K. Verma, helyettese pedig Vijay Gugnani. A megnyitó ünnepség várhatóan november 10-11-én lesz. A W3C-irodák (W3C Offices) saját nyelvükön segítik a terjesztő munkát, szélesítve ezzel a W3C földrajzi bázisát, és ösztönözi a W3C tevékenységeiben való nemzetközi részvételt.

A W3C üdvözli a Mobilweb kezdeményezés alapító szponzorait

2005. 07. 01.: A W3C örömmel vette az alapító szponzorok jelentkezését a Mobilweb kezdeményezéséhez: Afilias, Bango.net, Drutt Corporation, Ericsson, France Telecom, HP, Jataayu Software, MobileAware, Nokia, NTT DoCoMo, Opera Software, TIM Italia, Segala M Test, Sevenval, RuleSpace, V-Enable, Vodafone és Volantis. A W3C MWI az érdekeltek törekvése, hogy a Web a mobileszközök felhasználóinak is együttműködő és használható legyen. További információk az MWI-ről (about MWI) és a Hogyan szponzorálhatja az MWI-t (how to sponsor MWI) honlapon.

A W3C júliusi szereplései

2005. 07. 01.: Előztes a W3C szerepléseiről és rendezvényeiről, mely RSS-csatornán (RSS channel) keresztül is elérhető.

Június

Munkaterv: A Web akadálymentesítési útmutatója 2.0

2005. 06. 30.: A Web Akadálymentesítési Útmutatója Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) megjelentette a Web akadálymentesítési útmutatója 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines 2.0) átdolgozott munkatervét. A Munkacsoport várja észrevételeiket a számos megfelelési szinttel, az érvényességgel és a korábbi kérdésekre adott válaszokkal kapcsolatban. A WCAG útmutatásait követve a felhasználók nagy többségének (például a fogyatékkal élőknek, az időseknek, akik különféle eszközök és kiszolgáló technológiák széles skáláját használják) jobban elérhetővé válik a Web. További információk A Web akadálymentesítési kezdeményezése (Web Accessibility Initiative) honlapon.

Munkatervek: Függelék a Web akadálymentesítési útmutatója 2.0-hoz

2005. 06. 30.: A Web Akadálymentesítési Útmutatója Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) megjelentette a Függelék a Web akadálymentesítési útmutatója 2.0-hoz (Web Content Accessibility Guidelines 2.0 Checklist) első nyilvános munkatervét táblázatos és lineáris formában is. A függelék gyors referencia a Web akadálymentesítési útmutatója 2.0-hoz (Web Content Accessibility Guidelines 2.0). Megtalálható benne az összes megfelelési feltétel az őket igénylő szintek megjelölésével, további információért pedig linken keresztül eljuthatunk a WCAG 2.0-hoz. További információk A Web akadálymentesítési kezdeményezése (Web Accessibility Initiative) honlapon.

Munkatervek: Útmutató a Web akadálymentesítésének technikáihoz 2.0

2005. 06. 30.: A Web Akadálymentesítési Útmutatója Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) megjelentette a WCAG 2.0 technikáinak négy átdolgozott munkatervét: Kliens oldali szkriptelés (Client-side Scripting), CSS, Általánosan (General) és HTML címmel. A munkatervek útmutatást adnak az ECMAScript, az Egymásbaágyazott stíluslapok (CSS), a HTML és az XHTML használatához akadálymentes webtartalom elkészítésénél. A Munkacsoport várja észrevételeiket, leginkább az általános technikákról. További információk A Web akadálymentesítési kezdeményezése (Web Accessibility Initiative) honlapon.

Végső munkaterv: Hívásvezérlő a hangosböngészőkben

2005. 06. 29.: A beérkezett megjegyzések és implementációs eredmények alapján a Hangos Böngésző Munkacsoport (Voice Browser Working Group) megjelentette a Hívásvezérlő a hangosböngészőkben: CCXML 1.0-ás verzió (Voice Browser Call Control: CCXML Version 1.0) harmadik végső munkatervét. A CCXML, a Hívásvezérlésű Bővíthető Jelölőnyelv telefonos hívásvezérlési támogatást nyújt a VoiceXML és más dialógusrendszereknek. Észrevételeiket július 29-ig várjuk. További információk a hangos böngésző (voice browser) oldalon.

Az Minőségbiztosítási útmutató a specifikáció-íráshoz W3C-javaslatterv lett

2005. 06. 29.: A W3C örömmel jelenti, hogy a Minőségbiztosítási keretrendszer: útmutató a specifikáció-íráshoz (QA Framework: Specification Guidelines) W3C-javaslatterv (Proposed Recommendation) lett. Az útmutató megkönnyíti az egyértelműen interpretált technikai tudósítások írását és megtalálhatjuk benne, hogy hogyan definiáljuk és specifikáljuk a megfelelést, illetve hogy milyen változatai lehetnek egy specifikációnak. A Változatok a specifikációkban (Variability in Specifications) dokumentum előrehaladott megjelenítési szempontokat és megfelelésfüggő technikákat tartalmaz. További információk a QA honlapon.

Az XML kulcsmenedzselés (XKMS) 2.0 W3C-ajánlás lett

2005. 06. 28.: A World Wide Web Consortium ma bejelentette, hogy az XML kulcskezelés specifikációja 2.0 (XML Key Management Specification (XKMS) 2.0) és a Kötések (Bindings) W3C- ajánlás (Recommendation) lett. Az XKMS, mint egy nyílt, szabványalapú kulcsmenedzselő interfész, alkalmassá teszi a nyilvános kulcsú infrastruktúrát (public key infrastructure, PKI), hogy webalkalmazásokban, mint webszolgáltatásokban implementálják. Az XKMS-sel a válallatok különböző alkalmazásokon, rendszereken és bizalmi körökön keresztül is meg tudják osztani nyilvános kulcsukat. További információk a sajtónyilatkozatban, az ajánlólevelekben (testimonials) és az XKMS honlapján.

Munkaterv: CSS3 szövegeffektusok

2005. 06. 27.: A CSS Munkacsoport (CSS Working Group) megjelentette a CSS3 szövegeffektusok modul (CSS3 Text Effects Module) munkatervét. A dokumentum a láthatatlan karakterekkel, a sortörésekkel, a szóhatárokkal, a szövegtördeléssel, az igazítással és a szóközökel foglalkozik. A legközelebbi modul, a Szövegbeosztás (Text Layout), helyettesíteni fogja és felülírja a 2003 májusi szövegmodult (May 2003 Text Module). További információk a CSS honlapon.

A W3C XML-séma 1.0 felhasználói tapasztalatok címmel műhelykonferenciát rendez

2005. 06. 20.: A W3C június 21-22-én az Oracle Conference Centerben Redwood Shores-ban (CA, USA) tartja XML-séma 1.0 felhasználói tapasztalatok műhelykonferenciáját (Workshop on XML Schema 1.0 User Experiences). Különböző közösségek, az XML-séma végfelhasználóktól a kereskedőkig és a W3C XML-séma Munkacsoportjáig implementációs történeteket és szakvéleményeket fognak megosztani egymással. A műhelykonferencia célja, hogy akciótervet készítsenek az XML-séma 1.0 (XML Schema 1.0) együttműködéséről, hibáiról és letisztításáról. További információk a program-ban és a műhelykonferenciák (W3C Workshops) honlapon.

Munkacsoport-följegyzés: Az XML-tartalom szerzői olvasata

2005. 06. 20.: A Hangos Böngésző Munkacsoport (Voice Browser Working Group) megjelentette Az XML tartalom szerzői olvasata az <?access-control?> eljárásutasítás használatával 1.0 (Authorizing Read Access to XML Content Using the <?access-control?> Processing Instruction 1.0) munkacsoport-följegyzést (Working Group Note). Ez a dokumentum egy, az iparban használt mechanizmust ír le, mely lehetővé teszi a tartalomszolgáltatók számára, hogy XML-tartalomba ágyazott eljárásutasításokat használjanak a tartalom elérési szabályának meghatározására. Az implementálóknak biztonsági vizsgálatot kellene végezniük a saját rendszerükön. További információk a Hangos böngésző (Voice Browser) honlapon.

Végső munkaterv: CSS 2.1

2005. 06. 14.: A CSS Munkacsoport (CSS Working Group) megjelentette Egymásbaágyazott Stíluslapok, 2-es szint 1-es felülvizsgálata (Cascading Style Sheets, level 2 revision 1, CSS 2.1) című végső munkatervét. A CSS 2.1 a CSS2-ből származik, és annak a helyét hivatott betölteni. A CSS nyelv használatának pillanatképeként a specifikációban találhatunk új, fontos jellemzőket, hibajavítást, a CSS2-t pedig összhangba hozták az implementációkkal. Észrevételeiket július 15-ig várjuk. További információk a CSS honlapon.

A VoiceXML 2.1 előzetes javaslattervvé lépett elő

2005. 06. 13.: A W3C örömmel jelenti, hogy a VoiceXML 2.1 (Voice Extensible Markup Language 2.1) előzetes javaslattervvé (Candidate Recommendation) lépett elő. Visszafele teljesen kompatibilis a VoiceXML 2.0-val. A dokumentum nyolc új, VoiceXML platformokon implementált jellemzőt szabványosít: data, disconnect, grammar, foreach, mark, property, script, és transfer. Észrevételeiket július 11-ig várjuk. További információk a Hangos böngésző (Voice browser) honlapon.

Műhelykonferencia a szemantikus keretrendszerekről a webszolgáltatásokban címmel tart rendezvényt a W3C Innsbruckban

2005. 06. 09.: A W3C műhelykonferencia a szemantikus keretrendszerekről a webszolgáltatásokban (W3C Workshop on Frameworks for Semantics in Web Services) nevű rendezvénynek június 9-10. között ed helyet a DERI Innsbruckban, Ausztriában. A rendezvény támogatója az EC's IST programme WS2 project. Több mint 60 szervezet tart előadást, hogy feltérképezzék a Webszolgáltatások és a Szemantikus Web kapcsolódó területeit. A témák: háttértechnológiák, irattárak, taxonómiák, keresőmechanizmusok, ontológiák webszolgáltatásokhoz, webszolgáltatás koreográfia, és üzleti eljárások. További információk a sajtónyilatkozatban, a programban (program) és a W3C műhelykonferenciák (W3C Workshops) oldalon.

Megjelent a beszámoló a W3C Szabályleíró nyelv műhelykonferenciájáról

2005. 06. 07.: Megjelent a beszámoló (report) a W3C Szabályleíró nyelv műhelykonferenciájáról. Több mint nyolcvan különböző forgalmazó, felhasználói csoport és kutatócsoport reprezentálta magát és adta elő nézeteit, tapasztalatait és gondolatait egy szabványos webalapú szabályleíró nyelv megalkotásának lehetőségeiről. További információk a műhelykonferencia honlapján (Workshop Web site) és a sajtónyilatkozatban (press release).

A W3C várja tagjait a Tanácsadó Testület megbeszélésére

2005. 06. 06.: A W3C június 5-7-ig tartja a Tanácsadó Testület (Advisory Committee) féléves megbeszélését Mandelieu-ben, Franciaországban. A W3C tagszervezetek két napos programon veszenk részt: megbeszéléseken, speciális szekciókon és könnyed beszélgetéseken a W3C Tevékenységeiről (W3C Activities). Olvassa el a How to Become a W3C Member dokumentumot és csatlakozzon a W3C-hez, hogy részt vehessen a következő Tanácsadó Testületi megbeszélésen november 29 és december 1 között Montréalban, Quebec-ben, Kanadában.

Végső munkaterv: Az XQuery 1.0 és XPath 2.0 formális szemantikája

2005. 06. 05.: Az előző végső munkaterv kapcsán beérkezett megjegyzések alapján az XML-lekérdezések Munkacsoport (XML Query Working Group) és az XSL Munkacsoport (XSL Working Group) megjelentetett három frissített dokumentumot a követelményekről és az XQuery és XPath nyelvek végső munkatervét. Az XML Query az adatbázisok, keresőalgoritmusok és adattárak számára fontos műveleteket: keresést, lekérdezést és összekapcsolást (join) is képes dokumentum-halmazok fölött végrehajtani. Az XPath az XML dokumentumok részeinek kijelölésére használatos. További információk az XML honlapon.

A W3C júnusi szereplései

2005. 06. 01.: Előztes a W3C szerepléseiről és rendezvényeiről, mely RSS-csatornán (RSS channel) keresztül is elérhető.

Munkaterv: SPARQL protokoll RDF-hez

2005. 06. 01.: Az RDF-adatelérési Munkacsoport (RDF Data Access Working Group) megjelentette a SPARQL protokoll RDF-hez (SPARQL Protocol for RDF) második munkatervét. A dokumentum leírást ad arról, hogyan férhetünk hozzá az RDF adatokhoz és hogyan továbbíthatjuk az RDF lekérdezéseket a kliensektől a processzorokig. A protokoll kompatibilis a SPARQL lekérdezőnyelvvel (SPARQL query language; a SPARQL az angol "sparkle" szónak megfelelően ejtendő), a lekérdezések pedig átvehetők más RDF lekérdezőnyelvekből is. További információk a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapon.

Munkaterv: XML formátum a SPARQL változó kötésének erdményeinek

2005. 06. 01.: Az RDF-adatelérési Munkacsoport (RDF Data Access Working Group) megjelentette az RDF-adatelérési Munkacsoport (RDF Data Access Working Group) formátum a SPARQL lekérdezés eredményeinek (SPARQL Query Results XML Format) második munkatervét. A SPARQL lekérdezőnyelv (SPARQL query language; a SPARQL nevet az angol "sparkle" szónak megfelelően kell ejteni) módszert kínál a fejlesztőknek és a végfelhasználóknak a keresési kritériumok megfogalmazásához és a találati listák feldolgozásához, az információfajták széles spektruma esetében, mint pl. a személyes adatok, az emberi kapcsolatok hálója és a digitális alkotásokról (zenéről, képekről stb.) szóló metaadatok. A SPARQL az eltérő információforrások együttes kezelésére is nyújt eszközöket. További információk a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapon.

Május

10. évfordulóját ünnepli a W3C a Web európai életének

2005. 05. 31.: A World Wide Web Consortium ünnepséggel teszi emlékezetessé európai jelenlétének 10. évfordulóját 2005. június 3-án, a CERAM-ban, Sophia Antipolis Science Parkban, Franciaországban. A programban szerepel: "Hogy is kelt életre a Web annak idején a CERN-ben", "A Web, mint egységesítő erő Európában", "Irányvonalak, melyek Európában a Webet formálják", vita, sajtótájékoztató és fogadás. További információk a sajtónyilatkozat és a W3C10 Europe oldalakon.

Munkaterv: XHTML 2.0

2005. 05. 27.: A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) megjelentette az XHTML 2.0 hetedik nyilvános munkatervét. Az XHTML 2, mint egy megjelenítési elemek nélküli modularizált nyelv, a dokumentum struktúrálásban visszatér a HTML gyökereihez. Tekintse meg a bevezetését az XHTML első és második verziója közti különbségek (differences) dokumentumnak. Az XHTML 2 nagy része működik a létező böngészőkön. A munkaterv tartalmaz egy implementációt RELAX NG-ben, DTD és XML-séma implementációkat azonban csak később. További információk a HTML honlapon.

Munkacsoport-följegyzés: SSML say-as attribútum értékek

2005. 05. 26.: A Hangos Böngésző Munkacsoport (Voice Browser Working Group) megjelentette SSML 1.0 say-as attribútum értékek (SSML 1.0 say-as attribute values) című Munkacsoport-följegyzését (Working Group Note). A jegyzet definíciókat nyújt az interpret-as, format, és detail attribútumokra, melyek felölelik a Beszédszintézis jelölőnyelv (Speech Synthesis Markup Language) say-as elemének leggyakoribb felhasználásait. További információk a Hangos böngésző (Voice Browser) honlapon.

Specifikált értékek megjelenítése OWL-ben

2005. 05. 19.: A Szemantikus Web Csúcsalkalmazásai és -fejlesztései Munkacsoport (Semantic Web Best Practices and Deployment (SWBPD) Working Group) megjelentette Specifikált értékek megjelenítése OWL-ben: "érték felosztások" és "érték halmazok" (Representing Specified Values in OWL: "value partitions" and "value sets") című Munkacsoport-följegyzését (Working Group Note), melyet az Ontológia Tervezés és Séma Szekció (Ontology Engineering and Patterns Task Force) készített. A följegyzés két eljárást mutat be a leíró attribútumok reprezentálására OWL Webontológia Nyelven (OWL Web Ontology Language): osztályok felosztása és egyedek felsorolása. További információk a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapon.

A SMIL 2.1 előzetes W3C-javaslatterv lett

2005. 05. 16.: A W3C örömmel jelenti, hogy a Szinkronizált Multimédia-integrációs Nyelv 2.1-es kiadása (Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL 2.1)) előzetes W3C-javaslattervvé lépett elő. Észrevételeiket június 15-ig várjuk. A SMIL (kiejtése megegyezik a smile szóéval) időrendeben tekint az animációkra, megengedi összetett animációk létrehozását, és bármely XML-alapú nyelvben képes leírni animációs elemeket. A 2.1-es verzió a SMIL 2.0 kiterjesztése, és támogatást nyújt a fokozottan interaktív multimédiás előadásokhoz, a SMIL-szintaktikák és -szemantikák újrafelhasználásához, valamint az új mobil-profilokhoz. További információk a Synchronized Multimedia oldalon.

Munkaterv: Webszolgáltatások Leíró Nyelve (WSDL) 2.0

2005. 05. 11.: A Webszolgáltatások Leírása Munkacsoport (Web Services Description Working Group) kibocsátotta a Webszolgáltatások Leíró Nyelve 2.0 (Web Services Description Language (WSDL) Version 2.0) munkaterveit: az Alapok (Primer) első teljes tervezetét, az "1. rész: Központi nyelv" (Part 1: Core Language) és a "2. rész: Kiegészítések" (Part 2: Adjuncts) frissítéseit, valamint a "SOAP 1.1 -kötés" (SOAP 1.1 Binding) első nyilvános munkatervét. A WSDL XML-nyelv hálózati szolgáltatások leírására, illetve elosztott rendszerek és alkalmazások közti automata kommunikáció leírására szolgál. További információk a Web services oldalon.

XML 1.1 és XML-séma processzorok

2005. 05. 11.: Az XML-séma Munkacsoport (XML Schema Working Group) megjelentette Az XML 1.1 dokumentumok feldolgozása XML-séma 1.0 processzorokkal (Processing XML 1.1 Documents With XML Schema 1.0 Processors) című Munkacsoport-följegyzését (Working Group Note), melyet a "nemzetköziesített XML" adaptációk támogatása céljából készített. A följegyzés tartalmaz egy stratégiát a felhasználók részére, specifikációkat és processzorokat arra az időre, míg az XML-séma irányt nem ad ebben a kérdésben. További információk az XML honlapon.

A W3C elindította Mobil Web kezdeményezését

2005. 05. 11.: A World Wide Web Consortium elindította Mobil Web kezdeményezését (Mobile Web Initiative (MWI)), hogy a Web elérhetőségét a mobil eszközökről is olyan egyszerűvé, könnyűvé, kényelmessé tegye, mint amilyen az a képernyős eszközöknél. "Az MWI a Web elsőosztályú résztvevőjeként tekint a mobil eszközökre", mondta Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója. A W3C köszönetet mond az MWI alapító szponzorainak: a France Telecomnak, a HP-nek, a MobileAware-nek, a Segala M Testnek, a Vodafone-nak és a Volantis-nek. További információk Az MWI-ről (about MWI) és a Hogyan szponzorálhatja az MWI-t? (how to sponsor MWI) oldalon, illetve a a tagok ajánlásaiban (testimonials) és a sajtónyilatkozatban (press release).

Munkatervek: Egyszerű tudásszervező rendszerek (SKOS)

2005. 05. 10.: A Szemantikus Web Csúcsalkalmazásai és -fejlesztései Munkacsoport (Semantic Web Best Practices and Deployment (SWBPD) Working Group) megjelentette három Első nyilvános munkatervét (First Public Working Drafts): SKOS alapok - útmutató (SKOS Core Guide), SKOS alapok - szótár specifikáció (SKOS Core Vocabulary Specification), és Gyors útmutató a tezaurusz publikáláshoz Szemantikus Weben (Quick Guide to Publishing a Thesaurus on the Semantic Web) címmel. A tervezetekben olvashatunk arról, hogyan határozzunk meg sémákat az osztályozásra, tezauruszokat, szócikk listákat, taxonómiákat, terminológiákat, szójegyzékeket és más kontrollált szótártípusokat RDF-ben. Az SKOS előzetes munkáját a SWAD-Europe európai project támogatta. További információk a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapon.

Följegyzés: Bináris adatok leíró média tartalma XML-ben

2005-05-04: Az XML Protokoll Munkacsoport (XML Protocol Working Group) és a Webszolgáltatások Leírása Munkacsoport (Web Services Description Working Group) befejezte és Munkacsoport-följegyzésként (Working Group Note) publikálta a Bináris adatok leíró média tartalma XML-ben ()Describing Media Content of Binary Data in XML) című dokumentumot. A följegyzés specifikálja, hogy hogyan jelöljük a bináris elem tartalmával összekötött tartalom-típust XML-ben, és hogyan specifikáljuk, XML-sémában, a várt tartalom-típust (típusokat), bináris elem tartalommal összekötve. Ezen attribútumok használata szükséges a bináris adatok kezelésének és leírásának fejlesztéséhez a webszolgáltatások üzeneteiben. További információk a Webszolgáltatások (Web services) honlapon.

Az XML kulcskezelés (XKMS) javaslatterv lett

2005. 05. 03.: A W3C örömmel jelenti, hogy az XML kulcskezelés specifikáció (XML Key Management Specification, XKMS 2.0) és a Kötések (Bindings) dokumentumok javaslattervvé (Proposed Recommendation) léptek elő. A dokumentumok olyan protokollokat mutatnak be, amelyek a nyilvános kulcsok elosztására és bejegyzésére valók az XML Signature és az XML Encryption W3C-ajánlásokkal együtt használva. Észrevételeiket június 3-ig várjuk. További információk az XKMS honlapján.

A W3C májusi szereplései

2005. 05. 02.: Tájékozódjon a W3C szerepléseiről és rendezvényeiről, mely RSS-csatornán (RSS channel) keresztül is elérhető.

Végső munkaterv: Tartalomválasztás az eszközfüggetlenségben (DISelect) 1.0

2005. 05. 02.: Az Eszközfüggetlenség Munkacsoport (Device Independence Working Group) megjelentette a Tartalomválasztás az eszközfüggetlenségben (DISelect) 1.0 (Content Selection for Device Independence (DISelect) 1.0) című végső munkatervét. A DISelect támogatja a különböző eszközökről is elérhető weboldalak készítését. Ez a dokumentum szintaxist és eljárásmodellt specifikál a különböző alacsony feldolgozóképességű eszközök közti választáshoz. Észrevételeiket június 3-ig várjuk. További információk az Eszközfüggetlenség (device independence) oldalon.

Munkatervek: Útmutatók a specifikáció-íráshoz

2005. 05. 02.: A Minőségbiztosítási Munkacsoport (The Quality Assurance (QA) Working Group) frissítette a W3C-szerkesztőknek írt Minőségbiztosítási Keretrendszer: Útmutatók a specifikáció-íráshoz (QA Framework: Specification Guidelines) két munkatervet, melyek megkönnyítik az egyértelműen interpretált technikai tudósítások írását. Az útmutatóban megtalálhatjuk, hogy hogyan definiáljuk és specifikáljuk a felépítést, és milyen változatai lehetnek egy specifikációnak. A Változatok a specifikációkban (Variability in Specifications) dokumentum előrehaladott megjelenítési szempontokat és felépítésfüggő technikákat tartalmaz. További információk a QA honlapon.

Munkaterv: XLink 1.1

2005. 05. 02.: Az XML-mag Munkacsoport (XML Core Working Group) megjelentette az 1.1-es verziójú XML csatoló nyelv (XML Linking Language (XLink) Version 1.1) első nyilvános munkatervét. Az XLink 1.1 nyelv engedélyez olyan XML dokumentumokba illeszthető elemeket, melyek létrehozhatnak és leírhatnak hivatkozásokat erőforrások közt. Olyan struktúra létrehozásához, mely a mai egyszerű egyirányú HTML hiperhivatkozásokhoz hasonló hivatkozásokat ír le, XML szintaktikát használ, csakúgy, mint a bonyolultabb hivatkozásokhoz. További infrmációk az XML honlapon.

Munkaterv: Az XML-séma adattípusai RDF-ben és OWL-ben

2005. 05. 02.: A Szemantikus Web Csúcsalkalmazásai és -fejlesztései Munkacsoport (Semantic Web Best Practices and Deployment (SWBPD) Working Group) megjelentette Az XML-séma adattípusai RDF-ben és OWL-ben (XML Schema Datatypes in RDF and OWL) első nyilvános munkatervét. A Szemantikus Web XML-séma adattípusaival kapcsolatos kérdések és válaszok alapján a dokumentum a felhasználó által definiált adattípusokat, az értékek összehasonlítását, az időtartamot, és a numerikus típusok használatát tárgyalja. A Csoport várja az implementációkkal kapcsolatos nyilvános vitákat és visszajelzéseket. További információk a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapon.

W3C-szeminárium: Többmódú webalkalmazások beágyazott rendszerekben

2005. 05. 02.: A European IST Programme's MWeb projektjének részeként Multimodal Web Applications for Embedded Systems szemináriumot fognak tartani Toulouse-ban, Franciaországban június 21-én. A W3C-tagok (W3C Members) és a W3C Állandó Stábja (W3C Team) be fogja mutatni a többmódú webalkalmazások új eszközökhöz (mint a mobileszközök), az önműködő telematikához és a környezeti intelligenciához kapcsolódó újításait. A regisztráció kötelező. A rendezvény ingyenes és nyilvános. További információk a Többmódú interakció (multimodal interaction) honlapon.

Február

Munkatervek: XML-séma 1.1

2005. 02. 24.: Az XML-séma Munkacsoport (XML Schema Working Group) megjelentette az „ XML-séma 1.1: 1. rész: Struktúrák” (XML Schema 1.1 Part 1: Structures), „ 2. rész: Adattípusok” (Part 2: Datatypes) átdolgozott munkaterveket. Az első nyilvános munkatervektől (First Public Working Drafts) és az XML-séma 1.0 nyelvtől való eltéréseket a status fejezetben tekintheti meg. Az XML-sémák megosztott jelölésszótárakat és az ezeket használó XML-dokumentumok struktúráját definiálják, valamint segítséget adnak a szemantikákkal való összekapcsolásukhoz. További információk az XML honlapon.

A "World Wide Web karaktermodellje" W3C-ajánlás lett

2005. 02. 15.: A World Wide Web Consortium bejelenti, hogy a World Wide Web karaktermodellje 1.0: Alapok (Character Model for the World Wide Web 1.0: Fundamentals) W3C-ajánlás lett. A dokumentum lehetővé teszi a webalkalmazások számára a világ különböző nyelveinek karaktereit továbbítani és feldolgozni. A Unicode és ISO/IEC 10646 által definiált Univerzális karakterkészletre támaszkodva közös hivatkozási alapot nyújt a specifikáció íróknak, a szoftverfejlesztőknek és a tartalomfejlesztőknek a szövegszerkesztéshez. További információk a press release oldalon és az Internationalization honlapon.

Az xml:id W3C előzetes javaslattervvé lépett elő

2005. 02. 08.: A W3C örömmel jelenti, hogy az xml:id 1.0 (xml:id Version 1.0) előzetes javaslattervvé (Candidate Recommendation) lépett elő. A specifikáció bevezet egy előre definiált attribútumnevet, amelyet ID-ként lehet kezelni, s akként is lesz felismerve. Észrevételeiket március 10-ig várjuk. További információk az XML honlapon.

Január

Munkacsoportföljegyzés: A környezetleírás áttekintése

2005. 01. 18.: Az Eszközfüggetlenség Munkacsoport (Device Independence Working Group) megjelentette a „A környezetleírás áttekintése az eszközfüggetlenség segítésére” (Delivery Context Overview for Device Independence) munkacsoportföljegyzést. A környezetleírás (delivery context) kifejezést a felhasználó beállításainak és webelérési mechanizmusainak lehetőségeinek leírására használják. Ez a dokumentum a környezetleírásnak az eszközfüggetlen Web megvalósításában játszott szerepét fejti ki. A csoport nem tervez további változtatásokat. További információk az Eszközfüggetlenség (device independence) honlapon.

A SMIL 2.0 második kiadás W3C-ajánlás lett

2005. 01. 07.: A World Wide Web Consortium bejelenti, hogy a Szinkronizált Multimédia-integrációs Nyelv második kiadása (Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL 2.0) Second Edition) W3C-ajánlás (Recommendation) lett . A második kiadás nem új verzió; a SMIL 2.0 első kiadásának hibáit szándékozza kijavítani, az olvasók kényelmét szolgálva. A SMIL (kiejtése megegyezik a smile szóéval) időrendeben tekint az animációkra, megengedi összetett animációk létrehozását, és bármely XML-alapú nyelvben képes leírni animációs elemeket. További információk a Synchronized Multimedia oldalon.



Webmaster Utolsó módosítás: 2006.01.06.

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!