Hírek

Nyílt Webes Platform kiemelt hírek, 20 éves a CSS

2016. december 21.

W3C ikon és CSS 20 logó, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3C megjelentette a Nyílt Webes Platform kiemelt híreit (Open Web Platform year-end Highlights 2016), mely a webes technológiák folyamatos fejlődéséről tájékoztat olyan területeken, mint a virtuális valóság, online fizetés, webes biztonság és autentikáció, médialejátszás, a web és az autóipar; valamint beszámol a web alapjául szolgáló HTML fejlődéséről, mely szintén a web nyújtotta lehetőségek minél jobb kihasználását segíti.

20 éves a CSS! A W3C közössége december 17-én ünnepelte a CSS 20. évfordulóját, 1997-ben ugyanis ezen a napon jelent meg az első CSS W3C-szabvány.

W3C a CES-en: W3C tagokkal lehet találkozni a 2017. január 5-8 között megrendezésre kerülő CES (Consumer Technology Association) konferencián Las Vegasban (NV, USA), ahol a web különböző iparágakra gyakorolt hatásáról lesz szó.

 

W3C ajánlás lett a „Tartalombiztonsági Irányelv 2. szint”

2016. december 20.

A Webalkalmazás-biztonsági Munkacsoport (Web Application Security Working Group) kiadta a „Tartalombiztonsági Irányelv 2. szint” (Content Security Policy Level 2) W3C ajánlást. A dokumentum egy szabályzati nyelvet definiál amellyel a webes források tartalom korlátozásai deklarálhatók, valamint egy mechanizmust amellyel a szabályzat átvihető szerverről kliensre ott, ahol ez a szabályzat betartandó.

 

Média Forrás Kiterjesztés – W3C ajánlás

2016. december 6.

Média Forrás Kiterjesztés csővezeték-modell diagramja, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A HTML Média Kiterjesztések Munkacsoport (HTML Media Extensions Working Group) megjelentette a Média Forrás Kiterjesztés (Media Source Extension™) W3C ajánlást. A specifikáció alapvető elemét képezi a webes videófeltöltésnek azzal, hogy kiterjeszti a HTML5 videóképességeit és lehetővé tesz többfajta felhasználói esetet mint az adaptív streaming, időeltolásos lejátszás és videószerkesztés, vagy a 360-fokos videólejátszók. A Média Forrás Kiterjesztés erős és rugalmas, ezáltal a videólejátszáshoz kereskedelmi minőségű IP streaming lehetőséget biztosít webalkalmazások számára, különböző platformok vagy egymástól független cégek között, és már számos böngésző és videószolgáltatás (pl. a Youtube) alkalmazza.

 

Helymeghatározás API Szabvány 2. kiadás – módosított ajánlás

2016. november 24.

A Földrajzi Helymeghatározás Munkacsoport (Geolocation Working Group) kiadta a Helymeghatározás API Szabvány 2. kiadás (Geolocation API Specification 2nd Edition) módosított W3C ajánlást. A szabvány egy API-t definiál, amely szkript hozzáférést biztosít a kiszolgáló eszköz lokáció információihoz. A módosított ajánlás a 2013-ban kiadott Ajánlás változtatásait tartalmazza, a hibajegyzékben felsorolt észrevételekre is megoldást adva.

 

Webes Téradatok – két új dokumentum

2016. november 24.

A W3C és az OGC (Open Geospatial Consortium) által létrehozott Webes Téradatok Munkacsoport (Spatial Data on the Web Working Group) kiadott két átdolgozott dokumentumot. A Webes Téradatok Felhasználói Esetek és Elvárások (Spatial Data on the Web Use Cases and Requirements) már teljesnek tűnik és segíti a Munkacsoport fő célját, három szabvány elkészülését. A Webes Téradatok Jó Gyakorlatok (Spatial Data on the Web Best Practices) dokumentumot alaposan újraírták, hogy sokkal határozottabban épüljön az általánosabb Webes Adatok Jó Gyakorlatok (Data on the Web Best Practices) dokumentumra, mely jelenleg ajánlástervezet státuszban van. Cél egy olyan útmutató létrehozása, amely áthidalja a gyakorlatok és általános nézetek közötti hézagot a két közösség (adatos – téradatos) között, hogy a weben még inkább értelmezhetővé váljon a lokáció, illetve hogy a téradat-rendszerek még inkább profitálhassanak a nem-tér adatokból. Ennek jó példája az írországi térképészeti ügynökség bejelentése, miszerint térinformatikai adataik már kapcsolt adatként (Linked Data) is elérhetők.
Mivel elsősorban téradat-szakértők irányítják a jelenlegi munkát, a Webes Téradatok Munkacsoport nagy örömmel fogadja a nem-téradatokkal foglalkozó szakemberek véleményét és észrevételeit.

 

Jármű által leadott jeleket feldolgozó szerver specifikáció

2016. november 16.

Az Autóipari Munkacsoport (Automotive Working Group) megjelentette a Jármű által leadott jeleket feldolgozó szerver specifikáció (Vehicle Signal Server Specification) első nyilvános munkatervet. A dokumentum egy olyan WebSocket API-t definiál, aminek segítségével a járműbe épített információs és szórakoztató (infotainment) rendszerek, illetve helyi járműhálózatok képesek elérni a környező járművek által leadott (vész)jeleket és egyéb adatokat. A specifikáció célja, hogy egy, az autógyártók között konzisztens módon történő alkalmazásfejlesztést lehetővé tévő Szerver API-t támogasson.

 

Tim Berners-Lee az Oxfordi Egyetem Informatikai Karának professzora

2016. november 10.

Tim Berners-Lee fotója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik Tim Berners-Lee, W3C igazgató professzorként oktat ezután az Oxfordi Egyetem Informatikai Karán. Sir Tim 1976-ban fizikatudományból szerzett diplomát az Oxfordi Egyetemen, ahová 40 év múlva tér vissza, és az oktatás mellett infomatikai kutatásokat is folytat majd. Mint a W3C Konzorcium és a World Wide Web Foundation igazgatója, Tim tovább dolgozik a web jövőjén, emellett változatlanul főállású professzor marad a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT), ahol a Decentralizált Információs Csoport kutatásait vezeti.

 

HTML 5.1 – W3C ajánlás

2016. november 7.

A Webes Platform Munkacsoport (Web Platform Working Group) megjelentette a HTML 5.1 W3C ajánlást. A specifikáció a World Wide Web alapnyelvének, a HTML-nek ötödik fő verzióját, egyben első kisebb revízióját definiálja. Jelen verzió új tulajdonságokat vezet be, hogy segítse a webes applikációk szerzőit, új elemekkel bővül az általános szerzői gyakorlatok terén végzett kutatáson alapulva, valamint továbbra is kiemelt figyelmet fordít a felhasználói programok megfelelőségi feltételeinek egyértelmű meghatározására az interoperabilitás javítása érdekében.

 

Bevezetés a CSS-be – a W3Cx és a Microsoft MOOC kurzusa

2016. november 3.

CSS Intro logója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3Cx HTML5 kurzusainak sikerét követve a W3C újabb tanfolyamot indít, ezúttal Bevezetés a CSS-be címmel, melyet a Microsofttal közösen fejlesztett. A W3Cx CSS bevezető kurzusa a weblapok megjelenésének, többek között a színek, betűtípusok, elrendezés mikéntjébe vezeti be a hallgatókat, valamint a CSS alapvető elemeivel és a legfrissebb webes szabványokkal is megismerteti őket. A kurzus 2016 november 7-én indul, amelyre elsősorban a jövőbeni webfejlesztőket és webdizájnereket várják. Regisztráció a kurzusra és részletes tanfolyamleírás a hivatkozáson.

 

Pointer Zár – W3C Ajánlás

2016. október 28.

A Webes Platform Munkacsoport (Web Platform Working Group) megjelentette a Pointer Zár (Pointer Lock) W3C ajánlást. A szabvány egy API-t definiál, amely szkriptelt hozzáférést biztosít az egér mozgásának nyers adataihoz úgy, hogy az adott egéreseményt egyetlen elemhez rendeli illetve a kurzort is eltünteti a képernyőről. Ez egy nélkülözhetetlen beviteli mód bizonyos alkalmazástípusok, elsősorban a belső nézetű 3D alkalmazások és 3D modellező szoftverek számára.

 

PubSub üzenetkezelő szolgáltatás – első nyilvános munkaterv

2016. október 25.

A Közösségi Háló Munkacsoport (Social Web Working Group) kiadta a PubSub üzenetkezelő szolgáltatás első nyilvános munkatervet. A specifikáció egy nyílt, egyszerű, web méretű és decentralizált publikál-feliratkozik (Publish-Subscribe: egy alkalmazás publikálja üzeneteit, amelyek eljutnak a PubSub szolgáltatás révén az arra feliratkozó személyekhez és programokhoz) protokollt ír le, valamint egy HTTP-alapú profilt, melynek követelményei a nagyszámban üzeneteket küldő és azokat fogadó résztvevők számára opcionálisak.

 

Vibration API 2. kiadás – W3C ajánlás

2016. október 20.

Az Eszköz és Szenzorok Munkacsoport (Device and Sensors Working Group) megjelentette a Vibration API - 2. kiadás (Vibration API - Second Edition) ajánlást. A szabvány egy API-t definiál amely az eszközök rezgőfunkció működéséhez biztosít elérést. A rezgés a taktilis visszacsatolás egyik formája. A most kiadott dokumentum néhány szerkesztői módosítást tartalmaz a 2015-ben közzétett Vibration API ajánlásban, többek között egy új fejezetet a biztonságról és a személyes adatok védelméről.

 

Online Fizetés Áttekintés 1.0

2016. október 18.

Az Online Fizetés Munkacsoport (Web Payments Working Group) megjelentette az Online Fizetés Áttekintés 1.0 (Web Payments Overview 1.0) munkacsoport-feljegyzést, amely bemutatja az online fizetés ökoszisztéma terén folyó W3C fejlesztést. A dokumentum felsorolja azon célokat, melyek az online fizetés jobbá tételére irányulnak, valamint áttekintést nyújt arról, hogyan kommunikálnak egymással az ökoszisztéma komponensei. A Munkacsoport várja a dokumentummal kapcsolatos észrevételeket.

 

Online fizetés HTTP specifikációk – munkatervek

2016. október 13.

Az Online Fizetés Munkacsoport (Web Payments Working Group) megjelentette az alábbi, a fizetési kérés indítását a böngésző kontextusán kívül lehetővé tévő specifikációk első nyilvános munkaterveit:

  • Online Fizetés HTTP API 1.0 (Web Payments HTTP API 1.0): felvázolja, hogyan lehet fizetési alkalmazásokat regisztrálni, fizetési kéréseket és a kérésekre vonatkozó válaszokat küldeni szabványos HTTP API használatával.
  • Online Fizetés HTTP Üzenetek 1.0 (Web Payments HTTP Messages 1.0): meghatározza az Online Fizetés üzeneteket, amelyekkel fizetési kérést lehet indítani vagy visszaigazolni a HTTP protokollon keresztül. Az üzenetek tipikusan az online fizetési tranzakciót indító, végrehajtó és befejező szoftver-ökoszisztémán belül továbbítódnak.

A Munkacsoport várja az észrevételeket a fenti dokumentumokkal kapcsolatban.

 

Okos Leírások és Szókészletek – műhelykonferencia

2016. október 6.

A W3C “Okos Leírások és Szókészletek” (Smart Descriptions and Smarter Vocabularies) címmel műhelykonferenciát rendez 2016. november 30 – december 1-én Amszterdamban, mely a VRE4EIC EU projekttel közös rendezvény, házigazdája a CWI.

A műhelykonferencia célja azon tennivalók tisztázása, melyek javítják az adatrepozitóriumok és az azokban tárolt adatokat használó alkalmazások mint például a virtuális kutatási környezetek közötti kommunikációt. Az alkalmazásokkal egyszerűen felfedezhetik az adatokat vagy megjeleníthetik, manipulálhatják, megvitathatják, javíthatják, leírhatják, újra kiadhatják azokat. Ennek eredménye lehet egy új W3C Munkacsoport, melynek feladata a DCAT (Data Catalog Vocabulary) bővítése valamint annak eldöntése, hogyan definálhatók és tehetők felfedezhetővé az ember és gép által olvasható metaadat profilok. Távolabbi cél azon mód kitalálása, hogyan támogathatná a W3C leginkább a különböző közösségek szókészleteinek fejlesztését.

A műhelykonferencián való részvételnek nem feltétele a W3C tagság, minden érdeklődőt szeretettel várnak. A résztvevőktől kérik egy hosszabb állásfoglalás (position paper) benyújtását, mellyel előadói lehetőséget is kapnak, vagy hogy jelezzék érdeklődésüket (expression of interest) 2016. október 9-ig.

 

Időutazás a weben protokoll

2016. október 6.

Memento logója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3C Wiki és a W3C specifikációk elérhetők a Memento “Időutazás a weben” (Time Travel for the Web) protokoll használatával, mely többek között a Los Alamos-i Nemzeti Kutatólaboratórium (W3C-tag) és a W3C Rendszercsapat együttműködésének eredménye. A Memento protokoll a HTTP kiterjesztése, amely egy idődimenziót biztosít a web számára. A protokoll támogatja az élő webes források, a verziókezelő rendszerek forrásainak és a webes archívumok archivált forrásainak interoperábilis, elosztott, számítógép által elérhető verziókezelő rendszerét a teljes weben. A W3C a Memento munkáját kiemelten hasznosnak tartja, hiszen így saját szabványainak időbeli fejlődését is illusztrálni tudja. A W3C gratulál ezen erőfeszítés sikeréhez, és büszke arra, hogy a protokollt alkalmazó honlapok sorába tartozik. A Memento projektről további információ olvasható Herbert Van De Sompel Memento a W3C-ben blogbejegyzésében.

 

A W3C technikai roadmap-et tervez a Web Jövőjéhez

2016. szeptember 27.

TPAC 2016 logója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3C Technikai Plenáris és Tanácsadói Bizottsági megbeszélése (Technical Plenary and Advisory Committee (TPAC) Meeting), mely szeptember 19-23. között Lisszabonban került megrendezésre több mint 550 webes szakértő részvételével, további távlati célokat határozott meg a Nyílt Webes Platformnak ,valamint speciális iparági elvárásokat a következő generációs web számára. A W3C tevékenységét összefoglalva, Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója a következőket mondta: “A W3C tagjainak és a webes közösségnek hatalmas a felelőssége a jövő webtechnológiáinak alakítása terén. A legtöbb embernek magától értetődő, hogy a web működik, de az alapvető technológiák amelyek lehetővé teszik, hogy a web mindenki számára elérhető legyen és működjön, a W3C közösség magasan képzett és elkötelezett technológiai szakértőinek fejlesztési eredménye. Az idei TPAC megbeszélések még inkább kiemelték a W3C munkájának fontosságát és hatásait.” A W3C munkájáról és céljairól további információ a sajtóközleményben.

 

Új szenzor API munkatervek

2016. szeptember 26.

Az Eszköz és Szenzorok Munkacsoport (Device and Sensors Working Group) kiadott három új munkatervet, melyek a gyorsulásmérő, giroszkóp és magnetométer által küldött adatokat olvasni képes szenzor API-khoz kapcsolódnak. A három API, melyek alapja a Generikus Szenzor API (Generic Sensor API), hozzáférést biztosít olyan alacsonyszintű szenzorokhoz amelyek a magasabb szintű API-k, mint például az Eszközorientáció API (Device Orientation API) építéséhez szükségesek. Ezen felül új, a webes platformon eddig elérhetetlen felhasználói eseteknek is teret adnak, például a magnetométer innovatív használatán keresztül.

 

Hordozható Webes Kiadványok – Felhasználói Esetek és Elvárások

2016. szeptember 16.

A Digitális Könyvkiadás Érdekcsoport (Digital Publishing Interest Group) megjelentette a Hordozható Webes Kiadványok Felhasználói Esetek és Elvárások (Portable Web Publications Use Cases and Requirements) első nyilvános munkatervet. A dokumentum a hordozható webes kiadványokkal szemben támasztott több mint 50 elvárást sorolja fel, melyek mindegyikét egy vagy több való életből vett felhasználói esettel illusztrálja. A most kiadott munkaterv a W3C Digitális Könyvkiadás további tevékenységének tervezését segíti.
A dokumentummal kapcsolatos észrevételeket a kapcsolódó github-on keresztül várják.

 

Grafikus Akadálymentességi API Leképezések, frissített WAI-ARIA Grafikus Modul és SVG Akadálymentességi API Leképezések

2016. szeptember 16.

Az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoport (Accessible Rich Internet Applications Working Group) és a Skálázható Vektorgrafika Munkacsoport (Scalable Vector Graphics Working Group, SVG WG) megjelentette a a Grafikus Akadálymentességi API Leképezések (Graphics Accessibility API Mappings) első nyilvános munkatervet, valamint a WAI-ARIA Grafikus Modul (WAI-ARIA Graphics Module) és SVG Akadálymentességi API Leképezések (SVG Accessibility API Mappings) frissített munkaterveket.
A WAI-ARIA Grafikus Modul a webes grafika sajátos alapvető szerepeit definiálja, amely lehetővé teszi, hogy a szerző a grafika logikai struktúráját a segítő technológiák felé is kifejezze. A Grafikus Akadálymentességi API Leképezések definiálja, hogyan képezik le a felhasználói programok e modulban a szerepeket az akadálymentességi API-k tulajdonságaihoz. Az SVG Akadálymentességi API Leképezések lehetővé teszi az SVG szerzők számára akadálymentes - táblázatokat, grafikonokat és más rajzokat is tartalmazó - gazdag webes alkalmazások létrehozását.
A fenti dokumentumokkal kapcsolatban 2016. szeptember 30-ig várják az észrevételeket. További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

W3Cx HTML5 – 2. rész kurzus saját ütemben

2016. szeptember 16.

HTML5 - 2. rész logója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3C újra megnyitotta a regisztrációt a W3C HTML5 – 2. rész MOOC kurzusra, lehetővé téve a tananyag egyéni haladási ütemben történő elsajátítását. „Fejlett Technikák HTML5 applikációk tervezéséhez” címmel a HTML5 – 2. rész kurzus olyan haladó témákra összpontosít, melyek segítik a fejlesztőket innovatív webes szolgáltatások tervezésében és megvalósításában. A kurzus a W3C XSeries képzést teszi teljessé, a HTML5 Bevezetés (HTML5 Introduction) és a HTML5 – 1. rész kurzusokat követve, melyek szintén teljesíthetők egyéni ütemben.
Vélemények a tanfolyamról és regisztráció a hivatkozásokon. Természetesen most is kérhető bizonyítvány a tanfolyam elvégzéséről.

 

Szenzor API-k a weben

2016. szeptember 13.

Az Eszköz és Szenzorok Munkacsoport (Device and Sensors Working Group) megjelentette a Generikus Szenzor API (Generic Sensor API) munkatervet, amely egy keretrendszer bármilyen szenzor Nyílt Webes Platformon történő támogatására. A frissített Környezeti Fény API (Ambient Light API) munkaterv egy ezen a keretrendszeren alapuló konkrét szenzor API-t mutat be.
A munkacsoport e két API-t elég fejlettnek tartja ahhoz, hogy a szélesebb közösséggel is megossza őket, várva a fejlesztőktől a két dokumentummal kapcsolatos visszajelzéseket.

 

Blokkláncok és a web műhelykonferencia jelentés

2016. szeptember 8.

Blokklánc logója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3C megjelentette a 2016. június 29-30-án Cambridge-ben (Massachusetts, USA) rendezett Blokkláncok és a web műhelykonferencia jelentését. A résztvevők számos lehetséges szabványosítási témát vitattak meg, mint például az azonosítás különböző aspektusai, vagy olyan elemi blokklánc műveletek, amelyek a különböző elosztott könyvelések közötti interoperabilitást növelhetik.
A megbeszélés ezután is folytatódik a Blokklánc Közösségi Csoport révén, amely a különböző közösségeket és csoportokat kapcsolja össze a szabványosítás érdekében, mely a "Building Blocks of Blockchains" blogon követhető. A műhelykonferencia házigazdája az MIT Media Lab volt, a rendezvényt az NTT, a Blockstream és más W3C tagok is támogatták.

 

HTML 5.2 - első nyilvános munkaterv

2016. augusztus 31.

A Webes Platform Munkacsoport (Web Platform Working Group) megjelentette a HTML 5.2 első nyilvános munkatervet. A specifikáció a World Wide Web alapnyelvének, a HTML-nek ötödik fő verzióját, egyben második kisebb revízióját definiálja. Jelen verzió új tulajdonságokat vezet be, hogy segítse a webes applikációk szerzőit, új elemekkel bővül az általános szerzői gyakorlatok terén végzett kutatáson alapulva, valamint továbbra is kiemelt figyelmet fordít a felhasználói programok megfelelőségi feltételeinek egyértelmű meghatározására az interoperabilitás javítása érdekében.

 

Indexelt Adatbázis API 2.0

2016. augusztus 24.

A Webes Platform Munkacsoport (Web Platform Working Group) megjelentette az Indexelt Adatbázis API 2.0 (Indexed Database API 2.0) munkatervet. A dokumentum API-kat definiál a rekordokból álló egyszerű értékeket és hierarchikus objektumokat tartalmazó adatbázisokhoz. Minden egyes rekord egy kulcsból és valamilyen értékből áll, és az adatbázis az általa tárolt rekordok indexeit is kezeli. Egy alkalmazásfejlesztő így közvetlenül használja az API-t egy rekord megtalálására akár annak kulcsa, akár egy index alapján. Egy lekérdezőnyelv ezen API-n jelenhet meg külön rétegként. Indexált adatbázis pedig egy perzisztens B-fa adatstruktúrával implementálható.

 

Kapcsolt Adatos Értesítések

2016. augusztus 9.

A Közösségi Háló Munkacsoport (Social Web Working Group) megjelentette a Kapcsolt Adatos Értesítések (Linked Data Notifications) első nyilvános munkatervet.
A Kapcsolt Adatos Értesítések a Kapcsolt Adatok Platform (Linked Data Platform, LDP) speciális használata értesítések küldésére és feldolgozására, amelyhez nem szükséges az LDP teljes implementációja, csak egy könnyen implementálható LDP részkészlet. A specifikáció leírja azokat a tulajdonságokat, amelyek a nem-központosított, interoperábilis módon történő értesítés-cseréhez szükségesek.

 

Web és virtuális valóság: műhelykonferenica, 2016. október 19-20.

2016. augusztus 4.

A W3C “Web és virtuális valóság” (Web and Virtual Reality Workshop) műhelykonferenciát rendez Mountain View-ban (California, USA), 2016. október 19-20-án, melynek házigazdája a Samsung.

A hardverek és a szoftverek képességeinek együttes fejlődése megújult érdeklődést eredményez a virtuális valóságélmények iránt. Ezen fejlettebb képességek egy része a Nyílt Webes Platformon keresztül elérhető a modern böngészőkben, amitől a web ígéretes ökoszisztémává válik, ahol a virtuális valóság-alkalmazások és -szolgáltatások létrehozhatók és megoszthatók.

A W3C műhelykonferencia elsősorban a web- és a virtuális valóság technológiák találkozásának vizsgálata. A rendezvény lehetővé teszi a terület szakértői között a tapasztalatcserét, a webes platform jelenlegi hiányosságainak megvitatását, melyek számos Virtuális Valóság felhasználói esetet tesznek nehézkessé vagy lehetetlenné a böngészőkben, valamint azon jövőbeni szabványok feltérképezését, melyek a webet a Virtuális Valóság (VR - Virtual Reality) egyik fő platformjává teszik.

A műhelykonferencia várható témái:

  • sztereoszkopikus tartalom láthatóvá tétele
  • a VR headset-ek jellemzőinek felismerése és az ahhoz történő adaptálódás
  • új VR beviteli módok kezelése (játékvezérlő (gamepad), kézpozíció, stb.)
  • akadálymentes felhasználói felületek és interoperabilitás a VR alkalmazásokban
  • akadálymentességet támogató, új, innovatív VR alkalmazások
  • 3D audió
  • 3D médiaszinkronizálás
  • deklaratív 3D terek
  • interoperábilis formátumok és kódolóprogramok (codec) a 3D és 360 fokos tartalmakhoz
  • 360 fokos videók és képek megjelenítése és az ezekkel történő interakció HTML-ből
  • miként lehet a VR-t a klasszikus Web böngészés fejlesztéseként bevezetni
  • 3D videofelvétel (3D kamera) és –feldolgozás (pl. jelenet felismerés)
  • 3D/360 fokos felvételek és valós idejű 3D tartalom közvetítése
  • 3D képek magas képfrissítésű renderelésének akadályai

A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak, a résztvevőktől kérik egy hosszabb állásfoglalás (position statement) benyújtását, vagy hogy jelezzék érdeklődésüket (expression of interest) 2016. szeptember 16-ig.

 

W3Cx HTML5 középhaladó kurzus saját ütemben

2016. augusztus 3.

HTML5 - 1. rész logója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3C újra megnyitotta a regisztrációt a W3C HTML5 – 1. rész MOOC kurzusra, mely a webtervezés alapjaira összpontosít középhaladó szinten, lehetővé téve a tananyag egyéni haladási ütemben történő elsajátítását. Ezen kurzus része a W3C XSeries három tanfolyamból álló képzésének: a Bevezetés a HTML5-be kurzust követi, amely szintén teljesíthető saját ütemben.
Eddig több, mint 190 ezer webfejlesztő és webtervező végezte el a tanfolyamot, amely interaktív feladatokkal segítette őket a gyakorlati megoldásokban. Vélemények a tanfolyamról, részletes kurzus leírás és regisztráció a hivatkozásokon.

 

Időontológia az OWL-ben (Web Ontológia Nyelv) Munkaterv

2016. július 29.

A Webes Téradatok Munkacsoport (Spatial Data on the Web Working Group, SDW WG) mint a W3C és az OGC (Open Geo Consortium) közös törekvése, kiadta az Időontológia az OWL-ben (Time Ontology in OWL) frissített verzióját. Az eredeti, első munkatervet 2006. szeptemberben a Szemantikus Web Bevált Gyakorlatok és Alkalmazása Munkacsoport (Semantic Web Best Practices and Deployment Working Group) jelentette meg. Az ontológiát kezdettől fogva széleskörben használják, két alapvető problémája ellenére is, melyek: a folyamatban lévő munka bizonytalan státusza illetve az, hogy a Gergely-naptáron kívül más naptárrendszert nem támogat. A SDW Munkacsoport az első problémát azzal kívánja feloldani, hogy a specifikációt a teljes szabványosítási folyamaton keresztülviszi a W3C-ben és az OCG-ben egyaránt. A második problémát az új munkaterv teljes mértékben megoldja, mivel az Időontológia bármilyen Időbeli Hivatkozási Rendszert támogatni tud. A munkacsoport által azonosított további elvárások szintén figyelmet kaptak.

 

WAI-ARIA 1.1 – végleges munkaterv

2016. július 28.

Elkészült az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások 1.1 (WAI-ARIA 1.1) munkaterv végleges változata, melynek elsődleges célja a webalkalmazások akadálymentességének és kompatibilitásának elősegítése. A jelen verzióval kapcsolatban észrevételeket várnak 2016. augusztus 26-ig, mielőtt a dokumentum ajánlástervezet státuszba lép.

 

Távolról vezérelt visszajátszás API munkaterv

2016. július 26.

A Második Kijelző Munkacsoport (Second Screen Presentation Working Group) megjelentette a Távolról vezérelt visszajátszás API (Remote Playback API) első nyilvános munkatervet. A specifikáció egy, a HTML Médiaelemet kiterjesztő API-t definiál, amely lehetővé teszi egy weboldalról származó média távolról vezérelt visszajátszásának irányítását. Ennek célja a távolról vezérelt lejátszó eszközök - mint a hálózatba kapcsolt TV, kivetítő vagy csak-audió hangszóró - elérhetővé tétele a weben, és olyan playback eszközöket vesz figyelembe, amelyek vezetékes (pl. HDMI, DVI) illetve vezeték nélküli (pl. Miracast, Chromecast, DLNA, AirPlay) kapcsolódási technológiát használnak.

 

W3Cx HTML5 kurzus saját ütemben

2016. július 25.

HTML5 intro logója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3C újra megnyitotta a regisztrációt a Bevezetés a HTML5-be MOOC kurzusra, lehetővé téve a tananyag egyéni haladási ütemben történő elsajátítását. A W3C és az Intel által kifejlesztett tanfolyam során a webtervezés, a HTML5 és a CSS alapjait sajátítják el a résztvevők. Ez a bevezető kurzus része a W3C XSeries három tanfolyamból álló képzésének.

 

W3C ajánlás lett az Erőforrás Integritás

2016. július 6.

A Biztonságos Webalkalmazások Munkacsoport (Web Application Security Working Group) megjelentette az Erőforrás Integritás (Subresource Integrity) W3C ajánlást. A specifikáció egy mechanizmust definiál, amely által a felhasználói programok igazolhatják, hogy egy beemelt erőforrás váratlan manipuláció nélkül került kézbesítésre.

 

W3Cx MOOC kurzus: HTML5 – 2. rész

2016. július 5.

HTML5 Part 2 logója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik Csatlakozni lehet még a W3C HTML5 – 2. rész MOOC kurzushoz, mely olyan haladó lehetőségekre összpontosít, mint például a HTML5-alapú API-k, webkomponensek, multimédia, vagy a zenéhez és játékokhoz alkalmazható audió. A 4-hetes tanfolyamot Michel Buffa, a University of Côte d'Azur professzora vezeti. A kurzus a W3C XSeries képzést teszi teljessé, a HTML5 Bevezetés (HTML5 Introduction) és a HTML5 – 1. rész kurzusokat követve.
A HTML5 – 2. rész kurzus számos interaktív feladattal segíti a webfejlesztőket és webtervezőket a feladatok gyakorlati megoldásában. Vélemények a tanfolyamról, részletes kurzus leírás és regisztráció a hivatkozásokon.

 

Szemantikus szenzorhálózat ontológia

2016. június 8.

A Téradatok a Weben Munkacsoport (Spatial Data on the Web Working Group) megjelentette a Szemantikus Szenzorhálózat Ontológia (Semantic Sensor Network Ontology) első nyilvános munkatervet. A Szemantikus Szenzorhálózat Ontológia (röviden “SSN” vagy “SSNO”) egy OWL-2 DL ontológia a szenzorok és az általuk a fizikai világról alkotott megfigyelések leírására. Az SSN-t egy olyan moduláris architektúrában teszik közzé, amely támogatja az „éppen elégséges” ontológia értelmes használatát a különböző alkalmazásokra, ideértve a műhold felvételeket, nagyszabású tudományos megfigyeléseket, ipari vagy otthoni infrastruktúrát, őrszolgálatot és a Dolgok Internetjét.
A dokumentum az SSN-t írja le, valamint használatára is példákat ad.

 

Adatok a Weben Jó Gyakorlatok dokumentumai

2016. június 8.

Az Adatok a Weben Jó Gyakorlatok Munkacsoport (Data on the Web Best Practices Working Group) megjelentette az alábbi három dokumentumot, melyekre várják az észrevételeket:

  • Adatok a Weben Jó Gyakorlatok (Data on the Web Best Practices): a dokumentum tanácsot ad, hogyan oszthatók meg az adatok – legyen az kormányzati, kutatási vagy kereskedelmi - a weben, nyílt vagy nem nyílt formában. Az elsődleges cél az adatok intelligensen elérhetővé tétele, maximalizálva azok megtalálhatóságának és feldolgozhatóságának valószínűségét. A többféle metaadat biztosítása, az URI-knak mint azonosítóknak a használata és a többféle formában elérhetőség e cél elérésének kulcsai. A Munkacsoport véleménye szerint a most kiadott dokumentum teljes és hamarosan Munkaterv-javaslatként jelenhet meg.

A Jó Gyakorlatok dokumentumot két szókészlet is kiegészíti:

  • Adathalmaz Felhasználás Szókészlet (Dataset Usage Vocabulary). A dokumentum egy keretrendszert biztosít, amelyben az idézetek, észrevételek és az adatok használata az applikáción belül struktúrálható. Ennek célja, hogy az adatközlők felmérhessék adatmegosztási tevékenységük hatását, az adatfelhasználók számára pedig az adatok állandó elérhetőségének támogatása, valamint a közzétett adatokat felhasználva saját munkájuk láthatósága.
  • Adatok a Weben Jó Gyakorlatok: Adatminőség Szókészlet (Data on the Web Best Practices: Data Quality Vocabulary). A dokumentum egy keretrendszert biztosít, amelyben leírható az adathalmaz minősége akár az adathalmaz közzétevője, akár a felhasználók szélesebb köre által. A minőség formális, átfogó definíciója helyett a dokumentum egy következetes eszközkészletet ad, melynek segítségével nyert információ alapján az adathalmaz potenciális felhasználója képes lesz megállapítani, hogy egy konkrét célnak megfelel-e az adott adathalmaz.

A két szókészletet az észrevételeket követően a Munkacsoport a közeljövőben Munkacsoport-feljegyzésekként kívánja közreadni.

 

A W3C új Nagy-Britannia és Írország irodája

2016. június 2.

W3C Iroda fotója, ahogy indexképként megjelenik A W3C Nagy-Britannia és Írország irodája ezentúl a Southampton-i Egyetem Webtudományi Intézetén (Web Science Institute, WSI) működik. Susan Davies, a WSI koordinációs vezetője tölti be az irodavezetői tisztséget, Leslie Carr professzor, a WSI Doktori Képzések Központjának igazgatója vezető tanácsadóként segíti munkáját. A W3C Irodák a W3C munkájának helyi kapcsolataként működnek és segítik, hogy a W3C és a szervezet szabványai eljussanak a nemzetközi közösséghez. Dame Wendy Hall professzorasszony, a WSI ügyvezető igazgatója nyilatkozott: „Örömmel vállaljuk e fontos feladatot a W3C szervezetében. A Southampton-i Egyetem 1994 óta vesz részt aktívan a webes közösségben és 1998 óta tagja a W3C-nek, a web jövőjét támogatva a W3C közösségi csoportjain keresztül, mint a Web Observatory, Annotációk vagy a Dolgok Internetje.”

További információ a sajtóközleményben, valamint a W3C Irodák Program (W3C Offices Program) oldalán.

 

A W3C kiterjeszti a képaláírás és feliratozás terén végzett, Emmy-díjjal is elismert munkáját, a videótartalmak akadálymentességének növelése érdekében

2016. május 25.

Feliratot is megjelenítő képkocka fotója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A W3C kiadta a TTML Profil az Internetes Médiafeliratokra és Képaláírásokra 1.0 (TTML Profiles for Internet Media Subtitles and Captions 1.0 IMSC1) W3C ajánlást, amely mint új globális útmutató, a médiafeliratok és képaláírások megjelenítésével segíti az online videótartalmak akadálymentességét, valamint könnyebbé és olcsóbbá teszi azok megosztását világszerte.

A W3C Emmy-díjjal kitüntetett TTML alkalmazása, a TTML Profil az Internetes Médiafeliratokra és Képaláírásokra 1.0 (IMSC1) egyszerűbbé teszi a médiafeliratok és képaláírások szerkesztését és feldolgozását világszerte a TTML népszerű profiljainak harmonizálásával. Ezen felül a W3C Időzített Feliratozás Munkacsoportja (TTML Working Group) frissítette a TTML2 munkatervet, a TTML második verzióját, amely az IMSC1-ben bevezetett funkciókkal valamint olyan fejlesztésekkel bővült, mint a kelet-ázsiai nyelvek tipológiájának további támogatása, sztereoszkópikus megjelenítés, valamint a HTML-hez és CSS-hez történő hozzárendelés.

Mint a feliratozás gyakorlatának globális harmonizálása, az IMSC1 segíti a szabványok összekapcsolását, és nem hoz létre további töredezettséget. Az IMSC1 kompatibilis az általános média tároló formátumokkal, valamint integrálja a létező munkafolyamatokat, tartalomkönyvtárakat és feliratozás követelményeket, átalakítást biztosítva a közkedvelt feliratozó formátumokból.

További információ a kapcsolódó sajtóközleményben.

 

Webes akadálymentesítés aspektusai (videó) – hasznos mindenkinek, de van, akinek nélkülözhetetlen

2016. május 25.

Egy kezében mobileszközt tartó férfi, lábánál vakvezető kutya, fotója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A WAI Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoport (WAI Education and Outreach Working Group, EOWG) megjelentette a Webes akadálymentesítés aspektusai (Web Accessibility Perspectives) első verzióját, amely bemutatja az akadálymentesség hatását a fogyatékkal élő emberek számára, valamint annak mindenkit érintő előnyeit. A most kiadott anyag 10 akadálymentesítési témát mutat be rövid videók és leírások segítségével, valamint további információt nyújtó hivatkozásokat is biztosít. A videók különböző helyzetekben mutatják be az akadálymentesség hasznosságát és előnyeit, emellett bátorítják a nézőket, hogy minél többet megtudjanak a webes akadálymentesítésről.

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

Blokkláncok és a web műhelykonferencia

2016. május 19.

A W3C Blokkláncok és a web (Blockchains and the Web) műhelykonferenciát rendez 2016. június 29-30-án Cambridge-ben (Massachusetts, USA), melynek az MIT Media Lab a házigazdája.

Számos cég vizsgálja annak módjait, hogyan használhatná a Bitcoin blokkláncot vagy más publikus vagy privát elosztott könyvelést, hogy egy megváltozhatatlan időpecsétes publikus bejegyzést rögzítsen, amely bármely érdekelt féltől függetlenül ellenőrizhető. Mit jelent ez, az online fizetésen túl, a webtechnológiák számára? Milyen többlet lehetőséget, mint pl. az elosztott identitás-kezelést, biztosíthatnak a blokkláncok a web számára? Emellett, szükséges-e további lehetőségekkel bővíteni a webes platformot és a böngészőket, lehetővé téve blokklánc felhasználói eseteket, mint például a JavaScript blokklánc API-t blokklánc csomópontok írására? Mi segíti majd a webfejlesztőket a blokklánc nyújtotta előnyök kihasználásában?

A rendezvényen a blokklánc témakörben érintett számos résztvevőre számítanak: a Bitcoin, Hyperledger és Ethereum közösségek képviselőire; a blokklánc API-k, azonosító-rendszerek és más funkcionalitások támogatásában érdekelt böngészőfejlesztőkre; digitális valuta-témájú projektekre; pénzügyi intézményekre; az interoperabilitás jobbítását célzó blokklánc-rendszer fejlesztőkre; az adatvédelem és biztonság témakör kutatóira.

A műhelykonferencián való részvételnek nem feltétele a W3C tagság, minden érdeklődőt szeretettel várnak. A résztvevőktől kérik egy hosszabb állásfoglalás (position paper) benyújtását 2016. május 27-ig.

 

Unicode XML-ben és további jelölőnyelvekben

2016. május 19.

A Nemzetköziesítés Munkacsoport (Internationalization Working Group) megjelentette az Unicode XML-ben és további jelölőnyelvekben (Unicode in XML and other Markup Languages) munkacsoport-feljegyzést. Az Unicode Szabvány egy univerzális karakterkészletet definiál, melynek elsődleges célja a sima szöveges tartalmak, valamint a természet- és bölcsészettudomány, technológia és zene fő szöveg-alapú jelölőrendszereinek egyértelmű kódolása, végsősoron a világ összes nyelvét lefedve. A dokumentum az Unicode Szabványnak a jelölőnyelvekkel, mint pl. az XML, történő használatának útmutatóját tartalmazza.

 

W3Cx MOOC kurzus: HTML5 – 1. rész

2016. május 17.

HTML5 Part 1 logója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik Csatlakozni lehet még a W3C HTML5 – 1. rész MOOC kurzushoz, mely a webtervezés alapjaira összpontosít középhaladó szinten. A most induló 6-hetes tanfolyamot, az április-májusban tartott Bevezetés a HTML5-be kurzusra épülve, Michel Buffa, a University of Côte d'Azur professzora vezeti. A kurzus számos interaktív feladattal segíti a webfejlesztőket és webtervezőket a feladatok gyakorlati megoldásában.
A W3C HTML5 kurzusait eddig már több mint 160 ezer diák követte. Vélemények a tanfolyamról, részletes kurzus leírás és regisztráció a hivatkozásokon.

 

A World Wide Web Konzorcium (W3C) és a Nemzetközi Digitális Könyvkiadási Fórum (IDPF) együttműködést tervez

2016. május 11.

Jeff Jaffe W3C ügyvezető, Tim Berners-Lee W3C igazgató, George Kerscher IDPF elnök és Bill McCoy IDPF ügyvezető fotója a DigiCon május 10-i rendezvényen, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik Tim Berners-Lee, web feltaláló és W3C igazgató, valamint Bill McCoy, az IDPF ügyvezető igazgatója a nyilvánosság elé tárták tervüket a két szervezet releváns munkacsoportjainak összeolvadásáról, melynek célja a kiadói tevékenység technológiáinak mihamarabbi Nyílt Webes Platformon történő megvalósulása. A bejelentés Berners-Lee előadását követően hangzott el az IDPF DigiCon és az Amerikai Könyvexpo 2016 (Book Expo America, BEA) közös rendezvényén Chicago-ban (Illinois, USA).

"A W3C és az IDPF közös elképzelése a kiadói tevékenység és az alapvető webes technológiák összekapcsolása. Ez egy dinamikus média-környezetet teremt a digitális könyv- és lapkiadáshoz, amely új lehetőségeket nyújt az olvasók, szerzők és kiadók számára” – mondja Berners-Lee.

A bejelentést követően Berners-Lee, Dr. Jeff Jaffe W3C ügyvezető, George Kerscher IDPF elnök és McCoy rövid sajtótájékoztatót tartott. További információ a Gyakori Kérdések (FAQ) hivatkozáson és a közös a sajtótájékoztató szövegében.

A két szervezet összekapcsolásának következő lépése a W3C és az IDPF érintett tagjaitól vélemények bekérése, valamint az „Egyetértési Megállapodás” tervezet elkészítése. A két szervezet általi támogatás, a jogi felülvizsgálat és egyes részletek pozitív megoldása függvényében cél a két szervezet 2017. januárra történő összekapcsolása. Az EPUB technikai szabványok jövőbeni fejlesztése a W3C-nél folytatódna, egy, a kiadói tevékenység lehetőségeinek teljes Nyílt Webes Platformon történő javítását célzó szélesebb körű munkával együtt.

 

Digitális könyvkiadás és akadálymentesítés a W3C dokumentumaiban

2016. május 11.

A Digitális Könyvkiadás Érdekcsoport (Digital Publishing Interest Group) megjelentette a Digitális könyvkiadás és akadálymentesítés a W3C dokumentumaiban (Digital Publishing and Accessibility in W3C Documents) csoportfeljegyzést. A dokumentum leírja, hogyan alkalmazhatók a W3C iránymutatásai (beleértve, de nem kizárólagosan a WCAG 2.0-t, ATAG 2.0-t, UAAG 2.0-t és a WAI-ARIA-t) valamint ezek alapelvei, útmutatói és sikerkritériumai a digitális kiadói tevékenység igényeihez. A csoportfeljegyzés informatív iránymutatást nyújt, nem követelményeket határoz meg.

 

Fizetési kérelem API specifikációk – első munkatervek

2016. május 5.

Az Online Fizetés Munkacsoport (Web Payments Working Group ) megjelentette az alábbi három munkatervet, melyek az első dokumentumok egy, az online fizetés könnyebbé és biztonságosabbá tételét szolgáló specifikáció-készletben.

  • Fizetési Kérelem API (Payment Request API): a dokumentum egy webes API-t ír le, amely lehetővé teszi a kereskedőknek (pl. valós vagy digitális termékeket forgalmazó weboldalaknak) a különböző fizetési módokon keresztül történő fizetés elfogadását, minimális integrációt igényelve.
  • Egyszerű Kártyás Fizetés (Basic Card Payment): a dokumentum a Payment Request API által használt adatformátumokat írja le a bank- és hitelkártyával (debit and credit cards) történő fizetések támogatására.
  • Fizetési Mód Azonosítók (Payment Method Identifiers): a dokumentum fizetési mód azonosító sztringeket definiál, ezáltal a fizetési ökoszisztéma összetevői meghatározhatják, melyik fél milyen fizetési módokat támogat.

Az Online Fizetés Munkacsoport egy GYIK (Gyakori Kérdések, FAQ) dokumentumot is közzétett, valamint várja a fenti dokumentumokkal kapcsolatban az észrevételeket.

 

Tim Berners-Lee előadása az IDPF Digicon-on

2016. május 4.

Tim Berners-Lee, a web feltalálója és a W3C igazgatója előadást tart az IDPF DigiCon-on, a digitális könyv- és lapkiadás éves konferenciáján 2016. május 10-én a McCormick Place-n, Chicago-ban (Illinois, USA). A rendezvény, amelynek idén az International Digital Publishing Forum (IDPF) a házigazdája, az Amerikai Könyvexpo-val (Book Expo America, BEA) együtt kerül megrendezésre. „A publikációs technológia víziójának megvalósítása webtechnológiákon keresztül” (Realizing the Vision of Publishing Technology with Web Technology) című előadásában Berners-Lee a jövőbeni olvasás, írás és kiadói tevékenység lehetséges új módjait vázolja fel, melyeket az új dinamikus média-környezet tesz lehetővé. Az utóbbi három év során a W3C Digitális Könyvkiadás Fejlesztési Terület (Digital Publishing Activity) az IDPF-fel és más kiadói csoportokkal együttműködve azon dolgozott, hogy a kiadói tevékenység legfőbb követelményeit lehetővé tegye webes formában.
További információ a Media Advisory oldalon, valamint regisztráció a DigiCon rendezvényre.

 

TTML Profil az Internetes Médiafeliratokra és Képaláírásokra 1.0 – W3C ajánlás

2016. április 25.

Az Időzített Feliratozás Munkacsoport (Timed Text Working Group) megjelentette a TTML (Timed Text Markup Language – Időzített Feliratozás Jelölőnyelv) Profil az Internetes Médiafeliratokra és Képaláírásokra 1.0 (TTML Profiles for Internet Media Subtitles and Captions 1.0, IMSC1) W3C ajánlást. A dokumentum a TTML1 két profilját definiálja: egy csak-szöveges profilt és egy csak-képes profilt. A két profil a feliratozást és képaláírást megjelenítő applikációkban kerül alkalmazásra, egyszerűbbé téve az eltérő feliratozó és képaláíró formátumok közötti együttműködést, konzisztens megjelenítést és párbeszédet.

 

W3C Ajánlás a Webtárhely (Második Kiadás)

2016. április 21.

A Webes Platform Munkacsoport (Web Platform Working Group) megjelentette a Webtárhely - Második Kiadás (Web Storage (Second Edition)) W3C ajánlást. A szabvány egy API-t definiál a kulcs-érték pár adatok fennmaradó tárolására a webkliensen, valamint bevezet két kapcsolódó, a HTTP munkamenet sütikhez (session cookie) hasonló mechanizmust, a kliens-oldali név-érték párok tárolására. Az első mechanizmust olyan forgatókönyvekre tervezték, ahol a felhasználó egy tranzakciót bonyolít, de ezzel egyidőben több tranzakciót is futtathat más ablakokban. A második mechanizmus olyan tárolásra tervezett, amely több ablakot fog át és időben a jelenlegi munkamenetnél hosszabb ideig tart.

 

Beágyazható Stíluslapok 2. szint 2. revízió (CSS 2.2) specifikáció

2016. április 15.

A Beágyazható Stíluslapok Munkacsoport (Cascading Style Sheets (CSS) Working Group) megjelentette a Beágyazható Stíluslapok 2. szint 2. revízió (CSS 2.2) specifikáció (Cascading Style Sheets Level 2 Revision 2 (CSS 2.2) Specification) munkatervet. A specifikáció a Beágyazható stíluslapok 2. szintjét definiálja. A CSS egy stíluslap-nyelv, amely lehetővé teszi a szerzők és felhasználók számára hogy stílust (pl. betűt és térközt) kapcsoljanak a strukturált dokumentumokhoz (pl. HTML dokumentumokhoz vagy XML applikációkhoz). Azáltal, hogy a dokumentum megjelenítési stílusát elválasztja a dokumentum tartalmától, a CSS egyszerűbbé teszi a webszerkesztést és a weboldal-karbantartást.

 

Akadálymentességi követelmények gyengénlátó felhasználók számára

2016. április 12.

A Web Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group, WCAG WG) megjelentette a Gyengénlátók Akadálymentességéért Akciócsoport (Low Vision Accessibility Task Force) által fejlesztett Akadálymentességi követelmények gyengénlátó felhasználók számára (Accessibility Requirements for People with Low Vision) munkatervet. A dokumentum leírja mit igényelnek a gyengénlátó felhasználók az akadálymentes elektronikus tartalmak, eszközök és technológiák tekintetében, valamint áttekintést ad arról, mit jelent a gyengénlátás és milyen speciális felhasználói igények jellemzik, de nem definiál technikai elvárásokat. Jelen munkaterv háttéranyagként szolgál a jövőben kidolgozandó iránymutatáshoz arról, hogyan tegyünk akadálymentessé webes tartalmakat, eszközöket és technológiákat gyengénlátó felhasználók számára. A dokumentummal kapcsolatban április 14-ig várják az észrevételeket.

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

A W3Cx és az Intel elindítja a Bevezetés a HTML5-be MOOC kurzust

2016. április 4.

HTML5 intro logója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik Ma indul a W3C új, Bevezetés a HTML5-be kurzusa. A W3C és az Intel szakértői által vezetett tanfolyam során a webtervezés, a HTML5 és a CSS alapjait sajátítják el a résztvevők. A most induló 6-hetes bevezető kurzus része a „Tanulj HTML5-t a W3C-től” XSeries ("Learn HTML5 from W3C" XSeries) három tanfolyamból álló képzésének – melyek mindegyikére lehet most regisztrálni.

 

Bevezetés a HTML5-be – W3C edX-kurzus

2016. április 1.

Regisztrálni lehet még az április 4-én induló, 6-hetes Bevezetés a HTML5-be W3C edX-kurzusra, melynek során a webtervezés, a HTML5 és a CSS alapjait sajátítják el a résztvevők. A tanfolyam ingyenes, elvégzéséről hivatalos igazolás is kérhető, melynek díja 49 USD.

A tanfolyamot Dale A. Schouten, Anusha Muthiah és Chris Perkins vezetik az Intel-től.

 

WCAG 2.0: Testreszabható áttekintő segédlet

2016. március 31.

Az Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoport (Education and Outreach Working Group, EOWG) és a Web Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group, WCAG WG) megjelentette a Megfelelni a WCAG 2.0-nak: Testreszabható áttekintő segédlet a Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 követelményeihez és technikáihoz új verzióját (How to Meet WCAG 2.0: A customizable quick reference to Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 requirements (success criteria) and techniques). A dokumentum a WCAG 2.0 erőforrások testreszabható nézetét biztosítja, ideértve a WCAG 2.0 webes szabványt, a Technikák a WCAG 2.0 implementálásához útmutatót, valamint a WCAG 2.0 Értelmezése (Understanding WCAG 2.0) kiegészítő információt. A felsorolt erőforrásokról információk a WCAG Áttekintés (WCAG Overview) és a WCAG 2.0 Dokumentumai (WCAG 2.0 Documents) oldalakon találhatók. A jelenlegi új verzió nagymértékben frissített felhasználói felületet és további funkcionalitást biztosít a címkék általi szűréshez, melyeket a Fejlesztés, Interakció Design, Tartalom-létrehozás és Vizuális Design szerint kategorizáltak. (A korábbi verzió továbbra is elérhető.)

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

WCAG-EM weblap akadálymentességet kiértékelő eszköz frissítve

2016. március 21.

Az Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoport (Education and Outreach Working Group) megjelentette a WCAG-EM weblap akadálymentességet kiértékelő jelentésgenerátor (WCAG-EM Report Tool: Website Accessibility Evaluation Report Generator) frissített verzióját. Az eszköz segít a weblapok akadálymentességét értékelő jelentéseket létrehozni a Weblap Akadálymentesítés Értékelés Módszertan (Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology, WCAG-EM) alapján. A WCAG-EM egy informatív W3C csoport-feljegyzés, amely egy módszert ír le annak értékelésére, hogyan felelnek meg weblapok, beleértve webes alkalmazásokat és mobileszközökre készült weboldalakat is, a WCAG 2.0 webes szabványnak. A W3C örömmel veszi az értékelő eszközzel kapcsolatos visszajelzéseket és javaslatokat, melyek eredményét a következő verzió tartalmazza majd.

További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

TTML Profil az Internetes Médiafeliratokra és Képaláírásokra 1.0 – észrevételek

2016. március 11.

Az Időzített Feliratozás Munkacsoport (Timed Text Working Group) megjelentette a TTML (Timed Text Markup Language – Időzített Feliratozás Jelölőnyelv) Profil az Internetes Médiafeliratokra és Képaláírásokra 1.0 (TTML Profiles for Internet Media Subtitles and Captions 1.0, IMSC1) javaslattervet. A dokumentum a TTML1 két profilját definiálja: egy csak-szöveges profilt és egy csak-képes profilt. A két profil a feliratozást és képaláírást megjelenítő applikációkban kerül alkalmazásra, egyszerűbbé téve az eltérő feliratozó és képaláíró formátumok közötti együttműködést, konzisztens megjelenítést és párbeszédet.
A dokumentummal kapcsolatos észrevételeket április 8-ig várják.

 

CSV a Weben – 3 munkacsoport-feljegyzés

2016. március 4.

A CSV a Weben Munkacsoport (CSV on the Web Working Group) kiadta az alábbi három munkacsoport-feljegyzést:

  • CSV a Weben: Felhasználói Esetek és Követelmények (CSV on the Web: Use Cases and Requirements): a weben közzétett adatok nagyrésze táblázatos adat, amely általában vesszővel elválasztott érték- (CSV)-fájlként jelenik meg. A CSV a Weben Munkacsoport célja olyan technológiák specifikálása, melyek nagyobb interoperabilitást biztosítanak az adatfüggő webes alkalmazások számára, amikor CSV-t, vagy hasonló formátumot használó egy, vagy több fájlból álló táblázatos adathalmazokkal dolgoznak. A munkacsoport által összeállított felhasználói eseteken keresztül a dokumentum bemutatja, hogyan használják a táblázatos adatokat általában az adatfüggő alkalmazások.
  • Táblázatos Metaadatok Beágyazása HTML-be (Embedding Tabular Metadata in HTML): a Táblázatos Adatmodell és Metaadatok a Weben (Model for Tabular Data and Metadata on the Web) W3C ajánlás a CSV dokumentumokból történő metaadat kinyerésre ír le mechanizmusokat, egy táblázatos adatfájlból vagy egy metaadat-leírásból kiindulva. CSV-dokumentummal történő indulás esetén ezt egy eljárás követi az adott CSV-t leíró metaadat lokalizálására. Más módszerrel, a metaadat-fájlból közvetlenül is kezdhető az eljárás, amely a táblázatos adatfájl(ok)ra hivatkozik. Néhány esetben azonban az adathalmazok HTML-ben történő közzététele preferált a CSV-ből vagy metaadat-fájlból történő kiindulás helyett.
  • CSV a Weben: Tájékoztató (CSV on the Web: A Primer): a CSV a webes adatközlés egyik legkedveltebb formátuma. Összefogott, könnyen érthető az ember és a számítógép számára is, és igazodik a legtöbb adat táblázatos természetéhez. A CSV a Weben Munkacsoport sztenderd módokat fejlesztett a CSV fájlokhoz és más táblázatos adatfajtákhoz kapcsolódó hasznos metaadatok kifejezésére. Jelen dokumentum azt mutatja be, hogyan működnek együtt a mostani szabványok.
 

A W3C a biztonságosabb webért – elindult a Webes Autentikáció Munkacsoport

2016. február 19.

A W3C bejelentette a Webes Autentikáció Munkacsoport (Web Authentication Working Group) elindulását, melynek célja erős kriptográfiai műveleteket használó szabványok fejlesztése a jelszó-cserélést alkalmazók helyébe. Ez a megközelítés egy biztonságosabb és rugalmasabb alternatívát kínál majd a weben a jelszó-alapú bejelentkezésnél, melyet sokan idegesítőnek és gyenge védelmet biztosító gyakorlatnak tartanak.

„Ha az erős autentikációt könnyű alkalmazni, biztonságosabbá tesszük vele a webet a mindennapi használatra, személyes és kereskedelmi területen is,” mondja Sir Tim Berners-Lee, a Web kitalálója és W3C Igazgató. ”Mivel a támadások spektruma és gyakorisága növekszik, kötelező a W3C számára, hogy új szabványokat és jó gyakorlatokat dolgozzon ki a webes biztonság növelése érdekében.”

A W3C Webes Autentikáció technikai munkáját felgyorsítja az, hogy a FIDO 2.0 webes API-kat a FIDO Szövetség (Fast IDentity Online, FIDO Alliance) tagjai már véleményezték. Az átvett API-k célja egy szabványalapú erős autentikáció biztosítása minden webes böngészőben és a kapcsolódó webes platform infrastuktúrákban.

Az új Webes Autentikáció Munkacsoport első összejövetelét 2016. március 4-én San Francisco-ban tartja, időben igazodva az RSA USA Konferenciához. További információ a kapcsolódó sajtóközleményben.

 

Reszponzív Web Design kurzus − kedvezményes regisztráció február 14-ig

2016. február 9.

Regisztrálni lehet a W3C újabb, 2016. március 3-án induló Reszponzív Web Design (Responsive Web Design) online kurzusára. Az 5-hetes tanfolyamot Frances de Waal vezeti, aki a résztvevőket lépésről lépésre megismerteti egy olyan folyamattal, amely HTML és CSS alapokon valamint ezek jó gyakorlatain alapulva lehetővé teszi olyan weboldalak készítését, melyek különböző eszközökön és eltérő viewport szélességgel is megfelelően működnek. A kurzus új szekcióval is bővül, amely a reszponzív elrendezés szempontjából igen hasznos Flexbox tulajdonságokkal foglalkozik. A tanfolyamra febuár 14-ig kedvezményes áron lehet regisztrálni.
További információ a W3DevCampus-ról, a W3C hivatalos, webfejlesztők számára készített, online képzési programjáról.

 

Hatékony XML Csere (EXI) JSON-ból

2016. február 8.

A Hatékony XML Csere Munkacsoport (Efficient XML Interchange Working Group) megjelentette a Hatékony XML Csere (EXI) JSON-ból (Efficient XML Interchange (EXI) for JSON) első nyilvános munkatervet. A Hatékony XML Csere (EXI) formátum egy összetett ábrázolás, amely a számítási erőforrások teljesítményét és kihasználtságát egyidejűleg optimalizálja, emellett az XML megjelenítés támogatására fejlesztették. Aránylag kevés átalakítással az EXI alkalmazható JSON-ra is, amely a strukturált adatok weben történő cseréjének kedvelt formátuma.

 

Micropub és ActivityPub

2016. február 4.

A Közösségi Web Munkacsoport (Social Web Working Group) megjelentette az alábbi két nyilvános munkatervet:

  • Micropub: nyílt API szabvány, amellyel „posztolni” lehet saját domain-en harmadik-fél klienst használva. A webes és natív applikációk (pl. iPhone, Android) a Micropub segítségével bejegyzéseket, fotókat, eseményeket vagy más posztokat tehetnek ki a felhasználók saját oldalára.
  • ActivityPub: az ActivityStreams 2.0 adatformátumra épülő közösségi webprotokoll. Az Ostatus és Pump.io protokollok implementálásából és használatából nyert tapasztalatokon alapszik.
 

Tartalombiztonsági Irányelv 3. szint

2016. február 4.

A Biztonságos Webalkalmazások Munkacsoport (Web Application Security Working Group) kiadta a Tartalombiztonsági Irányelv 3. szint (Content Security Policy Level 3) munkatervet. A dokumentum egy mechanizmust definiál, amellyel a webfejlesztők ellenőrizni tudják azon forrásokat, melyeket egy adott oldal behívhat vagy végrehajthat, valamint számos biztonsághoz kapcsolódó szabályzati döntést.

 

Adathalmaz Felhasználás Szókészlet

2016. február 3.

Az Adatok a Weben Jó Gyakorlatok Munkacsoport (Data on the Web Best Practices Working Group) kiadta az Adathalmaz Felhasználás Szókészlet (Dataset Usage Vocabulary) munkaterv közel végleges verzióját. A Szókészlet létrehozásánál cél volt, hogy megfeleljen az adatközlők azon természetes igényének, hogy láthassák hogyan használják fel az általuk megosztott adatokat. Az adathalmazok felhasználói segíthetik az adatok folyamatos közzétételét ezen információ biztosításával.
Számos alapkoncepció meghatározásával arról, hogyan gyűjthető az adathalmazokról felhasználói visszajelzés, tapasztalat és a rájuk vonatkozó hivatkozás, az Adathalmaz Felhasználás Szókészlet lehetővé teszi az API-k számára a webes kollaboráció támogatását, strukturáltan kiadva a felhasználói véleményeket és tapasztalatokat, emellett eszközt biztosítva mind az adatok felhasználóinak, mint az adatok közzétevőinek, hogy hirdessék és keressék a kiadott nyílt adatkészletek felhasználását.

 

Webes Téradatok Jó Gyakorlatok – első nyilvános munkaterv

2016. február 1.

A W3C és az OGC (Open Geospatial Consortium) által létrehozott Webes téradatok Munkacsoport (Spatial Data on the Web Working Group) megjelentette a Webes Téradatok Jó Gyakorlatok (Spatial Data on the Web Best Practices) első nyilvános munkatervet. A dokumentum egy közös munka eredménye, hogy a téradatokkal foglalkozó ágazatok és webtechnológusok által, elsősorban a kapcsolt adatokra használt technikákat összegyűjtse. A tipikus felhasználói esetek magukban foglalják a térkép-, közlekedési és adminisztratív adatokat. Bár egyértelmű, hogy sok tennivaló akad még, a szerkesztők a jó gyakorlatok teljes spektrumát kívánják e dokumentummal illusztrálni. Emellett várják az észrevételeket, további példákat a jó gyakorlatok illusztrálására.
A Webes Téradatok Jó Gyakorlatok (Spatial Data on the Web Best Practices) első nyilvános munkatervet az OGC és a W3C egyszerre jelentette meg. További információ az OGC sajtóközleményében.

 

Webmention és Közösségi web protokoll - munkatervek

2016. január 29.

A Közösségi Web Munkacsoport (Social Web Working Group) kiadta az alábbi két nyilvános munkatervet:

  • Webmention: egyszerű mód bármely URL értesítésére arról, hogy egy felhasználó hivatkozást (linket) hoz létre hozzá saját weboldalán. A fogadó oldal pedig a Webmention által kérhet értesítést arról, amikor más oldalak hivatkoznak rá.
  • A Közösségi Web Protokollok (Social Web Protocols) egy szabványgyűjtemény, amely lehetővé teszi a decentralizált (nem központosított) közösségi interakciók különböző aspektusait a weben. A dokumentum ezen aspektusok mindegyikét leírja, valamint kitér arra is, hogyan illeszkednek azok egymáshoz.
 

A W3C biztonságos, hitelesített kapcsolatot biztosít minden W3C forráshoz

2016. január 22.

A W3C örömmel tájékoztatja a felhasználókat, hogy szerverei immár mind a HTTP, mind a HTTPS hozzáférést támogatják a W3C publikus erőforrásaihoz. A W3C elkötelezetten támogatja a „biztonságos kommunikációt aktívan előnyben részesítő” webes platformot. A Biztonságos Webalkalmazások Munkacsoport (Web Application Security Working Group) és a W3C Rendszercsoport (W3C Systems Team) munkája, valamint a kliens implementációk támogatása révén a W3C már HTTPS hozzáférést is biztosítani tud minden W3C erőforráshoz. Minden W3C dokumentum – ajánlások, DTD-k, szókészletek – elérhetővé válik a HTTPS nyújtotta hitelesítéssel, integritás- és bizalmassági védelemmel.
További információ a jelenlegi változásról, valamint az ezzel járó kihívásokról és néhány mellékhatásról a kapcsolódó W3C blog-on olvasható.

 

WCAG 2.0 Kiterjesztések Követelményei – első nyilvános munkaterv

2016. január 22.

A Web Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) megjelentette a WCAG 2.0 Kiterjesztések Követelményei (Requirements for WCAG 2.0 Extensions) első nyilvános munkatervet. A dokumentum leírja azokat a követelményeket, amelyeket a WCAG Munkacsoport szab meg a WCAG 2.0 kiterjesztések fejlesztéséhez. E kiterjesztések opcionális szabványmodulok, amelyek a már létező WCAG 2.0 követelményekre épülnek és a WCAG 2.0 szabvánnyal kompatibilisen működnek majd.
További információ a munkatervről észrevételeket kérő üzenetben, a „WCAG 2.0 kiterjesztések fejlesztése” blogon (Shaping the WCAG 2.0 blog post), valamint a Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI) oldalán.

 

Adatok a Weben Jó Gyakorlatok – két munkaterv

2016. január 15.

Az Adatok a Weben Jó Gyakorlatok Munkacsoport (Data on the Web Best Practices Working Group) kiadott két munkatervet:

  • Adatok a Weben Jó Gyakorlatok: Adatminőség Szókészlet (Data on the Web Best Practices: Data Quality Vocabulary). A dokumentum egy keretrendszert biztosít, amelyben leírható az adathalmaz minősége akár az adathalmaz közzétevője, akár a felhasználók szélesebb köre által. A minőség formális, átfogó definíciója helyett a dokumentum egy következetes eszközkészletet ad, melynek segítségével nyert információ alapján az adathalmaz potenciális felhasználója képes lesz megállapítani, hogy egy konkrét célnak megfelel-e az adott adathalmaz.
  • Adatok a Weben Jó Gyakorlatok (Data on the Web Best Practices): a dokumentum a webes adatok publikálásához és felhasználásához kapcsolódó jó gyakorlatokat tartalmazza egy önfenntartó ökoszisztéma támogatására. Az adatoknak megtalálhatónak és feldolgozhatónak kell lenniük mind az emberek, mind a gépek számára. Ahol adat kerül bármilyen formában felhasználásra, akár az adat keletkeztetője, akár külső fél által, az ilyen jellegű használatnak is láthatónak kell lennie és az adatközlő tevékenysége is felismerhető kell legyen. Röviden, a most megjelent jó gyakorlatokat követve lehetővé válik az interakció az adat közzétevője és felhasználója között.
 

A W3C Emmy-díjat kap az akadálymentes video-képaláírás és feliratozás terén végzett munkájáért

2016. január 8.

Emmy-díj logója, ahogy a jelentésben indexképként megjelenik A World Wide Web Consortium (W3C) örömmel adja hírül, hogy az Időzített Feliratozás Jelölőnyelv (Timed Text Mark-up Language, TTML) szabványosítása terén végzett munkájáért, amely képaláírással és feliratozással segíti a videótartalmak akadálymentességét, elnyerte a 2016-os Technológiai és Mérnöki Emmy-díjat, melyet a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (National Academy of Television Arts & Sciences) ítélt oda. A W3C és az Időzített Feliratozás Jelölőnyelv Munkacsoport képviselői január 8-án veszik át a díjat a Szórakoztatóelektronikai Vásár (Consumer Electronics Show, CES) keretében a Bellagio Hotelben (Las Vegas) tartandó díjátadó ünnepségen.

„A W3C számára megtiszteltetés, hogy a mindenki számára - tekintet nélkül kultúrára, nyelvre, fogyatékosságra, eszközre vagy a hálózati infrastruktúrára -, elérhető web megvalósítását támogató technológiái elismeréseként elnyerte a 2016-os Emmy-díjat” – mondja Dr. Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója. „ Szeretném megköszönni a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiájának az elismerést, és gratulálok a W3C Időzített Feliratozás Munkacsoportjának és a W3C Web Akadálymentesítési Kezdeményezésnek ehhez a kiváló eredményhez.”

További információ az Emmy-díjról és az Időzített Feliratozás Jelölőnyelvről a sajtótájékoztató szövegében (angol nyelven).

 

XQuery és XPath Teljes Szöveg 3.0 – Követelmények és Felhasználói Esetek

2016. január 8.

Az XML Query Munkacsoport és az XSLT Munkacsoport megjelentette az XQuery és XPath Teljes Szöveg 3.0 Követelmények és Felhasználói Esetek (XQuery and XPath Full Text 3.0 Requirements and Use Cases) csoport-feljegyzést. A dokumentum követelményeket és felhasználói eseteket definiál az XQuery 3.0 XML lekérdezőnyelv és az XPath 3.0 XML Path nyelv esetén a teljes szöveges keresésre.