A World Wide Web Consortium Magyar Iroda logója

> Hír archívum > W3C hírek, 2008.

A W3C webszabványa meghatározza a következő generációs webhez való egyenlő esélyű hozzáférést

2008.12.11.: A W3C ma közzétette új szabványát, mely segíti a webfejlesztőket és webdizájnereket olyan oldalak lérehozásában, amelyek egyenlő esélyű elérése lehetővé válik a hátrányos helyzetű felhasználók és az idősek számára is. A nyilvánosság széleskörű tapasztalatát és a webes közösség visszajelzéseit felhasználva, a Web Akadálymentesítési Útmutatója, a Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 tökéletesíti a W3C korábbi, a webtartalmak egyenlő esélyű hozzáférését segítő korszakalkotó szabványát, még több fejlett technológiára terjed ki, és még pontosabban tesztelhető. A W3C támogatásul további dokumentumokat is megjelentetett, többek között az Understanding WCAG 2.0, a Techniques for WCAG 2.0 és a How to Meet WCAG 2.0: A Customizable Quick Reference dokumentumokat. További részletek a sajtóközleményben (press release), az ajánlásokban (testimonials), a hirdetményben (announcement) és a WCAG áttekintés (WCAG Overview) dokumentumban. Bővebb információ a Web Akadálymentesítésének Kezdeményezése (Web Accessibility Initiative) honlapon.

W3C-ajánlás lett a Bővíthető Jelölőnyelv (XML) 1.0 Ötödik Kiadás

2008.11.26.:Az XML-mag Munkacsoport (XML Core Working Group) megjelentette a Bővíthető Jelölőnyelv (XML) 1.0 (Ötödik Kiadás) W3C W3C-ajánlást. A széles körben használt szabványos XML-nek eme ötödik kiadása magában foglalja a hibajegyzékben rögzített, a korábbi verziókban talált hibák javításait. Az egyik különösen fontos javítás enyhíti az elem- és attribútumnevekkel kapcsolatos korábbi korlátozásokat, és ezáltal az XML 1.0-ban is elérhetővé válnak azok az előnyök, amelyeket ezidáig kizárólag az XML 1.1-et használók élvezhettek. Ezáltal sok, a specifikáció korábbi verziói alapján nem jól formázott dokumentum jól formázottá tehető, és a korábbi invalid dokumentumok az újonnan megngedett név-karaktereknek, pl. ID-attribútumoknak köszönhetően validdá tehetők. Az XML megkönnyíti az implementációt és együttműködő mind az SGML-lel, mind a HTML-lel. További információ a Bővíthető Jelölőnyelv Fejlesztési Terület (Extensible Markup Language (XML) Activity) honlapon.

Felülvizsgálatra szóló felhívás: Elem Bejárási Specifikáció - javaslatterv

2008.11.19.:A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) küzzétette az Elem Bejárási Specifikáció (Element Traversal Specification) javaslattervet. Ez a specifikáció az Elem Bejárási interfészt definiálja, amely lehetővé teszi a szkript navigációt a DOM-fa elemei között, kihagyva a DOM-ban levő minden más, pl. szöveges csomópontokat. Emellett egy attribútumot is biztosít az adott elem alelemeinek felfedésére. A cél a meglévő DOM-navigációs interfésznél kényelmesebb alternatíva biztosítása, kevés fejlesztési ráfordítással. December 15-ig várjuk az észrevételeket. További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Terület (Rich Web Client Activity) honlapon.

Felülvizsgálatra szóló felhívás: Skálázható Vektorgrafika (SVG) Tiny 1.2 Specifikáció - javaslatterv

2008.11.19.: A Skálázható Vektorgrafika Munkacsoport (Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group) megjelentette a „Skálázható Vektorgrafika Tiny 1.2 Specifikációk” (Scalable Vector Graphics (SVG) Tiny 1.2 Specification) javaslattervet. Ez a specifikáció az SVG Tiny 1.2 sajátosságait és szintaktikáját definiálja. Az SVG Tiny 1.2 az XML-ben leírt kétdimenziós vektorok és vegyes vektor/rasztergrafikák leírására szolgál. Lehetővé teszi grafikai tartalmak létrehozását, statikus képektől kezdve animációkon keresztül az interaktív webalkalmazásokig. Célja, hogy elérhetővé tegye a Webet az eszközök széles körén, a mobiltelefonoktól és PDA-któl az asztali számítógépekig és laptopokig, így az SVG 1.1. szolgáltatásai mellett újakat is tartalmaz, amelyekkel kiterjeszthetők az SVG képességei. December 15-ig várjuk észrevételeiket.

A W3C várja „A beszédszintézis jelölőnyelve (SSML) 1.1” előzetes javaslatterv implementációit

2008.11.07.:A Hang-alapú Böngésző Munkacsoport (Voice Browser Working Group) várja „A beszédszintézis jelölőnyelve 1.1” (Speech Synthesis Markup Language (SSML) Version 1.1) előzetes javaslatterv implementációit. Az SSML Specifikáció egy gazdag, XML-alapú jelölőnyelv, amely a weben és különböző alkalmazásokban használatos szintetikus beszéd generálásához nyújt segítséget. A jelölőnyelv lényeges funkciója, hogy a szintetizálható tartalmak szerzőinek szabványos módszert biztosítson a beszéd különböző aspektusainak (mint pl. kiejtés, hangerő, hangmagasság, sebesség, stb.) ellenőrzésére a különböző szintetizálásra képes platformok között. További információ az implementációs jelentéstervezet dokumentumban és a Hang-alapú Böngésző Fejlesztési Terület (Voice Browser Activity) honlapon.

Javaslatterv lett a Web Akadálymentesítési Útmutatója (WCAG) 2.0

2008.11.03.:A Web Akadálymentesítési Útmutatója (WCAG) Munkacsoport megjelentette a WCAG 2.0 Javaslattervet, és egyúttal közzétette a következő kapcsolódó dokumentumok átdolgozott munkaterveit: Understanding WCAG 2.0, Techniques for WCAG 2.0 és How to Meet WCAG 2.0. A WCAG meghatározza, hogyan tegyük elérhetővé a hátrányos helyzetű felhasználók számára a honlapokat, web alkalmazásokat és webtartalmakat. Észrevételeiket december 2-ig várjuk. További információ a Hirdetményben, a WCAG 2.0 Összefoglaló dokumentumban, valamint a Webelérési Lehetőségek Kezdeményezése (Web Accessibility Initiative) honlapon olvasható.

Felülvizsgálatra szóló felhívás: a „W3C mobileOK alapszintű tesztek 1.0” javaslattervvé lépett elő

2008.11.03.: A Bevált Mobilwebes Gyakorlatok Munkacsoport (Mobile Web Best Practices Working Group) közzétette a „W3C mobileOK alapszintű tesztek 1.0” (W3C mobileOK Basic Tests 1.0) javaslattervet. A dokumentum azon, géppel ellenőrizhető teszteket definiálja, amelyek alapjául szolgálnak a „W3C mobileOK Alapszint” (W3C mobileOK Basic) teljesítésének igazolásához és a W3C „Bevált mobilwebes gyakorlatok” (Mobile Web Best Practices) dokumentumán alapulnak. A teszteken megfelelőnek bizonyult tartalmak szolgáltatói megtették a szükséges lépéseket, hogy gyakorlati felhasználói tapasztalatokkal segítsék a legalább az Alapértelmezett Megjelenési Környezetnek (Default Delivery Context) megfelelő mobil alapkészülékek használóit. December 1-ig várjuk az észrevételeiket. További információ a Mobilweb Kezdeményezés (Mobile Web Initiative) honlapján.

Az új W3C Munkacsoport webesíti a pozíció-információt

2008.09.19.:Az utóbbi időben drasztikusan megnövekedett a helymeghatározásra képes eszközök száma: a beépített GPS-vevők és a GSM háromszögelési szolgáltatás révén a mobiltelefonok képesek helymeghatározásra, a Wifi-s eszközök szintén képesek pozicionálásra háromszögeléssel, a GPS-vevők pedig már képesek közvetlenül kapcsolódni a Webhez. Pozíció, pozíció, pozíció!

Ezidáig ezen eszközök részére nem állt rendelkezésre olyan szabványos módszer, melynek segítségével szolgáltathatják a pozíció-információt a webes alkalmazásoknak. Válaszul az így felmerülő igényekre a W3C létrehozta a Helymeghatározási Munkacsoportot (Geolocation Working Group), amelynek feladata egy olyan szabványos interfész kifejlesztése, melynek segítségével a webes alkalmazások számára a helyre vonatkozó információ elérhető, ezáltal új, izgalmas alkalmazások hozhatók létre. Ez az új munkacsoport a W3C Mindenütt Jelenlévő Web Alkalmazások Fejlesztési Terület (Ubiquitous Web Applications Activity) része.

Tim Berners-Lee bejelenti az új Alapítvány megalakulását, amely mindenki számára elérhető közelségbe hozza a Webet

2008.09.14.: A John S. and James L. Knight Foundation Washingtonban tartott ülésén Tim Berners-Lee bejelentette a World Wide Web Alapítvány (World Wide Web Foundation) megalakulását. Az Alapítvány küldetése:

Tim Berners-Lee beszédét követően Alberto Ibargüen, a Knight Foundation elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a Knight Foundation 5 millió dollár induló támogatást nyújt a küldetés megvalósításához. További részletek az Alapítványról a World Wide Web Foundation oldalon olvashatóak, és itt található a GYakran Ismételt Kérdések (FAQ) gyűjteménye is, illetve videók és fotók az eseményről.

A W3C várja az Elem Bejárási Specifikáció (Előzetes javaslatterv) implementációit

2008.08.13.: A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) várja az előzetes javaslattervvé előlépett Elem Bejárási Specifikáció (Element Traversal Specification) implementációit. Ez a specifikáció az Elem Bejárási interfészt definiálja, célja a meglévő DOM navigációs interfészeknél még kényelmesebb alternatíva biztosítása, kevés fejlesztési ráfordítással. Ezt úgy éri el, hogy lehetővé teszi a szkript navigációt a DOM-fa elemei között, kihagyva a DOM-ban levő minden más, pl. szöveges csomópontokat. Emellett egy attribútumot is nyújt az adott elem alelemeinek felfedésére. A végső felhívásra érkezett hozzászólások a Disposition of Last Call Comments dokumentumban olvashatóak, további információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Terület (Rich Web Clients Activity) honlapon.

A W3C várja az „XQuery frissítése 1.0” („XQuery Update Facility 1.0”) implementációit (Előzetes javaslatterv)

2008.08.07.: A Lekérdező XML Munkacsoport (XML Query Working Group) megjelentette az „Az XQuery frissítése 1.0 ” (XQuery Update Facility 1.0) előzetes javaslattervet. Ez a frissített verzió olyan kifejezéseket tartalmaz, amelyekkel ismétlődő változtatások eszközölhetőek az XQuery 1.0 és az XPath 2.0 Data Model különböző eseteinél. A dokumentum a 2008. március 14-én közzétett XQuery Update Facility 1.0 Előzetes javaslattervhez képesti változásokat összesíti. További információ az XML Fejlesztési Terület (Extensible Markup Language (XML) Activity) honlapon.

A W3C várja az „RDFa XHTML-ben: Szintaktika és feldolgozás” (Előzetes Javaslatterv) implementációit; Átdolgozott „RDFa-alapok”

2008.06.20.: A Szemantikus Webes Fejlesztések Munkacsoport (Semantic Web Deployment Working Group) és az XHTML2 Munkacsoport (XHTML2 Working Group) közzétette az „RDFa XHTML-ben: Szintaktika és feldolgozás” (RDFa in XHTML: Syntax and Processing) előzetes javaslattervet (Candidate Recommendation). A web-dokumentumok igen nagy számban tartalmaznak strukturált adatokat, amelyek javarészt hozzáférhetetlenek az eszközök és alkalmazások számára. Amikor a tartalomszolgáltatók teljeskörűbben ki tudják fejteni ezeket az adatokat, és amikor az eszközök számára olvashatóvá válnak, a felhasználói funkcionalitások sokasága válik elérhetővé, amelyek lehetővé teszik az alkalmazások és weboldalak közötti strukturált adatátvitelt. Az RDFa egy attribútum-specifikáció, amely HTML és XHTML nyelvekben a strukturált adatok leírásához használatos. További részletek a RDFa implementációs jelentés dokumentumban olvashatóak. A munkacsoportok átdolgozták a kapcsolódó RDFa Alapok dokumentumot is. További információ a a Szemantikus Web (Semantic Web) és a HTML Fejlesztési Terület (HTML Activity) honlapokon.

Javaslatterv: XHTML 1.1 Alapok; Modularizáció

2008.06.12.: Az XHTML2 Munkacsoport (XHTML2 Working Group) közzétett két javaslattervet: az XHTML Modularizáció 1.1 (XHTML Modularization 1.1 ) és az XHTML Alapok 1.1 (XHTML Basic 1.1) dokumentumokat. Az előbbi az XHTML kiterjesztéséhez kínál olyan eszközt, amely az XHTML jövőbeli platformjaihoz szükségeltetik. Ezt a specifikációt az új XHTML Jelőlőnyelv-család kidolgozóinak szánják. A specifikáció második verziója több kisebb frissítést tartalmaz, amelyek az első verzió hibáira hívják fel a figyelmet és tisztázzák azokat. Tartalmaz továbbá egy XML-sémákat használó implementációt is. Az XHTML Alapok eme verzióját, amely a Modularizáció megközelítést használja, az Open Mobile Alliance-ban (OMA) széles körben használt XHTML Mobile Profile-hoz illesztették. Az XHTML Alapok 1.1 ily módon egyszerűsíti a mobil telefonok millióin futó weboldalak készítését. Észrevételeiket július 15-ig várjuk. További részletek a HTML Fejlkesztési Terület HTML Activity honlapon.

W3C-ajánlás lett az XML Aláírás Szintaktika és Feldolgozás (Második Kiadás)

2008.06.10.:Az XML Biztonsági Specifikációk Karbantartása Munkacsoport (XML Security Specifications Maintenance Working Group) megjelentette az „XML Aláírás Szintaktika és Feldolgozás /Második Kiadás/” (XML Signature Syntax and Processing /Second Edition/) Ajánlást. A dokumentum a digitális aláírások létrehozásának és megjelenítésének XML szintaktikáját és feldolgozási szabályait határozza meg; az Első Kiadáshoz képesti változások a változások listája oldalon érhetőek el. A Munkacsoport közzétette a Test Cases for C14N 1.1 and XMLDSig Interoperability munkacsoport-feljegyzést is, amely a Kanonikus XML 1.1 Aláírás Szintaktika és Feldolgozás, Második Kiadáshoz kapcsolódó példateszteket sorol fel. További részletek a Biztonság Fejlesztési Terület (Security Activity) honlapon.

A W3C várja a CSS Névtartomány Modul implementációit (Előzetes javaslatterv)

2008.05.23.:A CSS Munkacsoport (Cascading Style Sheets (CSS) Working Group) megjelentette a CSS Névtartomány Modul (CSS Namespaces Module) előzetes javaslattervet. Ez a modul a CSS-ben használatos névtartományok szintaktikáját definiálja. Definiálja azt a @namespace szabályt, amelyet az alapértelmezett névtartomány deklarációjához és névtartományok névtartomány-előtagokhoz való kötésére használunk, valamint azt a szintaktikát, amely lehetővé teszi, hogy más specifikációk átvehessék az előtagok névtartománynak minősített nevekbe való beillesztését. További információ a Style Activity honlapon.

Végső munkaterv: Beágyazott Stíluslapok (CSS) pillanatkép 2007

2008.05.16.:A CSS Munkacsoport (CSS Working Group) megjelentette a „Beágyazott stíluslapok pillanatkép 2007” (Cascading Style Sheets (CSS) Snapshot 2007) végső munkatervet. A dokumentum egybegyűjti mindazon specifikációkat, amelyek meghatározzák a CSS jelenlegi állapotát. Elsősorban a CSS-t implementálóknak szól, nem a CSS felhasználóinak, lévén hogy az egyes modulokat specifikációik stabilitása szerint, nem pedig a web-böngészőbe illeszthetőség szintje szerint szerepelteti. Észrevételeiket június 9-ig várjuk. További információ a Style Activity honlapon.

"XQuery and XPath Full Text 1.0" Előzetes Javaslatterv: a W3C várja az implementációkat; a Követelmények és Példafelhasználások dokumentumok már rendelkezésre állnak

2008.05.16.: A W3C Lekérdező XML Munkacsoport (XML Query Working Group) és a W3C XSL Munkacsoport (XSL Working Group) közösen megjelentette a XQuery and XPath Full Text 1.0 előzetes javaslattervet. A dokumentum az XQuery és XPath Full Text 1.0 szintaktikáját és formális szemantikáját definiálja, amely az XQuery 1.0 és XPath 2.0 kibővítése teljes szöveges keresési lehetőséggel. Az implementorokat arra ösztönözzük, hogy futtassák a teszt-gyűjteményt (test suite) és számoljanak be az eredményekről. A csoportok korábban már közzétették az XQuery és XPath Full Text 1.0 Követelmények (XQuery and XPath Full Text 1.0 Requirements) és Példafelhasználások (Use Cases) dokumentumokat. További információ az XML Fejlesztési Területek (XML Activity) honlapon.

„Idősebb felhasználók webelérése: irodalmi áttekintés”; első nyilvános munkaterv - várjuk az észrevételeket

2008.05.14.: A Web Akadálymentesítésének Kezdeményezése (WAI) Oktatási és Kutatási Munkacsoportja (Education and Outreach Working Group (EOWG)) közzétette az „Idősebb felhasználók webelérése: irodalmi áttekintés” első nyilvános munkatervet. A dokumentum áttekintést ad és elemzi azon irányelveket és témaköröket, amelyek az idősebb felhasználók webelérésének életkorukból fakadó speciális követelményeit fogalmazzák meg. Az áttekintés információt nyújt a WAI azon törekvéseihez, hogyan szélesítse az idősebb felhasználók webelérési lehetőségeit, és támpontot ad a WAI irányelvek profiljainak és kiegészítéseinek fejlesztéséhez. Az áttekintés a WAI-AGE (Ageing Education and Harmonisation) project keretén belül született. A call for review and participation dokumentum részletesen bemutatja projektet, és felhívja az érdeklődőket az irodalmi áttekintésben és más WAI-AGE tevékenységekben való közreműködésre. További információ a Web Akadálymentesítésének Kezdeményezése (Web Accessibility Initiative) honlapon.

W3C-ajánlás lett a Kanonikus XML 1.1

2008.05.02.: Az XML-mag Munkacsoport (XML Core Working Group) a mai napon megjelentette a Kanonikus XML 1.1 (Canonical XML 1.1) ajánlást. A Kanonikus XML 1.1 a Kanonikus XML 1.0 átdolgozott változata, mely az XML névtartomány attribútumainak öröklődésével foglalkozik, a dokumentumok részhalmazainak kanonizálása esetén, megfelelve azon követelményeknek, hogy az xml:id nem öröklődik, az xml:base-zel pedig helyesen feldolgozható az URI-útvonal. A Kanonikus XML 1.1 az XML 1.0-ra vonatkozik, és az XPath 1.0 adatmodell alapján van definiálva. Nem érvényes az XML 1.1-re. További információ az XML Fejlesztési Területek (XML Activity) honlapon.

A W3C várja a A Web Akadálymentesítési Útmutatója (WCAG) 2.0 implementációit (Előzetes Javaslatterv)

2008.04.30.: A Web Akadálymentesítési Útmutatója (WCAG) Munkacsoport megjelentette a WCAG 2.0 Előzetes Javaslattervet, és egyúttal közzétette a következő kapcsolódó dokumentumok átdolgozott munkaterveit: Understanding WCAG 2.0, Techniques for WCAG 2.0, How to Meet WCAG 2.0 és Comparison of WCAG 1.0 Checkpoints to WCAG 2.0. A WCAG meghatározza, hogyan tegyük elérhetővé a hátrányos helyzetű felhasználók számára a honlapokat, web alkalmazásokat és webtartalmakat. A WCAG Munkacsoport hathatós együttműködést remél a webfejlesztőkkel és 2008. június 30-ig várja a kezdeti implementációkat, hogy 2008. augusztus 31-ig teljesíthetőek legyenek az elvárt feltételek (exit criteria). További részletek olvashatóak a sajtóközleményben, a felhívás implementációra, illetve WCAG 2.0 Összefoglaló dokumentumokban, valamint a Web Accessibility Initiative honlapon.

Skálázható Vektorgrafika Munkacsoport és Érdekcsoport feladatai

SVG 2008.04.16.: A W3C örömmel jelenti a Skálázható Vektorgrafika Munkacsoport (Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group) újjáalakulását. A csoport Erik Dahlström (Opera Software ASA) és Andrew Emmons (W3C meghívott szakértő) elnökletével folytatja munkáját, feladata (charter) a nyilvánosság bevonásával a skálázható vektorgrafika (Scalable Vector Graphics) mint formátum és platform fejlesztésének folytatása, valamint az SVG alkalmazásának és használhatóságának növelése más technológiákkal való kombinálása esetén. Egy új SVG Érdekcsoport (SVG Interest Group) feladata (charter) az SVG mint formátum és platform széles körben történő megvitatásának elősegítése, a követelmények összegyűjtése, és az SVG alkalmazásának és használhatóságának növelése más technológiákkal való kombinálása esetén. További információ a Skálázható Vektorgrafika (Scalable Vector Graphics) honlapon.

Web kompatibilitási teszt mobil böngészőkhöz - várjuk észrevételeiket

2008.04.16.: A Mobilwebes Tesztkészletek Munkacsoport (Mobile Web Test Suites Working Group) megjelentette a „Web kompatibilitási teszt mobil böngészőkhöz” (Web Compatibility Test for Mobile Browsers) véglegesítésre váró verzióját és felkéri a felhasználói közösséget, hogy küldjék el a teszttel kapcsolatos visszajelzéseiket és észrevételeiket. További részleteket olvashat a tesztről, illetve bővebb információ a W3C Mobilweb Kezdeményezés (W3C Mobile Web Initiative) oldalon.

Végső munkaterv: A „role-attribútum XHTML-modul”

2008.04.10.: Az XHTML2 Munkacsoport (XHTML2 Working Group) közzétette a „role-attribútum XHTML-modul” (XHTML Role Attribute Module) második végső munkatervét. A dokumentumban definiált role-attribútum lehetővé teszi a szerző számára, hogy XHTML-nyelveket számítógéppel feldolgozható módon lásson el az egyes elemek szerepeiről szóló szemantikus megjegyzésekkel. A példafelhasználások akadálymentességet, eszköz-adaptációt, szerver-oldali feldolgozást és komplex adatleírást is tartalmaznak. Az attribútum az XHTML modularizáción alapulva bármilyen leíró nyelvbe integrálható. Észrevételeiket május 10-ig várjuk. További információ az XHTML Fejlesztési Terület (XHTML Activity) honlapon.

Munkaterv: Nyelvi kötések a DOM specifikációkhoz

2008.04.10.: A Webalkalmazások Programozási Felületei Munkacsoport (Web API Working Group) közzétette a „Nyelvi kötések a DOM specifikációkhoz” (Language Bindings for DOM Specifications) munkatervet. A specifikáció egy, a DOM-ot definiáló más specifikációk által használt Interfész Definíciós Nyelvet (IDL) határoz meg. A dokumentum azt is tartalmazza, hogy az ezen IDL-lel leírt interfészek hogyan felelnek meg az ECMAScript és Java végrehajtási környezetbeli konstrukcióknak. További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Terület (Rich Web Client Activity) honlapon.

Végső munkaterv: Eszközleíró Adattár: Egyszerű API-k

2008.04.08.: A Mobilweb Kezdeményezés - Eszközleíró Munkacsoport (Mobile Web Initiative Device Description Working Group) megjelentette az „Eszközleíró Adattár: Egyszerű API-k” (Device Description Repository Simple API) első nyilvános és végső munkatervét. A webtartalmak mobil eszközökön való megjelenítését megkönnyíti, hogy azok számos tényező (mint pl. képernyőméret, jelölőnyelv- és képformátum-támogatottság) figyelembevételével, az eszköz adottságaihoz igazodva, átalakítva jelennek meg. Az ehhez szükséges információ az ún. „Eszközleíró Adattárakban”-ban (DDR) vannak tárolva. A dokumentum egy, a DDR eléréséhez szükséges egyszerű API-t ír le, megkönnyítve és elősegítve ezzel a webtartalomnak az adott megjelenési környezethez igazodó fejlesztését. Észrevételeiket május 1-ig várjuk. További információ a Mobilweb Kezdeményezés (Mobile Web Initiative) honlapon.

A Lekérdező XML (XQuery) Kiterjesztése Szkripteléshez 1.0 és Példafelhasználások; első nyilvános munkaterv - várjuk észrevételeiket

2008.03.28.: A Lekérdező XML Munkacsoport (XML Query Working Group) megjelentetett két dokumentumot: a „Lekérdező XML Kiterjesztése Szkripteléshez 1.0” (XQuery Scripting Extension 1.0) és a „Lekérdező XML Kiterjesztése Szkripteléshez Példafelhasználások” (XQuery Scripting Extension 1.0 Use Cases) első nyilvános munkaterveit. Az előbbi a „Lekérdező XML 1.0 ”(XQuery 1.0) és a „Lekérdező XML Frissítése” (XQuery Update Facility) kifejezéseit definiálja. A kifejezések oly módon hajhatók végre, hogy egy későbbi kifejezés látja a korábbi kifejezés hatását. A specifikáció tartalmazza a blokk fogalmát helyi változóval, valamint számos új kifejezést, pl. értékadás, while, continue, break, exit. Az utóbbi specifikáció azon esettanulmányokat tartalmazza, amelyek az előbbi változat szükségszerű változtatásait motíválták. További információ az XML Fejlesztési Terület (Extensible Markup Language (XML) Activity) honlapon.

Végső felhívás: Alapvető XML-séma Minták az Adatok Kötéséhez 1.0

2008.03.28.: Az XML-séma Minták az Adatok Kötéséhez Munkacsoport (XML Schema Patterns for Databinding Working Group) megjelentetett két dokumentumot: az „Alapvető XML-séma Minták az Adatok Kötéséhez 1.0” (Basic XML Schema Patterns for Databinding Version 1.0) végső munkatervét és a „Magasabb Szintű XML-séma Minták az Adatok Kötéséhez” (Advanced XML Schema Patterns for Databinding Version 1.0) munkatervét. Az első specifikáció olyan alapvető „XML-séma 1.0” (XML Schema 1.0) mintakészletet biztosít, amelyek korszerű adatkötési implementációk interoperábilitását teszi lehetővé. A minták az általánosan használt adatstruktúrák XML 1.0 reprezentációinak leírására szolgálnak. Észrevételeiket aprilis 30-ig várjuk. A második specifikáció olyan „XML-séma 1.0” mintákat mutat be, amelyek bár általánosan használtak, de közismerten problémákat okozhatnak a korszerű adatkötési implementációkban. További információ a Webszolgáltatások Fejlesztési Terület (Web Services Activity) honlapon.

Lekérdező XML (XQuery) 1.1 Példafelhasználások

2008.03.27.: A Lekérdező XML Mukacsoport (XML Query Working Group) megjelentette a „Lekérdező XML (XQuery) 1.1 Példafelhasználások” (XML Query (XQuery) 1.1 Use Cases) első nyilvános munkatervét. A dokumentum forgatókönyveket határoz meg a Lekérdező XML (XQuery) 1.1-hez, a lekérdező nyelv fontos alkalmazásainak illusztrálására. Minden egyes példa egy speciális alkalmazási területre fókuszál, és tartalmaz egy DTD-t, valamint egy bemeneti példaadatot. Minden példafelhasználás meghatározza azon lekérdező-készletet, amely a bemenő adatra alkalmazható, valamint az egyes lekérdezések várható eredményeit. Az előző tervezethez képesti változások a changes dokumentumban, további részletek az Extensible Markup Language (XML) Activity honlapon olvashatóak.

Felülvizsgálatra szóló felhívás: XML Aláírás Szintaktika és Feldolgozás /Második Kiadás/ Módosított Javaslatterv

2008.03.26.: Az XML Biztonsági Specifikációk Karbantartása Munkacsoport (XML Security Specifications Maintenance Working Group) közzétette az „XML Aláírás Szintaktika és Feldolgozás /Második Kiadás/” (XML Signature Syntax and Processing /Second Edition/) módosított javaslattervét. A dokumentum az XML digitális aláírás feldolgozásának szabályait és szintaktikáját határozza meg. Az XML Aláírások integritást/sértetlenséget (???), üzenet azonosítást, és/vagy aláíró-azonosítási szolgáltatást biztosít bármilyen adattípus esetén, legyen az akár az aláírást tartalmazó XML-ben, akár másutt. További részletek a „Változások listája” (list of changes) és az „Implementációs jelentés” (implementation report) dokumentumokban. Észrevételeiket április 30-ig várjuk. További részletek a Biztonság Fejlesztési Terület (Security Activity) honlapon.

Bővíthető Stíluslap-nyelv (XSL) Követelmények 2.0 Első Nyilvános Tervezet - várjuk észrevételeiket

2008.03.26.: Az XSL Munkacsoport (XSL Working Group) közzétette a „Bővíthető Stíluslap-nyelv (XSL) Követelmények 2.0” első nyilvános tervezetét. A dokumentum az XSL-FO 2.0-hoz (és nem az XSLT-hez) szükséges követelményeket veszi számba. Az XSL-FO-t széleskörűen alkalmazzák mind az iparban, mind az akadémiai szférában ott, ahol egy XML-forráshoz többféle kimeneti formára (tipikusan nyomtatás és on-line) van szükség. Számos országban, a legkülönbözőbb területeken használják olyan implementációkban, műszaki dokumentációk, jelentések és szerződések, szerződési feltételek, számlák és másfajta űrlap-feldolgozások ( pl. vezetői engedélyek és postai űrlapok) esetében. Az XSL Munkacsoport felhívja az érdeklődőket, hogy segítsenek az XSL 2.0-val szemben támasztott követelmények priorizálásában az itt található űrlap kitöltésével, határidő 2008. szeptember vége. További információk a W3C XML Activity honlapon.

Szerkesztőeszközök Akadálymentességi Útmutatója (ATAG) 2.0: Munkaterv

2008.03.10.: A Szerkesztőeszközök Akadálymentességi Útmutatója Munkacsoport (Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group) közzétette a Szerkesztőeszközök Akadálymentességi Útmutató 2.0 (Authoring Tool Accessibility Guidelines 2.0) és az Implementációs Technikák ATAG 2.0-hoz (Implementation Techniques for ATAG 2.0) átdolgozott munkaterveit. Az ATAG olyan, hátrányos helyzetűek számára is elérhető eszköz fejlesztéséhez nyújt segítséget, amely akadálymentes weblapok szerkesztését hivatott segíteni. További információ a „Felhívás az átdolgozott ATAG 2.0 munkaterv felülvizsgálatára” (invitation to review the updated ATAG 2.0 Working Drafts) dokumentumban és a Web Akadálymentességének Kezdeményezése (Web Accessibility Initiative) honlapon.

Feljegyzés: Webes biztonsági tapasztalatok, indikátorok és bizalom: lehetőségek és példafelhasználások

2008.03.07.:A Biztonságos Webes Környezet Munkacsoport (Web Security Context Working Group) megjelentette a „Webes biztonsági tapasztalatok, indikátorok és bizalom: lehetőségek és példafelhasználások” (Web Security Experience, Indicators and Trust: Scope and Use Cases) munkacsoport-feljegyzését. A munkacsoport olyan felhasználói felületet ajánl, amely segíti a felhasználókat abban, hogy az oldal megbízhatóságáról megfelelő döntést hozzanak. Ez a feljegyzés kifejti a csoport műszaki céljait (a csoportszabályzat kiegészítésével (charter)), hogy milyen technológiák használhatóak a csoport céljainak megvalósítása érdekében, és hogyan történik a javaslatok értékelése. A feljegyzés tartalmazza azon példafelhasználások alapkészletét, amelyek várhatóan vezető szerepet fognak játszani a csoport műszaki tevékenységében. További részletek a Biztonság Fejlesztési Terület (Security Activity) honlapon.

RDB2RDF Inkubátor Csoport relációs adatok RDF-be történő leképezésének tanulmányozására

2008.03.05.: A W3C örömmel jelenti be, hogy négy tagja, az Oracle, a HP, a PartnersHealthcare és az OpenLink Software támogatásával létrejött az „RDB2RDF Inkubátor Csoport” (RDB2RDF Incubator Group). Ezen Inkubátor Csoport célja kettős: (1) a relációs adatbázisok RDF-be való leképezésére már létező megoldások vizsgálata és osztályozása, valamint annak megállapítása, hogy a szabványosítás lehetséges-e és/vagy szükséges-e ezen a területen, (2) az OWL-osztályok RDB-be, vagy pontosabban, SQL lekérdezésekbe való leképezésére már létező megoldások vizsgálata és osztályozása, az ezen a területen történő szabványosítás céljából. További információ a „csoport működési szabályzata” (charter), illetve az „Inkubátor Tevékenység” (Incubator Activity) oldalakon.

Végső felhívás: Elem Bejárási Specifikáció

2008.03.03.: A Webalkalmazások Programozási Felületei Munkacsoport (Web API Working Group) közzétette az „Elem Bejárási Specifikáció” (Element Traversal Specification) végső munkatervét. Ez a specifikáció az Elem Bejárási interfészt definiálja, amely lehetővé teszi a szkript navigációt a DOM-fa elemei között, kihagyva a DOM-ban levő minden más, pl. szöveges csomópontokat. A cél egy, a meglévő DOM navigációs interfészeknél még kényelmesebb alternatíva biztosítása, kevés fejlesztési ráfordítással. Észrevételeiket április 3-ig várjuk. További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Terület (Rich Web Clients Activity) honlapon.

Végső felhívás: Szolgáltatásmodellező Nyelv (SML) 1.1; SML Átviteli Formátum 1.1

2008.03.03.: A Szolgáltatásmodellező Nyelv Munkacsoport (Service Modeling Language (SML) Working Group) megjelentette a „Szolgáltatásmodellező Nyelv, 1.1-es verzió” (Service Modeling Language (SML) Version 1.1) és a „Szolgáltatásmodellező Nyelv, Átviteli Formátum, 1.1-es verzió” (Service Modeling Language Interchange Format, Version 1.1) végső munkatervét. Az előbbi komplex szolgáltatások és rendszerek modellezésére szolgáló nyelvet definiál, beleértve a struktúrát, korlátozásokat, követelményeket és a bevált gyakorlatokat. Az utóbbi az SML egy átviteli formátumát határozza meg, amely különbséget tesz a modell definiáló és modell példány dokumentumok között, és definiálja a szabályos dokumentumok más dokumentumokkal való kapcsolódását az átviteli készletben. Észrevételeiket március 26-ig várjuk. További információ az XML honlapon.

SKOS Egyszerű Tudásszervező Rendszerek Alapjai

2008.02.21.: A Szemantikus Web Fejlesztések Munkacsoport (Semantic Web Deployment Working Group) közzétette az „SKOS Egyszerű tudásszervező rendszerek alapjai” (SKOS Simple Knowledge Organization System Primer) első nyilvános munkatervét. Az SKOS egy egyszerű modellt jelent az alapstruktúra és a fogalmi rendszerek, mint tezaurusz, osztályozási rendszerek, tárgyszó-listák, taxonómiák, folkszonómiák és más, szabályozott szókészlet-fajták kifejezésére. Az SKOS egy olcsó eszköz a meglévő tudásszervező rendszerek Szemantikus Webbe való illesztésére. Az Alapok segítik az alapfokú Szemantikus Web ismeretekkel rendelkező fejlesztőket abban, hogy az SKOS Hivatkozásban (SKOS Reference) definiált lehetőségeket bemutassák és fogalmi rendszereiket SKOS adatként tegyék közzé. Az Alapok célja továbbá, hogy bevezető példákat és útmutatást biztosítson az SKOS szókészletek sajátosságainak használatához. További információ a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapon.

WAI-ARIA a gazdag webalkalmazások akadálymentességéért: első nyilvános munkaterv

2008.02.04.: A Protokollok és Formátumok Munkacsoport (Protocols and Formats Working Group) közzétette az alábbi dokumentumok első nyilvános munkatervét:

A WAI-ARIA definiálja, milyen módon kell a webtartalmakat és webalkalmazásokat elérhetőbbé tenni a hátrányos helyzetű felhasználók számára. Nagymértékben segíti ezt a dinamikus tartalommal és Ajax, HTML, JavaScript, és egyéb vonatkozó technológiák segítségével kifejlesztett magasszintű felhasználói felület vezérléssel. Egy frissített WAI-ARIA Térképet (WAI-ARIA Roadmap) is megjelentettek.

Továbbá, az Oktatási és Kutatási Munkacsoport (Education and Outreach Working Group) közzétette az új WAI-ARIA GYIK-et (WAI-ARIA FAQ) és egy frissített WAI-ARIA Áttekintést (WAI-ARIA Overview). További információ a „Felülvizsgálatra szóló felhívás: új WAI-ARIA dokumentumok” (Call for Review: New WAI-ARIA Documents) hirdetményben és „A Web akadálymentesítésének kezdeményezése” (Web Accessibility Initiative) honlapon.

Receptek az RDF-szókészletek közzétételének bevált gyakorlatairól

2008.01.29.: A Szemantikus Web Fejlesztése Munkacsoport (Semantic Web Deployment Working Group) közzétette a „Receptek az RDF-szókészletek közzétételének bevált gyakorlatairól” munkatervet. A dokumentum szókészletek vagy ontológiák Weben történő közzétételének (RDF-séma (RDF Schema) vagy OWL (OWL) formájában) bevált gyakorlatainak receptjeit írja le. Minden recept általános alapelveket mutat be, valamint az Apache HTTP szerver egy konfigurálási példáját írja le (amely más környezetre is adaptálható). A receptek mindegyike összhangban van a Web architektúrájának jelenlegi specifikációjával. További információ a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapon.

Felülvizsgálatra szóló felhívás: Kanonikus XML 1.1 Javaslatterv

2008.01.29.: Az XML-mag Munkacsoport (XML Core Working Group) közzétette a Kanonikus XML 1.1 (Canonical XML 1.1) javaslattervet. A specifikáció alkalmas annak meghatározására, hogy két dokumentum azonos-e, vagy egy alkalmazás megváltoztatta-e a dokumentumot, kivéve azon átalakításokat, amelyeket az XML 1.0 vagy az XML Névtartomány megenged. A Kanonikus XML 1.1 a Kanonikus XML 1.0 (Canonical XML 1.0) átdolgozott változata, mely az XML névtartomány attribútumainak öröklődésével foglalkozik, a dokumentumok részhalmazainak kanonizálása esetén, megfelelve azon követelményeknek, hogy az xml:id nem öröklődik, az xml:base-zel pedig helyesen feldolgozható az URI-útvonal. Az észrevételeket március 7-ig várjuk. További információ a W3C XML Fejlesztési Területek (W3C's XML Activity) honlapon.

SKOS Egyszerű tudásfejlesztő rendszerek referencia (Első nyilvános munkaterv)

2008.01.25.: A Szemantikus Web Fejlesztése Munkacsoport (Semantic Web Deployment (SWD) Working Group) közzétette az „SKOS Egyszerű tudásfejlesztő rendszerek referencia” (SKOS Simple Knowledge Organization System Reference) első nyilvános munkatervet. Ez a dokumentum az Egyszerű tudásfejlesztő rendszereket (SKOS) (Simple Knowledge Organization System (SKOS)) definiálja, egy olyan általános adatmodellt, amely a tudásfejlesztő rendszerek megosztását és kapcsolódását teszi lehetővé a Szemantikus Web segítségével. Az SKOS egy szabványos, olcsó eszköz a már létező tudásfejlesztő rendszerek közötti szemantikus összefüggések leírására, illetve azon rendszerek Szemantikus Webbe való beillesztésére. Az SKOS emellett egy egyszerű nyelv új tudásfejlesztő rendszerek fejlesztésére és megosztására. További információ a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapon.

A Mobilweb és az Akadálymentesség közötti összefüggések (Első nyilvános munkaterv)

2008.01.22.: A Bevált Mobilwebes Gyakorlatok Munkacsoport (Mobile Web Best Practices Working Group) és a WAI Oktatási és Kutatási Munkacsoport (WAI Education and Outreach Working Group) közzétette a „Bevált mobilwebes gyakorlatok 1.0 és a Webes akadálymentességi útmutató közötti összefüggések” (Relationship Between Mobile Web Best Practices 1.0 and Web Content Accessibility Guidelines) első nyilvános munkatervét. További részletek a hírt bejelentő e-mailben (announcement email).

A munkacsoportok azt javasolják az érdeklődőknek, hogy elsőként olvassák el „A Web akadálymentesítése és a Mobilweb: legyen elérhető a Web mind a hátrányos helyzetben lévő, mind a mobileszközöket használók számára”(Web Content Accessibility and Mobile Web: Making a Web Site Accessible Both for People with Disabilities and for Mobile Devices) oldalt, amelyből megismerhetik a webtartalmak akadálymentes elérése, illetve a mobil eszközökön való elérhetősége közötti átfedéseket. Egy harmadik dokumentum, a „Hátrányos helyzetben lévők és a mobileszközöket használók tapasztalatai” (Experiences Shared by People with Disabilities and by People Using Mobile Devices) oldal példákat sorol arra, hogy milyen korlátokba ütköznek a (nem hátrányos helyzetű) mobileszköz-használók, és milyen, hasonló jellegű korlátokkal szembesülnek a hátrányos helyzetű személyiszámítógép-használók. További információ a Mobilweb kezdeményezés (Mobile Web Initiative) és A Web akadálymentességének kezdeményezése (Web Accessibility Initiative (WAI)) honlapokon.

A W3C közzétette a HTML 5 tervezetét, a webtartalmak jövőjének leírását

2008.01.22.: A W3C ma közzétette a Web jelölőnyelvének legfőbb változtatásait tartalmazó HTML 5 első tervezetét. A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) szándékai szerint a HTML 5 a gazdag Web-tartalom és Web-alkalmazások nyílt, jogdíjmentes specifikációja. „A HTML természetesen egy nagyon fontos szabvány” - mondta Tim Berners-Lee, a HTML első verziójának szerzője, a W3C igazgatója. „Örömmel látom, hogy a fejlesztői közösség, beleértve a böngészők fejlesztőit is, együttesen munkálkodnak azon, hogy létrehozzák a webtartalmak elérésének lehető legjobb módját. ” Új sajátosságok a kétdimenziós grafikák létrehozására, valamint a multimédiás tartalmak beágyazásának és irányításának vezérlésére szolgáló interfészek (API-k). A HTML 5 növeli az átjárhatóságot, és csökkenti a a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos költségeket azáltal, hogy olyan egyértelmű, szabatos szabályokat ad meg, amelyek nemcsak azt írják le, hogyan kezeljük a megfelelő módon elkészített HTML-dokumentumokat, hanem azt is, hogyan javítsuk ki az esetlegesen felmerülő hibákat. További információ az új sajátosságok fejezetben (new features), a sajtóközleményben (press release), illetve a HTML jövőjéről a HTML honlapon.

A W3C várja a SMIL 3.0 implementációkat (Előzetes Javaslatterv)

2008.01.15.: A Szinkronizált Multimédia Munkacsoport (SYMM Working Group) megjelentette a „Szinkronizált Multimédia-integrációs Nyelv 3.0” (Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL 3.0)) előzetes javaslattervét, ami egy XML-alapú nyelv, mely lehetővé teszi interaktív multimédiás bemutatók elkészítését. A SMIL 3.0-val lehetővé válik egy multimédiás prezentáció időbeli leírása, hiperlinkek média-objektumokkal történő társítása és a prezentáció képernyőn való megjelenítésének leírása. A Munkacsoport egy tesztoldalt (test suite) készít az implementációk átjárhatóságának biztosítására. További információ a Szinkronizált Multimédia Fejlesztési Terület (Synchronized Multimedia Activity) honlapján.

A SPARQL szabvány teret nyit az adatoknak a Weben

2008.01.15.: A mai napon a World Wide Web Consortium megjelentetett három új SPARQL-es szemantikus web szabványt, amelyek megkönnyítik az alkalmazások, vállalkozások és közösségek közötti adatmegosztást és újrafelhasználást. A SPARQL (kiejtése az angol "sparkle" szónak megfelelően) a Szemantikus Web lekérdező nyelve. (lsd. a Szemantikus Web példafelhasználásait (Semantic Web use cases)). A SPARQL lekérdezések elrejtik az adatkezelési részleteket, ezzel csökkentve a költségeket és növelve a webes adatintegráció robosztusságát. „A Szemantikus Web SPARQL nélkül olyan, mint a relációs adatbázis SQL nélkül”, mondta Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója. A szabványnak van már 14 implementációja (14 implementations), melyek magukban foglalnak három W3C-ajánlást: a „SPARQL Lekérdezőnyelv RDF-hez” (SPARQL Query Language for RDF), „SPARQL protokoll RDF-hez” (SPARQL Protocol for RDF), és a „SPARQL lekérdezési eredmények XML-formátuma” (SPARQL Query Results XML Format) ajánlásokat. További információ a sajtónyilatkozatban (press release), az ajánlásokban (testimonials) és a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapon.

Végső munkaterv: SMIL Időzítéslapok 1.0

2008.01.10.: A Szinkronizált Multimédia Munkacsoport (Synchronized Multimedia (SYMM) Working Group) megjelentette a „Szinkronizált Multimédia-integrációs Nyelv Időzítéslapok 1.0” (SMIL Timesheets 1.0) végső munkatervet; ez egyben az első nyilvános munkaterv is. Ez a dokumentum egy olyan XML időzítő nyelvet ír le, amely a SMIL 3.0 elemek és attribútumok időzítés-vezérlését más XML-nyelvek számára is széles körben felhasználhatóvá teszi. Ezzel a nyelvvel lehetővé válik a SMIL-időzítés integrálása időzítést nem tartalmazó nyelvek számos fajtájába, abban az esetben is, ha ezek a nyelvek egy összeillesztett dokumentum részei. Annak mintájára, ahogyan az Egymásbaágyazott Stíluslapok (CSS) nyelv a külső stílust és pozíciót írja le, ezt a dokumentumot SMIL Időzítéslapnak nevezték el. Észrevételeiket február 15-ig várjuk. További információ a Synchronized Multimedia honlapon.

Akadálymentességi XHTML-modul: várjuk észrevételeiket

2008.01.07: Az XHTML2 Munkacsoport megjelentette az „Akadálymentességi XHTML-modul” (XHTML Access Module) első nyilvános munkatervet. E dokumentum célja annak elősegítése, hogy az XHTML-család jelölőnyelvei még hatékonyabban tudják támogatni az akadálymentességi közösség igényeit egy olyan generikus mechanizmus biztosításával, amely a dokumentum-komponensek és a közismert akadálymentességi taxonómiák közötti kapcsolatot definiálja. További információk a HTML Fejlesztési Terület (HTML Activity) honlapján.



Webmaster Utolsó módosítás: 2008.12.12.

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!