A World Wide Web Consortium Magyar Iroda logója

> Hír archívum > Magyarországi hírek, 2005.

December

Előadásaink a Magyarországi Web Konferencia 2006-on

2005. december 21.: A W3C Magyar Iroda szakmai partnerként és előadóként is jelen lesz a Magyarországi Web Konferencia 2006-on:

A konferenciát a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztálya szervezi. Időpontja: 2006. március. 18-án, helyszíne: ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola (Budapest, Cházár András u. 10.).

A Web Konferencia logikus folytatása a főként PHP technológiára korlátozott korábbi rendezvényeknek, tovább viszi azok nyitott szellemét, a webes megoldások szélesebb palettájának lehetőséget adva a megjelenésre. A megvalósításhoz előadók és támogatók jelentkezését várják!

A konferenciával kapcsolatos kérdéseit, javaslatait a szervezok@web.conf.hu címre írhatja.

November

Magyarországi Web Konferencia 2006

2005. november 25.: A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztálya 2006. március. 18-án, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolában megrendezi a Magyarországi Web Konferencia 2006 elnevezésű eseményt. A Web Konferencia logikus folytatása a főként PHP technológiára korlátozott korábbi rendezvényeknek, tovább viszi azok nyitott szellemét, a webes megoldások szélesebb palettájának lehetőséget adva a megjelenésre. A megvalósításhoz előadók és támogatók jelentkezését várják!

A konferenciával kapcsolatos kérdéseit, javaslatait a szervezok@web.conf.hu címre írhatja.

Hogyan lehet Ön is W3C Pártoló?

2005. október. 03.: Örömmel tudatjuk, hogy elindult a W3C Pártolói Program (W3C Supporters Program). A W3C szívesen veszi a pénzbeli és "természetbeli" (hardver és szoftver) segítségeket, melyek a W3C tevékenységeit támogatják. Az Elsőrendű (Premier), Kiemelt (Major) és Egyszerű (Contributing) Pártolókat megjelentetjük a W3C honlapján, és használhatják a támogatásuknak megfelelő logót a saját honlapjukon. További információk A W3C-ről (About W3C) és A W3C Pártolói Programról (W3C Supporters Program) oldalakon. A W3C ezúton is szeretne köszönetet mondani jelenlegi Pártolóinak (W3C Supporters).

Augusztus

Vienna Meeting: A W3C és a Szemantikus Web

2005. 07. 01.: A W3C Német-Osztrák Irodája az AARIT-tel (Austrian Association for Research in IT) és az Ausztriai Számítástechnikai Társasággal közösen szervezték meg a W3C és a Szemantikus Web című műhelykonferenciát. Vojnisek Péter személyében magyar előadó is szerepelt a bécsi rendezvényen. Részletes program és az előadások anyaga a konferencia honlapján találhatóak.

Május

Sajtótájékoztató: 10. évfordulóját ünnepli a W3C a Web európai életének

2005. május 26.: A World Wide Web Consortium (W3C) ünnepséggel teszi emlékezetessé európai jelenlétének 10. évfordulóját 2005. június 3-án, a Centre d'Enseignement et de Recherche Appliqué au Managementben (CERAM), Sophia Antipolis Science Parkban, Franciaországban.

A félnapos rendezvény, a W3C10 Europe, lehetőséget ad a résztvevőknek, hogy elgondolkodjanak a Web fejlődéséről, európai egységesítő hatásának szerepéről, és azokról az irányvonalakról, melyek a Web szerepét formálják az európaiak mindennapi életében. Ez az ünnepség a decemberben megrendezett W3C10 Celebration-nek a folytatása, mely a W3C Massachusetts Institute of Technology-beli alapítását ünnepelte. Bár a rendezvény zártkörű, a W3C-tagok vehetnek rajta részt, várunk vendégeket és előre regisztrált sajtóképviselőket, illetve az előadások, beszédek elérhetők lesznek a nyilvánosság számára is.

A W3C Magyar Iroda a Gyires Béla Informatikai Napok című rendezvénysorozaton

2005. 05. 10.: A W3C Magyar Iroda képviseletében Pataki Máté tartott előadást a Debreceni Egyetem Informatikai Karának Hallgatói Önkormányzata által rendezett Gyires Béla Informatikai Napok rendezvénysorozaton. Az előadás témája a W3C Magyar Iroda tevékenysége, a StreamOnTheFly projekt, a KOPI plágiumkereső és a W3C WAI volt.

Április

Elkészült az RDF ajánlások honosítása

2005. április 21.: A W3C Magyar iroda örömmel jelenti be, hogy elkészült újabb hat W3C ajánlás honosítása.

Az RDF (Resource Description Framework - Forrásleíró keretrendszer) egyszerű meghatározások elkészítésének egy szabványos módja. Ami a szintaktikának az XML, az a szemantikának az RDF: egy tiszta szabályhalmaz, amely egyszerűen leírható információkat biztosít. Az RDF-séma biztosítja, hogy ezek a leírások egyesítve egy szótárba kerülhessenek. További információk a sajtónyilatkozatban (press release), az ajánlólevelekben (testimonials), továbbá a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapján találhatóak.

Az RDF honosított ajánlásai:

Csökken a W3C tagdíj a magyar szervezetek számára

2005. április 20.: A W3C nemzetközi síkon is azt szeretné elérni, hogy kihasználhassuk a Web nyújtotta összes lehetőséget. Ennek szellemében a W3C bejelentette, hogy új tagdíj-rendszert dolgozott ki, mellyel a fejlődő országokbeli szervezetek csatlakozási nehézségeit próbálja enyhíteni. A cél az, hogy a kis vállalatok és non-profit szervezetek számára könnyebbé tegyük a W3C-be való belépést, és a World Wide Web alapvető technológiáinak fejlesztésébe való bekapcsolódást.

Magyarországon az új tagdíjrendszer bevezetése akár 40% kedvezményt is jelenthet a szervezetek, vállalatok számára. További információk a sajtónyilatkozatban és a "Join W3C" című dokumentumban.

Március

A W3C Magyar Iroda a Networkshop 2005 konferencián

2005. március 31.: A W3C Magyar Iroda képviseletében Dr. Kovács László és Pataki Máté tartott előadást a Networkshop 2005 konferencián Weblapok akadálymentesítése címmel.

Elkészült az OWL ajánlások honosítása

2005. március 2.: A W3C Magyar iroda örömmel jelenti be, hogy elkészült hat W3C ajánlás honosítása. Az OWL ajánlások honosítását az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatta. Folyamatban van ezeknek magyar szabvánnyá való minősítése is.

Az OWL fejlettebb webes keresést, a szoftver-ágensek és a tudásmenedzsment használatát segíti elő, valamint lehetővé teszi ontológiák közzétételét és megosztását. További információk a sajtónyilatkozatban (press release), az ajánlólevelekben (testimonials), továbbá a Szemantikus Web (Semantic Web) honlapján találhatóak.

Az OWL Webontológia nyelv honosított ajánlásai:

Új munkatársa van a W3C Magyar Irodának

2005. január 3.: Örömmel tudatjuk, hogy 2005. január 3-tól a W3C Magyar Irodának új munkatársa van, Pataki Máté. Máté a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett, 2002-től dolgozik az MTA SZTAKI-ban, és már korábban is besegített az iroda munkájába. Főbb érdeklődési területei a szövegfeldolgozás, digitális könyvtárak, valamint honlapok akadálymentesítése (WAI). Máté segít Kovács Lászlónak és Megyaszai Évának az iroda koordinálási tevékenységében.



Webmaster Utolsó módosítás: 2005.12.21.

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!