W3C

A World Wide Web Consortium csökkenti a fejlődő országokban fizetendő tagdíjat

Ez a kezdeményezés a W3C munkájába való teljes körű nemzetközi bekapcsolódást segíti

Amerikai és ausztráliai kapcsolattartó --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 or +1.617.253.2613
Európai kapcsolattartó --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Ázsiai kapcsolattartó --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(Ez a sajtónyilatkozat megtalálható még: angolul, franciául és japánul)

http://www.w3.org/ -- 2005. április 20. -- A W3C nemzetközi síkon is azt szeretné elérni, hogy kihasználhassuk a Web nyújtotta összes lehetőséget. Ennek szellemében a W3C ma bejelenti, hogy új tagdíj-rendszert dolgozott ki, mellyel a fejlődő országokbeli szervezetek csatlakozási nehézségeit próbálja enyhíteni. A cél az, hogy a kis vállalatok és non-profit szervezetek számára könnyebbé tegyük a W3C-be való belépést és a World Wide Web alapvető technológiáinak fejlesztésébe való bekapcsolódást. A fejlődő országokbeli kisvállalatok és non-profit szervezetek tagdíja így 15-60%-a a korábbinak.

"A W3C az, aki a webtechnológiákat kifejleszti, melyek aztán szolgálatára lehetnek az egész világnak. A fejlődő országok szervezetei számára alkotott új tagdíj-rendszer azokat az értékeket hivatott erősíteni, melyeket a W3C ezen szervezetek részvételében, közreműködésében és azoknak a szabványoknak és útmutatóknak a használatában lát, melyeket azért fejleszt, hogy kiteljesítse a World Wide Web jövőjét." jelentette ki Dr Steve Bratt, a W3C ügyvezető igazgatója.

A World Wide technológiákban nélkülözhetetlenek a különböző reprezentációk

Az olyan technológiák, mint a Web, csak úgy finomodhatnak, hogy közben könnyen felhasználhatónak kell maradniuk - a disztribúciós eljárások, biztonsági megszorítások, hardver- és szoftverkövetelmények vagy az egyszerű használhatóság tekintetében. Továbbá a rugalmasan felépülő szabványosított technológiák, melyek kielégítik a nemzetköziesítés feltételeit is (mint a nyelvek és/vagy az infrastruktúra), drámai hatással lehetnek egy adott régió életére, oktatására és kereskedelmére.

Egy nagy konzorciumban való részvétel legnagyobb akadálya azonban a belépés díja. Ami Nyugat-Európában, Japánban vagy Észak-Amerikában méltányos tagsági díjnak tünik, az a világ más részein megfizethetetlen. Bár előfordul, hogy egy-egy ember Meghívott Szakértőként részt vesz a W3C munkájában, a Konzorcium felismerte, hogy az ilyen szervezetek felvétele - szerte a világon - több, mint szükséges.

A W3C helyi gazdasági viszonyokhoz igazodó új tagdíj-rendszere szélesebb körű részvételre ösztönöz

Ez a kezdeményezés - a világ azon régióira fókuszálva, ahol csak most kezdik felfedezni a webtechnológiákat - csak a legfrissebb megnyilvánulása a W3C nemzetközi elkötelezettségének. A technikai jellegű Nemzetköziesítési Fejlesztési Területén (Internationalization Activity), önkéntes-alapú fordítási programján (translation program), a világszerte működő tizennégy Irodáján (Offices), csak úgy mint a Szabadalmi Irányelvén (Patent Policy) keresztül a W3C közelebbről is megismerheti a különböző nemzetek szükségleteit és követelményeit, és segítheti azon régiók megbízható, szabvány alapú web-infrastruktúrájának fejlesztését.

Annak tudatában, hogy a globális infrastruktúra fejlesztés terén végzett munkája széleskörűen elismert, a W3C aktívan szorgalmazza a fejlődő országok szervezeteinek részvételét, támaszkodva saját Tagjaira, kormány- és nem kormányhivatalokra, civil szervezetekre és világszerte kiterjedt Iroda hálózatára, melyet szintén ki szeretne terjeszteni a fejlődő világra is. A W3C-hez való csatlakozásról további információkat szerezhet a "Csatlakozzon a W3C-hez" ("Join W3C") című dokumentumból.

A World Wide Web Consortium-ról [W3C]

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi székhelyű European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: egy információs tárház a World Wide Web-ről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások fejlesztése az új technológiai fejlesztések demonstrálására. A W3C jelenleg több mint 350 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!