[tartalom]

W3C

Technikák a WCAG 2.0-hoz

Technikák és Gyakori Hibák a Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0-hoz

W3C Munkacsoport megjegyzés - 2008 December 11.

Jelenlegi változat:
http://www.w3.org/TR/2008/NOTE-WCAG20-TECHS-20081211/
Legutóbbi változat:
http://www.w3.org/TR/WCAG20-TECHS/
Előző változat:
http://www.w3.org/TR/2008/WD-WCAG20-TECHS-20081103/
Szerkesztők:
Ben Caldwell, Trace R&D Center, University of Wisconsin-Madison
Michael Cooper, W3C
Loretta Guarino Reid, Google, Inc.
Gregg Vanderheiden, Trace R&D Center, University of Wisconsin-Madison
Korábbi szerkesztők:
Wendy Chisholm (2006 júliusáig a W3C alkalmazásában)
John Slatin (2006 júniusáig az Accessibility Institute, University of Texas at Austin alkalmazásában)

Ez a dokumentum szintén elérhető az alábbi nem-normatív formátumokban:


Kivonat

A “Technikák a WCAG 2.0-hoz” c. dokumentum információkat biztosít azoknak a webtartalom fejlesztőknek, akiknek célja megfelelni a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.0 [WCAG20]teljesítési feltételeinek. A felsorolt technikák a WCAG 2.0 teljesítési feltétel támogatására használható speciális szerkesztői alkalmazások. Jelen dokumentum tartalmazza az alkalmazásokat leíró „Általános technikákat”, melyek bármilyen technológiához használhatók, és azokat a technológia-specifikus technikákat, melyek a speciális technológiákhoz használható információkat nyújtják. A World Wide Web Konzorcium csak a nem védett technológiákhoz alkalmazott technikákat dokumentálja. A WCAG munkacsoport reméli, hogy más technológiák forgalmazói hasonló technikákat biztosítanak annak leírásához, hogy az adott technológiák hogyan felelnek meg a WCAG 2.0-nak. A jelen dokumentumban leírt technikák használata elősegíti, hogy a webtartalom megfeleljen a WCAG 2.0 teljesítési feltételeinek, szemben azzal, amikor a technikák nem kerülnek alkalmazásra.

A jelen dokumentumban szereplő technikák mellett lehetnek egyéb technikák, melyek használhatók a WCAG 2.0 megfelelőségi követelményeinek teljesítéséhez. A WCAG munkacsoport támogatja az ilyen technikák benyújtását, melyek ellenőrzésüket követően bekerülhetnek jelen dokumentumba. Ez annak érdekében történik, hogy a munkacsoport által fenntartott technikák minél szélesebb köre legyen elérhető. Kérjük, hogy a technikák beküldéséhez használja a "Technikák benyújtása c. űrlapot".

Jelen dokumentum a W3C Webelérhetőségi Kezdeményezés (WAI) által a WCAG 2.0 támogatásához publikált dokumentumsorozat része. Jelen dokumentum a munkacsoport jegyzeteként került publikálásra, egy időben a WCAG 2.0, a W3C ajánlásaként történő megjelentetésével. A WCAG 2.0-val ellentétben, a WCAG 2.0 Értelmezésében foglalt információ időről időre frissülni fog. A WCAG 2.0 bemutatását, a támogató technikai dokumentumokat és az oktatási anyagokat a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) Áttekintése fejezetben tekintheti meg.

Jelen dokumentum állapota

Ez a rész a dokumentum állapotát írja le publikálásának időpontjában. Más dokumentumok ezt hatálytalaníthatják. Az aktuális W3C publikációk listája és a jelen műszaki dokumentum legutóbbi változata megtalálható a W3C műszaki dokumentumok tárgymutatójában a következő oldalon http://www.w3.org/TR/.

Ez a munkacsoport “Technikák a WCAG 2.0-hoz” című jegyzete. Jelen technikákat a Web Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport dolgozta ki, annak érdekében, hogy útmutatást biztosítson a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG 2.0) Ajánlások teljesítéséhez. A technikák a WCAG 2.0 értelmezésében és a Hogyan teljesül a WCAG 2.0-ben kerültek feltüntetésre. Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen dokumentum tartalma tájékoztató (útmutatást biztosít) és nem normatív jellegű (nem állít követelményeket a WCAG 2.0 teljesítéséhez).

A Munkacsoport kérésének megfelelően az észrevételeiket az online észrevételek című űrlap használatával tegyék meg. Amennyiben ez nem lehetséges, észrevételeiket a public-comments-wcag20@w3.org címre is küldhetik. Az észrevételeket tartalmazó archívum bárki számára elérhető. A jelen dokumentumra vonatkozó észrevételek szerepelhetnek a dokumentum későbbi változatában vagy egyéb változatokban. A Munkacsoport nem szándékozik hivatalos választ adni az észrevételekre. A WCAG levelezési listájának archívuma mindenki számára elérhető, és a Munkacsoport figyelembe veheti a jelen dokumentumra érkező észrevételeket jövőbeli munkája során.

Szívesen vesszük a technikák dokumentálását segítő, nyilvánosságtól érkező anyagokat. Kérjük, hogy a technikák elküldéséhez használják a Technikák küldése c. űrlapot.

A jelen dokumentum a W3C Webelérési Lehetőségek Kezdeményezése (WAI)részeként született. A WCAG Munkacsoport céljait a WCAG Munkacsoport kartája részletezi. A WCAG Munkacsoport a WAI Fejlesztési Terület (Technical Activity) részeként működik.

Ez egy dokumentumtervezet, melyet más dokumentumok bármikor korszerűsíthetnek, helyettesíthetnek, elavulttá tehetnek. Jelen dokumentumra hivatkozni csak mint "folyamatban lévő munkára" lehet.

Ezt a dokumentumot a 2004. február 5. W3C Szabadalmi Elv alapján működő csoport hozta létre. A W3C egy nyilvános listát tart fenn a szabadalmi közzétételekről a csoport "eredményeire" (deliverables) vonatkozóan; ez az oldal szintén tartalmaz instrukciókat a szabadalmak közzétételére vonatkozóan. Bármely magánszemélynek, akinek tudomása van olyan szabványról, amelyről úgy gondolja, hogy tartalmazza az Alapvető Követelményeket, a W3C Szabadalmi Elv 6. szakaszával összhangban közzé kell tennie ezt az információt.


Tartalomjegyzék

Függelék