Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

G92: A nem-szöveges tartalomhoz olyan hosszú leírás biztosítása, amely ugyanazt a célt szolgálja és ugyanazt az információt jeleníti meg

Alkalmazhatóság

Az összes technológiára vonatkozik

Jelen technika vonatkozik a(z):

Leírás

Jelen technika célja, olyan hosszú szöveges változat biztosítása, amely ugyanazt a célt szolgálja és ugyanazt az információt jeleníti meg, mint az eredeti nem-szöveges tartalom, amikor a rövid szöveges változat nem elégséges.

A rövid szöveges változattal összevonva, a hosszú leírásnak alkalmasnak kell lennie a nem-szöveges tartalom helyettesítésére. A rövid szöveges változat beazonosítja a nem-szöveges tartalmat; a hosszú változat biztosítja az információt. Amennyiben a nem-szöveges tartalmat eltávolítanák az oldalról és rövid vagy hosszú leírással helyettesítenék, az oldal még mindig ugyanazt a funkciót és információt biztosítaná.

Annak eldöntésében, hogy a szövegváltozatok mit tartalmazzanak, a következő kérdések nyújtanak segítséget:

  • Miért van itt ez a nem-szöveges tartalom?

  • Milyen információt jelenít meg?

  • Milyen célt tölt be?

  • Amennyiben nem tudom használni a nem-szöveges tartalmat, milyen szavakat fogok használni ahhoz, hogy ugyanazt a funkciót és/vagy információt közvetítsem?

Példák

Példa 1

Az októberi értékesítéseket ábrázoló diagramhoz tartozik egy „Októberi értékesítési diagram” rövid szöveges változat. A hosszú leírásban a következő szerepelne: „Az októberi értékesítéseket ábrázoló oszlopdiagram. 6 fő értékesítő. Mária a legmagasabb 349 egységgel. Frances a következő 301-el. Ezután következik Juan 256-al, Li 200-al és Max 195-el. A diagram elsődleges célja a vezető értékesítők megmutatása, így a leírás értékesítési sorrendben áll."

Példa 2

Egy olyan vonalas grafikon, amely az elmúlt 10 év átlagos téli hőmérsékletét ábrázolja, magába foglal egy „Átlagos téli hőmérséklet 1996-2006 között)” rövid szöveges változatot. A hosszú leírás tartalmazza a vonalas grafikon készítéséhez használt adattáblázatot.

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhető1ek.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Távolítsa el, rejtse el, vagy takarja le a nem-szöveges tartalmat.

  2. Jelenítse meg a hosszú leírást.

  3. Ellenőrizze, hogy a hosszú leírás ugyanazt az információt közvetíti, mint a nem-szöveges tartalom.

Várható eredmények
  • A #3 teljesül.


Teljesítési feltételek: