Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Hangzó leírás:
Az 1.2.5 teljesítési feltétel értelmezése

1.2.5 Hangzó leírás: Hangzó leírás biztosított az összes előre rögzített videó tartalomhoz a szinkronizált média esetében. (AA Szint)

Jelen teljesítési feltétel célja

Jelen teljesítési feltétel a célja, hogy a vak vagy csökkent látóképességű embereknek hozzáférést biztosítson a vizuális információhoz egy szinkronizált média-megjelenítésen keresztül. A hangzó leírás a szükséges információval növeli a megjelenítés hang-részét, amikor a videó-rész nem elérhető. A párbeszédek közötti szünetek alatt a hangzó leírás információt biztosít a fontos, de a fő hanganyagban nem részletezett vagy nem említett tevékenységekről, személyekről, helyszínváltozásokról és a képernyőn megjelenő szövegekről.

Megjegyzés 1: Amennyiben az 1.2.3, az 1.2.5 és az 1.2.7 pontok esetében az összes információ biztosított a videóanyagon, nem szükséges a hangzó leírás.

Megjegyzés 2: Az 1.2.3, 1.2.5 és 1.2.8 pontok némiképp egybeesnek egymással. Ez választási lehetőséget ad a szerkesztőnek a minimális megfelelőségi szinten, és további követelményeket biztosít a magasabb szinteken. Az 1.2.3 teljesítési feltétel A szintjén a szerkesztők választhatnak, hogy hangzó leírást vagy teljes szövegű változatot biztosítanak. Amennyiben a 1.2.5 teljesítési feltétel alatt az AA szintet szeretnék teljesíteni, a szerkesztőknek hangzó leírást kell biztosítaniuk - ez egy olyan követelmény, ami már teljesítésre került, amennyiben ezt a változatot használták az 1.2.3 pontnál, ellenkező esetben további, újabb követelményről beszélhetünk. Az 1.2.8 teljesítési feltétel alatt az AAA szintnél, kiterjesztett szöveg-leírást kell biztosítaniuk. Ez további követelménynek számít, amennyiben az 1.2.3 és 1.2.5 pontok teljesítése hangzó leírás biztosítása által történt. Ennek ellenére, ha az 1.2.3 pont teljesítése a szöveg-leírás biztosítása által teljesült és az 1.2.5 ponthoz tartozó hangzó leírás követelménye is teljesült, akkor az 1.2.8 pontban nem szerepelnek újabb követelmények.

Az 1.2.5 teljesítési feltételből származó előnyök

  • Azoknak, akik vakok vagy csökkent látóképességűek, valamint az olyan kognitív nehézségekkel küzdők számára, akiknek nehézséget okoz az események vizuális értelmezése, fontos a vizuális információ hangzó leírása.

Példák az 1.2.5 teljesítési feltételre

Kapcsolódó források

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

Az 1.2.5-ös teljesítési feltételhez kapcsolódó technikák és gyakori hibák - Hangzó leírás

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Egyéb (Ajánlott) technikák az 1.2.5-höz

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt módszerek/technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

  • Többnyelvű hangzó leírás biztosítása SMIL 1.0-ban (jövőbeni hivatkozás)

  • Többnyelvű hangzó leírás biztosítása SMIL 2.0-ben (jövőbeni hivatkozás)

  • Az élő, szinkronizált médiához hangzó leírást biztosítani (jövőbeni hivatkozás)

Az 1.2.5 kapcsán elkövetett gyakori hibák

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg az 1.2.5-ös teljesítési feltételre vonatkozóan:

(Nincsenek jelenleg dokumentált hibák)

Terminológia

előre rögzített

nem élő információ

hangzó leírás

a hangfelvételhez adott összefoglaló a lényeges vizuális részletek megjelenítésére, melyeket csak a hangfelvétel alapján nem lehet megérteni

Megjegyzés 1: A videó hangzó leírása információt nyújt a cselekményekről, karakterekről, háttérváltozásokról, a képernyőn megjelenő szövegről és más vizuális tartalomról.

Megjegyzés 2: Szabályos hangzó leírásban, a dialógusok szüneteiben szöveges leírás hallható (tekintse meg a kiterjesztett hangzó leírást is.)

Megjegyzés 3: Abban az esetben, ahol teljes videóanyagot tartalmazó információ biztosított már létező hangzó-formátumban, további hangzó leírás nem szükséges.

Megjegyzés 4: “Videó-leírásnak” és “leíró összefoglalónak” egyaránt nevezik.

szinkronizált média

más formátummal és/vagy idő alapú interaktív alkotóelemekkel szinkronizált audio vagy videó az információ bemutatásához, hacsak a média nem számít egy szöveg médiaváltozatának, és ez egyértelműen jelölve van

videó

a mozgó vagy sorozatos képek technológiája

Megjegyzés: a videót el lehet készíteni animációs vagy fényképezőgéppel készített képekből, vagy mindkettőből.