Share-PSI 2.0 logo

Legjobb gyakorlat: Biztosítsuk ingyenesen a PSI adatokat

Ez a verzió
http://www.w3.org/2013/share-psi/bp/zero-20160725/
Legfrissebb verzió
http://www.w3.org/2013/share-psi/bp/zero/
Előző verzió
http://www.w3.org/2013/share-psi/bp/zero-20160715/

Ez a dokumentum a Share-PSI 2.0 Thematic Network által készített PSI legjobb gyakorlatok gyűjtemény része.

Creative Commons Licence Share-PSI Legjobb gyakorlat: Biztosítsuk ingyenesen a PSI adatokat Share-PSI 2.0 Licensz: Creative Commons Attribution 4.0 Nemzetközi.


Célok

A közérdekű adatok újrafelhasználás céljából való ingyenes közzététele széleskörű kereskedelmi és nem-kereskedelmi lehetőségeket teremt.

Kihívás

Az állami szektornak nehézséget okoz a közérdekű adatok kereskedelmi és nem-kereskedelmi célú felhasználási lehetőségeinek meghatározása. Feltételezhető azonban, hogy a közérdekű adatokhoz díjazás ellenében való hozzáférés az újrafelhasználás lehetőségeit csökkentené .

Megoldás

Amennyire lehetséges, az állami szektor intézményeinek ingyenesen kell közzétenniük a közérdekű adatokat, hogy csökkentsék ezen adatok újrafelhasználásának korlátait.

Miért ez a jó gyakorlat?

Kereskedelmi célú újrafelhasználás esetén a közérdekű adatokhoz való ingyenes hozzáférés azt jelenti, hogy az ezen adatokat felhasználó termékek és szolgáltatások alacsonyabb költséggel hozhatók létre, növelve láthatóságukat, míg nem-kereskedelmi célú újrafelhasználás esetén ezen adatok máskülönben nem lehetséges újrafelhasználása valósul meg.

Hogyan implementáljuk ezt a legjobb gyakorlatot?

Fejlesszünk és implementáljunk egy olyan eljárásmódot, amely ösztönzi az állami szektor intézményeket költségeik csökkentésében és a hozzáférés ingyenes biztosításában. Ahol szükséges, kiegészítő támogatással lehet segíteni a közérdekű adatokat ingyenesen közzétévő szervezeteket.

Hol implementálták már ezt a legjobb gyakorlatot?

Ezt a legjobb gyakorlatot már számos adatportál implementálta. Az alábbi lista közülük mutat néhányat, azonban nem sorolja fel mindegyiket.

Referenciák

Nemzeti iránymutatások

Erre a legjobb gyakorlatra hivatkoznak, vagy ezzel megegyező tanácsot adnak a következő iránymutatások:

Kapcsolat

Makx Dekkers, AMI Consult.

Feladatkezelő

Bármilyen, a fenti jó gyakorlathoz kapcsolódó észrevétel, mint például a megvalósítás, az ahhoz kapcsolódó tapasztalat, levont tanulságok, vagy iránymutatások melyek erre a jó gyakorlatra hivatkoznak, felvihetők és megvitathatók a projekt GitHub-on.

$Id: Overview.php,v 1.5 2016/08/23 11:55:58 phila Exp $