Share-PSI 2.0 logo

Jó gyakorlat: Nyújtsunk áttekintést a kezelt adatokról

2016. július 25.

Ez a verzió
https://www.w3.org/2013/share-psi/bp/pomd-20160725/
Legfrissebb verzió
https://www.w3.org/2013/share-psi/bp/pomd/
Előző verzió
http://www.w3.org/2013/share-psi/bp/pomd-20160627/

Ez a dokumentum a (felülvizsgált) PSI Direktíva megvalósítására a által készített jó gyakorlatok gyűjtemény része.

Creative Commons Licence Share-PSI Jó gyakorlat: Nyújtsunk áttekintést a kezelt adatokról - Share-PSI 2.0 Licensz: Creative Commons: Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi..


Célok

Sokszor, amikor a felhasználói közösséget megkérdezik, mely adathalmazok kiadását preferálnák, nem tudnak választ adni, mert nem ismerik az elérhető adathalmazokat. Emiatt célszerű egy áttekintést kiadni a szervezetünk által kezelt adathalmazokról.

Kihívás

Hogyan biztosítsuk, hogy a közösség ismeri a lehetséges nyílt adatként publikálható adathalmazokat?

A kiadható adathalmazok azonosításakor gyakran a "22-es csapdája" helyzet áll elő. A közszféra megkérdezi a közösséget, mely adatokat szeretné, és ez alapján priorizálja azok kiadását. Azonban, a felhasználói közösség gyakran nincs tisztában, mely adatok érhetők el, így a kérdésre nem tudnak hasznos választ adni.

Megoldás

Közöljünk egy áttekintést a szervezetünk által kezelt adatokról.

Miért ez a jó gyakorlat?

A felhasználói közösség nem minden esetben van tisztában, hogy az intézményeknek mely adathalmazok nyílttá tételére van lehetősége, vagy legalábbis nem teljes mértékben. Ez meggátolhatja, hogy a közösség hasznos visszajelzést nyújtson arról, mely adathalmazok kiadását szorgalmazná. A jó gyakorlat követése képes javítani a kért adathalmazokra vonatkozó visszajelzések gyűjtésének hatékonyságát.

Az áttekintés publikálásával a felhasználók (mind a privát- mint a közszférában) elég információt kapnak a legérdekesebb adatok közzétételének priorizálásához.

A kezelt adatok átláthatósága egy egyszerű jogi hozzáférhetőségi osztályozással kombinálva igen hasznos mind a közszféra, mind az újrafelhasználók számára, mivel

  • ennek az áttekintésnek a létezése és elérhetősége önmagában érték;
  • lehetőséget teremt a prioritások kialakításához a közszféra segítségül hívására (pl. crowdsourcing);
  • átláthatóbbá teszi a szervezet adatkészletét.

Hogyan valósítsuk meg ezt a jó gyakorlatot?

A technikai követelmények minimálisak. Elegendő hozzá egy táblázat, valamint egy elérhetőség, ahol visszajelzést lehet nyújtani. Az áttekintés egy már létező nyílt adat katalógusba is feltölthető.

A hatás tovább fokozható a "Kategorizáljuk az adatokat nyíltságuk szerint" jó gyakorlat követésével. Ezt egy nyílt adat katalógusban a hozzáférési jogok mező (DCAT-AP access rights) kitöltésével is meg tudjuk oldani. Ez lehetővé teszi a potenciális külső felhasználók számára, hogy felfedezzék a sárga (korlátozott) illetve piros (nem nyilvános) kategóriába eső adathalmazokat is.

Hol valósult már meg ez a jó gyakorlat?

Ország Megvalósítás Kapcsolat
Finnország Helsinki Region Infoshare: Helsinki Opens A Window to its Information Systems (press release) Pekka Koponen, Forum Virium Helsinki.

Referenciák

Kapcsolat

Heather Broomfield, Difi (Norvégia).

Feladatkezelő

Bármilyen, a fenti jó gyakorlathoz kapcsolódó észrevétel, mint például a megvalósítás, az ahhoz kapcsolódó tapasztalat, levont tanulságok, vagy iránymutatások melyek erre a jó gyakorlatra hivatkoznak, felvihetők és megvitathatók a projekt GitHub-on.