Share-PSI 2.0 logo

Jó gyakorlat: Kategorizáljuk az adatokat nyíltságuk szerint

2016 július 25.

Ez a verzió
http://www.w3.org/2013/share-psi/bp/cod-20160725/
Legfrissebb verzió
http://www.w3.org/2013/share-psi/bp/cod/
Előző verzió
http://www.w3.org/2013/share-psi/bp/cod-20160627/

Ez a dokumentum a (felülvizsgált) PSI Direktíva megvalósítására a által készített jó gyakorlatok gyűjtemény része.

Creative Commons Licence Share-PSI jó gyakorlat: Kategorizáljuk az adatokat nyíltságuk szerint Share-PSI 2.0 Licensz: Creative Commons: Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi.


Célok

Színkódok vagy más jelölések bevezetésével kategorizáljuk az adatok nyíltságát, hogy megkönnyítsük az állami szervezetek számára annak megállapítását, mely adatok megoszthatóak.

Kihívás

Hogyan biztosítsuk, hogy a korlátozott adatok eljussanak a jogos felhasználókhoz, és hogyan azonosítsuk, hogy mely adatok lehetnek nyilvánosak bárki számára?

Az állami szervek gyakran csak olyan adatokkal foglalkoznak, amelyek mindenki számára nyílttá tehetők, és nem gondolnak más, korlátozott megosztási szintekre. Továbbá belebonyolódnak a komplexebb, nem közzétehető adatok megfontolásába ahelyett, hogy a könnyen nyilvánossá tehető adatokat azonosítanák.

Sokszor hasznos lehet azon adatok publikálása is, amelyek csak bizonyos korlátozásokkal lesznek hozzáférhetők.

Megoldás

Mind a nyílt adathalmazok, mind a jogi korlátozásokkal rendelkező adathalmazok listája közzétehető, melyben ezeket elláthatjuk olyan jelzésekkel, amelyek jelzik a nyíltságuk szintjét:

  • zölddel jelölhetjük azokat az adatokat, amelyek korlátozások nélkül elérhetőek;
  • sárgával azokat az adatokat, amelyek bizonyos korlátozásokkal rendelkeznek és nem mindenki számára elérhetők;
  • pirossal azokat az adatokat, amelyek különösen szenzitívek és csak szigorú feltételek mellett érhetők el.

A színjelölés nem az egyetlen módja az adatok nyitottságának jelzésére. Más, hasonló jelentéssel bíró jelöléseket is használhatunk.

Miért ez a jó gyakorlat?

A kategorizálás egyszerű: nincs szükség a szervezetünk adatainak alapos és kimerítő feltérképezésére, a jelölés célja egy jó alapot nyújtó áttekintés és kategorizálás kialakítása.

Miután nyilvánossá tettük, hogy milyen adatokkal rendelkezik a szervezet, a potenciális újrafelhasználóknak lehetőségük nyílik a kategorizálásról véleményt mondani, más szervezetek pedig felfedezhetnek olyan adatokat, amelyeket fel tudnának használni.

Hogyan valósítsuk meg ezt a jó gyakorlatot?

A megvalósítás egyetlen követelménye, hogy a szervezetünknek meg kell bíznia valakit a kategorizálás elvégzésével. A technikai követelmények minimálisak. Az adatlista azonosítása és korai kiadása néhány egyszerű eszköz segítségével megoldható.

Hol valósult már meg ez a jó gyakorlat?

Ország Megvalósítás Kapcsolat
Norvégia Difi Traffic Light System Heather Broomfield, Difi.

Referenciák

Nemzeti iránymutatások

Erre a jó gyakorlatra hivatkoznak, vagy ezzel megegyező tanácsot adnak a következő iránymutatások:

Kapcsolat

Heather Broomfield, Difi (Norvégia).

Feladatkezelő

Bármilyen, a fenti jó gyakorlathoz kapcsolódó észrevétel, mint például a megvalósítás, az ahhoz kapcsolódó tapasztalat, levont tanulságok, vagy iránymutatások melyek erre a jó gyakorlatra hivatkoznak, felvihetők és megvitathatók a projekt GitHub-on.