W3C For immediate release

W3C ajánlás lett a Titkosított Médiakiterjesztések (EME)

A Titkosított Médiakiterjesztések (EME) nagyobb interoperabilitást, magasabb szintű akadálymentességet és biztonságot, a bizalmas adatok jobb kezelését valamint jobb felhasználói élményt biztosít az online TV- és filmnézéshez



https://www.w3.org/ — 2017. szeptember 18. — Folytatva azon törekvését, hogy a webet a média és szórakoztatóipar elsőosztályú platformjává tegye, a World Wide Web Konzorcium (W3C) megjelentette a Titkosított Médiakiterjesztések (Encrypted Media Extensions – EME) webes szabványt, W3C ajánlást. Az EME egy alkalmazásprogramozási interfész (API) amely lehetővé teszi a titkosított tartalmak plugin-nélküli lejátszását webes böngészőkben minden általánosan elterjedt platformon. A W3C Médiaforrás Kiterjesztések (MSE) egy API-t biztosít a videó lejátszásához, míg a kapcsolódó EME a titkosított tartalmak kezeléséhez nyújt egy API-t. Az MSE és EME összekapcsolása ma a legelterjedtebb gyakorlat a webfejlesztők számára, hogy plugin-ek használata nélkül is képesek legyenek kereskedelmi minőségű videókat kínálni a weben.

"Az EME-t már ma is igen széles körben alkalmazzák, amely a W3C-ben megvalósuló kiterjedt együttműködés eredménye olyan cégek, mint a Google, Microsoft, Netflix, Mozilla, Apple, CableLabs, Adobe között, valamint a webes böngészők is számottevő mértékben használják." - mondta Philippe Le Hégaret, W3C Projektvezető.

Az online mozizás és TV-zés a korábbi esetleges és valószínűleg nem biztonságos megoldástól mára eljutott a Nyílt Webes Platform biztonságáig. Az EME API integrálása a Nyílt Weben lehetővé teszi, hogy a webes böngészők kommunikáljanak azzal a szoftverrel, amely egy titkosított tartalom lejátszását teszi lehetővé.

Az EME előnyei a felhasználók számára

Az EME jobb felhasználói élményt ad, nagyobb interoperabilitást, magasabb szintű akadálymentességet és biztonságot, a bizalmas adatok jobb kezelését nyújtja titkosított videók online történő megnézéséhez.

"Az EME specifikáció fejlesztésekor a felhasználó biztonsága és bizalmas adatainak védelme központi kérdés volt. A titkosított videók online megtekintésének korábbi módszereivel összehasonlítva az EME nagy előnye, hogy minden interakció a böngészőn belül történik. Az EME így a titkosított videó interakciói feletti felelősséget a plugin helyett a böngészőre helyezi át, amely így valós felhasználói ágensként funkcionál", tette hozzá Philippe Le Hégaret.

A biztonsági interakciók böngésző-vezérlésen belül tartása az EME egyik kulcs szempontja. Az EME Ajánlás egyértelműen felhívja a figyelmet az olyan biztonsági és bizalmas adat kezelési veszélyek fontosságára, mint a hálózati támadások, tiltott követés vagy az eszköz-oldali felhasználói információk veszélyeztetése. Az EME fejlesztése alatti széleskörű felülvizsgálatnak köszönhetően, minden biztonságra és bizalmas adat kezelésre vonatkozó követelmény különálló fejezetben került dokumentálásra. Emellett, az EME egyértelmű ütemtervet is ad arról, mit kell tenniük az EME-t alkalmazóknak annak érdekében, hogy növeljék az online felhasználók biztonságát és javítsák bizalmas adataik kezelését.

Plugin-okat szokás szerint akkor alkalmaztak, mikor bizonyos lehetőségek nem álltak rendelkezésre a weben. A Nyílt Webes Platform alkalmazások ezen plugin-eket egyesével megszüntették. Miközben számos oldal jutott már el a plugin-októl az EME-hez, a szabvány pozitív hatást gyakorol majd az oldal-migráció (weblap-migráció) során. A web fejlődése olyan irányt vett, amelyben a videók plugin-en keresztül történő lejátszása már a múlté. Az interakciókat a böngészőbe helyezve ma már a tartalmak védettek a plugin-ek révén fennálló biztonsági sérülékenység ellen. Ugyanazon token segítségével, a webfejlesztőknek ma már nem kell a külső plugin-ok által megkövetelt fizetős fejlesztőeszközöket használniuk; ma már lehetőségük van a webapplikációkat rögtön lefejleszteni és alkalmazni azokat a weben.

Bár az EME több ellenőrzést enged a felhasználóknak abban, hogyan használják a titkosított tartalmat, de nem implementálja, és nem teszi kötelezővé a Digitális Jogok Kezelését (Digital Management Rights, DRM). Nem ír elő semmilyen Tartalom-visszafejtő Modult (Content Decryiption Module, CDM), csupán a Clear Key általános kulcsrendszer támogatását biztosítja, a böngészőket egy általános alapszintű funkcionalitással ellátva. Egyik előny tehát, hogy az EME-t nyílt forráskódú és ingyenes szoftverböngészőkben is alkalmazni lehet, valamint az EME, mint minden W3C ajánlás, alkalmazása önkéntes. A Nyílt Webes Platform kiterjesztéseként, az EME-vel szemben nem elvárás a HTML-nek való megfelelés, így a böngészők választhatják azt a lehetőséget is, hogy nem implementálják. Ebben az esetben, a böngésző még mindig teljesen alkalmas lehet a nem titkosított tartalmak támogatására.

Az EME növeli a titkosított online videók akadálymentességét, a létező mechanizmusokkal ellentétben azáltal, hogy egy olyan szinten működik, amely nem zavarja az akadálymentes információk átvitelét vagy ellenőrzését. Ezt a titkosított tartalmat lejátszó funkció különválasztásával, valamint ennek Nyílt Webes Platformra történő integrálásával éri el. A W3C szabványok fejlesztése az akadálymentességi felülvizsgálatot is magában foglalja a lehetséges akadálymentességi korlátok azonosítása, és az akadálymentesség támogatásának új lehetőségei céljából. Az EME W3C általi elemzése és tesztelése nem azonosított semmilyen korlátot a videók képaláírása, feliratozása vagy audió leírása elérhetősége tekintetében. Az EME-nek megfelelő alkalmazások biztosítják, hogy az akadálymentességi információ simán áttöltésre kerüljön vagy titkosított tartalom esetén az elsődleges viedófájl-lal együtt legyen titkosítva, kibontva. Minden funkcionalitás, amelyet a HTML szabvány vagy annak kiterjesztései biztosítanak, a Nyílt Webes Platform jelenlegi és jövőbeni akadálymentességi bővítései maximálisan felhasználásra kerülhetnek. (További információ az EME és az akadálymentesség vonatkozásában.)

Az EME böngészők közötti nagymértékű interoperabilitásának bemutatása a specifikáció fejlesztésének egyik része volt. Az EME amellett, hogy a gördülékeny videótartalom-lejátszást lehetővé teszi számos böngészőben, a teljes modern web stack kiváló és korszerű modelljéből is profitál.

További információ a specifikáció technikai részleteiről, valamint készítésének menetéről a Igazgatói Észrevételek és Döntés az EME-ről valamint az EME Háttere hivatkozásokon.

Vita az EME W3C ajánlássá tételéről

A W3C Igazgatója, Sir Tim Berners-Lee hozta meg a döntést az EME W3C ajánlássá tételéről, egy hat évet felölelő, az érintett felek közös erőfeszítését, kiterjedt technikai munkát és a webes közösségen belüli nyílt megbeszéléseket magában foglaló időszakot követően.

"Ha titkosított tartalmat nézel, akkor ezt biztonságosabb megtenned egy böngészőben, ami megadja a biztonságot és a személyes adatok védelmét, mint ha ehhez külön alkalmazást kellene letölteni" - mondta Tim Berners-Lee. "Egy átfogó web mindenféle tartalommal rendelkezik, mint audió, videó, szöveges, interaktív tartalmak valamint térképek és ábrák. Ezek közül van, ami ingyenes és van, amiért fizetni kell. Így érthető, hogy bizonyos tartalomgyártók, akiknek sok költséggel jár a tartalmak előállítása, nincsenek felkészülve arra, hogy ezeket védelem nélkül közzétegyék. Amennyiben szükséges visszafejtenünk ezen tartalmakat, az EME nagy előnye, hogy a tipikus régi DRM-mel ellentétben, itt a felhasználó védett a támadásokkal szemben."

Bár volt, aki nem értett egyet a W3C azon döntésével, hogy az EME-t ajánlássá tegye, a W3C elkötelezett annak érdekében, hogy az a több száz millió felhasználó, aki videótartalmakat szeretne nézni a weben, - melyek közül számos a szerzői jogvédelemnek is meg kell feleljen, - ezt biztonságosan és webbarát módon tehesse meg. Egy szeptember közepén lezárult W3C Tagok közötti szavazás során, melyet júliusan indítottak egy fellebbezési eljárás keretében, 108-an támogatták az EME W3C ajánlássá tételéről szóló igazgatói döntést, 57-en ellenezték és 20-an tartózkodtak. Az EME vitával kapcsolatos észrevételek, Jeff Jaffe, W3C Ügyvezető Igazgató blogbejegyzésében olvashatók.

A lejátszó (streaming) szolgáltatások használata exponenciálisan növekedett világszerte. Több száz millió felhasználó élvezi ma az EME nyújtotta előnyöket előfizetői-alapú szolgáltatások keretében, mint például a Netflix, és más, titkosított videótartalmak megtekintését lehetővé tévő szolgáltatások révén.

A World Wide Web Konzorcium

A W3C célja, hogy minél jobban kihasználja az internet (web) nyújtotta lehetőségeket szabványok és iránymutatások kidolgozása révén, melyek egyúttal biztosítják, hogy a web nyílt, hozzáférhető és interoperábilis legyen mindenki számára a világon. A W3C HTML5 és CSS szabványai azok az alaptechnológiák, amelyekre a weboldalak épülnek. A W3C azon munkájának elismeréseként, amely képaláírással és feliratozással segíti az online videótartalmak akadálymentességét, elnyerte a 2016-os Technológiai és Mérnöki Emmy-díjat.

A W3C „Egyetlen Web” víziójának megvalósítása többezer elhivatott technológiai szakembert hoz közelebb, akik több mint 400 tagintézményt és számos iparágat képviselnek. A W3C tevékenységét négy intézet, az MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) (in the United States (USA), a European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) (Franciaország), a Keio Egyetem (Japán) és a Beihang Egyetem (Kína) koordinálja. További információ a W3C-ről a https://www.w3.org/-on.

Sajtóközlemény vége

Médiakapcsolat

Amy van der Hiel, W3C Médiakapcsolati Vezető <w3t-pr@w3.org>
+1.617.253.5628 (US, Eastern Time)


W3C Tagok ajánlásai

CableLabs

As a member of the World Wide Web Consortium (W3C), CableLabs participated in the development of the Encrypted Media Extensions (EME) recommendation – in collaboration with other major W3C member companies – to help further its goal of making the web a first-class platform for media and entertainment. EME was developed with user security as a major goal, while also focusing on improving user experiences and facilitating seamless communication between web browsers and software that allows playback of protected content. CableLabs is glad to see EME achieve the status of W3C recommendation.

Ralph Brown, Senior Vice President and Chief Technology Officer

Consumer Technology Association (CTA)

The CTA WAVE Project congratulates the W3C for having published EME as a full W3C Recommendation.

CTA WAVE firmly believes in the importance of EME to the future of commercial video, an important contribution to the future of the web that enhances:

The first document from the WAVE Project, the Web Media API Snapshot 2017 specification, was recently released for review within the Web Media API Community Group, and more specifications and documents leveraging and citing the work of W3C and other groups will follow soon. The Web Media API Snapshot 2017 specification is built around the W3C standard HTML5 video architecture, including Encrypted Media Extensions (EME) when supporting encrypted video.

CTA WAVE looks forward to continued collaboration with W3C and other stakeholders to ensure the web remains a premiere platform for enabling communication and innovation.

The CTA WAVE Project is an initiative by many of the most influential names in video and audio, comprising manufacturers, distributors, service and infrastructure suppliers and over-the-top commercial internet video providers to identify requirements and guidance on the use of those specifications. More than 60 companies and 150 engineers are currently working on this effort.

CTA WAVE Project Steering Committee

Microsoft Corporation

Microsoft congratulates W3C on completing the Encrypted Media Extensions Recommendation, and thanks Sir Tim Berners-Lee for the hard work and leadership he provided to bring it to conclusion. This, along with the publication of the Media Source Extensions Recommendation, marks an important milestone on the journey to leverage HTML5 standards to allow full-featured media playback in browsers without plugins. By using HTML5, MSE, and EME, developers can add video features using just standard formats and APIs, and websites can count on browsers to deliver media without having to support 3rd party plugins. Users can be confident that their chosen media content is delivered in an accessible, secure and privacy-respecting way.

Jason Weber, Director of Program Management, Web Platform R&D

Motion Picture Association of America (MPAA)

Consumers today have access to more creative content across more digital platforms than ever before. In 2016, the American film and television industry released more than 700 movies and 400 scripted television shows. There are now over 130 lawful online sources for creative content in the United States and 470 sources globally.

The Encrypted Media Extensions (EME) specification published by W3C is a key building block for the secure and seamless delivery of this content to audiences around the world. EME advances a new generation of web-based content delivery with improved user functionality, security, and privacy. The MPAA appreciates the productive, collaborative work of the W3C and its many stakeholders on this important advancement to improve the consumer video experience.

Alex Deacon, Senior Vice President, Internet Technology

NBCUniversal (Comcast)

NBCUniversal is committed to bringing high-quality entertainment to viewers across the globe in a trusted, safe, and easy-to-use manner. We applaud the W3C's decision on EME, which will help provide reliable and safe access to the mechanisms used to access encrypted content, benefiting creators and users alike.

Michael Wise, CTO Universal Pictures

Netflix

Integration of DRM into web browsers delivers improved performance, battery life, reliability, security and privacy to users watching their favorite TV shows and movies on Netflix and other video services. We can finally say goodbye to third-party plugins, making for a safer and more reliable web.

We believe this technology has been greatly improved at the W3C, where the world's experts on web technologies, web security, privacy and accessibility could all shape the outcome in an open process.

Mark Watson, Director, Streaming Standards

Recording Industry Association of America (RIAA)

We congratulate W3C and its members for voting to publish EME as a W3C Recommendation. This is a victory for common sense - EME is already being deployed on the web and implemented by most browsers. It allows the web to function more seamlessly and efficiently while preserving the necessary safeguards. It will ensure the optimal video viewing experience. In short, the adoption of EME as a W3C Recommendation will give users more of a great thing, and will keep W3C at the forefront of innovation and web standards. We applaud Sir Tim Berners-Lee and thank him for his successful stewardship on this issue.

David Hughes, CTO, RIAA

ATSC

The Advanced Television Systems Committee (ATSC) congratulates W3C on the publication of the Encrypted Media Extensions (EME). ATSC is completing a suite of ATSC 3.0 standards to enable the next generation of over-the-air terrestrial broadcasting and hybrid broadcast and broadband services.ATSC 3.0 standards are based on Internet Protocol and other web-based standards, including MPEG DASH and W3C HTML5, as well as EME. Our A/360 Security and Content Protection and A/344 Interactive Content standards both incorporate EME. The security and content protection capabilities made possible by EME provide important new opportunities for Broadcasters to deliver new services to the public.

Mark Richer, President, Advanced Television Systems Committee, Inc.

IPTV Forum Japan

IPTV Forum Japan (IPTVFJ) sincerely congratulates that World Wide Web Consortium (W3C) has published Encrypted Media Extensions (EME) as a W3C Recommendation.

Since December 2014, IPTVFJ has been publicly offering the “IPTVFJ STD-0013: Hybridcast Operational Guideline Version 2” standard which includes the technical specification for Video on Demand (VOD) services with HTML5-capable TV sets. EME is one of the key features in this standard.

IPTVFJ STD-0013 specifies the delivery method for audio-visual content based on MPEG-DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP) in detail. The method specified in this standard can be used for live streaming as well as VOD.

Various features such as accessibility and privacy protection are provided by the Web framework. IPTVFJ recognizes (1) EME should be used to handle content securely in the framework if needed and (2) thus EME allows to expand applicability of IPTVFJ STD-0013 as much as possible. It is the reason IPTVFJ adopted EME APIs promptly as the open standard to be used in IPTVFJ STD-0013. Now IPTVFJ STD-0013 is being deployed to the actual Integrated Broadcast-Broadband (IBB) services in Japan.

Jun Murai, Chief Director, IPTV Forum Japan