W3C

A W3C Spanyol Irodája körúton mutatja be a szabványokat Spanyolországban

W3C-s multimédia-demókkal felszerelt busz; Multimodális Web Szeminárium Madridban; A W3C Spanyol Irodájának első Web-szabványosítási Díja

Spanyol kapcsolattartó --
José Manuel Alonso, <jalonso@w3.org>, +34.984.39.06.16
Amerikai és ausztráliai kapcsolattartó --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 vagy +1.206.228.1097
Európai, afrikai és Közel-keleti kapcsolattartó --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Ázsiai kapcsolattartó --
Yasuyuki Hirakawa, <chibao@w3.org>, +81.466.49.11.70

(A sajtóközlemény angol eredetije itt olvasható.)


http://www.w3.org -- 2004. október 27. -- A W3C Spanyol Irodája megszervezte az első W3C-s szabványturnét, amely tíz egyetemet látogat majd végig Spanyolországban, 2004. november 3. és 26. között, hogy bemutassa a W3C munkáját, és hogy előremozdítsa a W3C-technológiák használatát és elfogadását. A környezetbarát kirándulóbuszon -- amelyre a mozgássérült utasok is könnyen felszállhatnak, hogy a prezentációt megtekintsék -- multimédia-felszerelés, vetítőgépek, videokonferencia-eszközök és műholdas Internet-kapcsolat teszik lehetővé a W3C-technológiák bemutatását. A körút ideje alatt a 10 egyetem konferenciáknak ad majd helyt, lehetőséget adva a W3C szabványok alkalmazása és implementálása iránt érdeklődő egyetemi kutatószemélyzet számára a W3C-vel való kapcsolatépítésre.

A Szabványturné 3 hétig tart majd, és a következő spanyolországi városokba látogat el (az események ingyenesek, és nyitottak a közönség számára):

Interior of the W3C bus"Bár Spanyolországban már igen elterjedt a Web, rengeteg új, izgalmas technológia áll megjelenés elõtt. A busz jó alkalmat ad az ezekkel való megismerkedésre." mondta Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója.

"A Spanyol Irodának újszerű módszerrel sikerült kirukkolnia a spanyolországi W3C-s ismeretterjesztés terén," mondta Ivan Herman, a W3C-irodák vezetője. "A Szabványturné és a W3C Spanyol Irodájának Web-szabványosítási Díja izgalmas lehetőséget kínál a W3C-nek és a spanyol műszaki közösségnek, hogy aktív és tartós kapcsolatot alakítsanak ki.

"Csodálatos látni azt a nagymértékű webes fejlesztési munkát, amely Spanyolországban folyik," mondta José Manuel Alonso, a W3C Spanyol Irodájának vezetője. A W3C bátorítja és támogatja szabványai és technológiái elfogadását a spanyolországi akadémiai és üzleti szférában.

A Szabványturnét a W3C Spanyol Irodája szervezi a Red.es és a Fundación CTIC bőkezű támogatásával, valamint a Software AG España, TeleCable, Fundación ONCE és a Centro de Estudios Garrigues intézmények támogatásával.

Multimodális Web Szeminárium Madridban

A szervezők szívesen látják a kutatókat és az ipar szereplőit a Multimodális Web Szemináriumon, a turné madridi állomásán, ahol a W3C spanyolországi tagintézményeit képviselő előadók és a W3C Team tagjai a W3C Multimodális Interakció Fejlesztési Területének munkáját fogják bemutatni. A szemináriumhoz anyagi támogatást nyújt a European Commission IST Programja a Multimodal Web Interaction (MWeb) projekt keretében.

A W3C Spanyol Irodájának Első Web-szabványosítási Díja

A turné során hirdetik meg a W3C Spanyol Irodájának Web-szabványosítási Díjat. A díj ösztönzi a W3C-ajánlások használatát és elfogadását a spanyol egyetemeken. Azon prototípus készítőjének ítélik majd oda, amely a legsikeresebbnek bizonyul W3C-technológiák bemutatásában a következő területek egyikén vagy többjén: Szemantikus Web, Eszközfüggetlenség, Beszédhang, Multimodális Interakció. A díj nyertesét a W3C tagjai és Team-je fogja kiválasztani a 10 legjobbnak ítélt munka közül.

A győztes alkalmazott kutatási ösztöndíjat kap majd, hogy nyertes prototípusát egy teljes projekt keretében fejlessze tovább a Fundación CTIC központjában, Gijón-ban (Asturias tartomány, Spanyolország). A legjobb öt pályázó díja egy-egy csúcskategóriájú laptop lesz a Red.es és az Acer jóvoltából. A győztes személyét és a nyertes prototípust egy díjátadó ünnepségen hozzák majd nyilvánosságra Asturias tartományban, 2005 első negyedévében.

A W3C Spanyol Irodájáról

A 2003 októberében alapított W3C Spanyol Irodának a Fundación CTIC (Asturiasi Információ- és Kommunikációtechnológiai Fejlesztési Központ) ad helyet. Az Asturias tartománybeli Gijón város Tudomány és Technológia Parkjában található Fundación CTIC non-profit szervezet, mely alkalmazott kutatással és a kutatások eredményeinek terjesztésével foglalkozik az informatikai területén. További információkért lásd: http://www.w3c.es.

A W3C irodáiról

A W3C-irodák az adott ország anyanyelvén segédkeznek a W3C-nek népszerűsítési tevékenységében, szélesítik földrajzi bázisát, és serkentik a nemzetközi részvételt a W3C fejlesztési munkáiban. A W3C-nek jelenleg 14 irodája működik, a következő országokban: Ausztrália, a Benelux-államok, Németország és Ausztria, Finnország, Görögország, Hong Kong, Magyarország, Izrael, Olaszország, Korea, Marokkó, Spanyolország, Svédország valamint az Egyesült Királyság és Írország.

A W3C-ről

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: egy információs tárház a World Wide Web-ről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások fejlesztése az új technológiai fejlesztéseket demonstrálására. A W3C jelenleg közel 400 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!