W3CWeb Accessibility initiative

WAI: Stratégiák, irányelvek, és források a Webet használó fogyatékos emberek online tartalmakhoz történő hozzáférésének javításához.

Gyorslinkek a honlapok akadálymentesítéséhez

Tekintse meg a frissített Gyorslinkek a Web akadálymentesítéséhez: A WCAG 2.0 áttekintése című részt.

Megjegyzés: Ezek a tanácsok az 1999-ben kiadott WCAG 1.0-án alapszanak. A WCAG 2.0 2008-ban jelent meg. Habár a gyorstippek jelenleg is érvényesek, a lista nem feltétlenül tartalmazza a legfrissebb honlapok legfontosabb akadálymentesítési témáit.
A WCAG-re vonatkozó legfrissebb információkért tekintse meg A Web Akadálymentesítési Útmutatójának (WCAG) áttekintését.

Tartalom

Bevezetés

Az alábbi tíz gyorstipp röviden összefoglalja az akadálymentesített webszerkesztés legfontosabb koncepcióit. Ezek a tippek nem teljes útmutatások, mindössze a Web Akadálymentesítési Útmutatója 1.0 (WCAG 1.0) koncepcióinak kivonata.

A tanácsok értelmezéséhez és alkalmazásához szükséges elengedhetetlenül fontos információkat a WCAG 1.0 tartalmazza. A WCAG dokumentumok leírásához tekintse meg a WCAG áttekintése című részt.

A tanácsok 11 nyelven, névjegykártya méretű emlékeztetőkön ingyenesen is elérhetők. Ezeket az alábbi megrendelő űrlap kitöltésével lehet igényelni. A legutóbbi online verzió több mint 40 nyelven olvasható.

10 gyorstipp

  1. Képek & animációk: A vizuális elemek funkciójának leírásához minden esetben használja az alt attribútumot.
  2. Kép térképek. A honlap fontos helyeinek megjelölésére alkalmazza a kliens-oldali térképeket és szöveget.
  3. Multimédia. Audió és videó tartalmak esetében alkalmazza a feliratozást és a tartalmak szöveges leírását.
  4. Hiperhivatkozások. Az alkalmazott szövegek függjenek össze a környezetükkel. Kerülje például a "kattintson ide" utasítást.
  5. Lap elrendezés. Alkalmazzon címsorokat, listákat és következetes szerkezetet. Ahol lehetséges CSS segítségével oldja meg az elrendezést és a stílust.
  6. Grafikonok & táblázatok. Foglalja össze a tartalmat vagy alkalmazza a longdesc attribútumot.
  7. Szkriptek, appletek & plug-ins. Arra az esetre, ha az aktív elemek nem hozzáférhetők vagy nem támogatottak, adjon meg alternatív tartalmat.
  8. Keretek. Alkalmazza a noframes elemet és önálló jelentéssel bíró címeket.
  9. Táblázatok. Alkalmazza a sorról-sorra olvasási rendet és foglalja össze a tartalmat.
  10. Ellenőrizze a munkáját. Validáljon. Használja a http://www.w3.org/TR/WCAG oldalon található eszközöket, ellenőrzési listákat, és útmutatókat.

W3C (MIT, INRIA, Keio) 2001/01

A rendelés módja

A tanácsok megrendelése érdekében töltse ki az alábbi űrlapot. Megrendelés esetén a tanácsokat névjegykártya nagyságú, nagy betűkkel vagy braille írással készített emlékeztetőkön kapja kézhez. Abban az esetben, ha nem tudja használni az űrlapot, küldje a vonatkozó információkat a wai-quicktips@w3.org e-mail címre.

Az emlékeztetők 500 darabig ingyenesen rendelhetők. Ötszáz darab feletti rendelés esetén, a további lehetőségek megbeszélése érdekében, küldje el a terjesztési tervet a wai-quicktips@w3.org e-mail címre.

A braille és nagy karakteres formátumok jelenleg csak angol nyelven érhetők el.

Megrendelő űrlap

Kapcsolati adatok

Szállítási cím (kötelező)

A rendelés részletei

Ezen az űrlapon 3 különböző emlékeztető készlet rendelhető. Több kombinációért használja az űrlapot a megrendelésnek megfelelő számban.Általános információk
A küldés gomb elküldi a rendelését a W3C címére, valamint egy másolatot küld az Ön e-mail címére is.