A World Wide Web Consortium Magyar Iroda logója

> Hír archívum > Magyarországi hírek, 2008.

November

Info-kommunikációs Akadálymentességi Műhelykonferencia 2008

2008. november 25.: Nagy érdeklődés kísérte a W3C Magyar Iroda szervezésében 2008. november 20-án megtartott Info-kommunikációs Akadálymentességi Műhelykonferenciát. A mintegy 50 résztvevő átfogó képet kapott a webes akadálymentesség kérdésköréről.

A műhelykonferencián elhangzott előadások hanganyaga és fóliái letölthetők a rendezvény honlapjáról.

Andrew ARCH, a W3C Web Accessibility Initiative munkacsoportjának specialistája a 2008. november 3-án javaslattervvé előlépett WCAG2.0 átfogó ismertetésén túl szűkebb szakterületéről, az idősödő társadalom webelérhetőségéről is beszélt.

Kazinczi Károly, a Szép Kor Közhasznú Alapítvány elnöke az idősödő korosztály internetezésével kapcsolatos hazai tapasztalatokról számolt be.

Az info-kommunikációs akadálymentesség jogi hátteréről, a hazai szabályozásról Dr. Juhász Péter, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztályának munkatársa adott tájékoztatást.

Tóth Zoltán, az MTA SZTAKI Elektronikus Kormányzati Módszertani Központjának vezetője az akadálymentesség tartalmi kérdésére helyezte a hangsúlyt, előadásában az igazgatásszervezéssel megalapozott elektronikus ügyintézés vízióját vázolta fel, az ún. „ügyintézőkapu” létrehozását szorgalmazva.

Sikné Dr. Lányi Cecília, a Pannon Egyetem docense a „WEB-Access” Európai Projektről és egy, a WCAG2.0 irányelveinek ellenőrzésére szolgáló validátorról számolt be.

Abonyi-Tóth Andor előadásából megtudhattuk, hogy az ELTE Informatikai Karán folyó oktatásban miképpen jelenik meg az akadálymentesség témaköre.

Pataki Máté, a W3C Magyar Iroda koordinátora a mobilwebes böngészés előretörése nyomán az ezeken az eszközökön való akadálymentesség fontosságára hívta fel a figyelmet.

Vigh György prezentációjában a webes akadálymentesítés kérdését az e-learning és a távmunka szemszögéből vizsgálta.

Mezei Ádám előadásában különböző módszerekről és megoldásokról beszélt, amelyek segítségével akadálymentessé lehet tenni egy weboldalt.

Mile József, aki a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete képviseletében szólalt fel, a talán legnagyobb létszámú érintett csoport akadálymentességgel kapcsolatos közvetlen tapasztalatait és elvárásait osztotta meg velünk.

Október

Info-kommunikációs Akadálymentességi Műhelykonferencia 2008 - Előzetes program és regisztráció

2008. október 07.: A W3C Magyar Iroda fontos célkitűzése az info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakításában való aktív részvétel. Ennek jegyében 2008. november 20-án Info-kommunikációs Akadálymentességi Műhelykonferenciát rendezünk, melynek helyszíne az MTA SZTAKI.

Az előzetes program és további részletek a rendezvény folyamatosan frissülő honlapján olvashatóak.

A műhelykonferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

A program véglegesítéséig még van lehetőség előadással jelentkezni a műhelykonferenciára. Az előadás-javaslatot az office@w3c.hu e-mailcímre kérjük elküldeni, az alábbi adatok magyar és angol nyelven történő megadásával:

Július

Info-kommunikációs Akadálymentességi Workshop

2008. július 11.: Napjainkban egyre fokozódó igény merül fel a hátrányos helyzetű felhasználók részéről, hogy a folyamatosan bővülő webes szolgáltatások igénybevételével minél könnyebbé és teljesebbé tegyék az életüket. A honlapok egy jelentős része azonban nem használható teljeskörűen a speciális szükségletű felhasználók számára, így az információk egy része elvész.

A W3C Magyar Iroda fontos célkitűzése az info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakításában való aktív részvétel. Ennek jegyében 2008. november 20-án Info-kommunikációs Akadálymentességi Workshop-ot rendezünk, melynek helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete.

A workshop tervezett témái:

A magyar nyelvű workshop programját W3C-s előadók angol nyelvű előadásai gazdagítják.

A W3C Magyar Iroda előadók jelentkezését várja, határidő augusztus 15.

Az előadás-javaslatokat az office@w3c.hu e-mailcímre kérjük elküldeni, az alábbi adatok megadásával:

Kérdéseit a fenti e-mailcímen vagy a 279-6204-es telefonszámon várjuk.

Május

Magyarországi Web Konferencia 2008 - W3C-szekció

2008. május 8.: Nagy érdeklődés kísérte az április 26-án megrendezett Web Konferenciát, amelyet a hagyományokhoz híven idén is a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztálya szervezett, a W3C Magyar Iroda szakmai közreműködésével.

Az Irodánk által szervezett szekcióban 6, a W3C-technológiákhoz kapcsolódó előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat Bert Bos, a W3C-team tagja, aki a szekció nyitóelőadásaként a fejlesztési stádiumban lévő CSS3 újdonságairól számolt be.

Előadásanyagok:

Március

W3C-szekció a Magyarországi Web Konferencián

2008. március 14.: A korábbi évek nagy sikerű Web konferenciáinak hagyományait követve idén április 26-án, szombaton kerül megrendezésre a Magyarországi Web Konferencia 2008, melyet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztálya szervez, és melynek a W3C Magyar Iroda idén is szakmai partnere. A rendezvény helyszíne a CEU Konferencia Központ (Budapest, 1106, X. kerület, Kerepesi út 87.).

Irodánk ebben az évben is egy saját W3C-szekciót indít, melynek témája a W3C-technológiák használata a webes világban.

A szekcióban az alábbi előadások hangzanak el:

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a konferencián, a látogatói regisztráció március 17-én indul, további információ az esemény honlapján.

Február

Ha lemaradt róla: Michael Sperberg-McQueen előadása elérhető a weben

2008. február 27.: A W3C 10 éve, 1998. február 10-én tette közzé Bővíthető Jelölőnyelvét, az XML 1.0-át.

W3C XML 10th anniversary A W3C Magyar Iroda meghívására 2008. február 22-én Budapestre látogatott Michael Sperberg-McQueen, a W3C munkatársa, az XML egyik megalkotója, a W3C XML Koordinációs Csoportjának elnöke, az XML-séma Munkacsoport tagja, az MIT munkatársa.

Sperberg-McQueen úr „Ten Years of XML, Twenty Years of SGML: Report from an unexpected success” címmel megtartott előadását nagy érdeklődés kísérte, az előadás anyagát itt érhetik el az érdeklődők.

Michael Sperberg-McQueen előadása

2008. február 20.: A W3C 10 éve, 1998. február 10-én tette közzé Bővíthető Jelölőnyelvét, az XML 1.0-át.

A W3C Magyar Iroda meghívására Budapestre érkezik Michael Sperberg-McQueen, a W3C munkatársa, az XML egyik megalkotója, a W3C XML Koordinációs Csoportjának elnöke, az XML-séma Munkacsoport tagja, az MIT munkatársa.

Sperberg-McQueen úr egy izgalmasnak ígérkező előadás keretében foglalja össze az XML eddigi 10 évének sikertörténetét.

Az előadás időpontja: 2008. február 22. (péntek), 10.00 óra

Helyszíne: MTA SZTAKI (1111 Bp., Lágymányosi u. 11.), III. em., 306-os előadóterem

Az előadás címe: Ten Years of XML, Twenty Years of SGML: Report from an unexpected success

Az előadás nyelve: angol

Abstract: The XML specification became a W3C Recommendation in 1998. On the occasion of the tenth anniversary of that event, this talk provides an overview of the pre-history and history of the development of XML, as seen from the vantage point of the author, one of the edtors of the specification. The original goals of the work are described and compared with what actually happened, which was somewhat different (and in some respects much more ambitious). Specific design decisions are reviewed: which decisions look correct after ten years of further work, and which look like mistakes? And what can one learn from the experience?

Mindenkit szeretettel várunk. A hallgatóság várható létszámának felmérése érdekében kérem, hogy részvételi szándékát mielőbb jelezze a richter.viktor@w3c.hu e-mail címen.

Január

Magyarországi Web Konferencia 2008

2008. február 07.: A korábbi évek nagy sikerű Web konferenciáinak hagyományait követve idén április 26-án, szombaton kerül megrendezésre a Magyarországi Web Konferencia 2008, melyet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztálya szervez, és melynek a W3C Magyar Iroda idén is szakmai partnere. A rendezvény helyszíne a CEU Konferencia Központ (Budapest, 1106, X. kerület, Kerepesi út 87.).

Irodánk ebben az évben is egy saját W3C-szekciót indít, melynek témája a W3C-technológiák használata a webes világban. A szekcióba az előadók jelentkezését február 15-ig várjuk az office@w3c.hu címre, a szekcióval kapcsolatos kérdéseit, javaslatait is erre a címre küldheti. A rendezvénnyel kapcsolatos további részletek a szekció honlapján.

A konferenciával kapcsolatos észrevételeit, kérdéseit a szervezok@web.conf.hu címre írhatja. A Web Konferencia megvalósításához előadók és támogatók jelentkezését várják a szervezők!

Webes szekció a NETWORKSHOP 2008 Konferencián

2008. január 21.: A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI), a HUNGARNET Egyesület és a Magyar Internet Társaság idén tizenhetedik alkalommal rendezi meg országos NETWORKSHOP 2008 Konferenciáját. A rendezvény házigazdája a Dunaújvárosi Főiskola. Az évek során ez a rendezvény a hazai számítógép-hálózati, informatikai élet legrangosabb eseményévé nőtte ki magát. Itt találkozhatnak e rohamosan fejlődő terület technológiáinak, alkalmazásainak kutatói, fejlesztői, a gyártók, a szolgáltatók és a felhasználók.

A W3C Magyar Iroda javaslatára lehetőség nyílik arra, hogy a konferencia programjában olyan előadások is helyet kapjanak, amelyekből - az iroda célkitűzéseivel összhangban - a résztvevők megismerkedhetnek a legújabb webes szabványokkal, az Internet világának legfrissebb eredményeivel (specifikációkkal, irányelvekkel, szoftverekkel), a fejlesztési irányokat meghatározó technológiai újdonságokkal.

Az előadás-javaslatok beküldési határideje: 2008. január 30.

Az előadók jelentkezését a NETWORKSHOP 2008 Konferenciára elektronikusan várják a szervezők, az „Alkalmazásfejlesztési és üzemeltetési technológiák” szekció „Webtechnológiák, szemantikus web” témakörébe. Javasolt témák: Mobilweb, Akadálymentesítés, Szabványok betartása, CSS, Szemantikus Web, Biztonság, Webes szolgáltatások, Egyéb webes technológiák.

Az előadások elbírálásában, szervezésében és lebonyolításában a W3C Magyar Iroda is közreműködik. Kérjük, hogy előadás-javaslatát küldje el az irodának is a richter.viktor@w3c.hu e-mail címre.

Új koordinátor a W3C Magyar Irodán

2008. január 11.: A W3C Magyar Iroda koordinátora, Megyaszai Éva 2007 decemberében megvált az Irodától, amelynek a 2002 szeptemberi megalakulás óta volt munkatársa. Az Iroda a magyar internetes közösség nevében is köszöni Éva több, mint öt éves nagyszerű munkáját, amellyel hatékonyan hozzájárult a W3C tevékenységének és céljainak a magyar intézmények és cégek körében való minél szélesebb megismertetéséhez. További munkájához sok sikert kívánunk.

Koordinátori tevékenységét 2008. januárjától Richter Viktor veszi át, aki a Budapesti Műszaki Egyetemen 1989-ben szerzett gépészmérnöki diplomát. 1993-tól 2007-ig az MTA SZTAKI Konferencia Irodájának munkatársaként több mint 100 nemzetközi tudományos konferencia szervezésében, illetve koordinálásában vett részt. 1993 és 2001 között a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetsége főtitkáraként tevékenykedett.



Webmaster Utolsó módosítás: 2008.10.25.

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!