Ugrás a tartalomra


A plágiumkeresőt úgy tesztelheti, hogy Petőfi Sándor verseiből szúr be egy-két versszakot ide. A rendszer már párszor tíz szavas egyezést is képes kijelezni. Petőfi verseket az alábbi oldalon találhat: http://mek.oszk.hu

Kezdőlap

Üdvözöljük a KOPI portálon!

A KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál elsődlegesen plágiumok felderítésésre és dokumentumok másolásának védelmére jött létre. A számítástechnika fejlődésével az írott művek előállítási folyamata egyszerűsödött, azonban a rengeteg előny mellett a digitális adattárolás a végletekig egyszerűsíti a művek másolását, azok egészének vagy részeinek átvételét, így nagymértékben megkönnyíti a plágiumok létrehozását is.

A plágiumok leginkább az oktatás területén terjednek, azon belül is kiemelten a felsőoktatási szférában. Ezen a területen egyre nagyobb számban jelennek meg a digitális forrásokból összeállított (összeollózott) dolgozatok, diplomamunkák, cikkek, illetve publikációk. Az ilyen típusú visszaélések erősen rontják az intézmények hírnevét és az onnét kikerült diplomások értékét a piacon.

A KOPI használatáról röviden

A hasonlóságkereső szolgáltatás a felhasználók által feltöltött dokumentumok között keres egyezést. Azért, hogy a felhasználók dokumentumait csak azok érhessék el, akiknek a dokumentum gazdája ezt megengedi, szükség van a regisztrációra. Az alábbi öt lépést kell megtennie, hogy dokumentumait összehasonlíthassa, egymással, mások dokumentumaival, vagy egyéb adatbázissal:

  1. Regisztráció
  2. Belépés a rendszerbe
  3. Dokumentumok feltöltése
  4. Megfelelő dokumentumok kijelölése
  5. Hasonlóságkeresés indítása

A KOPI projekt célja

A KOPI projekt célja egy ingyenes hálózati plágiumkereső portál létrehozása, amelynek segítségével elektronikus formában rendelkezésre álló dokumentumok közötti hasonlóság felderítésével plágium vagy idézet, de akár ugyanannak a dokumentumnak egy régebbi vagy újabb változata is megtalálható.

Miért van rá szükség?

Számos professzor küzd azzal, hogy disszertációkban és diplomamunkákban gyakran szerepel forrásmegjelölés nélküli információ. A jövőben lehetőség lesz rá, hogy a rendszer megtalálja és jelezze ezeket. A digitális könyvtárak elterjedését is elősegítheti egy olyan rendszer, amely az onnét másolt dokumentumokat pillanatok alatt megtalálja.

Hasonlóság- és plágium-kereső szolgáltatások

A felhasználó által feltöltött dokumentumokat a rendszer egymással vagy az adatbázisában lévő, mások által feltöltött dokumentumokkal is képes összehasonlítani. Terveink szerint egy digitális könyvtár és egy internetes dokumentumgyűjtemény is az adatbázis része lesz.

A rendszer alkalmas akár egy bekezdés hosszú átlapolódás észrevételére is. Ezeken a szolgáltatásokon kívül a portál megismerteti az oldalra látogatókat az ide vonatkozó jogszabályokkal és rendeletekkel, valamint lehetőséget biztosít különböző témákban való eszmecserére is (fórum).