W3C

Műhelykonferencia a „Mindenütt Jelenlévő Webről” (Ubiquitous Web), a W3C rendezésében

A résztvevők a Web és a „Mindenütt Jelenlévő Informatika” (Ubiquitous Computing) szintézisét kutatják majd

Amerikai és ausztráliai kapcsolattartó:
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 vagy +1.617.253.2613
Európai, afrikai és közelkeleti kapcsolattartó:
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Ázsiai kapcsolattartó:
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(elérhető még angolul, franciául, japánul és egyéb más nyelveken)

http://www.w3.org/ - 2006. január 24. - A W3C március 9-10-én Tokióban megrendezésre kerülő műhelykonferenciáján azzal a céllal szeretné összehívni az ipar képviselőit és a kutatóhelyeket, hogy fölvázolják a Webnek, mint az irodákban, otthoni hálózatokban, illetve mobilokon, járművökön, és más területeken használatos elosztott alkalmazások platformjának jövőképét. A konferencia résztvevői azt fogják megvitatni, hogy milyen lehetőségek vannak az ilyen alkalmazások fejlesztési és felhasználási körének növelésére és költségének csökkentésére, és hogy hogyan illeszkednek az aktuális W3C Fejlesztési Területek a „Mindenütt Jelenlévő Web” (Ubiquitous Web) jövőképébe, valamint segítenek a W3C-nek meghatározni a további szabványosítási területeket.

Mit is jelent a „Mindenütt Jelenlévő Web”?

A „Mindenütt Jelenlévő Web”-en (Ubiquitous Web) azt értjük, hogy állandóan felbukkan és mindenhol jelen van. 15 évvel ezelőtt Mark Weiser egy olyan világot álmodott meg, ahol az emberek olyan intelligens eszközökkel vannak körülvéve, melyek hálózaton keresztül összekötettésben állnak egymással és minden területen segítséget nyújtanak nekünk. A World Wide Web személyi számítógépes sikere ellenére még csak most kezdjük kihasználni a növekvő számú, már használatban lévő más eszközök nyújtotta lehetőségeket.

A „Mindenütt Jelenlévő Web” kiteljesíteni igyekszik a webböngészők nyújtotta lehetőségeket újabb típusú webalkalmazások elérehetővé tételével, különös tekitettel az olyan alkamazásokra, melyek más eszközökkel is képesek együttműködni és dinamikusan képesek a felhasználó, az eszköz tulajdonságai és a környezeti feltételek adaptálására. Ezek az alkalmazások fel tudják térképezni a hálózati szolgáltatásokat, kiterjesztve ezzel az adott eszköz képességeit, s így az emberek arra tudnak koncentrálni, amit csinálnak, ahelyett, hogy az eszközre kellene figyelniük. Az alkalmazások hordozhatósága lehetővé teszi, hogy egy eszközről egy másikra való áttérés közben szakadás nélkül folytathassuk munkánkat, vagy szórakozásunkat.

Milyen technológia szükségeltetik a „Mindenütt Jelenlévő Web”-hez?

Ami az alkalmazásfejlesztők számára a Webben a hatékonyságot jelenti, az az a könnyebbség, ahogyan az alkalmazás fejlesztése közben egyszerre használhatnak jelölőket, grafikát, stíluslapokat és szkripteket. A „Mindenütt Jelenlévő Web” azzal könnyíti meg az elosztott alkalmazások készítését, hogy tiszta absztrakciójával a webfejlesztők számára egyszerűbb lesz az eszközök képességeinek és a kommunikációs szolgáltatásoknak az elérése. A „Mindenütt Jelenlévő Web”-alkalmazások készítéséhez kulcsfontosságú lesz az erőforrások leírása és felderítése. Az eszközök, szolgáltatások és munkamenetek (sessions) nevesítésére szolgáló URI-k (webcímek) használata lehetővé teszi a metaadatok (a szemantikus web) gazdag alkalmazását az erőforrás-felderítéshez és a teendők különböző hálózatokon keresztüli elvégzéséhez, valamint a World Wide Web elosztottságának kihasználását.

A „Mindenütt Jelenlévő Web”-alkalmazások képesek lesznek azonosítani és kezelni az erőforrásokat az eseti és a rendszeres munkamenetek szemszögéből. A mai - sütikre (cookie) és az URI-kban lévő beágyazott munkamenet-infromációkra épülő - átmeneti megoldásoknál rugalmasabb munkamenet-rendszerre van szükség. Az erőforrások lehetnek távoliak, mint a hálózati nyomtató vagy vetítő, vagy lehetnek helyiek, mint az egyes eszközök akkumlátorának becsült energiaállapota, a hálózati jel erőssége és a hangerő. Az erőforrások nemcsak hardverek lehetnek, hanem szolgáltatások is, mint a beszédfelismerés, a természetes nyelvű fordítás, vagy egy eszköz földrajzi helyének meghatározása.

A W3C „Mindenütt Jelenlévő Web” Műhelykonferenciája

A műhelykonferencia március 9-10-én kerül megrendezésre Tokióban. Társelnöke lesz Professzor Larry Rudolph (MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) és Professzor Hideyuki Tokuda (Faculty of Environmental Information at Keio University). Mindketten a „mindenütt jelenlévő informatika” nagytudású szakértői.

A műhelykonferencia anyaga várhatóan a következőket fogja tartalmazni:

A résztvevőknek február 10-ig kell benyújtaniuk az expozéjukat. További információk és a konferencia részletei megtalálhatók a felhívásban (Call for Participation). A konferencia anyagai elérhetők lesznek a weben. Távlati célunk, hogy létrehozzunk majd egy W3C-munkacsoportot, mely a résztvevők által megfelelőnek ítélt szabványosítási területen fog dolgozni.

A World Wide Web Consortium-ról [W3C]

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi székhelyű European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: egy információs tárház a World Wide Web-ről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások fejlesztése az új technológiai fejlesztések demonstrálására. A W3C jelenleg több mint 400 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!