W3C

A W3C összehozza a piacvezetőket a Mobil Web Kezdeményezésről szóló műhelykonferenciáján

A résztvevők a meglévő és a lehetséges alkalmazásokról tárgyalnak, és meghatározzák a közeljövő teendőit

Amerikai és ausztráliai kapcsolattartó --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884
Európai, afrikai és közel-keleti kapcsolattartó --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Ázsiai kapcsolattartó --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170
(a sajtóközlemény angol eredetije itt érhető el)

http://www.w3.org/ -- 2004. november 17. -- A World Wide Web Consortium (W3C) műhelykonferenciát rendez Mobile Web kezdeményezés címmel ("Mobile Web" Inititiative" Workshop) november 18-án és 19-én Barcelonában, amely a mobil Web-elérés jelenlegi kihívásaival foglalkozik, és azzal, miként lehetne azokat megoldani.

A mobil eszközökről történő Web-használat lehetőségei még kihasználatlanok

Számtalan helyzetben jól jönne, ha egy mobil eszközről el tudnánk érni a Web nyújtotta tömérdek információt. Például menetrendek megtekintéséhez, egy termékről való tájékozódáshoz, email-ek megnézéséhez, pénzátutalás kezdeményezéséhez vagy egy cég honlapjának megtekintéséhez. A mobil Web-elérés az egyik legfontosabb hajtóerőnek számít a mobil Internet-szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlődésben. Ennek ellenére -- habár sok, jelenleg kapható mobiltelefon tartalmaz Web-böngészőt -- a mobil eszközökről való Web-elérés a vártnál kevésbé népszerű. A felhasználók gyakran találják úgy, kedvenc honlapjaik nem férhetők hozzá olyan könnyedén, mint asztali számítógépeikről. A tartalomszolgáltatóknak gondot okoz az olyan honlapok készítése, amelyek minden típusú és konfigurációjú, Web-elérést biztosító mobiltelefonról egyaránt élvezhetők.

A W3C műhelykonferenciát rendez az akadályok felismerésére és a megoldások megtalálására

E kérdések megválaszolása érdekében a W3C egy új törekvés, a "Mobil Web Kezdeményezés" elindítását fontolgatja. A kezdeményezés célja oly egyszerűvé, könnyűvé és kényelmessé tenni a Web-elérést mobil eszközökről, mint amilyen az asztali gépről. Indulásként a "bevált gyakorlatokat" ("best practices") összegyűjtő dokumentumok kiadását, a mobil eszközökre fejlesztők számára támogató infrastruktúra létrehozását, a tartalomszolgáltatók számára képzési programok szervezését és a mobil Web-eléréssel kapcsolatos validációs szolgáltatások létrehozását tervezik. Ezek a tevékenységek kiegészítenék a W3C azon erőfeszítéseit, melyek a Web kiterjesztésére, a mobil eszközök bevonására irányulnak (mint pl. multimodális interakció, a különféle technológiák mobil változatai, eszközfüggetlenség).

A szponzorok és a résztvevők között megtalálhatók a mobiltávközlés és a web-technológiai ipar piacvezetői

A műhelykonferencia -- melyet a W3C tagságába tartozó Hewlett-Packard, Orange, Vodafone és Volantis cégek szponzorálnak, és amely egyazon helyen kerül megrendezésre az Open Mobile Alliance nevű szövetség egyik találkozójával -- , az ipar és a szakmai közösség javaslataira, mondanivalójára számít. Konkrétan a mobil Web-elérés jelenlegi kihívásait és azok megoldásának lehetőségeit vizsgálja.

Több, mint 40 publikáció érkezett a műhelykonferenciára, olyan, a mobiltávközlés és a web-technológiai ipar terén működő, élvonalbeli vállalkozások részéről, mint a 3UK; ACCESS; Adamind; Adobe Systems; Argogroup; BT; Canon; CSP - ICT Innovation; Day Software; ETRI (Electronics and Telecommunications Research Institute); Expway; France Telecom; FUNDACION ONCE; Hewlett-Packard; IONA Technologies; MobileAware; mTLD ("Mobile Top-Level Domain") konzorcium; Nokia; Nordea; NTT DoCoMo; Obigo; Openwave Systems; Opera; Oracle; Orange; PalmSource; Research In Motion; Sony Ericsson; Streamezzo; Sun Microsystems; T-Mobile; Totalbrand; University of Southampton; Vodafone Group Services Ltd; Volantis; Yahoo! és ZoomOn.

Egy W3C-s műhelykonferencia jó alkalom a W3C tagintézményeknek és a közönségnek a találkozásra, hogy a W3C jövőbeli munkájáról eszmét cseréljenek. A beküldött publikációkat, az előadásokat és a műhelykonferencia jegyzőkönyvét a szervezők a műhelykonferenciát követően nyilvánosságra hozzák a W3C honlapján.

A World Wide Web Consortium-ról

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: egy információs tárház a World Wide Web-ről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások fejlesztése az új technológiai fejlesztéseket demonstrálására. A W3C jelenleg közel 400 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!