W3C  OMA Logo

A World Wide Web Consortium (W3C) és az Open Mobile Alliance (OMA) együttműködési megállapodást kötött

A mobil web-elérés terén folytatott együttműködés és az interoperabilitás kulcsfontosságúak a jövő mobil-alkalmazásai szempontjából

W3C Kapcsolatok

Amerikai kapcsolat --
Karen Myers, <w3t-pr@w3.org >, +1.617.253.5884 or +1.978.502.6218
Európai kapcsolat --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Ázsiai kapcsolat --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

OMA Kapcsolat

Alexa Hanes, <ahanes@omaorg.org> +1.650.851.1621

(Ez a sajtónyilatkozat elérhető angolul, franciául és japánul is.)


http://www.w3.org/ -- 2004. július 29. -- A World Wide Web Consortium (W3C) és az Open Mobile Alliance (OMA) ma nyilvánosságra hozta azon megállapodását, mely szerint a két szervezet a jövőben együtt fog működni a mobil web-elérésre vonatkozó specifikációk terén. E megegyezés továbberősíti a Webre csatlakoztatható mobil eszközök szolgáltatásaira és képességeire irányuló fejlesztési, meghonosítási és szabványosítási folyamatot.

E formális megállapodás eredményeképpen -- melynek keretén belül a két szervezet műszaki információkat cserél ki majd -- a fejlesztők, a gyártók és a szolgáltatók szabványosított technológiákhoz jutnak, amelyek felgyorsítják az új mobil alkalmazások és szolgáltatások kifejlesztését illetve munkába állítását.

A W3C-nek az OMA-val kötött megállapodása egy lépéssel közelebb visz minket a Web univerzális -- bárki által, bárhonnan, bármikor, bármilyen eszközzel történő -- elérhetőségéről kialakított víziónk megvalósításához. -- monda Dr. Philipp Hoschka, a W3C Interakció Tárgykörének vezetője. -- A W3C és az OMA együttesen alkalmas lesz a fejlesztést a technológiai kompatibilitás irányába terelni, és megkönnyíteni az asztali munkaállomások számára már elkészített webes tartalom újraprezentálását a korlátozottabb megjelenítési képességekkel rendelkező mobil eszközök számára (web content repurposing, singe web authoring).

Az OMA örül az együttműködési megállapodásnak, és hisz abban, hogy az pozitív fogadtatásra talál a mobil távközlési ipar részéről. Az OMA reméli, hogy az összefogás révén sikeresebben meg tud majd felelni a piac interoperabilitásra (technológiák együttműködésére) vonatkozó elvárásainak. Együtt továbbjavíthatjuk a felhasználók lehetőségeit és kényelmét, és megkönnyíthetjük az új, továbbfejlesztett mobil információs, kommunikációs és szórakoztatóipari szolgáltatások kifejlesztését és meghonosítását. -- mondta Mark Cataldo, az OMA Műszaki Testületének vezetője.

Az OMA egy ipari szervezet, amelyet több mint 350 nemzetközi cég alkot. Eszköztől, szolgáltatótól, operátortól, hálózattól és földrajzi viszonyoktól független mobil adatszolgáltatások interoperábilis alkotóelemeinek fejlesztésén dolgozik.

A W3C ma a mobil távközlési ipar által használható ajánlásokat dolgozik ki, többek között: XHMLT Basic, SMIL és mobil SVG. Eszközfüggetlenség, A W3C tevékenysége az Eszközfüggetlenség és Többmódú Interakció területén nagy fontossággal bírnak a mobil távközlési ipar számára.

A World Wide Web Consortium-ról (W3C)

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: egy információs tárház a World Wide Webről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások fejlesztése az új technológiai fejlesztéseket demonstrálására. A W3C jelenleg közel 400 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!

Az Open Mobile Alliance-ról (OMA)

Az Open Mobile Alliance (OMA) a mobil távközlési ipar számára készít nyílt specifikációkat készít, elősegítve az eszköztől, szolgáltatótól, operátortól, hálózattól és földrajzi viszonyoktól független mobil adatszolgáltatások interoperábilis alkotóelemeinek fejlesztését a piaci követelményeknek megfelelően. A mobil távközlési piacot kibővítendő az Open Mobil Alliance-t támogató cégek ösztönzik az új, továbbfejlesztett mobil információs, kommunikációs és szórakoztatóipari szolgáltatások gyors és széleskörű fejlesztését illetve munkába állítását. Az Open Mobile Alliance tevékenysége a vezetéknélküli technológialánc összes kulcselemére kiterjed, és hozzájárul a mobil szolgáltatások terjedéséhez. További információk: www.openmobilealliance.org.