W3C

A World Wide Web Consortium kibocsátotta a 3-as szintű DOM W3C-ajánlást

A 3-as szintű DOM kibővíti az XML és a Webszolgáltatások alapjait

Amerikai, ausztáliai kapcsolat --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1 617 253 5884 vagy +1 617 253 2613
Európai kapcsolat --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33 492 38 75 94
Ázsiai kapcsolat --
Yasuyuki Hirakawa <yasuyuki@w3.org>, +81 466 49 1170

(Ez a sajtónyilatkozat megtalálható még angolul, franciául és japánul)


http://www.w3.org/ -- 2004. április 7. -- A World Wide Web Consortium (W3C) ma kibocsátotta a 3-as szintű Dokumentum Objektum Modell alapjai (Document Object Model Level 3 Core) és a betöltés és mentés (Load and Save) specifikációkat, mint a W3C ajánlásai. Ezzel is közelebb kerültünk ahhoz, hogy kihasználhassuk a Web nyújtotta összes lehetőséget. A specifikációkban egy olyan szabványos API (Applications Programming Interface) valósul meg, melyet egy programozási nyelv segítségével (pl. Java vagy ECMAScript) a dokumentumok és az adatok kezelésére lehet használni. Egy W3C-ajánlás (W3C Recommendation) azt jelzi, hogy egy specifikáció stabil, elősegíti a Web interoperabilitását, a W3C tagjai átnézték, és helyeslik annak ipari alkalmazását.

A 3-as szintű DOM a legújabb XML tulajdonságokat nyújtja a DOM-fejlesztőknek

A W3C DOM Munkacsoportja (Document Object Model Working Group), által létrehozott és készített "3-as szintű DOM alapjai" (DOM Level 3 Core) kiterjeszti a platform- és nyelvfüggetlen interfészt, hogy egy dokumentum tartalma, szerkezete és stílusa - ahogy az a 2-es szintű DOM (DOM Level 2) W3C-ajánlásban (W3C Recommendations) először bemutatásra került - dinamikusan frissülhessen és elérhető legyen. A 3-as szintű DOM egy szabványos objektumhalmazt nyújt az XML dokumentumok és adatok reprezentálására, beleértve a névterek, XML Base és XML-séma adattípusok támogatását is.

A 2-es szintű DOM (DOM Level 2) a HTML 4.01-hez, az XML 1.0-hoz és a Névterek az XML-ben (Namespaces in XML) dokumentumokhoz készült. A 3-as szintű DOM-mal a dokuementumszerzők az XML platform további előnyeit élvezhetik. Támogatja az XML 1.1-et, összhangba került az XML információs halmaz (XML Information Set) specifikációval, amelyre más W3C-ajánlások is épülnek, mint az XML Schema (XML- séma) 1.0 és a SOAP 1.2.

A 3-as szintű DOM még jobban támogatja az XML platformot és kiterjeszti a webszolgáltatási alkalmazásokat

A 3-as szintű DOM támogatja az XML névtereket és a sématípus információkat, továbbá szolgálja a webszolgáltatási alkalmazások-, de más fontos XML alkalmazások kritikus funkcionalistását is.

Egy DOM implementáció betöltése a 3-as szintű DOM-mal könnyebbé válik. Az alkalmazások a saját követelményeiknek megfelelően be tudják azokat tölteni. Például egy webszolgáltatás website-on való elindításához egy WSDL-feldolgozót kell használni, mert a szolgáltatások maguk a WSDL használatával kerülnek leírásra. A 3-as szintű DOM könnyebbé teszi a feldolgozóknak a WSDL-leírások kezelését és használatát az XML névterekkel való jobb együttműködésen keresztül.

A DOM modulok mostantól egy "bootstrapping" elnevezésű tulajdonsággal is rendelkeznek, amely segítségével egy DOM alkalmazás képes megtalálni és betölteni egy DOM implementációt. Ez fogja biztosítani a DOM API-hoz való hozzásférést. Egy DOM implementációt meghatározott igényekhez is kérni lehet, például XHTML-hez, SVG-hez, CSS-hez vagy akár az XML Events-hez is. A fejlesztők számára könnyebbé teszi a rendszerek kezelését többszörös XML alkalmazás-specifikus DOM implementációk, például egy SVG plug-innel rendelkező böngésző segítségével. A böngésző és a plug-in is támogathatja a DOM-ot, kivéve a nagyon specifikus nyelveket. A böngésző támogathatja a HTML-t és/vagy az XHTML-t, de az SVG plug-in csak az SVG-t támogatja. Egy DOM fejlesztő minden egyes DOM implementációhoz szeretne hozzáférni. Ezt teszi lehetővé a bootstrapping.

A 3-as szintű DOM-ot azért hozták létre, hogy könnyítsen a webfejlesztők mindennapi feladatain. Gyakran használt és hasznos funkciókat tartalmaz. Például egy XML dokumentumból a szöveges tartalom előállítását vagy egy DOM csomóponthoz alkalmazás-specifikus információ kapcsolását. Ez utóbbit felhasználói adatrendszernek hívják. A fejlesztő kulcsok egy rendszerével egy DOM-csomóponthoz információkat tud kapcsolni későbbi felhasználásra. Ha egy fejlesztő nem XML információkat szeretne kapcsolni egy dokumentumhoz, akkor is hasznos lehet a felhasználói adatrendszer.

A 3-as szintű DOM betölti és elmenti az XML dokumentumokat

Az XML dokumentumok és adatok betöltése és elmentése mostantól platform- és nyelvfüggetlen módon is lehetséges a 3-as szintű DOM betöltés és mentés (DOM Level 3 Load and Save) ajánlással. Egyszerű, de bonyolultabb szűrőmechanizmusokat is biztosít a webalkalmazások számára. Lehetővé teszi az alkalmazásoknak, hogy a teljes XML dokumentum vagy egy XML dokumentum-rész egy DOM-fába bekerülhessen. A szűrés használatával egy specifikus dokumentumrész betöltésére van lehetőség és nem kell egy egész dokumentumot betölteni. Így csak a szükséges adatrészekkel kell dolgoznunk.

A DOM tesztalkalmazásokat frissítették az ajánlásoknak megfelelően

A fejlesztők mostantól a felfrissített DOM tesztalkalmazások (DOM Conformance Test Suites) előnyeit is élvezhetik, amelyek között az 1-es és a 2-es szintű DOM alapjainak és a 2-es szintű DOM HTML-nek a tesztjei szerepelnek, továbbá olyan tesztek, amelyek megfelelnek az új 3-as szintű DOM alapjai, a 3-as szintű DOM betöltés és mentés és a 3-as szintű DOM érvényesség vizsgálata ajánlásoknak.

A 3-as szintű DOM az ipari vezetők fáradozásának sikeres befejezését jelenti

A három 3-as szintű DOM specifikáció sikeres befejezésével (Core, Load and Save, Validation) a DOM-mal kapcsolatos munkák befejeződtek. A DOM Fejlesztési Terület DOM Activity 1997-es elindulása óta több, mint 20 szervezet továbbá meghívott szakértők vettek részt a 10 DOM szabvány kifejlesztésében, köztük az AOL, az Apple Computer, az Arbortext, az IBM, a Lucent, a Macromedia, a Merrill Lynch, a Microsoft, az NIST, a Novell, az Object Management Group, az Oracle, a SoftQuad Inc., a Software AG, a Sun Microsystems, a Web3D Consortium és az X-Hive Corporation.

A World Wide Web Consortiumról (W3C-ről)

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését és garantálják széleskörű felhasználhatóságát. A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen fenntartott, nemzetközi ipari konzorcium. A konzorcium szolgáltatásai között található egy információs tárház a World Wide Webről fejlesztőknek és felhasználóknak, illetve különböző prototípus- és példaalkalmazások, amelyekkel demonstrálni tudják az új technológiai fejlesztéseket. Jelenleg közel 400 szervezetet számlál a W3C tagjai körében. További információk a http://www.w3.org/ oldalon.